Raziskovanje Podčetrtka in okolice – 10 doživetij za starše in mulce

1

V Podčetrtek in v njegovo okolico se radi vračamo že od malih nog, ko smo s starši obiskovali še takratne Atomske toplice. Zdaj mi kraj predstavlja enega lepše urejenih turističnih krajev v Sloveniji, kjer je poskrbljeno za vse želje, za mlade in stare, predvsem pa je to kraj, kjer vsi ponudnikih storitev združeno in ponosno promovirajo svojo ponudbo.

Lokacija: Podčetrtek

Priporočen čas obiska: Podčetrtek lahko obiščete za dan, bolje vikend, najboljše pa kar za cel teden. Mulci bodo uživali v vodnih vragolijah in ponudbi Terme Olimia, hranjenju jelenov na Jelenovem Grebenu, domišljiji dali prosto pot v Koči pri Čarovnici, se vozili s cestnim vlakom, imeli velike učke v Čokoladnici Olimje ter domov odnesli domač čaj iz Minoritskega samostana. In še mnogo več v njegovi okolici. Starši pa bomo uživali ob vsem tem, poleg pa še preizkušali odlično kulinariko in wellness ponudbo. Vikend za vse to je res prekratek:)

Jelenov Greben, Visit Podčetrtek

10 doživetij, ki bodo navdušile mulce, starše in stare starše

1. Terme Olimia

Terme Olimia s svojo ponudbo presega še tako visoka pričakovanja. Raznoliko ponudbo termalnih doživetij za staro in mlado za vse letne čase, lahko doživite v kompleksu pokritih in zunanjih termalnih bazenov Family wellnessa Termalija, ki so ga temeljito obnovili in dogradili. Sedaj se deli na Termalija Relax del, ki obsega prenovljeni notranji in zunanji bazen in popolnoma nov Termalija Family fun del, v katerem bodo uživale predvsem družine z otroki. Zakaj? Preberite si več o naših dogodivščinah tukaj.

Obiščite prenovljene Terme Olimia

2. Jelenov Greben

Tukaj so jutra drugačna, kar je tudi njihov slogan. In res je tako. Pogled s ptičje perspektive, prebujanje v tišini narave, opazovanje jelenov pri jutranjem sprehodu, hranjenje jelenov in muflonov na njihovih travnikih in v gozdu, pristna domača hrana, ograjeno igrišče in intimna wellness ponudba. Preberite si več o našem doživetju.

Hranjenje jelenov in muflonov, Jelenov greben
Jelenov Greben
Razgledna ploščad na Jelenovem Grebenu
V bližini so odprli tudi novi proizvodno – turistični center, Jelenov Greben
IMG_0858
Igra v ogrevanem bazenu, Jelenov Greben

3. Minoritski samostan

Baročna romarska cerkev s črno – zlatimi oltarji prevzame že od zunaj. Notri najdete prodajalno z zeliščnimi pripravki (čaji, mazila, tinktura), pred samostanom pa skrbno urejen vrt zdravilnih rastlin, ki so označene s slovenskimi in latinskimi imeni. Otroke lahko naučite tudi kakšne zdravilne učinke imajo posamezne rožice.

IMG_1031
Sprehajalna pot ob samostanu

4. Čokoladnica Olimje – Syncerus

Malo naprej od Minoritskega samostana, nas pod goro Rudnico pričaka ročna proizvodnja in prodaja čokoladnih izdelkov Syncerus. Ni ravno najbolj primerna, vendar je čokoladna lizika v prijetni senčki drevesa, otrokom res idealna malica:) In nadaljne raziskovanje Olimja ni več problem. Ne pozabite kupiti ročno izdelanih pralinejev tudi za domov.

IMG_1028
Čokoladnim dobrotam se je res težko upreti

5. Koča pri čarovnici – Dežela pravljic in domišljije

Sprehodite se z otroci čez gozd ob šumenju potočka in žvrgolenju prtičkov, skupaj doživite svet pravljic, srečajte knjižne junake vaše mladosti, čarovnice in se prepustite domišljiji, ki obstaja večinoma le še v glavicah naših malčkov. Več o našem doživetju si preberite v članku Nikoli nismo prestari za pravljice.

Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje

6. Vožnja z vlakcem Hlapon

Cestni vlakec je vsekakor zanimiv način spoznavanja Podčetrtka in okolice. Informacije o vožnji z vlakcem dobite na recepciji hotela Breza ali na telefonski številki 041 392 091, popelje pa vas lahko na tri strani:

 • Izlet v Olimje
  Ogled Minoritskega samostana, Čokoladnega butika Syncerus, Domačije Amon, Jelenovega grebena, Pivovarne in pivnice Haler, Dežele pravljic in domišljije in Domačije Mraz.
 • Izlet v Rogaško Slatino
  Ogled pihanja in oblikovanja stekla, nakup v industrijski prodajalni, sprehod skozi zdravilišče.
 • Družabni izleti po vinski turistični cesti
  Obisk turističnih kmetij in vinskih kleti.
Turistični vlakec Hlapon, Podčetrtek
Turistični vlakec Hlapon, Podčetrtek

7. Domačija Haler

Domačija Haler se nahaja v neposredni bližini Term Olimia, do nje pa se je najbolje pripeljati kar z vlakcem. Znani so po svojem aromatičnem domačem pivu, ki ga varijo v lastni mini pivovarni.

Domačija Haler, Podčetrtek

Poleg dobrega piva ponujajo tudi pester izbor domačih jedi. Priporočamo kozjanske dobrote-  ploščo s suhimi mesninami, sirom in odličnim domačim kruh s čebulo, pa njihovo kozjansko juho, za glavno jed pa ploščo z mesom, krompirjem ter zelenjavo. Pripravili so nam tudi degustacijo piva – njihovo konopljino pivo zmaga! 4 stekleničke piva smo prinesli tudi domov:).

Mesna plošča, Domačija Haler
Kozjanska juha in degustacja piva, Domačija Haler

Predno se vkrcate nazaj na vlakec, pa naj otroci porabijo nekaj energije na njihovem igrišču.

Igrišče pred Domačija Haler
Igrišče, domačija Haler

8. Planetarij Odiseja

V edinem planetariju v Sloveniji lahko doživite vesolje v 360°. V sferičnem kinu je slika razpeta kot nebo nad vami in mulci lahko “potujejo” na Luno in nazaj, med zvezde in skozi meglice, skozi čas od začetka nastanka vesolja pa vse do konca vidnega vesolja. Vsebina je primerna za vse generacije – od 4 let starosti naprej. Vsebine so multimedijske in interaktivne.

Planetarij, Podčetrtek
Planetarij, Podčetrtek
 • Obratovalni čas: Sobota in nedelja, vstop ob 10:00, 11:00 in 12:00 uri.
 • Več informacij: 068 698 310; anita@odiseja.si

9. Grad Podsreda

Gradu Podsreda, “najbolj grajskemu med gradovi na Slovenskem”, pripada posebno mesto med gradovi na območju Kozjanskega parka, saj z bogato kulturno dejavnostjo živi še danes. Je eden redkih kulturnih spomenikov romanske dobe, ki je v zadnjih tridesetih letih iz skoraj propadajočega stanja skozi celovito prenovo postal pomemben nosilec kulturne, promocijsko-izobraževalne, družabne in turistične ponudbe v tem delu Slovenije.

Grad Podsreda

Poleg vsebine srednjeveškega gradu Podsreda, ki na ogled postavlja številne zanimive razstave in zgodovinske prostore, je na gradu mogoče tudi sodelovanje v zabavni grajski pustolovščini – Lov na zaklad na gradu Podsreda, primerni za vso družino, ki bo zagotovo uživala v raziskovanju skrivnih kotičkov gradu. Vsi čani družine boste dobili kraljeve krone, s katerimi boste lahko vstopili v čudovit grad. Dodatno boste dobili še zemljevid in navodila za iskanje čarobnega zdravila, s katerimi bomo rešili bolno grofico in ostale prebivalce gradu 🙂 Zabavno in poučno doživetje za otroke je zagotovljeno!

Lov na zaklad, Grad Podsreda
Pred nami je zahtevna a zabavna naloga 🙂 Grad Podsreda
Iščemo, iščemo:) Lov na zaklad, Grad Podsreda
V najstarejšem delu gradu je na ogled stalna slikarska razstava slovenskega umetnika Franceta Slane “KO IGRA TRENUTKA POSTANE BREZČASNOST”.
V nekdanjih kletnih prostorih gradu Podsreda domuje razstava GLIVE KOZJANSKEGA PARKA
Čudovito je tudi osrednje notranje dvorišče Gradu

V nekdanjem zgornjem gospodarskem poslopju gradu Podsreda je zraven grajske sprejemnice in trgovinice lokalnih produktov nastala zanimiva INTERAKTIVNA PREDSTAVITEV NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE KOZJANSKEGA PARKA TER BIOSFERNEGA OBMOČJA KOZJANSKO IN OBSOTELJE. Vse stalne in občasne razstave si poglejte tukaj.

Interaktivna predstavitev naravne in kulturne dediščine Kozjanskega parka
Trgovinica z lokalnimi produkti, Grad Podsreda

Na koncu pa si le vzemite čas za užitek in osvežitev v njihovi očarljivi grajski kavarnici, kjer imajo za najmljaše tudi 3 lesene poganjalce! Na grajskem dvorišču je bila v času našega obiska tudi razstava fotografij živali.

Kraljična z okusnim napitkom:) Grad Podsreda
Razstava, Grad Podsreda

10. Ostali izleti v okolici

 • Ostala doživetja Visit Podčetrtek, ki na nas čakajo za naslednji obisk
 • Obisk največjega muzeja ljudskega stavbarstva v Sloveniji- Muzej na prostem Rogatec, kjer organizirajo tudi rokodelske delavnice
 • jahanje v Konjeniškem klubu Strmol
 • Odkrivanje naravnih in kulturnih znamenitosti Rogaške Slatine – zdraviliški park, najlepši kristal na svetu, opojne vonjave vodilne slovenske kozmetike, doživetja za otroke v Bobrovem centru in Aninem dvoru so le nekatera doživetja, ki jih priporočamo.
 • Pohodni izlet na Boč- Boč je eden izmed zadnjih vrhov v Karavankah, preden se začne neskončno dolga Panonska nižina. Na vrhu Boča se dviga 20 metrov visok razgledni stolp, iz katerega se razprostira lep razgled po večjem delu vzhodne Slovenije.
 • Izleti po Kozjanskem. Kozjanski park je eno najstarejših in največjih zavarovanih območji živalskih in rastlinskih vrst pri nas. Park ponuja nešteto aktivnosti, priporočamo pa vsaj tri, ki bodo mulcem in vam zanimive: oglede rastišč orhidej (ste vedeli, da jih je v Sloveniji preko 70 vrst?!), astronomski observatorij v OŠ Prevorje in opazovanje zvezd ter Slivniško jezero, kjer boste lahko obiskali ptičji rezervat.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.