Roadtrip od Enne do Nota, Sicilija

1

Sicilijo smo z otrokom kar dobro prečesali že leta 2016 (več o takratnem potovanju si preberite v članku 10 – dnevni roadtrip po Siciliji.). In že takrat smo si zadali, da naslednjič naredimo roadtrip od mesta Enne do Nota, saj vsi pravijo, da je to eden lepših delov Sicilije. In, vsaj nam, je res tudi bil.

Destinacija: Sicilija – mesta Enna, Caltagirone, Ragusa, Modica, Noto

Čas potovanja: oktober 2018

Dnevi na potovanju: skupaj 12 dni

 • 7 dni na zahodni strani Sicilije – preberi si katerih 9 krajev ne smete izpustiti tukaj
 • 5 dni roadtrip od Enne do Nota (skupaj okvirno 180 km ter 3 ure 30min vožnje)

Starost otroka: 2 otroka – 6 let, 3 mesece

Primerno za otroke: vseh starosti

Namestitev:

 • 1 noč v Caltagirone, rezervacija preproste sobe blizu središča, preko Booking.com
 • 3 noči v Noto, v čudovitem agriresortu Valle degli Dei. Agriresort je lociran sredi ogromnega nasada limon, ravno prav blizu centra mesta Noto in ravno prav oddaljen, da ne slišiš prometa. Sredi nasada vas čaka velik bazen, zadostno število ležalnikov, v neposredni bližini pa tudi mini farma želvic, ki bo zabaval mulce:) Preko te kode na Bookingu, prejmete 10% popusta. Cena na noč je bila meseca oktobra 75 eur.
Booking.com
Pogled iz sobe, Caltagirone
Jutranji pogled na nasad limon, Valle degli Dei (Sicilija z otroki)
Zajtrk, Valle degli Dei (Sicilija z otroki)
Čudovit bazen med nasadom limon, Valle degli Dei (Sicilija z otroki)
Na posestvu so imeli tudi pravi mini želvji vrt, Valle degli Dei (Sicilija z otroki)

Nasveti za družinsko potovanje po Siciliji: preberite si nasvete glede potovanja na Sicilijo ter 8 razlogov, zakaj se boste na Sicilijo želeli vrniti tukaj.

Roadtrip od Enne do Nota

Pot med Enno in mestom Noto vas bo resnično navdušila. Na vsakem koraku boste odkrivali tisočletja zgodovine in umetnosti, ki odseva obdobja različnih kultur. Poleg čudovite dediščine dolgoletne zgodovine, so tukaj še živahne, pisane in glasne italijanske tržnice s poceni lokalno zelenjavo in sadjem ter mediteranski utrip dogajanja v mestih, ki vas bo dan za dnem zapeljal v užitke pokušanja kulinarike. Dve mesti, ki sta na nas naredili največji vtis, sta Ragusa in Noto. Eno lastnost pa imajo vsa mesta skupno – vsa so bila močno poškodovana v potresu leta 1693 in v veliki meri obnovljena v sicilijanskem baročnem slogu.

Kaj si ogledati v mestu Enna, Sicilija

Za vse, ki se vozijo po osrčju Sicilije, nudi Enna impresiven pogled nanj in z njega. Mesto na vrhu pečine, na 1.196 metrov nadmorske višine, daje občutek, kot da bi bilo odrezano od sveta pod njim.

Pogled na Enno (Sicilija z otroki)

Žal je bil v času našega obiska eden bolj deževnih dni, kar smo jih kadarkoli doživeli na Siciliji, tako da smo se le sprehodili po ulicah mesta, pojedli dobro večerjo ter se odpravili naprej.

Brez hrane na Siciliji seveda ne gre (Sicilija z otroki)

Tisti, ki boste obiskali Enno v soncu (kar je bolj verjetno:)), pa priporočamo:

 • stolnico Duomo di Enna
 • ogled gradu Lombardia
 • razgledno točko Rocca di Cerere, ki je v bližini gradu.
 • ter daljše sprehode po ulicah. Pravijo, da tam doživiš poseben občutek izoliranosti

Kaj si ogledati v mestu Caltagirone, Sicilija

Caltagirone vsekakor mora biti na vaši “stop” listi, saj se nahaja le 40 minut od mesta Catania ter blizu trga Piazza Armerina. Za ogled mesta bo dovolj že polovica dneva.

Caltagirone je aristokratsko mesto, polno čudovitih palač in cerkva. Tisto, kar da največji pečat mestu, pa je keramika.

Keramika vas bo spremljala na vsakem koraku, Caltagirone (Sicilija z otroki)

Zgodovina mesta je odraz številnih osvajanj; Rimljani, Arabci, Normani, Španci in Francozi, vsi so pustili sled. Med svojim vladanjem so Arabci prenesli nekatere zaznamujoče tehnike izdelave keramike. Skoraj vse stavbe v starem mestnem jedru so okrašene s keramičnimi ploščicami in preprosto ne boste mogli mimo katere izmed barvitih trgovin in delavnic, kjer razstavljajo čudovite izdelke, v nekaterih pa si lahko tudi ogledate izdelavo.

Dodatki, Caltagirone (Sicilija z otroki)
Caltagirone (Sicilija z otroki)
Ogled ene izmed keramičnih ateljejev, Caltagirone (Sicilija z otroki)
Barve! Caltagirone (Sicilija z otroki)

Vrhunec ogleda je nedvomno 142 stopnic Scalinata di Santa Maria del Monte, ki povezujejo spodnje mesto s starejšim, zgornjim mestom. Stojni del stopnice je okrašen s keramičnimi ploščicami, kar ponuja barvito alternativo sivemu kamnu lave iz horizontalnih delov. Ko prispete do vrha stopnic, pa se pred vami razteza lep pogled na mesto.

Pred naporom je potrebno italijansko okrepčilo, Caltagirone (Sicilija z otroki)
Vsaka stopnica je okrašena s keramiko, Caltagirone (Sicilija z otroki)
Utrinki na poti na vrh, Caltagirone (Sicilija z otroki)
Na vrhu stopnic, Parrochia Maria del Monte, Caltagirone
Pogled na mesto, Caltagirone (Sicilija z otroki)
Vzgajamo mladega popotnika, Caltagirone (Sicilija z otroki)

Kaj si ogledati v mestu Ragusa, Sicilija

Ragusa, eno lepših mest na Siciliji. Večina baročne arhitekture, ki jo boste videli, sega v leto 1693. V leto, ko je vzhodno Sicilijo stresel močan potres.

Javno mnenje o tem, kje je treba obnoviti mesto po potresu je bilo razdeljeno, zato je bil dosežen kompromis. Bogati, aristokratski meščani so zgradili novo mesto, ki je imenovano Ragusa “Superiore”, medtem ko se je druga polovica prebivalstva odločila za obnovo na prvotnem mestu, na dnu soteske, ki se danes imenuje zdaj Ragusa “Ibla”.

Pogled na Raguso Iblo z Ragusa Superiore (potovanje Sicilija 2016)

Čeprav ima tudi zgornji del “Superiore” svoje arhitekturne lepote, je “Ibla” tista, ki privlači obiskovalce. Mesto je del območja Unescove dediščine “Val di Noto”, kar 18 njenih stavb je zaščiteno.

Priporočamo, da se sprehodite po mestu in občudujete:

Ragusa Ibla

 • Bazilika San Giorgio, ki jo je leta 1738 zgradil Rosario Gagliardo. Leži na vrhu 200 korakov in ima impresivno neoklasično kupolo, ki je bila dodana leta 1820.
 • Giardino lbleo“, vrtovi Hyblean, ki ponujajo čudovit razgled na mesto ter otroško igrišče:)
 • med Ragusa Superiore in Ragusa Ibla leži cerkev Chiesa di Maria delle Scalle, do katere vodi 242 stopnic. Vsaka je vredna, saj vam razgled poplača trud.
Sprehod po Ragusa Ibla (Sicilija z otroki)
Pogled na Baziliko San Giorgio od zadaj, Ragusa (Sicilija z otroki)
Čudovita Bazilika San Giorgio od spredaj, Ragusa Ibla (Sicilija z otroki)
Na glavnem trgu, Ragusa Ibla (Sicilija z otroki)
Mesto si lahko ogledate tudi z vlakom, Ragusa Ibla (Sicilija z otroki)
Kontrasti, Ragusa Ibla (Sicilija z otroki)
Vhod v vrtove Giardino Ibleo, Ragusa Ibla (Sicilija z otroki)
Čudovita jesen, Ragusa Ibla (Sicilija z otroki)
Razgled z vrtov, Ragusa Ibla (Sicilija z otroki)
Igrišče sredi vrtov, Ragusa Ibla (Sicilija z otroki)

V Ragusa Superiore

 • Katedrala San Giovannija Battiste, ki je bila kar dvakrat obnovljena. Različica v baročnem stilu, ki jo boste videli danes, je bila zgrajena leta 1718.

Kaj si ogledati v mestu Modica, Sicilija

Le 15 km iz Raguse, ko boste peljali preko 300 metrov visoki most Guerrieri, boste prvič zagledali Modico, globoko spodaj, na dnu soteske. In vsekakor se morate ustaviti. Za hiter ogled mesta potrebujete slabe 3 ure.

Mesto je razdeljeno na dva dela, »višja« in »nižja« Modica, ki ju povezujejo številne stopnice. Na vsakem koraku boste ugledali veličastne cerkve s kupolami.

Osrednji del je nedvomno čudovita cerkev San Giorgio. Za doplačilo 2 eur se povzpnite na vrh in si oglejte mesto tudi s ptičje perspektive. Oglejte si tudi Castello dei Conti na vrhu skalnega izliva.

Stopnice so del mesta:) Modica
Cerkev San Giorgio, Modica (Sicilija z otroki)
Kontrasti, Modica (Sicilija z otroki)
Priporočamo, da se povzpnete na stolp cerkve, Modica (Sicilija z otroki)
Razgled s stolpa cerkve San Giorgio, Modica
Razgled s stolpa cerkve San Giorgio, Modica
Pogled na očija in našo mulko:)

Modica je skrbnica 400-letne tradicije izdelave sicilijanske čokolade. Dejstvo, da so bili leta del španskega kraljestva, je pomenilo, da je bila Sicilija pogosto ena od prvih prejemnic novih živil, ki so jih pripeljali iz Južne Amerike. Cacao je bil eden izmed njih. Danes pa je Modica še vedno specializirana za izdelavo granulozne čokolade, pogosto aromatizirane s čilijevo papriko, cimetom ali vanilijo, ki temelji na azteških metodah in receptih. Trgovine s čokolado boste težko spregledali, če imate čas, pa si oglejte “čokoladarje” tudi na delu.

Modica ima dolgoletno tradicijo izdelave čokolade (Sicilija z otroki)
Modica (Sicilija z otroki)

Kaj si ogledati v mestu Noto, Sicilija

Noto je preprosto biser baročnega urbanizma in arhitekture. Mesto je bilo popolnoma uničeno v potresu 1693, vendar obnovljeno iz nič na novem mestu, približno 10 km od starega centra. Glavni uporabljeni gradbeni material je bil apnenec, ki navidezno absorbira sončne žarke in jih pretvarja v mehak zlato-medeni sijaj. Ta učinek ob sončnem zahodu je neverjeten.

Glavna povezovalna ulica v mestu je Corso Vittorio Emanuele, vzdolž katere stojijo številne najlepše stavbe. Začnejo se pri Porta Real in se raztezajo proti vzhodu preko treh trgov, vsaka s svojo cerkvijo. Nekatere glavne znamenitosti ob tej ulici: javni vrtovi, samostan Monastero del Santissimo Salvatore s svojim elegantnim stolpom, čudovita Palazzo Ducezio, katedrala Basilica Minore di San Nicolo (katere kupola je padla leta 1996), cerkev San Francesco, univerza in palača Palazzo Nicolaci di Villadorata.

Vse te stavbe so zgrajene v baročnem stilu, vendar je vsaka posebej edinstvena. Ne zamudite jutranje kave v Notu, ko večina turistov še spi, vsekakor pa ne izpustite večernega sprehoda, v zahajajočem soncu, ki da resnično poseben sijaj fasadam.

Porta Real, Noto (Sicilija z otroki)
Stavbe ob ulici Corso Vittorio Emanuele so čudovite, Noto (Sicilija z otroki)
Palazzo Ducezio, Noto (Sicilija z otroki)
Pogled na katedralo zjutraj, ko turisti še spijo:) Noto (Sicilija z otroki)
In pogled na katedralo zvečer, ko preprosto žari Noto (Sicilija z otroki)

Na koncu ulice Corso Vittorio Emnauele je trg Piazza XVI Maggio, s čudovito cerkvijo San Domenico ter Herkulovim vodnjakom.

Piazza XVI Maggio, cerkev San Domenico ter Herkulov vodnjak, Noto (Sicilija z otroki)

Priporočamo tudi, da oprezate za kakšno dobro razstavo, ko ste v mestu. Mi smo imeli srečo in smo si ogledali čudovito razstavo “Picasso e Noto“, ki je prikazala več kot 200 njegovih del, od risb, slik, keramičnih del in gravur, ki odkrivajo svet ustvarjanja Picassa. Razstava je bila zelo všeč tudi našemu 6 letniku.

Razstava Picasso e Noto (Sicilija z otroki)
Picasso e Noto (Sicilija z otroki)

Za kosilo ali večerjo priporočamo otrokom prijazno restavracijo Esperia Pizzeria, kjer boste za vrhunsko pico odšteli smešno ceno, za kavo in sladico pa legendarni Caffe Sicilia na glavni ulici, ki je še posebej zaslovel s svojimi granitami v Netflixovi seriji Chef´s Table.

Kava ter sladica v Caffe Sicilia je obvezna, Noto (Sicilija z otroki)

Mesta Noto, ki je pod Unescovo dediščino, vsekakor ne smemo zamuditi, ko potujemo po vzhodni strani Sicilije, četudi vam baročna arhitektura ni najbolj po godu.

Dodatni predlogi izletov, ko ste na roadtripu:

Oktobra je bila voda še odlična za kopanje, Lido Beach Aqua (Sicilija z otroki)
Lido Beach Aqua (Sicilija z otroki)

 

Če imate čas, raziščite tudi vzhodno stran Sicilije:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.