S čebelico po Radovljici

3

Na sončnen poleten dan smo se odpravili v Radovljico, mesto polno zgodovine, kulture, čudovitih razgledov in kulinaričnih doživetij. Mesto smo z otroci raziskali skozi Čebeljo pot, ki vas popelje skozi štiri točke mesta, kjer se otroci na interaktiven in zabaven način učijo o čebelah in si skupaj s starši ogledujejo znamenitosti, po katerih slovi to gorenjsko mestece. Naj omenimo, da se najslajši festival vsako leto odvije prav tu. Veste kateri je?

  • Primeren letni čas: v vseh letnih časih
  • Trajanje izleta: cel dan
  • Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah), malčki, predšolski, šolarji
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka, vendar more biti na povodcu
  • Dostop in parkirišče: Parkirišče je skorajda v centru Radovoljice, pred starim mestnim jedrom, v neposredni bližini TIC Radovljica. Do Radovljice pa se lahko iz drugih mest odpravite tudi z vlakom, ki je že samo po sebi doživetje za otroke.

1. Po Čebelji poti na družinski ogled Radovljice

Na ogled gorenjskega mesta Radovljica, poznanega tudi po slovenskem dramatiku in zgodovinarju Antonu Tomažu Linhartu, se odpravite na interaktiven in otrokom prijazen način. Nova učna pot, po kateri vam mesto pomaga odkrivati čebelja družina, je pravo družinsko doživetje. Na pot se podajte s slikovito knjižico, ki vključuje tudi vstopnico v Čebelarski muzej. To dobite v TIC Radol’ca preden vstopite v staro mestno jedro.

Učenje o čebelah skozi interaktivno “panj” sestavljanko.
Pogled na Radovljiški Grajski park

Čebelja pot obsega štiri interaktivne točke, vsaka s svojimi zabavnimi nalogami, ki jih otroci rešijo na točki ali v knjižici.

Cela paleta poučnih iger o čebeljem življenju okoli drevesa ob cerkvi sv. Petra.
Naloge iz knjižice.
Na eni izmed točk Čebelje poti lahko občudujete Triglav..

Na pot smo se podali povsem samostojno, v svojem ritmu, z malo ter veliko mulko in si vmes ogledovali znamenitosti Radovljice. Mulki kar na skiroju, saj je pot primerna tudi za vozičke.

Odkrivanje Radovljice na skiroju.
Ob poti smo spoznali umetnostnega zgodovinarja in častnega občana Radovoljice, Ceneta Avgustina.

Čeprav pot ni dolga (od ure do ure in pol) si lahko vmes vzamete čas za sladoled, kavico ali kosilo. Mi smo si ga privoščili na koncu v gostilni s čudovitim razgledom na Triglav, z veliko teraso in prijaznimi natakarji.

Razgled na Triglav.

Zabavne naloge iz knjižice smo reševali sproti, tiste pri katerih je bilo potrebno nekaj natančnosti pa pred kosilom v gostilni. Tako smo tudi lažje počakali na hrano.

Za konec smo obiskali še Čebelarski muzej, kot lep zaključek poti.

Čebelarski muzej s sodobno razstavo odstira izjemen svet čebele kranjske sivke in slovenskega čebelarstva. Razstava približa zapuščino svetovno znanih čebelarjev in opominja o pomenu ohranjanja čebel in zdravega okolja zanje.

Čebelarski muzej Radovljica

V Čebelarskem muzeju, ki se nahaja v Radovljiški graščini, je predstavljena biologija kranjske sivke, njena umeščenost v prostor ter grožnje, ki ji pretijo v naravi. V drugem delu se razstava posveti čebelarski preteklosti, razvoju čebelarskega orodja in opreme ter znamenitim poslikanim panjskih končnicam. Zadnji del je namenjen slovenskim čebelarjem in trgovanju s kranjsko sivko. Ta je namreč prepotovala že dobršen del sveta. Posebno mesto med čebelarji ima tako v čebelarskem svetu kot na razstavi Anton Janša. V muzeju so predstavljene tudi obrti, povezane s čebelarstvom.

Prikaz debla, kjer imajo panj divje čebele (v muzeju)
Slikovit prikaz čebelarstva
Čebelarski muzej Radovljica
Maketa naše avtohtone vrste čebele – kranjske sivke.
Čebelarski muzej Radovljica
Interaktivne vsebine, Čebelarski muzej Radovljica

V muzeju je od maja do oktobra opazovalni panj z živimi čebelami, razstava pa je podprta z video vsebinami ter interaktivnimi točkami, ki zaposlijo vse generacije. Posebne interaktivne točke so namenjene otrokom, ki bodo svet čebel lahko spoznavali na doživet in zabaven način.

V muzeju imajo čisto pravo čebeljo družino, katere delo lahko opazuješ skozi steklo.
Čebelice so skozi stekleni tunelček od zunja prihajale v notranji panj. Dobro se vidi, kako ima ena od njih na nožnih čašicah cvetni prah. Prav impresivno…

Po rešenih nalogah smo se vrnili v TIC, kjer smo prejeli sladka darilo za celo družino in nakupili nekaj lokalnih izdelkov ter dobrot.

TIC z lokalnimi izdelki in dobrotami.
Nekaj lokalni izdelkov, ki smo si jih nakupili.

Otroška igrišča v Radovljici in okolici

Radovljica z okolico pa se lahko pohvali tudi z velikimi, ograjenimi in kvalitetnimi otroškimi igrišči. Nam jih tokrat ni uspelo obiskat, ker smo se odpravili na vodna doživetja, opisana v nadaljevanju, a jih prihodnjič zagotovo preizkusimo 🙂 Igrišča v Radovljici z okolico.

2. Znamenitosti mesta Radovljica

Radovljica se ponaša z nazivom prestolnica čebelarstva in čokolade. Osrednji del mesta je Linhartov trg, okoli katerega smo občuduvali slikovite hiše iz 16. in 17. stoletja. Nekaj vrednih ogleda, tudi za družine, so Lectarska delavnica izdelovanja znamenitih srčkov, galerija Šivčeva hiša, Župnijski dvorec ter Baročna dvorana. V njenih sobanah se nahaja tudi Čebelarski muzej, kot del Čebelje poti.

Cerkev sv. Petra v Radovljici.
Znana gostilna in delavnica izdelovanja srčkov Lectar.
Galerija Šivčeva hiša vredna ogleda.

3. Kam z družino na kulinarično razvajanje ali okusi Radol’ce

Ste vedeli, da je Radovljica tudi kulinarično središče, saj ima kar nekaj zares okusnih ter družini prijaznih restavracij in gostiln. Na naši poti smo preizkusili Gostilno Kunstelj, ki leži na obrobju mestnega jedra in se poleg okusne hrane, lahko pohvali s prečudovitim razgledom na Triglav, Jelovico in dolino Save.

Gostilna Kunstelj v Radovljici s pogledom na Triglav.
Nekatere naloge smo reševali pred kosilom.
Čudovita terasa gostilne Kunstelj

Radovljica z Vilo Podvin pa je to leto dobila tudi prvo Michelinovo *, s čimer so nagradili večletni trud in vlaganje v razvoj kulinaričnih doživetij.

Ostale gostilne gostilne Okusov Radol’ce: Gostilna Lectar, Gostilna Avguštin, Gostišče Tulipan, Restavracija Center, Restavracija Tabor, Gostišče Draga in Gostilna Pr’Tavčar. Naštete lahko okušate tudi na številnih lokalnih dogodkih, ki jih organizira Turizem Radiovljica v “street food” obliki.

4. Okoliški izleti in doživetja

Po kosilu v gostilni Kunstelj smo se odpravili na vodno doživetje v bližnji Kamp Šobec, kjer smo v velikem bajerju zaplavali med račkami. Punci sta se poigrali na senčnem igrišču, si privoščili kavico in sladoled ter se poslovili od sončne Gorenjske.

Ob Šobčevem bajerju.
Šobčev bajer.
Senčno igrišče v kampu Šobec.

V Šobčevem bajerju lahko kampirate z avtodomom, prikolico ali šotorom. Prenovljen kamp ima veliko gostišče, kjer poskrbijo, da bodo želodčki obiskovalcev ali kampistov polni, ponujajo pa tudi vrsto športnih aktivnosti.

Nova in urejena podoba kampa v Šobcu
Ponudba športnih aktivnosti

5. Dogodki mesta Radovljica, ki jih ne smete zamuditi

Že nekaj let zapored smo gostje na enem od okusnejših festivalov po Sloveniji – Festival čokolade, ki je to leto zaradi ukrepov ob pandemiji koronavirusa potekal preko spleta. Več o našem doživetju na Festivalu čokolade si lahko prebereote v članku. Vse o festivalu in čokoladi pa na uradni strani.

Na čokoladi 🙂

Ostali dogodki in aktivnosti, ki jih preprosto ne smete zamuditi:

Radovljica z okolico je tudi odlično izhodišče za ljubitelje pohodništva in kolesarjenja, zato pobrskajte po ponudbi na spletni strani Turizma Radol’ca.

Na Čebeljo pot v Radovljici so nas povabili s Turizma Radol’ca, vendar opisana doživetja izražajo zgolj naše osebne izkušnje. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si.