Roadtrip po Albaniji s top aktivnostmi za družine

0

Albanija je v zadnjih letih postala hot spot za vse popotnike, željne lepe narave, čudovitih plaž, dobre hrane, malenkost “domačnosti” in delčka eksotike. Namreč točno to ponuja – priložnost za še vedno relativno ugodne počitnice, ki lahko vključujejo 1 teden divjega raziskovanja notranjosti ali ležernega poležavanja na najlepših plažah. Z obiskom družina nikakor ne bo zgrešila, saj bo ponudila nekaj za vse okuse. Le odpovejte se dietam za čas bivanja (če vam tega seveda ne narekuje zdravje) in zagotovite si polno zavarovanje za avto. 🙂 Predvsem pa uživajte v divjih lepotah, ki jih ponuja.

 • Destinacija: Albanija
 • Čas potovanja:  prvomajske počitnice 2024
 • Tip potovanja: Roadtrip (do Tirane let, kasneje potovanje z najetim avtom)
 • Trajanje potovanja: 8 dni
 • Potovali smo: Družina s skoraj 6-letnikom in 12-letnikom
 • Primerno za: vse starosti in vse okuse.
 • Vreme: Čudovito! Jutra in večeri sveže, med 10 in 15 stopinjami, čez dan toplo, včasih že vroče, od 22 do 27 stopinj. Sonce ves teden, z občasnimi oblačnostmi.
Čudovita Albanija, ne glede na to, kje se jo odločite doživeti – na plaži, v notranjosti ali v gorah.
Pomlad je zelo lep letni čas, saj je vse zeleno in cveti.
 • Nastanitev: 
Booking.com
 1.  Tirana (1 noč): Habitat Hotel Tirana: super hotel v novejšem delu,nekoliko izven centra, povezane družinske sobe, dober zajtrk.

2. Memaliaj, reka Vjosa (2 noči): Sancho Farm Albania: krasen ranč z živalmi, igrali, bazenom in restavracijo, tik zraven reke.

 

3. Queparo, obala (3 noči): Villa Gjika: družinske sobe v penzionu na plaži, z restavracijo.

4. llogara nacionalni park (1 noč): Llogora tourist village: v nacionalnem parku, čudovito posestvo z lesenimi hiškami, živalmi, bazenom.

 • Letalska povezava: Ryanair Benetke Treviso – Tirana (cca 1:30h).
 • Prevozi po Albaniji: Najeli smo avtomobil s prevzemom in oddajo na letališču in polnim zavarovanjem (absolutno nujno glede na stil vožnje!).

Stroški:

Albanija ni draga, ni pa tudi ne tako poceni kot bi pričakovali. Cene v Tirani so primerljive slovenskim. Na podeželju ste izven sezone (kar prvomajske počitnice so) prepuščeni tudi trenutno odprtim restavracijam, ki znajo izkoristiti to dejstvo. Zelo drago je gorivo – lahko tudi čez 2 eur/liter. Sicer pa potovanje zagotovo ne sodi med dražje  – za 1 teden smo za 4-člansko družino odšteli cca 1800 eur (vse vključeno).

 • Letalske karte: 250 eur za celo družino s tremi doplačanimi ročnimi prtljagami. Smo imeli nekaj sreče.
 • Nastanitev: 100 eur/noč Tirana, 160 eur/noč reka Vjosa, 45 eur/noč obala, 115 eur/noč nacionalni park. Cene so vključevale tudi odličen zajtrk. Skupno cca: 600 eur
 • Prevozi po Albaniji (rentacar): 400 eur: 200 eur najem in 200 eur zavarovanje (zavarovanje smo plačali ob prevzemu, ne vnaprej, zato je bilo dražje).
 • Hrana: Cca 350 eur – obroki v restavraciji za 4 so bili med 25 in 50 eur. Običajno smo pozno kosilo pojedli v  restavraciji, za večerjo pa si kupili kaj v pekarni, skombinirali s sadjem in podobno.
Hrana je zelo okusna, predvsem pa sveža, z domačimi sestavinami.
 • Gorivo: Gorivo smo natočili 1x, cena: 95 eur.
 • Pot do Trevisa in parkirnina: cca 50 eur s  cestninami v obe smeri, parkirnina za ves teden: 48 eur.

Obvezni dokumenti:

 • osebna izkaznica je dovolj za potovanje za slovenske državljane
Z obiskom plaž v Albaniji zagotovo ne zgrešite.

Naš roadtrip: Tirana – Memaliaj (reka Vjosa) – Benja – Gjirokaster – Queparo – Llogara nacionalni park – Drač – Kruje – Tirana (cca 700km)

Naša doživetja po dnevih oz. česar nikakor ne izpustite ob obisku Albanije:

1. dan: Treviso – Tirana

Večerni let v Tirano (na voljo je tudi jutranji, ki je bil kar nekaj dražji). Če ni velike razlike v ceni, vam predlagam jutranjega. Nam je bila Albanija zelo všeč in bi z veseljem podaljšali – četudi vsaj za nekaj uric.

2. dan Tirana – Memaliaj (reka Vjosa)

Jutranje raziskovanje centra Tirane smo združili z obiskom osrednjega trga Skanderberg, kjer je vedno veliko doganjanja, ogledom bunkarta – nekdanjega bunkerja pod zemljo in tržnice. Lep, živahen utrip mesta smo izkoristili še za kavo in sveže stisnjen sok, nato pa se odpravili proti naravi.

Osrednji trg Tirane, z veliko dogajanja.
Bunkart, ogled nekdanjega bunkerja
Tirana je bogata z lepimi uličicami, kjer bo kavica še posebej dobra
Pisana tržnica
Sveže stisnjen sok

Pot do cilja je peljala po kanjonu reke Vjose, ki očara s svojo zeleno-modro barvo. Območje reke se spreminja v nacionalni park, že sedaj pa lahko ob reki hodite, se namakate v njej, organizirani pa so tudi raftingi, predvsem v zgornjem delu toka. Mi smo za našo postojanko izbrali Sancho ranč, tik ob reki, v čudoviti naravi, z lesenimi hiškami, konji, psi, račkami, bazenom, igrali…  Tukaj, razen sprehoda do vode in ob vodi, res nismo potrebovali veliko za popolen preostanek dneva. Ranč nudi tudi izlete s konji ob reki, kar bi z veseljem izkoristili, če bi tukaj prebili več dni.

Reka Vjosa s krasno naravo in zeleno barvo vabi k obisku
Najlepša so jutra in večeri ob reki
Naša nastanitev s konji
Vsak svojega – večji žrebca, mlajši ponija 🙂
Skupaj pa dva kužka, ki sta se z veseljem pustila crkljati

3. dan: Vroči vrelci na reki Vjosa, Benja

Reka Vjosa se v zgornjem delu zoži in v kraju Benja, v bližini mesta Permet, najdete nekaj vročih vrelcev ter lepo sotesko, ki jo je mogoče delno po vodi, delno po kopnem raziskovati. Do vrelcev vodi krasen kamnit most čez reko (ki jo lahko sicer prečkate tudi po vodi, saj je slednja dovolj plitka).

Kamniti most do vrelcev

Na drugi strani vas pričakajo ograjeni bazenčki z vročo vodo. Voda seveda ni klorirana, a je kljub temu čista, ob kopanju pa ste deležni čudovitih razgledov na reko in okoliške gore.  V bližini je tudi lokal z osvežilnimi pijačami in organizacija raftinga ter kamp za tiste, ki prihajajo s šotori ali avtodomi.

Voda je skorajda vroča, najleši so razgledi na reko in zasnežene gore v daljavi

Reka v zgornjem toku teče po ožjem kanjonu. Sami nismo šli prav daleč, a sprehod ob vročih dneh priporočamo, saj vas reka čudovito ohladi. Ne pozabite edino na dobro pohodno obutev, ki se lahko zmoči, pokrivalo in zaščitno kremo s spf.

Pod do vrelcev in nazaj je doživetje samo po sebi, saj je narava res čudovita, na poti pa vas spremljajo ovce in koze, ki bodo vsaj na enem mestu tudi prečkale cesto in s tem zaustavile promet – kar je doživetje zase. Ob cesti je več domačih gostiln, ki jih toplo priporočamo – v teh krajih so poznani predvsem jagnetina ali ovčetina izpod peke, sir na žaru, sirnice in podobno. Povsod boste dobili tudi domač ocvrt krompirček ter grško solato z domačim kozjim sirom in olivami.

4. dan: Memailaj – Gjirokaster – Queparo

Po jutranjem pohodu ob reki in druženju z živalmi smo se podali v bližnji Gjirokaster, slikovito mesto pod UNESCO zaščito in rojstni kraj nekdanjega albanskega voditelja Hodže. Staro mestno jedro je majhno in zgrajeno v hrib, na katerem se nahaja trdnjava, nekdanji zapor, danes pa muzej. Pod hribom vodi tunel, do trdnjave pa več lepo speljanih poti.

Pisan Gjirokaster

Četudi si muzeja ne boste ogledali, spredlagamo, da se sprehodite skozi pisane uličice s številnimi umekniki in obrtniki in si v živo ogledate vklesavanje podob v kamen in podobno. Prijetno je tudi kosilo ali zgolj kava v številnih lokalih inrestavracijah kar na ulici.

Mestece je bogato z domačimi izdelki
Tudi v tem letnem času je že bilo precej turistov
Obrok, sladoled ali kava na uličici

V popoldanskem času smo se podali na nekoliko daljšo pot proti obali, ki vodi do enega najbolj turističnih središč, Sarande, ob grški meji, kasneje pa se ob obalnem pasu vzpenja višje proti severu. Naš cilj je bila manjša vas, okoli uro vožnje od Sarande. Cesta v tem delu je lepa, panoramska, in ponuja krasne razglede na bližnji otok Krf. Priporočamo, da se ustavite na kakšni razgledni točki, ne bo vam žal.

Čudoviti razgledi na Krf

5. dan: Queparo in okoliške plaže

Dan, preživet na plaži. Tukaj so plaže precej podobne med seboj, prodnate ali z drobnimi kamni, trenutno še prazne in brez (umetne) sence. A je v resnici tudi nismo potrebovali.

Plaže, ki smo jih imeli zase
Tudi obalna pot je bila večino časa samo za nas

Morje je bilo mirno in omogočalo sproščeno igro otrok v plitvini, mir na plaži pa se kaže tudi v gostilnah in lokalih. Precej jih je še zaprtih, a smo vseeno brez težav dobili odlično morsko hrano. Ne pa pričakovati velike ponudbe v manjših krajih izven sezone – ponavadi sta na voljo jed ali dve, kar je skoncentrirano na dnevni ulov, svežo solato in pečen krompirček. A prav zares drugega nismo niti potrebovali.

Del vasi je na hribu, od koder se ponujajo krasni razgledi
Svež ulov in še kakšne testenine so edina hrana, ki jo imajo pripravljeno, a boljše ribe še nismo jedli:)

6. dan: Porto Palermo, Lukova plaža

Nekoliko oblačno jutro smo izkoristili za obisk bližnjega Porto Palermo z gradom in čudovitim zalivom. V tem letnem času grad obdaja mogočno zelenje in cvetoči grmi, notranjost gradu, ki je bil zdrajen konec 19. stoletja, v obliki trikotnika, pa je impresivna. Mi smo najraje opazovali morje skozi strelne line in se čudili temačnosti prostora znotraj.

Grad v Porto Palermo

Zaliv Porto Palermo je eden lepših in mirnejših, v bližnjem lokalu pa strežejo tudi dobro kavo in odličen sveže stinjen sok.

Ko se je sredi dneva prikazalo sonce, smo pobegnili proti plaži – Lukova plaža je odmaknjena (pod navzdol je malenkost bolj adrenalinska, saj ni v idealnem stanju, a vseeno dospete z avtomobilom vse do morja), v času obiska smo bili popolnoma sami. Voda je kristalno čista in bližnji penzion v času sezone vabi z lepim vrtom.

Še ena precej neobljudena plaža – Lukova, ki smo jo ponovno imeli zgolj zase.

7. dan: Queparo – Dhermi – Nacionalni park Llogara

Na poti proti notranjosti smo zjutraj na hitro obiskali precej bolj turističen (a lep!!) Dhermi, ki je poln restavracij in lokalov ob plaži, ki so bili v času našega obiska že precej polni. Morje je krasne zeleno modre barve in vabi, zato Dhermi izven sezone sploh ne bi bila slaba izbira (če ne marate preveč gneče). V poletnem času bi se mu vseeno izzognili.

Precej bolj turističen Dhermi, a lep, z veliko ponudbe za vse okuse.

Od morja nato vodi krasna, panoramska pot na preko 1000m nadmorske višine, v nacionalni park Llogara. Na vrhu je več restavracij in tik pod vrhom lepa razgledna točka. Z višanjem nadmorske višine tudi precej padejo temperature, zato načrtujte, da s seboj vzamete tudi toplejša oblačila.

Prelaz Llogara

Nacionalni park je res lep, poln bujne vegetacije, mi pa smo izbrali še nastanitev, ki je z lepimi igrali, živalmi in bazenom še dodala svoje.

Nastanitev z živalmi, ki je razveselila vse nas

Zelo lep in topel bazen, ki je res pogrel, saj so se temperature v gorah zvečer precej spustile.

8. dan: Llogara – Drač – Kruje – Tirana

Z nacionalnega parka smo se podali že zjutraj, saj je deževalo. Ker smo imeli do večernega leta še precej časa, smo se odločili, da si ogledamo še znano letovišče in prva izbira domačinov za vikend oddih – Drač, ter prvo prestolnico Albanije, Kruje.

Drač je pravzaprav ogromno mesto ob obali in hkrati velika luka. Mi smo avto pustili na njegovem južnem obrobju in z obale opazovali center mesta in luko v daljavi. Predmestje je polno hotelov, lokalov na plaži in restavracij in bilo v predsezoni že precej polno, a še vseeno zelo prijetno, predvsem pa – na našo začudenje – relativno poceni. Zagotovo je Drač super postojanka vsaj za kavo na plaži in igro otrok, pa tudi kakšen morski obrok, v času najvišje sezone ali izven.

Turističen Drač, ki nas je prijetno presenetil.

Obisk Albanije smo zaključili z obiskom meska Kruje, severno od Tirane, v bližini letališča. Mestece se nahaja nekoliko višje, zato načrtujte nekoliko nižje temperature, je pa poznano po svoji utrdbi in čudoviti tržnici. Nam je žal za kaj več kot hiter sprehod zmanjkalo časa, a zagotovo je vredno nameniti ogledu vsaj pol dneva.

Tradicionalna Kruja, z lepimi razgledi v smeri Tirane in gora.

Pomembno za starše:

 • Albanija ponuja več različnih tipov preživljanja dopusta ter je s tem primerna za vse vrste popotnikov/turistov: če imate radi hotele in all inclusive ponudbo, je primerna za potovanja z najmlajšimi. Za bolj aktivne oblike počitnic, priporočamo, da so otroci nekoliko večji (npr 3/4+), razen če so potovanj vajeni.
 • Izven turističnih središč boste morali večje trgovine nekoliko bolj poiskati. Osnovna živila in pripomočke brez težav dobite povsod.
 • Izven sezone, ko je odprtih manj gostiln, je ponudba hrane izven turističnih središč omejena – lokalno bo na voljo ovčetina ali jagnetina izpod peke, na obali dnevni ulov, v kombinaciji z ocvrtim krompirčkom. V pekarnah se da dobiti dobre pite in pogače. V turističnih središčih dobite vse, vključno z obširno ponudbo mednarodne hrane.
Po nekaj dneh tradicionalne hrane sta bila otroka presrečna pice 🙂
 • Varnost: Vedno in povsod smo se počutili zelo varno, brez težav, brez nadlegovanj, prijazni ljudje.
 • Varnost na cesti: Je druga pesem:) Kot vozniki so precej temperamentni, sploh v prometnih kaosih se je potrebno prilagoditi razmeram in navadam. Omejitve so včasih prav nenavadne – npr. 20km/h, policije z radarji je povsod veliko.
 • Kakovost cest: V resnici niso slabe, je pa veliko motečih dejavnikov (ljudje, živali na cesti), malo je hitrih cest, zato traja nekoliko dlje, da pridete na cilj.
 • Wifi: v vseh nastanitvah in restavracijah. Prenos podatkov je drag – boleče sprobano na lastni koži:)
 • Zdravstvena oskrba: Je nismo potrebovali, imamo pa urejeno letno turistično zavarovanje za vso družino, kar absolutno priporočamo. V večjih krajih je zdravstvena oskrba ustrezna.
 • Valuta: Mi smo dvigovali denar kar na bankomatu (z nekaj provizije) oz. plačevali v EUR. Z veseljem jih sprejmejo, sploh v nastanitvah in restavracijah.

Opisane so izkušnje, ki sem jih doživela v Albaniji ob obisku z družino. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.