Ribno pri Bledu – ko iščeš sprostitev in mir

5

Na sončen januarski dan smo si zaželeli svežega gorenjskega zraka, stran od običajnega turističnega vrveža. Okolica Ribna pri Bledu in pot ob Savi Bohinjki je odlična izbira za sproščeno vozičkanje in sprehajanje po lepi naravi.

Ker smo na Bledu že bili, smo se tokrat odločili za manj znano sosednjo vasico Ribno pri Bledu. Mirna gorenjska vasica leži le dva kilometra stran od Bleda.

Primeren čas obiska: vsi letni časi.

Pred odhodom preveri: vreme

Priporočen čas obiska: pol dneva do cel dan. Krožno pot, ki smo si jo izbrali, je trajala dve uri in pol. Odrasel človek jo brez postankov prehodi v slabi uri.

Primerno za otroke: dojenčki (v nosilki ali vozičku), malčki (peš, v nahrbtniku za nošenje otrok, na kolesu s starši, poganjalčki), predšolski in šolarji (peš ali na kolesu).

Psom primeren kraj: zelo, saj tu ni veliko izletnikov. Jezero je za pse, ki imajo radi vodo, zares osvežujoče, še posebej v vročih poletnih mesecih.

V centru Bleda smo sledili tabli Ribno in pot nas je pripeljala do hotela Ribno, kjer smo parkirali avto. Pred hotelom je poleg teniških igrišč in odbojke na mivki tudi otroško igrišče. Igrišče leži v senci, zato je v zimskih mesecih precej hladno, v poletnih pa verjetno prijetno sveže.

Iz velike terase hotela je lep razgled na Savo Bohinjko. Če nimate vozička, poganjalčka ali kolesa je za hotelom strma stezica, ki vodi proti Savi Bohinjki. To je tudi najhitrejša pot, da pridete do reke. Če pa ste vozičkar, priporočamo, da si izberete pot, ki vodi proti vasi. Zavijete desno na Gorenjsko ulico, ta vodi naprej po Savski cesti, ki vas pripelje do Save Bohinjke. Od tu imate možnost izbrati pot, ki vodi čez most do koče Talež, iz katere je lep razgled na Radovljiško polje, Bled in Karavanke. Mi v tem letnem času mostu nismo prečkali, saj bi hodili po senčni strani. Naredili pa smo nekaj fotografij za spomin.

Dostop do bajerja: Pot do bajerja Ribno je dostopna le peš ali s kolesom (kar je tudi zelo priporočljivo). Avtobusnih povezav ali povezav z vlakom do Ribnega ni.

2014-01-12 10.49.56
Mulca sta se brez prepiranja izmenjevala v vozičku in nahrbtniku. (Na mostu čez Savo Bohinjko)

Pot naprej nam je vzela le 20 minut, da smo prispeli do manjšega naravnega bajerja Ribno, kjer smo se ustavili, da bi uživali v miru, ki ga ponuja tukajšnja narava.

Poziranje ob jezeru z mulcoma
Poziranje ob jezeru z mulcema

Ko smo si odpočili smo nadaljevali po makedamski poti ob Savi Bohinjki.

Pot do Save Bohinjke
Pot do Save Bohinjke

 

Naprej po makedamski poti se nam je po 15 minutah odprl razgled na veliko jaso in čudovit pogled na gore. Pred nami je bila vasica Selo, še posebej znana po kmečkem turizmu. Skozi vas smo se odpravili nazaj proti hotelu Ribno, medtem pa sta otroka pozdravila konjičke.

2014-01-12 12.11.51
Ob poti se pasejo konji

Izlet smo zaključili na veliki sončni terasi hotela Ribno. Odrasli smo popili kavo, mulci so pojedli preostanek malice in se prijetno utrujeni odpravili domov, proti Ljubljani.

2014-01-12 13.56.43
Čakanje na malico na terasi pred hotelom Ribno

Mulca sta na izletu uporabila nogice, otroški voziček in nahrbtnik za nošenje otrok. Zadnji dve prevozni sredstvi sta si brez težav izmenjavala.

Mulca sta se izmenjavala v vozičku in nahrbtniku
Mulca sta se izmenjavala v vozičku in nahrbtniku

IDEJE ZA DODATNE AKTIVNOSTI:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela s svojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si