Ribniška naravoslovna pot in Koča pri Francetovi jami

0

Ribniška naravoslovna učna pot, ki vodi iz Ribnice do razgledišča pri Stenah svete Ane, ponuja čudovit poldnevni ali enodnevni družinski izlet v senco gozda, s čudovitimi razgledi, na koncu pa vas nagradi z odlično domačo in tudi avtohtono ribniško hrano, božanjem ponijev ter prijetnimi pogovori z domačini pri Koči pri Francetovi jami.

Ribniška učna pot, Ribnica

Primeren čas obiska: vse leto

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Priporočen čas obiska: 2- 3 ure če greste le do Koče in 4-5 ur, če prehodite celotno učno pot.

Primerno za otroke: dojenčki in malčki v nosilkah, predšolski in šolski otroci

Dolžina poti: celotna učna pot meri 4,8km (okvirno 1,5h hoje)

Zahtevnost:

  • učna pot do Koče pri Francetovi Jami je dobro označena in nezahtevna, do cilja boste potrebovali cca 45 min – odvisno od ustavljanja pri učnih tablah.
  • Pot lahko naprej nadaljujete tudi do Sten svete Ane (dodatna 1 ura hoje), ki ponuja izjemne razglede na celotno Ribniško dolino, proti Kamniško Savinjskim Alpam, Posavskem in Zasavskem hribovju ter delu Dolenjske. Na vrhu stoji tudi manjši opazovalni stolp ter planinska koča pri Sveti Ani.
Nezahtevna učna pot, z obilo sence in zanimivostmi na poti, Ribnica

Primerno za vozičkarje: NE

Pot do izhodišča:

  • Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju, nato pa pri začetku Ribnice zavijemo rahlo levo v smeri industrijske cone Lepovče. Nekaj časa se peljemo skozi cono, nato pa zavijemo levo proti bližnjemu gozdu oz. cesti, ki vodi proti Mali gori in odlagališču odpadkov (vir: hribi.net).

Parkirišče: Parkiramo na koncu industrijske cone na primernem mestu.

Oprema: običajna pohodniška oprema, poleti obvezna zaščita pred klopi in komarji in voda.

Z izhodišča nadaljujemo po cesti v smeri sv. Ane in TIGR-a, po njej pa hodimo le nekaj minut saj nas nato oznake za sv. Ano usmerijo levo na gozando in senčno pot, ob kateri v nadaljevanju opazimo številne table Ribniške naravoslovne poti. Prvi del poti, ki vodi do Koče pri Francetovi Jami je položnejša in bolj naravoslovno poučna. Za prvi obisk Ribnice smo se odločili prehoditi le ta del poti. Pridemo pa naslednjič tudi na celoten pohod do razgledišča pri Stenah svete Ane – ta del poti je sicer bolj strm, njegova vsebina pa temelji na zgodovini.

Ribniška naravoslovna učna pot, Ribnica

Pri Koči pri Francetovi jami vas bo najprej pozdravil ribniški “medved”:), potem pa še  2 ljubeča in potrpežljiva ponija, katerima se kmalu ponovno pridruži tudi pujsek. Vsekakor pa si vzemite čas in si privoščite kosilo ali malico, saj je kuha odlična, hrana domača, nekatere jedi pa tudi avtohtone.

Dobrodošlica, Koča pri Francetovi jami, Ribnica
Francetova jama, po katerije Koča tudi poimenovana, je žal zaprta za spust
Jamarski dom oz Koča pri Francetovi Jami, Ribnica
Božanje ponijev, Koča pri Francetovi jami, Ribnica

Sami smo si privoščili:

  • jed Trojka (tipična ribniška enolončnica, kjer je najpomembnejša sestavina avtohtona sorta fižola ribn’čan, vsebuje tudi rumeno korenje in kolerabo, po želji se lahko doda tudi krompir ter domača mesena klobasa za katero garantiramo, da je izvrstna.
Tipična ribniška enolončnica Trojka
  • Pečenko s praženim krompirjem, gobovi polpeti, sirovi štruklji
  • Sladico: ribn’ška povanca (iz mleka, masla in smetane, polnjeno z jabolki) in sladoled
Odlična domača hrana z ljubeznijo od ekipe Koča pri Francetovi jami, Ribnica

Vas je zamikalo 🙂

Doživetja in zanimivosti v bližini:

Tematska pot Pot k vodi je s svojim prijetnim in nezahtevnim terenom primerna tako za začetnike kot tudi najmlajše pohodnike. Na krožni pohodniški poti, ki traja nekaj več kot eno uro, lahko občudujete neskončnost travnikov, bogat mešan gozd, poslušate žvrgolenje mnogih ptic ter sproti odkrivate pomembna zgodovinska dejstva.

Reka Ribnica
Lončarske delavnice, Rokodelski center Ribnica
Pletarske delavnice, Rokodelski center Ribnica
  • Sprehod po očarljivem mestnem jedru z grajskim parkom in zanimivo čarovniško muzejsko zbirko
Mesto Ribnica
Grajski park, Ribnica
Ribnica je odlična destinacija za enodnevni družinski izlet

Celoten članek našega obiska v Ribnici si preberete tukaj.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživeli z družino. Za več informacij o doživetju nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime