Raziskovanje Koroške in Savinjske s hišo na kolesih

2

Dve Kamzmulcem družini sta imeli dolgo časa na listi želja počitnice z avtodomom. In najboljši način, da smo si kot čisti »avtodom« novinci to željo izpolnili in preizkusili družinsko dinamiko v taki obliki počitnikovanja je, da smo si sposodili avtodom in za prvo road-trip doživetje s »hišo na kolesih« izbrali destinacijo, ki ni preveč oddaljena. Odločili smo za raziskovanje domače dežele – tokrat sta bila na vrsti Koroška in Savinjska.

O naši hiši na kolesih

Po prvem vsesplošnem družinskem navdušenju nad našo hišo na kolesih, še posebej so bili navdušeni otroci, ki so se v avtodom posedli že kako uro pred odhodom, smo začeli podrobneje raziskovati naše novo domovanje. Mamice je najprej razveselilo dejstvo, da smo prejeli vse kuhinjske pripomočke že z avtodomom, hladilnik z zmarzovalim predalom, očetje pa so bili še posebej navdušeni nad piknik opremo (4 stoli, mize in žar) ter prtljažnik, kamor so lahko brez težav spakirali vsa kolesa, skiroje in prvič v življenju niso bili prisiljeni uporabiti »tetris« sistema za pakiranje, noben član družine pa ni rabil sklepati kompromisov pri pakiranju. Prvič od kar smo 4 člani družine, smo lahko vzeli s seboj vse kar smo želeli, vsi straši pa vemo, da je pakiranje za 4 dni enako tistemu za 1 mesec. ?

Eno uro pred odhodom so sedeli v avtodomu in se veselili odhoda, Hiša na kolesih

Avtodom smo si sposodili pri Hiši na kolesih, v Šenčurju, izbrali smo avtodom za šest oseb. Pot, predvsem postojanke, smo planirali s pomočjo spletne strani http://www.camperstop.si/, kjer najdete mrežo postojališč za avtodome po celi Sloveniji. Priporočamo tudi uporabo aplikacje Park4Night.

Z avtodomom smo prejeli knjižico, ki vsebuje seznam lokalnih ponudnikov s popusti in nasveti z porabnimi informacijami.

Kako smo doživljali naše prvo počitnikovanje z avtodomom in kje smo videli prednosti v taki vrsti dopustinkovanja si preberite v članku “10 razlogov, zakaj smo se družinsko in s psom podali na avtodom “roadtrip” po Sloveniji – Savinjska in Koroška regija.”

Vsi naši zvesti bralci s kodo »SEMZMULCEM5« dobite 5 % popust pri najemu avtodoma pri Hiši na kolesih. 

Plan prve poti z avtodomom po Sloveniji

1. Postojanka: Forest Camping Mozirje

Naša prva postojanka je bilo gozdno zavejte Forest campinga Mozirje, ki je lociran tik ob reki Savinji. Ob prihodu so mulce najbolj navdušili prostranimi travniki, kjer so se lahko podili s kolesi in lovili ter asfalitrano športno igrišče, kjer so lahko igrali nogomet in košarko, na sredini travnika pa je bila razpeta mreža za odbojko. Starše pa je predvsem navdušilo žvrgolenje ptic in svež vonj po gozdu.

Naša prime kamping parcela, Forest Camping Mozirje
V kampu je na voljo tudi par lesenih koč, Forest Camping Mozirje

V kampu vas bo pričakala tudi velika, nadkrita, dobro opremljena kuhinja z velikimi hladilniki, kjer smo večerjali, zvečer pa smo se z mulci zadržali v gozdni knjižnici, si organizirali ping pong tekmovanje in uživali ob tabornem ognju.

Opremljena zunanja kuhinja z razgledom, Forest camping Mozirje

Gozdna knjižnica, Forest camping Mozirje
Romantični taborni ogenj v objemu gozda, Forest Camping Mozirje

V tem kampu smo preživeli našo prvo noč v avtodomu. Presentilo nas je, kako udobno je spanje tudi na postelji nad voznikovo kabino, ki kljub naklonu nudi veliko udobja in ni prekratka tudi za ta visoke očke. Prav so nam prišle tudi zaščitne mreže ob straneh postelj, ki skrbijo, da preveč vrtavi spalci ne padejo s postelje. Kljub temu, da je malce deževalo, smo lahko avtodom celo noč zračili, kar je pripomoglo k boljšem spancu

Drugi dan je bilo na vrsti kopanje v Savinji, ki je oddaljena 5 min hoje od kampa.

5 min hoje od kampa boste našli prijetno plažico ob Savinji, Forest Camping Mozirje
Vodne vragolije v Savinji, Mozirje

V Forest Camping Mozirje pa se lahko dogovorite za organizacijo številnih športnih aktivnosti, kot so rafting, kajak, jahanje kolesarjenje itd. V kampu se lahko dogovorite tudi za zajtrk in večerjo.

Forest Camping Mozirje je eden izmed partnerskih kampov Hiše na kolesih, kjer na nočitev privarčujete 10 % s tem, da na recepciji pokažete ključ hiše na kolesih. Več o mreži parterskih kampov Hiše na kolesih si lahko preberete tukaj

2. Postojanka: Ekološka turistična kmetija Lešnik

Drugi dan je bila naša postojanka najbolj znana turistična kmetija na Koroškem – družinam prijazna ekološka kmetija Lešnik, 5 km oddaljena od Slovenj Gradca. Sem so nas privabile čebele, obljubljeni čudoviti razgledi in dober glas o okusnih kulinaričnih doživetjih iz njihove kuhinje.

Idilično kmetijo Lešnik obdaja čudovita narava, Koroška

Gostje z avtodomi se tukaj namestijo v t.i. »kmečki kamp« z razgledom na dolino. Parking za avtodome stoji tik ob seniku, ki je opremljen z zunanjo kuhinjo, na voljo kamperjem, in družabnimi prostori na seniku.

Kmečki kemp na Turstični kmetiji Lešnik, Koroška

Ker smo prišli pozno popoldan, smo po občudovanju lepega, domačega posestva, takoj preizkusili domačo hrano. V objemu domače izbe smo se zadržali kar nekaj časa po večerji, saj so nas tu pričakali izzivi v obliki lesenih igrač in miselnih zagonetk, saj je posebnost kmetije tudi ohranjanje starih kmečkih iger iz lesa.  Zvečer so mulci padli v postelje, starši pa smo kartali pod senikom, varni pred dežjem.

Domače dobrote na Ekološki trustični kmetiji Lešnik, Koroška

Zjutraj, takoj po zajtrku, pa smo šli opazovat njihove čebele, domači čebelar, pa nam je doživeto razkril nešteto informacij o fascinantnem življenju čebel in predelavi medu. V čebeljnjaku imajo tudi sobico, primerno za izvajanje apiterapije.

Na kmetiji smo veliko izvedeli o življenju čebel, Koroška
Kmetijo Lešnik obdajajo prostrani travniki, Koroška

Po igri na prostranih travnikih, zunanjih igralih in kavici s pogledom na sto odtenkov zelene, ki obdaja kmetijo, smo se odpravili na kratek izlet do cerkvice sv. Jakoba – 30 min hoje od kmetije. A pot nam je vzela kar nekaj časa, saj so nas na poti presenetili lepi razgledi, v gozdu pa gozdne jagode in borovnice, ki jih nismo in nismo mogli nehati jest. Na cilju ob cerkvici naj je pričakal odprt razgled do Avstrije in pogled na bližnje vrhove.

Razgled s cerkvice Sv. Jakoba seže do Avstrije, Koroška
Sladkanje z gozdnimi dobrotami, Koroška

Pred odhodom so nam na kmetiji postregli še z domačimi buhtlji, tako, da smo se s polnimi želodčki odpravili na našo naslednjo destinacijo.

3. Postojanka: Kmetija tete Lene

Naslednja destinacija je bila Turistična kmetija Tete Lene v Ribnici pri Pohorju. Tu vas pričaka idiličen parking za avtodom in kamperje, obdan z dišečim gozdom. Žal nas je tu ujel močan dež in se nismo mogli odpraviti na doživljajski ogled kmetije s Teto Leno, kjer bi spoznali njihove živali in nabirali zelišča, smo pa zahvaljujoč dolgem in širokemu nadstrešku našega avtodoma vseeno pozno popoldne in večer preživeli na prostem, otroci pa večino časa kar v sosednjem gozdu. Zvečer smo bili hvaležni za priročno kuhinjo v našem domovanju na kolesih, ker smo si lahko ob hladnejših temperaturah pripravili toplo juhico.

Proti-dežna postavitev avtodomov na romantičnem kamp placu na Kmetiji tete Lene, Ribnica pri Pohorju
Mi temu pravimo romantična večerja na prostem, Hiša na kolesih

Ker na Koroškem kar ni nehalo deževati, smo se odločili, da se zapeljemo nazaj do , kjer je kazalo suho vreme.

4. Postojanka: Kamp Menina

Kamp Menina je naša priljubljena postojanka in tokrat nas je razveselila s suhim vremenom. Otroci so vriskali od sreče, ko so zagledali poznano otroško igrišče in adrenalinski park za otroke, mi pa smo imeli srečo, da smo lahko parkirali avtodome tik ob otroškem igrišču.

Kamp Menina, Rečica ob Savinji
Kamp Menina ima najbolj kul otroško igrišče in adrenalinski park namenjen najmlajšim

Je že znano, da smo v ekipi Kamzmulcem navdušeni nad ponudbo kampa Menina in vseh okoliških izletov, o tem smo že večkrat pisali, zato si vse informacije iz prve roke v bivanju v Kampu Menina preberite v članku 7 razlogov, zakaj mulcem priporočamo Kamp Menina.

Tudi Kamp Menina je partnerski kamp Hiše na kolesih. Na nočitev privarčujete 10 % s tem, da na recepciji pokažete ključ hiše na kolesih. 

Zaključki po avtodom road-tripu

Po končanem roadtripu smo zaključili, da sta obe družini za #vanlife in da je tudi taka oblika počitnikovanja primerna za nas, sploh, če je zraven še ena družina z avtodomom, je doživetje še toliko lepše. Zdaj bomo pri planiranju naslednjih počitnic upoštevali tudi opcijo počitnikovanja s hišo na kolesih. Zelo veseli pa smo tudi, da se nam je na road-tripu pridružila tudi kužka, ki je imela v avtodomu med potovanjem zagotovo več prostora in je bila tako pot zanjo manj naporna, saj je bila ves čas z nami v stiku. In seveda ni šlo brez ponovne potrditve, da v Sloveniji je toliko lepih kotičkov, na katerokoli stran se odpraviš in domov prideš z najlepšimi vtisi in spomini.

Pred najmemom avtodoma priporočamo, da preberete tudi Ivin članek, njena družina lani z družino z avtodomom počitnikovala več tednov v Grčiji: Prvič z družino z avtodomom? Nasveti iz prve roke.

*Avtodom so nam posodili pri Hiši na kolesih na njihovo pobudo, vendar napisano mnenje izraža zgolj naše osebne izkušnje. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si.