Rogatec – kjer z mulci doživite in okusite dediščino

1

Največji muzej na prostem in njegove edinstvene doživljajske delavnice za otroke, dvorec Strmol s čudovitimi poslikavami in Rokodelskim centrom Rogatec, Konjeniški Klub Strmol ter okoliški izleti, so štirje razlogi za družinsko “okušanje” Rogatca.

Rogatec, stisnjen med Donačko goro in reko Sotlo, je že od nekdaj privlačil človeka in tudi ohranil dragocene zgodbe, ki sta jih skozi tisočletja zapisovala narava in kultura tukajšnjih prebivalcev.

IMG_7017
Rogatec
IMG_6954
Rogatec

 

1. Muzej na prostem Rogatec in doživljajske delavnice

S pomočjo škrata Rogatka, ki je čuvaj legende o zmaju in zaklada, lahko otroci in starši raziskujejo muzej, zanimive zgodbe, uganke ter naloge. V največjem tovrstnem muzeju v Sloveniji je predstavljena srednje-štajerska ljudska stavbna dediščina subpanonskega tipa in kulturno izročilo ljudi, ki so živeli na območju Obsotelja, južno od Donačke gore in Boča v času od 19. do sredine 20. stoletja.

Preberite si, kaj vse smo z našim mulcem doživeli in kako super smo se imeli tukaj.

IMG_7073
Muzej na prostem, Rogatec
IMG_7061
Muzej na prostem, Rogatec

 

2. Dvorec Strmol in Rokodelski center Rogatec

IMG_6952
Obisk Dvorca Strmol, Rogatec
Dvorec Strmol, Rogatec
Dvorec Strmol, Rogatec

Dvorec Strmol vabi obiskovalce že s svojo atraktivno poslikavo fasade, v notranjosti pa so na ogled zanimive stalne, likovne in muzejske razstave:

  • Kuharca – razstava Pokrajinskega muzeja Celje, ki pripoveduje zgodbe o tehničnem razvoju kuhinje in kuhinjskih pripomočkov v preteklih stoletjih;
Kuharca – razstava Pokrajinskega muzeja Celje, Rogatec
Kuharca – razstava Pokrajinskega muzeja Celje, Rogatec
  • baročna stilska postavitev grajske sprejemnice z delovnim kabinetom in
  • stalna razstava sodobne likovne umetnosti.
IMG_6994
Mi smo si ogledali zanimivo fotografsko razstavo (maj 2018)…
IMG_6965
ter steklarsko razstavo

 

Dvorcu poleg bogate zgodovine vračajo življenjski utrip zgodbe iz preteklosti v novi preobleki: slikovite razstave, koncerti, tematska vodstva, gledališki prizori iz življenja v času baroka in obrtniške delavnice v novem Rokodelskem centru Rogatec.

IMG_6980
Črna kuhinja, Dvorec Strmol Rogatec
Lončarska delavnica v Rokodelskem centru Rogatec
Lončarska delavnica v Rokodelskem centru Rogatec
IMG_6977
Rokodelski center Rogatec

 

Cenik za vstop v muzej in dvorec. Delavnice so brezplačne za obiskovalce muzeja ali dvorca- brezplačna udeležba vsako nedeljo med 15. in  17. uro.

3. Konjeniški Klub Strmol

IMG_7170
Konjeniški Klub Strmol, Rogatec

 

Naš dnevni družinski izlet v Rogatcu smo zaključili z enournim vodenim ogledom konjušnice ter vodenim jahanjem v Konjeniškem klubu Strmol, kjer si vse več slovenskih družin ter turistov najde svojo sprostitev v objemu narave pod Donačko goro.

Preberite si tukaj, česa vse se je naš mulc naučil ter kaj ga je najbolj navdušilo:)

4. Izhodiščna točka za okoliške izlete

Donačka gora je redno obiskana izletna točka ta obiskovalce Rogatca
Donačka gora je redno obiskana izletna točka za obiskovalce Rogatca
  • Donačko goro in pot na vrh, ki vodi skozi zaščiteni gozdni rezervat, bukov pragozd, priporočamo v vseh letnih časih. To je tudi najstarejša nadelana planinska pot v slovenskih gorah. Gora je dostopna z vseh strani – za tiste, ki iščejo adrenalinske izzive, vabi pot z vzhodnega sedla, ki vodi zadnjih 20 višinskih metrov celo ob jekleni pletenici. Označene pa so tudi manj zahtevne poti, ki jih še posebej priporočamo z mulci. Z njimi pa priporočamo tudi obisk planinskega doma na zahodnem sedlu, kamor pripelje tudi asfaltirana cesta iz doline.
  • Rogaška slatina s svojimi lepotami, kjer lahko tudi prenočite in se v naslednjih dneh odpravite na raziskovanje okolice
IMG_6949
Rogaška Slatina

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.