Koristni nasveti za starše, ki gredo z mulcem na organiziran skupinski tek

0

Športna dejavnost otrok v mladosti je dobra popotnica za njihovo “zrelo” življenje. Predvsem pa otrok z gibanjem in igro sprošča svojo neomejeno energijo. Torej: oblecite trenirko, tekaške copate in se skupaj odpravite na družinski tek v naravo. Tako boste otroka seznanili s tekom kot gibalno igro že v zgodnjem otroškem obdobju in ga nevsiljivo, prijetno in domiselno vpeljali v šport. 

Marsikatera družina se rada udeleži tekaških prireditev, ki jih je vsako leto več.

Za otroke je najbolje, da se teka lotijo preko igre in tečejo v krajših intervalih, starši pa vedno poskrbite, da je otroku tek v zabavo, saj boste le tako vzgojili mladega človeka, ki uživa v teku.

IMG_0662

Pred dogodkom:

 • Izberite razdaljo, ki jo bo vaš otrok sposoben preteči. Razdalje med 300 do 700- 800m so ponavadi za predšolske in šolske otroke najboljša izbira, saj razdalja ni prenaporna.
 • Ne pozabite na pravočasno prijavo (prijave pred samim dnevom dogodka so skoraj vedno tudi ugodnejše!).
 • O vseh pomembnejših informacijah teka seznanite tudi otroka.
 • Otrok naj ima pri sebi list ali zapestnico z osebnimi podatki in vašo kontaktno številko v primeru, če se na dogodku izgubi.
 • Ne pozabite na tekaški zajtrk, ki jim bo dal potrebno energijo:)
 • In nenazadnje, otroka spodbujajte in mu razložite, da je bolj kot rezultat oziroma zmaga pomembno sodelovanje, druženje in dobra volja ob izvajanju stvari, ki jih rad počne.
14045236_10154506182109165_665405772_o
Najmlajši mulci bodo še bolj motivirani, če tečejo s prijatelji ali starši (Družinski tek)

 

Na dogodku:

 • Skupaj z otrokom se pravočasno postavite na del prizorišča, ki je namenjen za vašega otroka: po starosti, načinu teka (samostojno ali skupaj s starši).
 • Zaradi velike gneče na tovrstnih dogodkih je potrebno že pred pričetkom teka svojega otroka seznaniti, s tem kje je štart teka in kje cilj. Prav tako se dogovorite z otrokom za (zbirno) mesto, kje se počakate, v primeru, da se na dogodku izgubite.
 • Otroka lahko oblečete v vpadljiva oblačila ali pokrivala, da ga v gruči otrok pri teku lažje prepoznate.
 • Če je možno, naj otrok teče z drugimi otroki, ki jih pozna.
 • Otrok se med tekom lahko ustraši gneče, zato mu poskušajte med tekom ostati na očeh.
 • Celoten dogodek spremenite v prijetno druženje in zabavo, ki bo otroku v veselje in bo pozitivno vplivalo nanj
AT1_8425_big
Na organiziranih dogodkih je ponavadi gneča, zato so predhodna navodila otrokom in zagotovljena varnost toliko bolj pomembna!
14002368_10154506182314165_1946394560_o
Otrokom pred tekom dobro seznanite z vsemi pomembnimi informacijami

 

Kaj pa oprema?

Pri teku je predvsem pomembno, da je otrok oblečen v udobno športno opremo, v kateri se bo z lahkoto gibal in ki jo boste vi kasneje tudi brez težav oprali ne glede na to, kako umazana bo. Malce več pozornosti je potrebno posvetiti le obutvi, ki mora ustrezati otrokovemu stopalu. Tako bo otroku tek prijetnejši, pa tudi možnost za poškodbe bo manjša.

 

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime