Škocjanski zatok – urbano in divje v enem!

4

Naravni rezervat Škocjanski zatok, mala polslana laguna pri Kopru, postreže čudovit vpogled v malo drugačno naravo. Močvirje, gnezditveni otočki, kanali, pestrost živalskih vrst, posebna arhitektura, zlivanja večih tipov okolja – zanimivo in poučno za mulčke in starše. Dokaz, da najdemo divjo naravo čisto blizu nas in da je sobivanje mogoče.

Lokacija: Koper, Bertoki (industrijska cona)

Primeren čas obiska: izlet je najbolj primeren v jesenskih in pomladnih dneh.

Priporočen čas obiska: 2 uri zelo hitro mineta. Tako, da se boste zagotovo zadržali precej dlje (cca pol dneva).

Primerno za otroke: čudovita krožna pot je primerna za malčke vseh starosti. Z vozičkom boste brez problema zaokrožili po njej. Triletniki in starejši zagotovo zmorejo peš, saj pot ponuja ogromno zanimivih stvari za raziskovanje, kar jih zamoti pri hoji. Dobrodošli so poganjalci (za skiro je pot malce preveč peščena, a s trmo tudi to gre). Veliko je opazovalnic s klopcami za počitek.

Primerno vreme: prav vsako vreme je primerno za ta kraj. Le poletna vročina zna biti verjetno preveč. Najbolj primerni so topli jesenski in pomladni dnevi. Med nasipi in opazovalnicami ste zaščiteni pred vetrom. V deževnih in meglenih dneh je tu prav čarobno (ne pozabite na primerna oblačila).

Hrana: na vstopni točki je prisrčna kavarnica, katera postreže tudi z manjšimi prigrizki. Za na pot vzemite predvsem zadostno količino pijače. In tudi prigrizke za lačne malčke – prijetnih kotičkov za malice je precej.

Primerno tudi za pse.

KZM_1
Otočki in močvije – slano ali sladko?

Obisk Škocjanskega zatoka je primeren za samostojen izlet ali za hiter postanek na poti na morje. Saj ta naravni rezervat leži tik ob avtocesti. Uporabimo izvoz Koper – Bertoki in po cca 100m smo na cilju. Vsak letni čas ponudi nekaj drugačnega. Že vsak del dneva je drugačen v tem posebnem prostoru – jutro ali večer? Vsaka izbira bo prava!

KZM_10
Začetek poti in maketa, Škocjanski zatok

 

Pri vstopni stavbi so na voljo malo drugačna igrala. Super za krepitev spretnosti. Mulčke bo kar težko prepričati, da nadaljujejo izlet  po peš poti.

Krožna pot je opremljena z opazovalnicami in učnimi tablami. Ponudi obilico informacij, ilustracije in fotografije na učnih tablah so čudovite in pritegnejo tako velike kot male glave. S pomočjo vseh informacij lahko mulčkom kar mimogrede sestavimo super kviz.

KZM_5
Valjasti objekt na sredini učne poti z mnogo zanimivimi informacijami
KZM_9
Tudi pogled pod gladino je mogoč

V pomladanskih dneh so za mulčke posebna atrakcija žabe. Teh je mogoče najti res veliko, a ujeti se ne pustijo zlahka.

KZM_3
Škocjanske žabe, Škocjanski zatok

Celotna pot je varna in prilagojena družinam. Mulčki lahko po mili volji dirjajo sem in tja brez kakšne večje nevarnosti. Mogoče bo kakšen zabredel v vodo, zato pozornost na tiste najmlajše mulčke.

Opazovalni pomoli so super za malico, počitek. Klopi za utrujene nogice, senca za razgrete glave….popolna uživancija in še se bomo vrnili.

KZM_2
Opazovalne line, Škocjanski zatok
KZM_7
Lep panoramski pogled, Škocjanski zatok

Pa še predlogi za dodatne aktivnosti: 

V okolici oz. na naši in sosednji obali in malo v notranjost je toliko zanimivosti, da bi lahko bili v teh koncih lahko prav vsak vikend. Mi smo marčevski vikend preživeli še v Lipici in za top atrakcijo smo si privoščili vožnjo s tramvajem iz Opčin v center Trsta. Nočitev nam je ponudila turistična kmetija Pri Živcovih blizu Sežane (priporočamo – zelo prijazno družinam!).

Članek je napisala Vanja Eržen – mamica dveh mulčkov 7 in 4.5 leta. “Večino časa se potepamo naokoli in raziskujemo vse mogoče kraje. Vse skupaj je v slogu našega načina življenja in našega podjetja, ki je na našem trgu prisoten pod blagovno znamko jogaline in ponuja oblačila in oprema za jogo, plezanje in podobne užitke v naravi,” je še k njihovem opisu dodala Vanja. 

jogaline_za v članek