Šebrelje in arheološki park Divje babe

0

Še en čudovit kraj, ki si ga morate dati na listo vaših družinskih raziskovanj. Šebreljska planota z vasjo Šebrelje in arheološkim parkom Divje babe. Mešanica čudovitih razgledov, dobre energije in zgodovine.

Cerkvica Sv. Ivana, Šebrelje

Del Šebreljske planote oz najvišje ležeči Lokvarski vrh smo že obiskali, ko smo se potepali po Idrijskih Krnicah. Tokrat pa smo v sklopu raziskovanja Cerknega obiskali drugo stran le te – vas Šebrelje s cerkvijo Sv. Ivana, ki je poznana tudi kot najmočnejša slovenska energijska točka. V okolici cerkve so s prodniki označene energijske točke. Že sam izlet do Šebrelja je čudovit, vsekakor pa ga združite tudi z ogledom jame in arheološkega najdišča Divje babe, ki je eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu.

 • Primeren čas obiska: pomlad, poletje, zgodnja jesen
 • Primerno za vreme: jasno in suho za ogled jame Divje babe
 • Priporočen čas obiska: 3h, če pridete na vrh z avtom oz kar cel dan, če se na vrh povzpnete peš
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, predšolski otroci in šolarji samostojno.
 • Primerno za otroški voziček: Ne

Dostop: 

 • Peš (otroci 5+ ali v nosilkah): Reka – Divje babe mimo cerkvice svetega Ivana: 1 ura 30 minut. Krožen povratek Divje babe – Reka: 40 minut. Več o poti si preberite tukaj.
 • Z avtom: mimo vasi Reka, pot vas bo usmerjala proti vasi Šebrelje

3 razlogi, zakaj obiščite Šebrelje

1. Arheološki park Divje babe

Arheološko najdišče Divje babe je eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. V strmem, skalnatem pobočju, ki se od Šebreljske planote spušča v dolino reke Idrijce, je skrita jama, v kateri so bile najdene kosti več kot 60 različnih živalskih vrst (med katerimi prevladuje jamski medved), kamena in koščena orodja ter ostanki kurišč ledenodobnega človeka.

V jami Divje babe boste še vedno lahko videli v plasteh kosti
Nekatere pa boste lahko tudi prijeli, Divje babe

Najznamenitejša najdba arheoloških izkopavanj v Divjih babah je iz leta 1995, ko je bilo med izkopavanji odkrito najstarejše glasbilo na svetu, ki ga je, izhajajoč iz najdbe, lahko izdelal le neandertalec. Neobičajno glasbilo, ki ni niti piščal niti flavta, je bilo zacementirano v bližini ostankov 50 do 60 tisoč let starega ognjišča. Izdelano je iz leve stegnenice mladega jamskega medveda, v katero je neandertalec s kamenim in koščenim orodjem naredil štiri luknjice in rezilni rob na ustniku, kar skupaj s posebno tehniko igranja omogoča izvajanje še tako zapletene glasbe.

Najstarejše glasbilo na svetu, Divje babe
Nanj smo tudi malo zaigrali 😉

Z mulci si lahko ogledate jamo, kjer boste našli v plasteh še veliko kosti, medtem ko samo neandertalčevo piščal iz Divjih bab hrani Narodni muzej Slovenije.

Pot do jame in ogled: Pot se prične pri cerkvici sv. Ivana, kjer imamo tudi slikovito informativno tablo o jami. Sprva široka pešpot se sorazmerno hitro spušča in kmalu zoža. Je zelo dobro varovana z ograjo in utrjena s stopnicami. Sam spust do jame raja okvirno 15min. Na poti do jame Divje babe boste z mulci lahko odkrivali še eno manjšo jamo, kjer domujejo tudi netopirji:)
Informativna tabla pri cerkvi Sv. Ivana, Divje babe
Pot na začetku je še lažje pohodna, a se kmalu začne strmo spuščati, vedno paje varovana, Divje babe
Prva jama na poti do Babje
Notri smo si od blizu ogleadli tudi netopirja
Kmalu zatem pridemo do jame Divje babe
Pred jamo je še nekaj informativnih tabel, Divje babe
Jama Divje babe, kjer boste našli še veliko stankov kosti- do sedaj so jih izkopali že skoraj 30.000kg
Tudi mulka je veselo raziskovala, Divje babe
Pomembno:
 • ogled jame je mogoč izključno z vodnikom, na podlagi predhodnega dogovora
 • organizirani obiski Arheološkega parka Divje babe se izvajajo v obdobju od 1. aprila do 31. oktobra
 • cenik – kliknite tukaj
 • pomembna je dobra športna obutev
Stopnice nazaj bodo zahtevali malce več motivacije:)

2. Cerkev Sv. Ivana

Cerkev Sv. Ivana je poznana tudi kot najmočnejša slovenska energijska točka. V okolici cerkve so s prodniki označene energijske točke. Pred vhodom v cerkev je tudi zvon, na katerega le pozvonite in si z otroci kaj lepega zaželite. Z dobro energijo, kjer stoji cerkev, se bo želja zagotovo uresničila.

Cerkev si lahko ogledate tudi v notranjosti, predvsem pa posedite zunaj pred njo ter se naužijte lepih razgledov- imeli boste občutek kot da ste v vzporednem svetu.

Cerkev Sv. Ivana
Notranjost
Čudoviti razgledi, Cerkev Sv. Ivana

3. Bife pr Svetem Ivanu

Potem, ko se napolnite z energijo v bližnji cerkvici in pridete lačni in žejni z ogleda jame, je na vrsti Bife pr Svetem Ivanu. Prijetno okolje s prečudovitim razgledom in nadvse prijaznimi lastniki. Ponudba hrane in pijače je za tak kraj presenetljivo pestra, cene pa seveda ugodne.

Pogled z Bifeja proti cerkvici
Bife pr Svetem Ivanu, Šebrelje
Poleg Bifeja se boste lahko slikali tudi ob veliki piščali, Šebrelje

Otroci bodo lahko naročili pico, pojedli sladoled, vi pa le naročite narezek in uživajte v okusu šebreljskega želodca, ki že leta sodi med zaščitene slovenske proizvode z geografsko označbo, pečat pa mu je priznala tudi evropska komisija. Njegova posebnost je v sestavi kakovostnega svinjskega mesa, majhnega deleža slanine in začimb, svoje pa dodajo tudi tukajšnji posebni podnebni pogoji za sušenje in zorenje. V preteklosti naj bi s to vrhunsko kulinarično kreacijo zalagali gurmane na Tržaškem in Goriškem, danes pa je šebreljski želodec obvezna »postaja« vsakega, ki da kaj na uživanje svojih brbončic.

Vsekakor pa se usedite ter uživajte v razgledih, dobri energiji ter prigrizku:)
Šebreljski želodec

Izleti v okolici:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

 

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime