S tramvajem od Opčin do Trsta – ne obratuje!

4

Na meglen dan, ko se sonček v kotlinah ponavadi prikaže tik preden zaide, smo se odločili za izlet v Trst. Tokrat malo drugače. Avto smo parkirali v Opčinah in se v Trst odpravili s tramvajem. Posebno doživetje za mlade in stare 🙂

Proga bo zopet aktivna 2020. 

Openski tramvaj  je elektrificirana tramvajska proga, ki povezuje naselje Opčine nad Trstom in Oberdankov trg (ital.: Piazza Oberdan) v središču Trsta. Tramvaj je ena od turističnih znamenitosti Trsta, saj je eden redkih na svetu, ki deluje na delu proge kot žična vzpenjača (vir. Wikipedia)

FullSizeRender
Vožnja s tramvajem do Trsta

 

Primeren čas obiska: izlet je primeren v vseh letnih časih

Priporočen čas obiska: 2h do cel dan

Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki  predšolski, šolarji

Primerno za vreme: vse, tudi v dežju

Cena: enosmerna vozovnica za odrasle stane 1,35€
Vozni red: boste našli tukaj.

Izhodišče: v centru Opčin je krožišče, na katerem izberite tretji izhod, ki vas vodi do velikega brezplačnega parkirišča. Po parih minutah hoje v smeri Trsta pridete do postaje, kjer kupite vozovnico. Na tramvaj boste čakali največ 20 minut. Medtem, ko čakate se lahko sprehodite nekaj 10 metrov naprej od postaje, kjer je krasna razgledna točka, iz katere imate čudovit razgled na Tržaški zaliv.

FullSizeRender_3
Razgledna točka na Trst, Opčine
Če ste z vozičkom, je potrebne malo več spretnosti pri vstopu, saj so vrata dokaj ozka in na dveh visokih stopnicah. Predlagam, da voziček zložite ali za izlet uporabite nosilko. Je pa zato vožnja za najmlajše in tudi za nas malo starejše pravo doživetje. Vožnja traja 20 minut.
FullSizeRender_1
Veselje med vožnjo s tramvajem

Tramvaj vas pripelje do centra Trsta, kjer izstopite na Piazza Oberdan. Ta se nahaja 10 minut stran od Piazza del Ponte Rosso, nekoč znane po tržnici z oblekami in obutvijo, ki leži ob kanalu Grande. Sedaj se ob kanalu nahajajo privlačne restavracije in kavarne. Kljub temu Trst še vedno velja za odlično destinacijo za nakupe oblek in obutve. Tudi danes so trgovine odlično založene in izložbe mamljive. Imejte le v mislih, da je ob ponedeljkih kar nekaj trgovin zaprtih.

Naprej od kanala Grande, proti glavnemu trgu Piazza Unita d’Italia s katedralo, boste našli bogato ponudbo lokalčkov in gostilnic, k nudijo ogromno izbiro kosil in prigrizkov. Na sončen dan pa lahko vaš cappuccino in  babycino spijete kar zunaj, na soncu. Tiste bolj prestižne se nahajajo neposredno na glavnem trgu ali v uličicah v bližini. Nam je uspelo za dve ne prav obilni jedi in liter mineralne vode potrošiti 30€. Je bila pa miza na sončku in brez direndaja. Namesto kosila v dragih restavracijah si lahko pripravite piknik kar na pomolu in uživate v fantastičnem razgledu na morje.
IMG_6695
Čudovit razgled na Trst s pomola
 Idejo za odličen izlet je napisala Petra. Mamica nadobudne 3 letnice in 5 mesečnika. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.