Skriti kotički Gorenjske: Učna pot Rovnik in slap Šum

1
Najlepši del učne poti Rovnik - veduta

Ste se že naveličali trume turistov in Instagram lokacij na Gorenjskem? Tudi mi! Zato smo bili še toliko bolj veseli, ko smo na spletni strani podjetja Goodyear 20 poti našli zanimivo idejo za izlet. 

Goodyear namreč letos praznuje 20. obletnico in v ta namen so zbrali 20 zanimivih izletov v okolici Kranja. Razdeljeni so na pohodne, tekaške, kolesarske in učne poti. Več o njihovih predlogih, si lahko ogledate tukaj. Mi smo si izbrali Učno pot Rovnik in slap Šum.

Učno pot Rovnik in slap Šum lahko obiščete skupaj ali pa ločeno. Ogled slapa Šum vam bo z otroki vzel približno pol ure, zato ga lahko vključite tudi kot postojanko na kateremkoli izletu v okolici Kranja. Učno pot Rovnik pa priporočamo vsem tistim, ki obožujete pohodne poti po gozdu, ki vaš vzpon nagradijo z lepim razgledom. Pot  večino časa vodi čez gozd in je primerna tudi za poletni izlet. Da gre res za manj odkrite kotičke, pa priča dejstvo da smo na našem izletu na Rovnik srečali več srn, kot drugih pohodnikov. Srni sta bili dve, pohodnik pa samo en 😉

Razgled na Gorenjsko in nabiranje gozdnih sadežev tik pod vrhom Rovnika
Razgled na Gorenjsko in nabiranje gozdnih sadežev tik pod vrhom Rovnika

Primeren čas obiska: vse leto; pot do slapa je v snegu težje dostopna

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Priporočen čas obiska: 3 – 4 ure

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci.

Za dojenčke in malčke priporočamo uporabo nosilke slap Šum)
Za dojenčke in malčke priporočamo uporabo nosilke (slap Šum)

Zahtevnost:

  • Lahka krožna pohodna pot do Rovnika je dolga približno 3 kilometre. Na določenih delih se  strmo vzpenjajo. Če so vaši otroci sposobni vsaj pol ure samostojne hoje na okoliški hrib, bodo pot zmogli sami. Drugače priporočamo nosilko. Pohodna obutev je obvezna.
  • Do slapa Šum vodi strma, splozka pot, ki je sicer zavarovana z močno ograjo, vendar bodite previdni, predvsem pri majhnih otrokih.
Pot do slapa Šum je dobro zavarovana, vendar spolzka
Pot do slapa Šum je dobro zavarovana, vendar spolzka

Primerno za vozičkarje: NE

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot do izhodišča: Naselje Zgornja Besnica se nahaja le nekaj kilometrov stran od  Kranja, če se peljete po stari cesti proti Kropi. Zgornja Besnica je razdeljena na več naselji. Izhodišče za krožno pot se nahaja čisto na koncu naselja Nova vas, na levi strani, tik pred tablo za konec naselja Zgornja Besnica. Bodite pozorni na tablo za slap Šum. Parkirišče se nahaja le kakih 200m naprej od table.

Pri tabli za konec Zgornje Besnice zavijte levo
Pri tabli za konec Zgornje Besnice zavijte levo

Parkirišče: Na parkirišču pri izhodišču lahko pustite svoje vozilo.

Pri tabli za učno pot Rovnik lahko parkirate
Pri tabli za učno pot Rovnik – slap Šum lahko parkirate
Z otrokom po učni poti na hrib Rovnik (707m)

Učna pot, ki vodi čez hrib Rovnik, pelje čez t. i. Besniški kras, saj je na tem območju prisotnih veliko kraških pojavov. Pot lahko pričnete na parkirišču in sledite označevalnim tablam. Označevalne table so sicer vidne, vendar smo v času našega obiska zaradi bujnega rastja, večkrat bili v dvomih, če smo na pravi poti. Namreč razen tabel, ki vas čakajo na vsakih nekaj 100 m ni nobenih drugih markacij. Po besedah domačina, ki smo ga srečali pa težko zgrešite, saj vse poti vodijo na vrh Rovnika 🙂

Sledite oznakam za učno pot Rovnik
Sledite oznakam za učno pot Rovnik

Prvih nekaj tabel označuje predvsem različne vrste dreves, ki vas spremljajo na poti (navadna smreka, gorski brest, divja češnja, beli gaber, bukev). Pot se večino časa vzpenja, vendar ni zahtevna. Mi smo za pot do table št. 8, kjer se odpre razgled na Gorenjsko, potrebovali približno 40 minut, saj je vključevala motiviranje 6letnika ter iskanje gob, borovnic in malin 🙂

Najlepši del učne poti Rovnik - veduta
Najlepši del učne poti Rovnik – veduta

Najlepši del poti na Rovnik je zagotovo razgled pri točki 8. Veduta, kjer lahko na dveh klopcah naredite odmor za malico.

Klopca na Rovniku z razgledom na gorenjsko
Klopca na Rovniku z razgledom na gorenjsko

Od tu naprej vas čaka še krajši vzpon po strmini do vrha Rovnika, kjer se lahko podpišete v knjigo in pozvonite na zvonček. Razgled vam bodo v pomladnih in poletnih dneh zakrivala drevesa.

Podpis v knjigo na vrhu Rovnika (707m)
Podpis v knjigo na vrhu Rovnika (707m)

Mi smo se kar od tu spustili dol in kmalu zagledali označevalno tablo. Od tu nas je čakal praktično le še spust po hribu navzdol, kjer so nas spremljali kraški pojavi, kot so vrtače in žlebiči.

Nabiranje malin ob Učni poti Rovnik
Nabiranje malin ob Učni poti Rovnik
Strma pot navzdol (Rovnik)
Strma pot po Kraškem svetu navzdol (Rovnik)

Označevalna tabla sicer opiše Bidovčevo luknjo in njenega najbolj znanega prebivalca hroščka ter Podskokarjevo jamo, vendar je ogled baje možen le po dogovoru z Rekreativno turističnim društvom Rokovnači.

Oznaka za Bidevčovo jamo (Učna pot Rovnik)
Oznaka za Bidevčovo jamo (Učna pot Rovnik)

 

Ko pridemo do vznožja se zopet začnejo pojavljati označevalne table za drevesa. Sledimo oznakam in se sedaj že po ravnini vračamo prosti izhodišču. Seveda se nato odpravimo še do slapa šum.

 

Z otrokom do slapa Šum, Besnica

Do slapa Šum pridemo tako, da se iz parkirišča napotimo nazaj v smeri vasi in pri tabli za slap Šum ostro zavijemo mimo hiš v dolino. Po nekja 100m boste prišli do manjše table, ki vas usmeri levo proti slapu.

Zavijete v dolino pri tabli za slap Šum
Zavijete v dolino pri tabli za slap Šum
Pri manjši oznaki za slap Šum zavijete levo
Pri manjši oznaki za slap Šum zavijete levo

Pot vas vodi še naprej skozi gozd in kmalu pridete do ograje in klopce, kjer lahko naredite postanek za malico. Od tu naprej se pot strmo spusti do dnu slapa.

Na vrhu slapa je primeren prostor za malico slap Šum)
Na vrhu slapa je primeren prostor za malico (slap Šum)
zavarovan spust proti slapu Šum
zavarovan spust proti slapu Šum

Pot je splozka in ozka. Kljub močni ograli, pazite na otroke pa tudi na sebe. Še posebej, če imate na ramenih nosilko 🙂 Na poti boste našli več razglednih točk iz katerih si lahko ogledate slap.

Ena izmed razglednih točk na slap Šum
Ena izmed razglednih točk na slap Šum

Ko pridete do dna, se sprehodite po ploščadi in pričakal vas bo razgled na slap Šum. Tisti najbolj pogumni se lahko v poletnih mesecih na dnu slapa tudi osvežijo.

Pogled na slap Šum iz spodnje ploščadi
Pogled na slap Šum iz spodnje ploščadi
Najpogumnejši se lahko osvežijo v vodi pri vznožju slapa Šum
Najpogumnejši se lahko osvežijo v vodi pri vznožju slapa Šum

 

Pomembno za starše:

  • Na celotni poti ni nikjer gostinskega obrata, wcja ali trgovine, zato se na izlet odpravite opremljeni z malico in vodo. So pa na določenih mestih (vrh Rovnika, na vrhu slapa) klopce, kjer lahko naredite pavzo.
  • Smeti odnesite s seboj, saj na poti nismo opazili košev za smeti.
  • Pot ves čas vodi čez gozd, zato se dobro zaščitite pred klopi.

Objavo je  podprlo podjetje Goodyear, ki pa ni vplivalo na vsebino članka. Hvala podjetju Goodyear za zaupanje, saj nam na ta način omogočajo, da si pokrijemo vsaj del stroškov, ko raziskujemo  vedno nove poti z našimi mulci in mulkami. 

GOODYEAR_600x400_banner1