Robanov kot – izlet z mulcem po pravljični alpski dolini

2

Pot po dolini Robanov kot je idiličen enodnevni izlet za vse tiste družine, ki ljubite gore in čudovito naravo. Čarobna pot do Robanove planine je ravno prav dolga in ves čas položna, zato jo lahko prehodijo mulci sami oziroma je prijazna tudi do staršev, ki imajo dojenčke v nosilkah.

Primeren čas obiska: najbolj priporočam izlet spomladi, poleti in zgodaj jeseni

Priporočen čas obiska: tri ure do cel dan.

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki  predšolski, šolarji

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Izhodiščna točka: Turistična kmetija Govc-Vršnik, naselje Robanov kot, 3335 Solčava,

Končna točka: Robanova planina (Kmetija Robanova planšarija)

Razdalja: 4 km ( 1h odrasle hoje)

Primerno za pse: psom prijazna izletna točka

Solcava
Solčavsko z Logarsko dolino

 

Robanov kot je ena od treh alpskih dolin, obdajajo ga pa tri gorske lepotice: Ojstrica, Raduha in Krofička. Naselje Robanov kot leži v Zgornji Savinjski dolini, na poti med Lučami in Solčavo.

Čarobna pot do Robanove planine se vije mimo krasnih travnikov, slikovitih kmetij ter skozi dišeči gozd. Zaradi položne poti, ki traja kako uro, z manjšimi mulci nekoliko več, je Robanova planina priljubljena izletniška točka tudi za družine z mlajšimi mulci. Zaradi izjemnih naravnih lepot, je dolina Robanov kot zaščitena.

Pot do izhodišča – naselje Robanov kot

Zapeljemo se v Luče (cca 53 km, 1,15 h vožnje). Do Luč vodi več poti, mi smo izbrali najkrajšo, ki pelje mimo Kamnika proti prelazu Črnivec, skozi dolino Podvolovljek in Gornji grad, proti Logarski dolini ob Savinji do Luč. V Lučah se peljemo naprej proti Logarski dolini. V vasi Robanov kot nas table usmerijo levo proti dolini Robanov kot. Vozimo, do prvega parkirišča makadamskega, kjer parkiramo.

Pot od izhodišče točke do Robanove kmetije

S parkirišča nadaljujemo peš po makadamski poti do Turistične kmetije Govc-Vršnik. Tik pred kmetijo nadaljujemo pot po zgornji desni cesti. Od tu naprej sledite tablam za Robanovo planino. Kmalu boste za sabo pustili zadnjo kmetijo, se sprehodili skozi gozd, ko se bo pred vami odprl prečudovit Robanov Travnik – kilometer dolga travna jasa z Robanovim hlevom in senikom v sredini z razgledom na okoliška ostenja. Če boste imeli srečo boste tu lahko pobožali konje, ki se pasejo na travniku, našli boste pa tu tudi korito v katerega teče pitna voda.

Prečudovit Robanov travnik
Prečudovit Robanov travnik

Za travnikom se boste spet sprehodili po dišečem gozdu, šli mimo pašne ograje in kmalu po tem boste že zagledali Robanovo planino z Robanovo planšarijo.

Sprehod skozi dišeči gozd
Sprehod skozi dišeči gozd
IMG_0579
Robanova planina
IMG_0575
Pravljična Robanova planšarija

V Robanovi planšariji boste lahko uživali v domačem kislem mleku in žgancih, se posladkali z domačimi štrudlji in spili domač bezgov sok.

Odlična domača pojedina
Odlična domača pojedina

Okoli kmetije bodo mulci lahko opazovali krave in pujse, ki se prosto pasejo naokoli. Pod smrekami je na voljo tudi nekaj sence. Okoli domačije je tudi nekaj igral za otroke in pa gugalna klopca.

Veliko družin z otroki se odloči za potep po Robanovem kotu
Veliko družin z otroki se odloči za potep po Robanovem kotu

Za starše:

  • Pot je od izhodišča do cilja primerno označena, zato težav z orientacijo ne boste imeli.
  • Ob vročih dnevih naj imajo mulci pokrivala na glavi in naj bodo zaščiteni s kremo za zaščito proti soncu
  • Na poti v gozdu so nekje na polovici poti v senci dreves postavljene klopce in miza, primerne za počitek ali piknik. Mizo in klopce najdete tudi na Robanovem travniku.
  • Smeti ob poti ni, zato poskrbite, da jih odnesete s seboj. Smeti ni možno odvreči na Robanovi planšariji, temveč jih morate odnesti sabo v dolino.
  • Priporočamo, da se zaščitite proti klopom in da se doma temeljito pregledate.

Predlogi za dodatne izlete, primerne za mulce:

  • Obisk Logarske doline
  • Vožnja po Solčavski panoramski cesti

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si