Raziskovalci, na pot! Izlet na Vodiško planino

0
 • Primeren čas obiska: Spomladi, poleti, zgodaj jeseni
 • Primerno za vreme: Jasno, vedro
 • Priporočen čas obiska: Približno 5h
 • Primerno za otroke:dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, starejši, izkušeni otroci (nad 10 let) samostojno.
 • Zahtevnost: srednje zahtevna pot
 • Primerno za otroški voziček: Ne
 • Primerno za psa: Da
 • Pot do izhodišča:
 • a) Zapeljemo se v Železnike, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dražgošam. Skozi Dražgoše sledimo glavni cesti do dela vasi imenovanega Na Pečeh, kjer nadaljujemo rahlo levo na stransko cesto v smeri Bičkove skale, Dražgoške gore in zaselka Jelenšče. Nad zaselkom Jelenšče nadaljujemo po gozdni cesti, a le do prvega križišča, kjer ob planinskih oznakah na primernem mestu parkiramo.
  b) Zapeljemo se v Kranj, nato pa sledimo oznakam za Besnico (odcep s stare ceste Ljubljana – Kranj je pred mostom preko reke Save, oz. za mostom če prihajamo iz smeri Kranja). V nadaljevanju se peljemo skozi Spodnjo in Zgornjo Besnico ter Njivico. Še nekoliko naprej prispemo v Nemilje, za omenjenim naseljem pa se cesta prične strmeje vzpenjati. Ko prispemo v Podblico, sledimo glavni cesti, nad Podblico pa dosežemo glavno cesto Kropa – Dražgoše, kateri sledimo v levo (če je ovinek preoster je nekaj 10 metrov v desno urejeno obračališče). V nadaljevanju se peljemo mimo cerkve sv. Jederti, nato pa že prispemo v Dražgoše, kjer najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Sv. Križu. Tu nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo v središče Dražgoš, kjer na predelu imenovanem Na Pečeh, nadaljujemo ostro desno na stransko cesto v smeri Bičkove skale, Dražgoške gore in zaselka Jelenšče (oznake so iz nasprotne smeri, zato jih lahko hitro spregledamo). Nad zaselkom Jelenšče nadaljujemo po gozdni cesti, a le do prvega križišča, kjer ob planinskih oznakah na primernem mestu parkiramo.
  c) Zapeljemo se v Kropo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dražgošam in Železnikom. Ko prispemo v Dražgoše, v središču Dražgoš, na predelu imenovanem Na Pečeh, nadaljujemo ostro desno na stransko cesto v smeri Bičkove skale, Dražgoške gore in zaselka Jelenšče (oznake so iz nasprotne smeri, zato jih lahko hitro spregledamo). Nad zaselkom Jelenšče nadaljujemo po gozdni cesti, a le do prvega križišča, kjer ob planinskih oznakah na primernem mestu parkiramo.
 • Parkirišče: Urejeno parkirišče na izhodišču (prb. 10 avtomobilov)

Pot v celoti vodi skozi gozd, kjer nam senco delajo drevesa. Smer je dobro markirana. Izlet pričnemo z vzponom na Dražgoško goro, do koder vodi lepo urejena in varna planinska pot. Po ½ h hoje prispemo do križišča ob vzletišču iz Dražgoške gore. Po levi stezici v 2 min pridemo na travnik, kjer je urejena klopca in vpisna knjiga. Pot pa nadaljujemo iz križišča desno in sledimo oznakam za Vodice ali Vodiško planino.

Na tem delu poti je izredno pomembno, da smo natančni, saj je Jelovica prepredena z vlakami, in večina le-teh še ni vrisana v zemljevide. Sledimo gozdnim potem in se orientiramo po markacijah in smerokazih. Med potjo ni možnosti dolivanja vode, prav tako je zelo malo mest, kjer se nam ponudi razgled na okolico. Po približno 1 uri in 20 min odrasle hoje prispemo do Partizanskega doma na Vodiški planini (1108m n.m.v.), kjer lahko naročimo raznovrstno domačo hrano, od sladkih štrukljev do jote… Tu si lahko nalijemo svežo vodo in si odpočijemo.

Prispevek o izletu smo pripravili člani Minutke, skupine 6 radovednih dijakov, ki opravljamo program MEPI pod okriljem Gimnazije Škofja Loka. Udeleženci programa MEPI se na vsaki stopnji podamo na raziskovanje, t. i. odpravo, in tokrat smo opisali del naše poti. Upamo, da si boste vzeli MINUTKO (ali pa nekaj več časa) za izlet in uživali na njem tako kot smo mi.
Srečno!
Minutka

 

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime