Španska Aragonija za družine z mulci in kosmatinci

0

Stara mesta, prekrasna narava, prijazni ljudje in nekaj vetra, to je Aragonija. Priporočam jo vsem ljubiteljem narave, pohodništva, plezalcem in družinam, s kužki in brez, ki bežijo pred turistično gnečo.

Destinacija: S del Španije: Aragonija

Obdobje potovanja: julij

Čas potovanja:  6 dni v Aragoniji (v sklopu 14 dnevnih počitnic po Španiji)

Starost otroka: 4 leta

Starost psa: Briarka Lady, 2 leti

Raj za:  planinarjenje in plezanje, za ljubitelje dobre hrane in vina, ter umetnosti in zgodovine

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za pse: da

Potrebni dokumentni za pse: za potovanje s psom po Španiji potrebujete le potni list psa z žigom rednega cepljenja proti steklini. Preberite si še članek o tem, kako se pripravite na družinsko potovanje s psom.

Vreme: V Španiji sicer prevladujejo vroča poletja, vendar so bile temperature konec junija pod 30 stopinj Celzija. Posebej v bližini Pirenejev se ponoči shladi, čez dan pa je pogosto vetrovno.

Pot: Z avtom smo prečkali Italijo in Francijo. Avtocesta čez Italijo je nanesla nekaj manj kot 50 EUR. Cestnine po Franciji so stale nekaj manj, vendar imajo sistem cestninjenja po našem mnenju izjemno nepraktičen. Ustavljati se je treba na približno 20 minut, pri tem je pametno v denarnici imeti pest kovancev ali kreditno kartico. S papirnatim denarjem si žal nismo mogli pomagati. Preberite si kako na pot z avtom.

Namestitve: Ker je pot do Španije precej dolga, smo prvo noč prespali v hotelu verige B&B v mestecu Villeneuve Loubet v Franciji. Za nočitev z zajtrkom za dva odrasla z otrokom smo odšteli nekaj več kot 60 EUR. Kužki so v hotelu dobrodošli. Kasneje smo se posluževali kampiranja. Po Španiji je precej kampov, ki so vsi dokaj solidno opremljeni. Cene se gibljejo od 35 do 50 EUR na noč, v kar je všteto: dva odrasla, otrok, pes, avto, šotor in elektrika.

Cene: hrana je primerljiva z našimi cenami, prav tako gorivo. V primeru, da bi si zaželeli večerjo v restavraciji, je hrana zvečer precej dražja kot opoldan. Zato se večina ljudi poslužuje tako imenovane »finger food« ob pivu ali vinu.

Top 3 potovanja po Aragoniji, Španija

1. Pot do in mesto Zaragoza

Že sama pot do Zaragoze nas je navdušila zaradi edinstvene pokrajine, ki se drastično spremeni v pičlih štirih urah vožnje. Ceste so zelo dobre, zato je smiselno uporabljati neplačljive, lokalne ceste. Te so v večini dvopasovnice in tudi manj prometne, tako da je vožnja zelo udobna.

Pot do Zaragoze (Aragonija, Španija)
Pot do Zaragoze (Aragonija, Španija)

 

Veter je na severu kar stalnica, še posebej v mestu Zaragoza. V tem vetrovnem mestu boste našli zgolj en kamp, ki pa je precej velik in dobro oskrbovan. Za dve noči smo odšteli manj kot 70 EUR. Zaragoza ima zelo bogato zgodovino. Stare cerkve z manjšimi galerijami, mestni trgi, parki, muzej slikarja Francisco de Goya, tržnico, ki jo je vredno obiskati in okusiti sadje, ki ga pri nas ne najdemo ter palača Aljaferia so na spisku vsakega turista, ki obišče to mesto.

Pokrita tržnica v Zaragozi (Aragonija, Španija)
Pokrita tržnica v Zaragozi (Aragonija, Španija)

 

Palača Aljafeira v Zaragozi je pod zaščito Unesca od leta 2001, nahaja pa se v samem središču mesta in je ena redkih tako dobro ohranjenih islamskih arhitekturnih lepotic. Pri palači je park, kjer lahko kužki počakajo v senci.

Palača Aljafeira (Zaragoza, Aragonija, Španija)
Palača Aljafeira (Zaragoza, Aragonija, Španija)
Notranjost palače Aljaferia (Zaragoza, Aragonija, Španija)
Notranjost palače Aljaferia (Zaragoza, Aragonija, Španija)

 

Tudi Zaragoza, tako kot druga španska mesta, ima številne vodomete in druge vodne skulpture, ki se vrstijo po celotnem mestu. Za otroke je to izjemno dobra osvežitev in priložnost za igro. Katedrale v mestu imajo številne stolpe, iz katerih si lahko ogledate mesto iz ptičje perspektive. Vendar je zaradi vetra večino dni za otroke dostop do razglednih stolpov omejen.

2. Huesco nacionalni park

Huesco je predel, ki nas je najbolj navdušil. Če imate radi naravo, hribe in mir je to zagotovo destinacija za vas. Po naključju smo odkrili majhen kamp, izjemno simpatičen z ustrežljivim lastnikom. Cena je bila smešno nizka, saj smo za tri nočitve odšteli dobrih 60 EUR. V okolici kampa smo našli veliko pohodnih poti, ki so na kartah tudi zelo dobro označene.

Pogled iz gradu Loarre na pokrajino Huesco (Aragon, Španija)
Pogled iz gradu Loarre na pokrajino Huesco (Aragon, Španija)

 

Ogledali smo si grad Loarre, ki je prava atrakcija tudi za otroke. Grad sam je sicer prazen, ampak ponuja izjemno dobro pozicijo za občudovanje pokrajine. Od gradu vodijo razne sprehajalne poti do različnih utrdb, ki se razprostirajo po pokrajini. Na poti smo srečevali tudi pastirje in njihove štirinožne pomočnike.

Grad Loarre, Huesco (Aragon, Španija)
Grad Loarre, Huesco (Aragon, Španija)
Čreda ovac v okolici gradu Loarre, Huesco (Aragon, Španija)
Čreda ovac v okolici gradu Loarre, Huesco (Aragon, Španija)

 

V bližini se nahaja tudi jezero Alboré, naravni rezervat, ki nudi dom številnim ptičem in ribam. Jezero sicer ni primerno za kopanje, možen pa je najem čolna na vesla.

Jezero Alboré, Huesco (Aragon, Španija)
Jezero Alboré, Huesco (Aragon, Španija)

 

Mestece Riglos je pravi raj za plezalce, saj se nad njim dvigujejo 300 metrov visoke skale, kamor se dnevno odpravljajo plezalci iz celega sveta. Med skalami gnezdijo tudi ene največjih ptic ujed, ki jih najdemo na območju Pirenejev.

Mesto Riglos, Huesco (Aragon, Španija)
Mesto Riglos, Huesco (Aragon, Španija)

 

Pena Mediodia se nahaja na severnem delu nacionalnega parka. Kamnite skulpture, visoke tudi do 80 metrov so opremljene z vrvmi in lesenimi stopničkami, kamor se lahko podate tudi z najmlajšimi. Izlet je bil izjemna dogodivščina za celo družino, prav tako so razgledi iz kamnitih silhuet enkratni.

Pena Mediodia, Huesco (Aragon, Španija)
Pena Mediodia, Huesco (Aragon, Španija)

 

Razgled na Huesco lahko opazujete iz bližnjega vrha Salto de Roldan, kamor se lahko odpravite peš ali z avtom. Občasno je obisk okoliških hribov za pse prepovedan, menda zaradi lova, še posebej v spomladanskih mesecih.

Sončni zahod na Salto de Roldan, Huesco (Aragon, Španija)
Sončni zahod na Salto de Roldan, Huesco (Aragon, Španija)

 

3. Mesto Huesco, Aragonija

Mesto Huesco ima pravzaprav dva trga, zgornjega in spodnjega. Ob spodnjem trgu so stavbe novejše in modernejše, zgornji del trga pa je staro mestno jedro. V mestu smo si ogledali katedralo in muzej Diocesano. Iz vrha se razprostira prekrasen razgled na mesto. V bližini katedrale stoji še cerkvica San Pedro El Viejo, ki je prav tako vredna ogleda.

Pogled iz vrha katedrale Diocesano na mesto Huesco (Aragon, Španija)
Pogled iz vrha katedrale Diocesano na mesto Huesco (Aragon, Španija)

 

V mestu samem smo si privoščili tudi kosilo. Kar nekaj majhnih in simpatičnih restavracij se vrsti po starem delu. Gostilničarji so zelo ustrežljivi in cene so več kot primerne. Za celotno kosilo za tri s pijačo vred smo odšteli 25 EUR.

Špansko kosilo s tradicionalnimi mesnimi kroglicami, Huesco (Aragon, Španija)
Špansko kosilo s tradicionalnimi mesnimi kroglicami, Huesco (Aragon, Španija)

 

Preberite si še članka Baskija – priljubljen del Španije za družino in pasje ljubljence in Katalonija – špansko kulturno središče z družino in s psom

Članek je napisala Tina Drovenik, mamica 5 letne letne Isabele in lastnica psičke Lady. Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki jih je doživela s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si