Slovenska umetnica in popotnica, ki je svet preplavila s pop-art portreti močnih in drznih žensk

0

Poznate Ano Sneeringer? V galeriji M.A.D.S. v Milanu jo, na umetniških sejmih Superfine Art v New Yorku in World Art Dubaj jo tudi, pa v Državni galeriji v Hyderabadu v Indiji prav tako. Čas je, da mlado slovensko umetnico z nomadskim načinom življenja spozna tudi Slovenija.

Slika iz serije Human, Ana Sneeringer

Zakaj pišemo ravno o njej? Ker je poleg umetnice, tudi mamica, ki z možem, svojima dvema mulkama in psičko raziskuje svet. Danes je stara 40 let in se lahko pohvali s številnimi potovanji po celem svetu. Spodaj pobrskajte po nekaterih njenih potopinsnih prispevskih, ki jih je objavila za nas portal.

Ana Sneeringer, slovenska pop-art umetnica, je med ljubitelji sodobne umetnosti z vsega sveta poznana predvsem po tem, da svoja umetniška raziskovanja izraža skozi abstraktne portrete žensk, ki jih navadno spremljajo žive barve in različni mediji. Ana je samouka umetnica, kar pa ji, kot so zapisali v njenem portretu v ameriški reviji o sodobni umetnosti Create! Magazine, daje svobodo, da “ustvarja iz srca in se ne obremenjuje z iskanjem ravnotežja med formalno izobrazbo in osebnim izrazom”. Njena dela so bila že prepoznana s strani priznanih zbirateljev sodobne umetnosti in se razstavljajo v številnih državah po svetu.

Ženske oz. prisotnost žensk predstavlja osrednji del njenega umetniškega raziskovanja in zgodb, Ana Sneeringer – Pile

Umetniški opus, združen pod imenom “Portraits with an attitude”

Ana trenutno živi in deluje v Hyderabadu v Indiji, njeno umetniško pot pa je zaznamovalo prav dejstvo, da se s svojo družino seli po svetu. Ker je živela v številnih državah, v Jordaniji, Franciji, Rusiji, Dominikanski republiki, na Nizozemskem in sedaj v Indiji, in bila tako v stiku z mnogimi ženskami iz različnih kultur, so bila posledično Anina osebna srečanja zaznamovana s podobnostjo čustev in doživetij žensk s celega sveta, ne pa z razlikami med rasami ali barvami.

Ana o svojem delu pravi: “Moje protagonistke so ženske z močnim karakterjem in energijo, ki izražajo surova čustva in se ne bojijo pokazati svoje pristne in naravne osebnosti. Moji portreti uprizarjajo domiselne in unikatne dame iz resničnega življenja, ki uživajo ali se učijo uživati v svojem telesu tako, da se sprejmejo kot celoto in to spoznanje pretvorijo v vrhunsko moč ponosa in dosegljivosti.”

Slika iz serije Human, Ana Sneeringer – Pile

Human – serija slik, ki poudarja pomembnost odkrivanja čustev

Spomladi 2021 je Ana v svet poslala novo umetniško serijo slik “Human”, ki, kot sama pravi, predstavlja raziskovanje čustev v določenem trenutku.

“Preučevala sem odzive svojega telesa na specifična čustva, ki sem jih doživljala v preteklih petih mesecih. Zadovoljstvo, obsojanje, sreča, izdaja, potešitev, osamljenost, zavedanje in empatija predstavljajo le nekaj čustev, ki so bila fokus preučevanja.

Serija zajema mešane medije na papirju. Umetnica se igra z akvareli, ki so bili poleg akrila in mehkih pastelov njen glavni medij. Eksperimentiranje z omenjenimi mediji pa ji je omogočilo, da v svoja umetniška dela vnese mehkobo in nežnost, kot tudi stisko in drznost.

Ena izmed slik iz njene serije Human, Ana Sneeringer – Pile
Anine prijatleljice ob jumbo plakatu na križišču Linhartove in Topniške ulice v Ljubljani, Ana Sneeringer – Pile

Njeno umetniško platno je živahen, kalejdoskopski svet misli, čustev in izkušenj, ki si jih delijo sodobne ženske. Vedno si dovoli eksperimentirati na podlagi svoje tematike oz. subjekta, ne glede na to, ali se izraža prek akvarelov, akrila ali digitalnih medijev. Nekatera izmed njih je del je inspirirala tudi glasba, ki jo posluša med ustvarjanjem, saj le-ta močno vpliva na njeno razpoloženje. Na portretih je upodobila že različne glasbenice, med njimi tudi slovensko glasbenico Senidah, ki jo Ana obožuje. Njena umetniška dela pa so tudi osrednji element linije oblačil, ki jo je pod svojo blagovno znamko lasnirala lani.

Anina linija oblačil (kopalke, šali, majice itd.), Ana Sneeringer – Pile                                            

Ano kot sodobno umetnico prepoznavajo tudi po svetu, njena dela so bila razstavljena v Združenih arabskih emiratih, Italiji, ZDA, Indiji, Združenem kraljestvu in Kanadi. Predstavljena je bila v umetniški reviji All She Makes, Create! ter v reviji Beautiful Bizzare Magazine, dveh prepoznavnih umetniških platformah za sodobne umetnike 21. stoletja. V Sloveniji se je lani pridružila slovenskim umetnicam in združenju Europa Donna v vseslovenski akciji ozaveščanja o raku dojk. Nekaj njenih umetnin in oblačil pa boste kmalu lahko občudovali v trgovini Mestne galerije v Ljubljani.

Umetnica in naša prijateljica Ana Sneeringer na portalu Kam z mulcem:

Ana s hčerko Surayah v v Švici, Ana Sneeringer – Pile

***

Več  o Ani in njenem delu si lahko ogledate in preberete: