Škotska, Norveška in Islandija – top 3 “bucket list” družinske destinacije

0

Že nekaj let, še posebej poleti, nam zadišijo bolj sveže, že skorajda mrzle destinacije. Imamo jih 3, ki jih bomo zagotovo z družino obiskale ob prvi priložnosti: Škotska, Norveška in Islandija. Za vsako od njih so mame popotnice, ki so države že prepotovale, pripravile top 5 doživetij, ki so nas prepričale, da jih v kratkem z družino obiščemo tudi mi. 

Top 5 doživetij na ŠKOTSKEM

Čudoviti dvorci na Škotskem in znamenite dude
Čudoviti dvorci na Škotskem in znamenite dude (vir: Kompas)
1. Poletno festivalsko vzdušje v Edinburghu

Glavno mesto Škotske je mesto festivalov. Glasba, gledališče, film, umetnost, hrana… Na kraju, kjer se tradicionalni elementi očitno prepletajo s sodobnostjo, se vedno nekaj dogaja in festivali so odlična priložnost za doživetje mesta, morda tudi priložnost, da slišimo, kako odmevajo dude…

2. Po kraljevih sledeh

V življenje kraljeve družine je mogoče v Edinburgu pokukati z obiskom kraljeve ladje Britannia, kjer je med drugim na ogled tudi kraljičina spalnica in soba Charlesa in Diane, v kateri sta preživela svoje medene tedne. Za piko na i pa še ogled kraljevega botaničnega vrta.

3. Škotski pejsaži

Meglice in zelenice škotske pokrajine. Vršaci in majhni zalivčki. Divja pokrajina s železniškim mostom Forth Rail Bridge. Za nekatere edini razlogi, da obiščejo Škotsko.

4. Škotska za otroke

Nekaj dodatne motivacije je otrokom mogoče dati s skrivnostnimi gradovi, iskanjem pošasti Loch Ness, z opazovanjem kitov, tjulnjev in drugega živalstva, pa tudi z obiski muzejev, kot je denimo Muzej otroštva v Edinburgu, ki je eden izmed redkih z brezplačnim vstopom.

5. Odkritje

So Škoti res bolj škrti od Gorenjcev? Kdo so ljudje, ki naseljujejo ta del Velike Britanije in kako živijo, je del vprašanj za na pot.

Za top 6 pa bi staršem ponudiili še ogled znanih škotskih destilaren 🙂  

 

Top 5 doživetij na NORVEŠKEM

Na obali otoka Senja, Norveška
Na obali otoka Senja, Norveška (vir: Kompas)
1. Prestolnica Oslo 

Tjuvholmen: nekoč predel znan kot otok tatov, kjer je bil tam zapor. Danes pa gre za moderni način gradnje različnih poslovnih stavb. Fjord in otočki: Oslo leži na severnem koncu Oslofjorda. Obdajajo ga zeleni hribi in gore. Na njegovem območju je kar okoli 40 otokov.  Čudovito je pluti med 40 otočki , ki obdajajo mesto ter si ogledovati lepo naravo. Oslo ima kar 343 jezer, ki so pravi raj za sprehode z mulci. Največjo med njimi je Maridalsvannet, katero je tudi glavni vir pitne vode za. Oslo se razteza na veliki površini, obdano je z zelenjem in mnogimi parki z otroškimi igrali. Na koncu pa si seveda morate ogledati kraljevo palačo: najlepši dostop do kraljeve palače je skozi Vigelandov park, ki se razprostira pred njo.

2. Fjordi

Norveška slovi po čudovitih fjordih. Ni ga lepšega kot zapluti med njimi in opazovati naravna čudesa. Edinstvena pokrajina, zelena pobočja, naravna čudesa, kristalno čista voda, mogočni slapovi…

3. Nordkapp:

Verjetno najbolj poznana točka na Norveškem. 307 metrov visoka pečina na severu Norveške, katero vsako leto obišče na trume turistov iz različnih koncev sveta.

4. Lofoti

Otočje, ki se nahaja že v arktičnem krogu bo na vas nedvomno naredilo enkraten vtis. Temperature tam so sicer dokaj nizke (običajno pod deset stopinj), a kljub temu je ob sončnem vremenu to ena najlepših naravnih znamenitosti sveta. Prevladuje neokrnjena narava, le nekaj tradicionalnih ribiških vasic boste lahko srečali na poti.

5. Norveška mesta: Trondheim, Bergen

Norveška slovi po svojem znamenitem stilu, kateri je najbolj poznan po pisanih hišah. Trondheim je slikovito mesto znano po tem, da tam kronajo norveške kralje. V mestu Bergen pa si boste lahko ogledovali čudovito mestno jedro, ki se je uvrstilo na Unescovo svetovno dediščino.

 

Top 5 doživetij na ISLANDIJI

Znameniti gejzirji na Islandiji
Znameniti gejzirji na Islandiji
1. Prestolnica Reykjavik

Reykjavik je glavno mesto Islandije in ima vse značilnosti evropskega modernega mesta z zanimivim starim mestnim jedrom. Je kulturno središče in glavna točka turizma na Islandiji. Vse znamenitosti mesta lahko obiščete peš. Reykjevik je najbolj severno ležeča prestolnica na svetu, ne daleč od polarnega kroga.

2. Blue lagoon 

Znamenita plava laguna je ena največjih atrakcij na Islandiji, ki je iz Reykjavika oddaljena le 45 minut, z letališča pa le 20. Laguna je umetno ustvarjena in je povezana z bližnjo geotermalno postajo. Topla voda (od 37°-39°C) je izjemne mlečnato turkizne barve, bogata z minerali kot sta žveplo in silicijev dioksid in prav zato velja prepričanje, da kopanje v teh bazenih ni samo zabavno, ampak tudi zdravilno.

3. Mogočen slap Dettifoss

Mogočen slap slovi kot najmočnejši v Evropi in z zagotovostjo se ta moč v živo ne samo vidi, ampak tudi sliši in občuti na koži. Slap je več kot 100 metrov širok, voda pa pada 45 metrov globoko. Ob sprehajalni poti je nekaj razglednih ploščadi, tako da ga vidite z različnih zornih kotov.

4. Joekulsarlon lagoon 

Brez dvoma vrhunec potovanja, ki ga ne smete zamuditi. Znamenita ledeniška laguna je nastala z zmanjševanjem ledenika zaradi spremembe toplotnih razmer v zadnjih desetletjih, laguna se zato vsako leto rahlo poveča. Laguna leži le kak kilometer od oceana in je smatrana za eno od islandskih čudes, sem so že večkrat prišli na snemanje filmov in reklam.

5. Doživetje gejzirjev

V Reykjaviku se obiskovalec tega otoka mora ustaviti  pri eni največjih atrakcij na Islandiji, gejzirju Geysir in Stokkur. Geysir, je prvi opisan pojav te vrste, zato nosi po njem tudi ime. Voda slednjega bruha kar 70 metrov visoko v zrak, to pa se zgodi na vsakih nekaj let.  A je za obiskovalce bolj zanimiv gejzir Stokkur, ki izbruhne vsakih 8-10 minut in zagotovo ga boste tudi vi videli v vsej svoji veličastnosti. Voda običajno izbruhne 15-20 metrov visoko, lahko pa se zgodi, da doseže tudi do 40 metrov.

Naslovna fotografija je last turistične agencije Kompas.

Teja, mama triletnice, odprta za široko polje otroških izkušenj in doživetij je z nami delila top doživetja Škotske. Mateja je za naš blog delila doživetje na Norveškem, kjer se je z družino pohajala med križarjenjem. Katja je avtorica angleško-slovenskega družinskega popotniškega bloga „finding Malokoko“, ki trenutno s 5-letnim sinom živi v severni Nemčiji, je delila z nami doživetja iz potovanja po Islandiji. Njena doživetja lahko spremljate na strani www.findingmalokoko.com in ji sledite na FB  ali Instagramu. Članek je podprlo podjetje Kompas. Njihovo ponudbo si lahko ogledate tukaj. Za več informacij, nam pišite v komentar ali na info@kamzmulcem.si.