Raziskovanje vzhodne obale Sicilije – Taormina, Catania in Sirakuze

1

Na Siciliji boste na vsakem koraku odkrivali tisočletja zgodovine in umetnosti, ki odseva obdobja različnih kultur. Poleg čudovite dediščine dolgoletne zgodovine, so tukaj še živahne, pisane in glasne italijanske tržnice s poceni lokalno zelenjavo in sadjem ter mediteranski utrip doganjanja v mestih, ki vas bo dan za dnem zapeljal v užitke pokušanja kulinarike. Preberite si katera 3 mesta na vzhodni obali nikakor ne smete izpustiti.

Destinacija: Taormina, Catania, Sirakuze- Sicilija

Čas potovanja: april – maj 2016

Dnevi na potovanju: 10 dni

Starost otroka: 4 leta

Primerno za otroke: vseh starosti

Nasveti za družinsko potovanje po Siciliji: več o potovanju po Siciliji in kakšen krog smo naredili ter kaj si vse ogledali, si preberite v članku 10 – dnevni roadtrip po Siciliji.

Booking.com

Nastanitev: Villa Ortensia, Aci Castello. Nastanitev se nahaja izven večjih mest, kar omogoča nekoliko več miru, a so vse glavne znamenitosti z avtomobilom dosegljive hitro. Obsega lepe, prostorne sobe in res krasen vrt, kjer postrežejo zajtrk.  Obmorska promenada je minuto hoje vstran, kjer tudi najdete trgovine in gostilne. TOP, priporočamo.

Top 4 doživetja Taormine z otrokom

IMG_5701
Potep po ulicah Taormine

Taormina leži na 250m visoki terasi nad Ionskim morjem na vzhodnem delu Sicilije in ima tako enega najlepših pogledov na celotnem otoku. Prav tako leži praktično v senci vulkana Etna in je lahko z njim odlična kombinacija dnevnega izleta. Več o našem izletu na Etno si preberite v članku Magičnost vulkana Etna za otroke.

Booking.com

Taormina je v poletnih mesecih precej zaželjena turistična destinacija, v spomladanskem maju pa nam je nudila odlično in mirno popoldne v zavetju dobre hrane, kulture in zgodovine.

1. Greco Teatro

Eden najbolj foto dokumentiranih znamenitosti Taormine je zagotovo grško- romanski teater. In seveda z razlogom, saj je samo doživetje čudovito za celo družino. Sami začetki teatra segajo najverjetneje v grško obdobje, vendar je bil dograjen s strani Romanov. Ne glede na izvor, pa je teater obvezen ogled, ko ste v mestu. Teater je odlično ohranjen ter z prednostno lokacijo na hribu nad Ionskim morjem, ki nudi razglede tudi na Etno. V poletnih mesecih v teatru pogosto potekajo koncerti- ne pozabite preveriti na internetu, če imate srečo in se lahko udeležite katerega.

Vstopnina: teater je odprt dnevno od 9.00 do 19.00 (izven sezone do 16.00). Cena za odraslega je 8 eur, otroci so 18 let imajo vstop brezplačen, med 18 do 25 let pa plačajo polovično ceno.

IMG_5747
Teatro Greco v vsej mogočnosti (Sicilija z otrokom)
IMG_5761
Teatro Greco (Sicilija z otrokom)
IMG_5744
Kaktusi med teatrom (Sicilija z otrokom)
IMG_5730
Prelepi pogledi na Ionsko morje (Sicilija z otrokom)

 

2. Javni vrtovi

Mnogi turisti naj bi vrtove kar obšli, saj se ne zavedajo, da so vredni ogleda ali pa sploh ne vedo, da so tam. Vendar so bili nam vrtovi prelepi in vredni vsake minute postanka v njihovem zavetju sence ter malo tudi v pobegu pred množico turistov, ki se večinoma sprehaja po glavni ulici Corso Umberto.

V vrtovih boste našli tudi gradove, ki bodo odlična skrivalnica za otroke, vodnjake, cvetoča polja ter mini igrišče.

IMG_5807
Javni vrtovi, Taormina (Sicilija z otrokom)
IMG_5798
Gradovi bodo odlična skrivalnica za mulce, Taormina (Sicilija z otrokom)
IMG_5797
Javni vrtovi, Taormina (Sicilija z otrokom)

 

3. Sprehod po ulicah Taormine

Že sam sprehod po uličicah Taormine je doživetje. Romantične stavbe na vsaki strani, odprte terase na vsakem kotičku s pogledi na morje ali Etno ter posedanje na čudovitih “Piazzah”.  Vstop v mesto tvorijo vrata Porta Messina, skupaj s trgom Piazza Vittorio Emanuele, kjer se tudi prične glavna ulica Corso Umberto s številnimi ličnimi trgovinicami, kavarnami, restavracijami in razglednimi terasami. Izhod iz mesta predstavljajo zgodovinska Porta Catania.

IMG_5687
Porta Messina, Taormina (Sicilija z otrokom)
IMG_5696
Sprehod po uličicah Taormine (Sicilija z otrokom)
IMG_5707
Razgledne terase na vsakem kotičku, Taormina (Sicilija z otrokom)
IMG_5814
Ulice Taormine (Sicilija z otrokom)
IMG_5782
In seveda ne pozabite na odlično italijansko pizzo ter kapljico za zdravje:)

Najlepši trg nam je bil Piazza IX Aprile, kjer se lahko preprosto le ustavite, posedite na eni izmed stopnic, opazujete mogočno cerkev St. Giuseppe ter vrvež ljudi. Piazza predstavlja tudi epicenter Taormine, kjer se ljudje zbirajo ob večerih zaradi čudovitega sončnega zahoda nad Ionskim morjem, poslušajo enega izmed mnogih večernih koncertov, saj umetniki in glasbeniki napolnijo trg. Čez dan pa vam bo trg nudil enega lepših pogledov na vulkan Etna. Trg zaključujejo zahodna vrata Porta di Mezzo, ki vodijo do enega najstarejših delov Taormine.

Ne izpustite tudi ogleda Piazza del Duomo, kjer stoji taorminska katedrala (Duomo di Taormina).

IMG_5817
Piazza IX Aprile, Taormina (Sicilija z otrokom)
IMG_5820
Piazza IX Aprile in cerkev St. Giuseppe, Taormina (Sicilija z otrokom)

 

4. Isola Bella

Z obzidja Teatro Greco in še marsikaterega kotička Taormine, boste pod seboj ugledali majhen otoček Isola Bella, ki je s kopnim povezan le s peščeno plažo. Nanj se lahko sprehodite, ga obkrožite ter poleti seveda zaplavate v čistem morju. V bližnjem resortu Mazzaro je tudi postajališče za gondolo, ki vas lahko popelje nazaj do centra Taormine.

IMG_5739
Pogled na Isolo Bello v ozadju

Top 4 doživetja Catanie z otrokom

IMG_5960
Od katanskih sladkarij se nam vrti:)

 

Catania je 2. največje mesto na Siciliji in je zaradi svoje lege, ugodne klime, kulturne pomembnosti ter zgodovine, pomembna postojanka za domačine in obiskovalce. Če namenite mestu le en dan ogleda, so spodnje 4 aktivnosti naše priporočilo. Seveda pa se hitro zamotite, raziskujete in se navdušujete nad mestom tudi več dni.

1. Piazza Duomo

Trg je slavolok baročnem stilu, ki v krogu združuje številne kulturne stavbe iz 18. stoletja- Palazzo dei Chierici, Palazzo degli Elefanti– Mestna hiša in Duomo di Catania. Sredi trga leži simbol mesta “Slonov vodnjak”, kjer turisti radi posedajo in se sladkajo z odličnim italijanskim gelatom. Poleg Palazzo dei Chierici je še en vodnjak, Fontana dell’Amenano.

Seveda je trg obdan s kavarnami, slaščičarnami in hitro boste porabili vsaj uro za sladkanje, raziskovanje ter igro na trgu.

IMG_5947
Slonov vodnjak, Catania (Sicilija z otrokom)
IMG_5955
Fontana dell Amenano, Catania (Sicilija z otrokom)
IMG_5961
Piazza Duomo in Duomo di Catania (Sicilija z otrokom)
IMG_5964
Piazza Duomo (Sicilija z otrokom)
IMG_5951
Sladkanje s canolli, gelatom, capuccinom in limoncellom:)

 

2. Teatro Romano

Teater je zgrajen iz lave, opeke in marmorja. Če imate strast do arheologije, zgodovine ali ne, priporočamo, da si teater ogledate vsaj od zunaj, lahko pa tudi pod vodstvom vodiča od znotraj.

IMG_5995
Teatro Romano, Catania (Sicilija z otrokom)

 

3. Ribja tržnica

Vsekakor ena od obveznih postojank, če prispete v mesto v dopoldanskih urah, še bolje zjutraj. Tržnica je odprta le do 12h ali 13h, najlepši utrip pa je seveda ob rani uri. Tržnico najdete tik ob Piazzi Duomo.

Ribja tržnica, Catania (Sicilija z otrokom)
4. Ogled mesta s turističnim avtobusom ali vlakcem

Na Piazza Duomo boste našli postajališči za vlak in turistični avtobus, odhodi na cca 20min oz, ko se italijani odločijo:)

Glede na kilometre, ki jih hitro dobimo v noge, ko raziskujemo mesto in posledično utrujenost mulca, smo se odločili, da si mesto po “ta velikem” ogledamo kar s strehe turističnega avtobusa. In smo super hvaležni za to določitev, saj so bili pogledi odlični, poleg smo izvedeli še marsikatero zgodovinsko informacijo o mestu, če imate čas, pa lahko tudi izkoristitie “hop on- hop off” možnost in se ustavite na kateri izmed plaž na obrobju mesta.

Možnosti in ponudnikov je več, mi smo preizkusili morski krog Katane Live. Na voljo sta dve opciji: mestni krog (5eur) ali morski krog (15eur).

mappaseatour1web2
Morski krog s Katane Live turističnim avtobusom (Sicilija z otrokom)
IMG_6012
Raziskovanje mesta s turističnim avtobusom, Catania (Sicilija z otrokom)
IMG_6003
S strehe avtobusa imajo tudi otroci super pogled na vse znamenitosti, Catania (Sicilija z otrokom)
IMG_6005
Ostanki rušilnega izbruha Etne leta 1669, ki je mestu Catania zadal uničujoče posledice

 

Top 5 doživetij mesta Sirakuze z otrokom 

IMG_6175 (1)
Čudovita baročna arhitektura in pravi italijanski gelato (Sicilija z otrokom)

 

Na jugovzhodni obali Sicilije se vzdiga mesto Sirakuza, eno elegantnejših in plemenitih mest na celem mediteranskem morju. Očarljivo, polno zgodovine in naravnih lepot in mesto s pravim mediteranskim utripom. Razdeljeno na dva dela- urbani del ter Ortigio- stari del mesta v obliki otoka, ki cveti od turizma. Od vseh treh mest, nam je to mesto pustilo najbolj pristen spomin <3.

Booking.com

Leta 2005 sta mesto Sirakuza in bližnja nekropola Pantalica postali del Unesco World Heriatge zaščite.

1. Sprehod po otoku Ortigia- starem mestnem jedru mesta

Zgodovinski center Sirakuz je lociran na otoku Ortigia, ki je s celino povezan preko dveh mostov. Obiskovalci bodo očarani nad baročno arhitekturo ter mestnim utripom. Zdi se, da tu življenje ne potihne od ranega jutra na ribji tržnici z domačini, popoldneva na Piazza Duomo z vsemi turisti sveta in gelatom v roki ali v večernem sprehodu in posedanju v lokalih na morski promenadi.

IMG_6112
Pristanišče Ortigia (Siclija z otrokom)
IMG_6153 (1)
Sprehod po starem centru Ortigia (Sicilija z otrokom)
IMG_6144
Sprehod po starem centru Ortigia (Sicilija z otrokom)
IMG_6140
Sprehod po starem centru Ortigia (Sicilija z otrokom)
IMG_6122
Na morski strani Ortigie (Sicilija z otrokom)
IMG_6117
Promenada ob morju, Sirakuze (Sicilija z otrokom)

 

2. Piazza Duomo

Piazza Duomo je zgodovinski sveti kraj, ki za marsikaterega obiskovalca predstavlja najlepši trg na Siciliji. Velik, obdan z bari, slaščičarnami in predvsem s čudovitimi zgodovinskimi spomeniki.

IMG_6167 (1)
Piazza Duomo, Sirakuze (Sicilija z otrokom)
IMG_6172 (1)
Piazza Duomo, Sirakuze (Sicilija z otrokom)
IMG_6164
Piazza Duomo, Sirakuze (Sicilija z otrokom)

Katedrala Duomo je najbolj pomembna cerkev v Sirakuzah in pod UNESCO zaščito. Njeni izvori ležijo v čaščenju boginji Minerva in je kombinacija baročne in rococo arhitekture. Katedralo najbolje, da občudujete z enega od lokalov na vogalih trga.

IMG_6170
Katedrala Duomo, Sirakuze (Sicilija z otrokom)

 

3. Fontana Aretusa

Fontana Aretusa je sladkovodni izvir na otoku Ortigia, ki je pustil predvsem močan pečat v literaturi ter navdihnil grške pesnike ter tudi velike pesnike ter pisce kasneje v novejši zgodovini. Je odličen in miren kraj za krajši postanek v dnevu.

IMG_6126
Fontana Aretusa (Sicilija z otrokom)
IMG_6125
Fontana Aretusa (Sicilija z otrokom)

 

4. Tempi do Apollo

Tempelj na otoku Ortigia je grški tempelj, ki sega v 6. stoletje BC in predstavlja najstarejši dorski tempelj v zahodni Evropi. Nahaja se na trgu Piazza Pancali.

IMG_6100
Tempi di Apollo, Sirakuze (Sicilija z otrokom)
IMG_6186
Tempi di Apollo, Sirakuze (Sicilija z otrokom)

 

5. Sprehod po pisani tržnici Ortigia

Ko ste se naužili preteklosti, pa je čas, da se naužijete tudi sedanjosti mesta:) Vsekakor to pomeni obisk njene pisane tržnice Ortigia Mercato na ulici Via de Benedictis, ki je polna domačih lokalnih dobrot ter bogata na ribji ponudbi, ki je našega mulca preprosto začarala.

Priporočamo, da popoldne zaključite s sicilijanskimi speacialitetami v enem izmed lokalov, ki so na koncu tržnice (ob morju) ali pa kar na eni izmed stojnic (preizkusite školjke ali polže!)

IMG_6071
Najbolje, da vzdušju tržnice dodate domači limoncello:)
IMG_6074
Poceni in domače, tržnica Ortigia (Sicilija z otrokom)
IMG_6083
Tržnica je bogata tudi na ribji ponudbi, tržnica Ortigia (Sicilija z otrokom)
IMG_6094
Školjke in vino, tržnica Ortigia (Sicilija z otrokom)
IMG_6095
Domače siciljanske specialitete, tržnica Ortigia (Sicilija z otrokom)
IMG_6187 (1)
Za zaključek odličnega dneva, pozni “pranzo al Ortigia mercato”:)

 

Kaj še videti in nam žal ni uspelo:

  • Teatro Greco
  • Teatro Archeologico

————————————————

Če boste pot nadaljevali proti jugu, nikar ne izpustite mesta Ragusa. Nam ga je žal uspelo videti le iz ptičje perspektive, vendar smo si obljubili, da si ga pustimo za naslednji obisk, skupaj z južnimi mesti Agrigento ter osrednjim delom okoli mesta Enna.

IMG_6207
Mesro Ragusa (Sicilija z otrokom)

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.