S kolesi, rolerji ali vozičkom po okolici Poreča

2

Topli dnevi so kot nalašč za aktivne družinske izlete. Ena od naših najljubših krajev za aktiven dan ob morju je Poreč in njegova okolica. Urejene steze ob morju, zanimiva narava, pestra gostinska ponudba in otroška igrišča je idealna kombinacija za tople dni.

Največ časa v Istri preživimo v času nizke turistične sezone. V času od aprila do junija in od septembra do novembra ni gneče, temperature so veliko bolj znosne, narava pa slikovita. Spomladi in jeseni smo tako že večkrat prekolesarili, prerolali in prevozičkali obmorske poti v okolici Poreča.

IMG_0103
Pomladni razgled na Poreč

Kaj potrebujete? Nahrbtnik s prigrizki in vodo, zaščito proti soncu (očala, krema za obraz in roke) in po želji zemljevid. Poti okrog Poreča so dobro označene, zato ga mogoče niti ne boste potrebovali.

Kakšno je vreme? Pred odhodom preverite spletno kamero

Kje parkirati? Izven sezone je odlično izhodišče parkirišče pri marini, v sezoni, ko je večja gneča, pa je večja verjetnost, da dobite prostor na večjem parkirišču pri tržnici. V centru Poreča je parkiranje plačljivo čez celo leto.

Brez naslova
Parkirišča v Poreču

 

Ne spreglejte posebno ugodne Megabon ponudbe za prvomajske praznike za celo družino! Kliknite tukaj 

Kaj če ste pozabili kolo doma? Preverite na tej strani in si ga izposodite kar na licu mesta.

IMG_6523
Družinski postanek na trgu Svobode, Poreč

1. Poreč center – Zelena Laguna

V centru Poreča in okolici je pot asfaltirana, zaprta za promet in primerne za različna prevozna sredstva: kolo, poganjalček, skiro, rolarji …Izven sezone gneča ni prevelika, zato se lahko na pot podate tudi z najmlajšimi.

IMG_5714
Vozičkanje na rolerjih po Poreču

Ena najbolj atraktivnih je približno 5 kilometrov dolga pot med Porečem in Zeleno Laguno. Če se boste odpravili v to smer, vas čaka razgibana obmorska promenada, ob kateri boste tudi v nizki sezoni našli urejena otroška igrišča za morebitne postanke.

IMG_8538
Ladja na igrišču pod hotelom Diamant

 

IMG_8554
Proti Zeleni Laguni

Po tej trasi pelje tudi turističen vlak, ki vas lahko odpelje nazaj proti izhodišču, če se po poti utrudite.

IMG_8481
Turističen vlakec med Porečem in Zeleno laguno

Lokali ob promenadi se odprejo šele v sezoni, zato pa je zelo zgodaj odprt bar pri Ski Liftu v Zeleni Laguni, ki lahko predstavlja tudi odlično izhodišče za potepanja po tem delu Istre. Pri Ski liftu boste našli tudi igrala.

IMG_8485
Gugalnice za krajši postanek pri Ski liftu Poreč

2. Ski Lift Zelena Laguna – Vrsar

V bližini Ski lifta je brezplačno parkirišče in zato je to odlično izhodišče tako za smer proti Poreču, kot naprej do Funtane in Vrsarja. Od kampa Bela Uvala naprej proti Funtani del poti vodi tik ob glavni cesti. Kratek del skozi Funtano pa celo po glavni cesti, kar zna biti nevarno za kolesarjenje z majhnimi otroci. Kolesarska steza je zopet urejena od Dinoparka naprej.

 

IMG_8573
Del poti med Zeleno laguno in Fontano ob glavni cesti

Med Funtano in Vrsarjem se nahaja park skulptur priznanega hrvaškega umetnika Dušana Džamonije. Vstop v park je brezplačen in je primeren za kratek postanek ali malico.

IMG_0127
Park skulptur Dušana Džamonije
IMG_8613
Vrsar

Nakaj kilometrov naprej prispete do Vrsarja. Še enega odiličnega Istrskega obmorskega mesteca. Pot za kolesarje in pešce je urejene še kak kilometer naprej do kampa Porto Sole. Tukaj lahko brezkrbno vozičkate, rolate ali kolesarite s svojmi otroki.

IMG_8591
Urejena pot med Vrsarjem in kapom Porto Sole

3. Poreč – Červar Porat – Santa Marina

Nam najljubša in največkrat prepeljana pot je ravno ta med Porečem in Červarjem. Večji del približno 10 kilometrske poti ni urejene, zato rolanje z otroki odsvetujem.

červar - poreč

Pot vas vodi severno iz Poreča, proti Špadičem. Če boste ubrali pot ob morju, boste šli mimo zanimivih plaž in manjšega otroškega igrišča.

IMG_6501
Plaža pri Špadičih

Po cesti pa kmalu pridete do Skaladinke, kjer, če zavijte levo iz asfaltirane ceste proti kampu Ulika, pridete do največjega nasada oljk v Istri. Lahko sledite asfaltirani cesti med oljkami ali pa zavijete na makadamsko pot, ki vodi ob morju.

pot med oljkami
Asfaltirana pot med oljkami
IMG_8468
Pot med oljkami

Od začetka junija do konca septembra je nekje na sredini poti urejena plaža Hawai in lokal, v katerem postrežejo s svežimi ocvrtimi sardelami. V sezoni je plaža zelo oblegana.

IMG_8465
Hawaii beach in oznaka za kolesarko stezo

Po parih kilometrih gozdne ceste, tik ob morju boste prispeli do Červarja. V Červarju je par lokalov in trgovina, ki obratuje celo leto (tudi med prazniki), tako da lahko dokupite vodo in prigrizke.

IMG_8564
Pogled na Červarsko marino

Sledite tablam z oznako 142 in se na koncu marine zopet odpravite po makadamski cesti naprej proti arheološkemu najdišču, kjer naj bi v antičnih časih stalo mesto s tovarno amfor.

IMG_6592
Arheološko najdišče

Gozdna pot vas vodi naprej do zaliva z znano ribiško restavracijo Santa Marina, kjer priporočam postanek za kosilo. Restavracija je že vrsto let znana po svoji živi glasbi in gneči med vikendi. V Poreč se lahko vrnete po enaki poti, ali pa po cesti mimo Starega Červarja. Za tiste, ki želite naprej pa priporočamo rahel vpon do Varbrige in naprej proti Lanterni.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.