S kolesarsko vzgojo do večje varnosti otrok

0
sdr

Kolo je izjemno priljubljeno med najmlajšimi, saj jim predstavlja zabavo in hkrati prvo prevozno sredstvo, ki ga lahko samostojno osvojijo. Po opravljenem kolesarskem izpitu tako otroci postanejo del javnega prometa, kjer vladajo določene zakonitosti, ki jih morajo spoštovati. Ker je pomlad odličen čas, da se z otroki podate na kolesarki izlet, so v okviru projekta Varno na kolesu, pripravili pet preprostih napotkov za kolesarjenje, ki bodo naredili kolesarsko izkušnjo prijetnejšo, predvsem pa varnejšo za celotno družino.

  1. Pred izletom preglejte kolesa in poskrbite, da so tehnično brezhibna. Bodite pozorni na ustrezno velikost, napolnjenost pnevmatik ter delovanje zavor in luči. Preden se odpravite od doma, pa preverite tudi vremenske razmere in se temu primerno oblecite. Za vsak slučaj s seboj vzemite pelerino in nikoli ne kolesarite z dežnikom v roki.
  2. Pred izletom otroku razložite pomen spoštovanja prometnih pravil in prometne signalizacije. Prav tako si skrbno zamislite potek izleta in poskušajte otroka vnaprej opozoriti na cestne odseke, ki bi lahko bili za kolesarje nevarnejši.
  3. Pri vožnji po cesti, ki nima označene kolesarske steze, bodite še posebej previdni. Kolesarite čim bolj na desni, praviloma največ do enega metra od roba. Če se želite premakniti bolj v levo, pa spremembo smeri vožnje ustrezno nakažite z bočnim iztegom roke.
  4. Odrasli bodite otrokom zgled in med vožnjo ne uporabljajte mobilnih telefonov ali drugih naprav, ki bi lahko motile vašo pozornost.
  5. Otrokom razložite, da morajo biti pozorni na razmere v prometu in skladno z njimi ustrezno prilagajati svojo hitrost. Nenazadnje pa jih opozorite, da morajo biti pozorni tudi na pešce in druge udeležence v prometu. Kakršnekoli premike, kot so menjave pasov in zavijanje, pa naj vedno nakažejo z roko.

Ko se odpravljate na kolo v družbi otrok, ne pozabite, da so najmlajši izjemno dojemljivi, zato jih moramo odrasli usmerjati in jim pojasniti, kakšna je njihova vloga v prometu. Prav k temu stremi tudi program Varno na kolesu, ki že sedmo leto združuje šolarje po Sloveniji, jih spodbuja k spoznavanju in utrjevanju prometnih pravil in se zavzema za celovito razumevanje prometne varnosti.

Kolesarjenje v okviru Varno na kolesu
Kolesarski poligon kot dober začetek otroške kolesarske izkušnje, Varno na kolesu
Izvedba projekta Varno na kolesu po OŠ

Otroci tako prek različnih nalog opazujejo promet, analizirajo prometne situacije, križišča in prometno infrastrukturo v svojem kraju, v nekaterih primerih svoje predloge za izboljšave tudi predstavijo lokalnim oblastem. Svoje znanje o varnem kolesarjenju pa utrjujejo s pomočjo zanimivih kvizov in prometnih izzivov, ki jih pripravijo sami.

…….

Letos je projekt Varno na kolesu združil več kot 3300 učencev iz 90 šol, primarno pa je namenjen šolarjem, ki se pripravljajo na kolesarki izpit. Kolesarski izpit je izjemno pomemben za pridobivanje teoretičnih in praktičnih znanj, program Varno na kolesu pa ta znanja še nadgrajuje s predajanjem zglednih kolesarskih vrednot. Tu imamo pomembno vlogo in moč prav odrasli, ki otroke ozaveščamo tudi o kolesarski oziroma prometni kulturi ter tako skrbimo za prijetne in predvsem varne dogodivščine na kolesu.

Prispevek je bil pripravljen v okviru projekta Varno na kolesu. Za več informacij nam pišite ne info@kamzmulcem.si

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime