SESTAVLJANKE: orodja za življenje

0

»Deklica je prišla do mene in mi potožila: “Dolgčas mi je…”

 Prijela sem jo za roko, jo popeljala do naše igralnice in ji z navdušenjem odgovorila:” Pridi, ti pokažem našega robota!”

 V roke sem ji dala našo leseno sestavljanko v obliki robota. Koščki so med seboj povezani z elastično vrvico, ki omogočajo, da iz robota sestaviš kocko. 

 Ko ga je zagledala so se ji oči zasvetile. Obračala je male kockice, raziskovala kakšne oblike naredijo skupaj. Še lep čas je starša nista spravila iz igralnice, tako jo je prevzel,« nam je v pogovoru zaupala Tjaša Kreuzer, zaposlena v Hiši iluzij, kjer imajo že vrsto let za obiskovalce na voljo sestavljanke v njihovih igralnicah v pritličju. Velika večina jih je iz naravnega materiala – iz lesa, obiskovalci muzeja pa jih lahko tudi kupijo v njihovi prikupni trgovinici.

Les je naravni material, in s svojo barvo, vonjem in strukturo blagodejno vpliva na naše počutje in pomirja. Različne študije so pokazale, da samo prijemanje lesa v rokah pomirja našo aktivnost prefrontalnega korteksa in spodbuja aktivnost parasimpatičnega živčevja – kar sproža psihološko sprostitev. (Vir)

KUPI SVOJO SESTAVLJANKO ROBOT

Sicer pa otroci s sestavljankami trenirajo:

 • koncentracijo in fokus, logično razmišljanje, vztrajnost in potrpežljivost (s tem gradijo na čustveni inteligenci),
 • kratkoročni spomin,
 • povišuje IQ,
 • lažje reševanje problemov in iskanje rešitev,
 • razbiranje manjših delčkov od večjih, razločevanje barv, učenje štetja in sledenje navodilom,
 • razvijajo finomotorične spretnosti,
 • spodbujajo ustvarjalnost, saj morajo razmišljati zunaj okvirja,
 • izboljšujejo vizualno-prostorsko razmišljanje,
 • pomaga pa tudi pri utrjevanju vzorca, da opravimo eno nalogo od začetka do konca.

V Hiši iluzij imajo v pritličju muzeja na voljo dve igralnici, kjer se lahko starši in otroci povežejo tudi ob igranju strateških iger. Tako kot sestavljanke tudi te pripomorejo k izboljšanju logičnega sklepanja, spomina in ustvarjalnosti.

Med drugim boste na njihovih poličkah našli STRATEŠKE IGRE:

 • Zadnji borec,
 • Mini Kalaha,
 • Mlin,
 • Mojster logike.

Njihovo zbirko strateških iger si lahko ogledate TUKAJ 

Po ogledu muzeja in nori zabavi, ki jo otroci doživijo z interaktivnimi eksponati, se torej lahko tako starši kot otroci podružijo in umirijo v varnem, ljubečem okolju in svoje vezi še bolj okrepijo ob razmeščanju malih lesenih delčkov.

»Čudovito je gledati, kako ne le otroci ampak tudi starši uživajo v skupni aktivnosti. Kako očetje sedijo s svojimi sinovi in jim posvečajo čas in pozornost. V naši hiši se dnevno zgodi ogromno toplih družinskih trenutkov, ki jih bodo otroci za večno odnesli s seboj v svoja življenja. Veseli smo, da smo del teh čudovitih trenutkov,« nam zaupa Tjaša.

Podeli nam tudi svojo osebno izkušnjo: »Včasih iskreno, tudi jaz izgubim motivacijo. Zadnjič me je moj 3-letnik posedel na tla in mi prinesel sestavljanko, da jo sestaviva skupaj. Pa sem se s težavo spravila k stvari. In potem se je zgodilo nekaj čudežnega. Začela sva sestavljati in z vsakim sestavljenim koščkom, z vsakim uspehom se je meni splošna motivacija za življenje dvignila in ko sva oba vztrajala, sva bodrila drug drugega in slavila skupne uspehe. Dajala sva si petke, si čestitala, da sva super opravila. Delala sva ekipno, in vem, da mu bo to pomagalo kasneje, ko bo v šoli in kasneje v službi. V življenju nas vedno čakajo izzivi in svojega sina želim pripraviti na to, da bo pri izzivih vztrajal, da jih bo presegel, in na koncu prišel ven kot zmagovalec. Želim mu sporočiti: za vsak izziv se najde rešitev, pa če izgleda še tako zahteven. Življenje je ena velika sestavljanka. Jemlješ koščke in iz njih sestavljaš, kar si želiš. In sestavljanje sestavljank je ravno to – trening za življenje,« še zaključi Tjaša.

Če želite tudi vi svojim otrokom podariti orodja za življenje, obiščite Hišo iluzij in v njihovi trgovinici izberite pravo sestavljanko za vašo družino!

Našo celotno zbirko sestavljank si lahko ogledate TUKAJ .