Rajsko družinsko potovanje na Maldive

2

Prekrasne peščene plaže, turkizno morje, sonce, rahel vetrič in morje, ki je enake temperature kot zrak, neverjeten podvodni svet, tropsko sadje in ležerno opazovanje mulcev izpod palme… tole so Maldivi, do katerih smo dolgo ohranjali eno negativno stereotipno misel, da drugega kot ležanja na plaži ni, a smo se res zelo motili. Sproščenost, prijaznost, prekrasna narava in scena, ki je še lepša kot na razglednici, so nas očarali in poskrbeli za definitivno dopust desetletja, ki ga bo kar težko preseči.

Sanjske plaže in kontrast barv

Destinacija: Maldivi, otok Kanifushi na atolu Lhaviyani

Čas potovanja: februar-marec 2022

Časovna razlika: GMT +5 (Ljubljana +4 ure)

Dnevi na potovanju: 10 dni

Starost otroka: 10 let in 3,5 leta

Primerno za otroke: vseh starosti

Raj za: ljubitelje rajskih plaž in neokrnjene narave; krasnega podvodnega sveta; dobre hrane; ljubitelje vodnih športov (kajtanje, srfanje, windsurfanje, SUP, potapljanje) ter vse, ki si želijo resničnega oddiha

Vreme: mi smo ujeli top sezono, saj je bilo vreme lepo, morje pa dokaj mirno. Najboljši čas za obisk Maldivov je med novembrom/decembrom in marcem/aprilom (s, seveda, vrhuncem za praznike). Maja se prične deževna doba, ki traja nekje do septembra, oktobra. V tem času je manj turistov, nižje cene, tvegate pa slabše vreme in razburkano morje. Ne glede na to, so poletni meseci, zaradi šolskih počitnic, vseeno precej zasedeni.

Let:

 • Zagreb – Istanbul – Male (2,5h+8h), z vmesnim postankom 1,5h oz. 2,5h nazaj. Na novem istanbulskem letališču čas zelo mine. Letalske karte je z nekoliko načrtovanja mogoče dobiti za od 500 EUR/osebo naprej.
 • V Maleju sta za dostop do otoka opciji dve oz. celo tri: 1. trajekt oz. gliser za bližnje otoke (ceneje), 2. hidroplan za malenkost oddaljene otoke (dražja opcija) 3. notranji let za najbolj oddaljene otoke + dodaten prevoz na izbran otok od tam (dražja opcija). Večina ljudi se odloča med opcijo 1 in 2. Če budget dopušča toplo priporočamo hidroplan, saj je izkušnja zaradi letenja nad atoli in opazovanja neverjetnih barv, res nepozabna. Boljši hoteli imajo ceno hidroplana vključeno v ceno bivanja. V kolikor plačujete ločeno, cene znašajo do 500 USD.
 • Vizuma s slovenskim potnim listom NE potrebujete.
Vodni terminal v glavnem mestu Male
Krasni razgledi na atole, ki bežijo mimo

Pogoji vstopa: Maldivi veljajo za državo, kamor je v času PCT pogojevanja lažje potovati. Namreč neglede na status (ne)cepljenega ali (ne)prebolevnika, so v času našega obiska zahtevali PCR negativen test, veljaven do 96 ur pred prvim poletom, za vse potnike nad 1. letom starosti. Ob obisku lokalnega otoka so Maldivi zahtevali tudi negativen PCR ob odhodu. Trenutno so Maldivi ukinili pogoj PCR testa. Ker se pogoji spreminjajo, predlagamo, da spremljate uradne strani. Ob stopu in izstopu je potrebno izpolniti tudi obrazce o zdravstvenem stanju ter pridobiti QR kodo.

Nastanitev: hotel Atmosphere Kanifushi. Hotel nudi različne tipe nastanitev, izbira se lahko med hiškami nad vodo in hiškami na plaži. Po naši oceni so tiste na plaži lepše, prostornejše in primernejše (predvsem) za majhne mulce.

Hiška na plaži s pogledom na morje
Korak iz hiše in že smo na velikem peščenem igrišču 🙂

Prehrana:  All inclusive – z vsemi vštetimi obroki in pijačo, vmesni prigrizki so na voljo v restavracijah in barih ter sveže sadje in prigrizki v sobi. Pri tipu nastanitev kot smo ga imeli (na t.i. “resort island”, kjer je na enem otoku zgolj ena hotelska nastanitev), je all inclusive opcija za potovanja z majhnimi mulci idealna. Na lokalnem otoku, ki za razliko od “resort island”, ponujajo več različnih nastanitev in gostinskih ponudnikov, bi izbrali največ polpenzion, še raje zgolj zajtrk. So pa okusi v lokalnih restavracijah morda nekoliko specifični, mlajši mulci tudi ne bodo navajeni začimb.

Prednost all inclusive je, da mulci zagotovo najdejo kaj zase.

Prevozi po otoku: Otok je bil majhen, dobra 2,5km dolg, a za maldivske razmere še vedno precej velik, predvsem pa prevelik za sprehode po opoldanskem soncu:). Zato smo za prevoze do obrokov, vsaj zjutraj in zvečer, uporabili kolesa, ki smo si jih izposodili prvi dan bivanja, čez dan, po največji vročini, pa se pustili prepeljati v golf avtomobilčku, ki je redno vozil z enega konca otoka na drugega.

Ob jutrih in večerih smo za pot po otoku uporabljali kolesa.

Pomembno za starše:

 • potovanje na Maldive z otroki vseh starosti je varno. Sploh otoki, ki so namenjeni zgolj turistom, so zelo urejeni in varni. Tudi lokalni otoki ne veljajo na problematične, previdni bodite le na večjih stičiščih, letališču ipd., kjer lahko pride do manjših nevšečnosti, prevar ipd.
 • Sonce je izjemno močno, zato so klobuki, dolgi rokavi, majice z UV zaščito in zaščitne kreme z visokim faktorjem nujne za vse družinske člane. Videli smo nekaj močnih opeklin in tega res ne privoščimo nikomur.
Krema z visokim zaščitnim faktorjem je nujna, prav tako dolge majice.
 • Komarjev na našem otoku ni bilo, a se znajo pojavljati predvsem na lokalnih otokih. Dober repelent je priporočljiv.
 • Hrana je dobra in v hotelih srednjega in višjega razreda mednarodna z lokalnimi specialitetami. Veliko je rib. Voda je ustekleničena in predlagamo, da tako v boljših hotelih kot na lokalnih otokih pijete zgolj to. Za osebno higieno smo pri otrocih uporabljali ustekleničeno vodo.
 • Na turističnih otokih, kjer je samo en hotel (t.i. resort island) ne pričakovati, da boste lahko karkoli kupili. V kolikor hotel ne nudi all inclusive prehrane ali se zanjo ne odločite, je edina možnost hotelska restavracija. Trgovin s prehrano (in drugim, razen sončnih krem, kopalk ipd.) ni.
 • Priporočamo, da za mlajše otroke s seboj prinesete tudi vse potrebne pripomočke (adaptirano mleko, plenice), saj na otokih trgovin ni. Morda bi slednje našli na lokalnih otokih.
 • Otroško prehrano za najmlajše (kašice) vzemite s seboj za (vsaj) nekaj dni. Boljši hoteli pripravijo prehrano za najmlajše tudi po želji, na lokalnih otokih pa je v lokalnih restavracijah slednje verjetno precej težje.
 • Turistični otoki in hoteli imajo ponavadi vsaj osnovno nujno pomoč (zdravstveno ordinacijo) na otoku, za osnovne poškodbe, bolečine ipd. Za vse večje poškodbe je (predvidoma) potrebno potovanje v glavno mesto, Male. S tega vidika je zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini res nujno.
 • Cene so v USD, vsaj na turističnih otokih. Imejte s seboj dovolj gotovine, saj bankomatov ni. Možno je plačevanje s kartico.
Maldivsko rastje:)
Povsod so rožice in grmički, vse diši…

6 razlogov, zakaj načrtovati potovanje na Maldive:

1. Plaža kot iz razglednice

Težko sicer trdimo za vseh 1200 otokov, ki sestavljajo maldivske atole, a ob obisku našega lahko res potrdimo: realnost je lepša kot razglednica in če upate na krasne plaže, turkizno morje, velik peskovnik za svoje mulčke, ležanje pod palmo na ležalniku… zagotovo ne boste razočarani.

Turkizno morje, palme in gugalnice na plaži 🙂
Včasih sem sama, večinoma pa z mlajšim mulcem dočakala sončni vzhod.

Zjutraj, ko še vse spi, nas je pozdravila čaplja, v plitvini pa dva morska psa.

Plaže so v celoti prodnate, morje je, vsaj na strani, ki je obrnjeno v notranjost atolov, kjer je kopanje tudi dovoljeno, mirno. Zaradi načina postavitve hišk smo bili večino časa na plaži pravzaprav sami, sence pa je tudi dovolj, da se lahko pred največjo vročino umaknete.

Ob restavracijah so zvečer palme lepo okrašene.

Sončni zahodi so posebej barviti.

2. Toplo morje in prekrasen podvodni svet

Dodana vrednost Maldivov je pravzaprav njegov podvodni svet. Seveda je lepo iti na toplo sredi evropske zime, plaže so krasne, a zadeva, ki jih ločuje od katere druge (tudi sanjske) destinacije, je podvodni svet. V slednjem bodo najbolj uživali malenkost starejši mulci (nekako od 5,6 let naprej) in starši.  Pričakujte, da boste videli celo paleto tropskih pisanih ribic, kakšnega morskega psa, ki so zaradi svoje velikosti popolnoma nenevarni, mante, želve,…  Najlepše je, da je podvodni svet pravzaprav na voljo že takoj pri obali, če je vsaj del koralnega grebena v bližini. V našem primeru je hotel tudi organiziral brezplačne izlete z ladjo na oddaljene grebene, ki so bili še bolj pisarni, in plačljive oglede mant ter želv.

Opremo za snorkljanje smo izposodili.

Na bližnje koralne grebene te peljejo s takšno ladjico, nekoliko dlje pa smo šli s hitrejšim gliserjem.
Opazovanje ribic iz pomola. Ob večerih, ko se vse umiri, tukaj vidiš tudi morskega psa, skata, želve,…

Še en plus, ki pa je veliko pomenil predvsem meni: morje je res toplo. Ker me v večini primerov v vodi zebe, sem na to še posebej pozorna, tukaj se pa s temperaturo vode praktično nisem ukvarjala, saj je morje dovolj toplo za jutranje plavanje, opoldansko namakanje in snorkljanje ure in ure ali večerno kopanje.

 • Pomembno za starše: v hotelih je mogoče opremo za snorkljanje tudi izposoditi. V našem primeru smo izposodili tako maske kot plavutke. Le previdno pri uporabi opreme, saj jo v primeru poškodovanja cenijo izredno visoko, kar smo izkusili tudi na lastni koži. Izleti z ladjico (snorkljanje, ogled sončnega zahoda, ribolov) so omejeni na otroke nad 6. letom starosti.

3. Vodni športi in izleti

Zaradi rahlega vetriča in odličnih pogojev so Maldivi idealni tudi za vse vodne športe – surfanje, kajtanje, supanje, veslanje, jadranje Mi smo imeli v okviru hotelske ponudbe omogočeno brezplačno izposojo vseh vodnih rekvizitov, a smo zaradi pomanjkanja časa in tudi močnega sonca, izkoristili zgolj izposojo pedolina. Če so vam vodni športi v interesu, priporočamo vsaj kratko izposojo kanuja ali pedolina, saj omogočajo lep pogled na obalo in poseben občutek, ko polzite po turkizni vodi.

Pogled s pedolina na obalo.
 • Pomembno za starše: Morski tok je zelo močan in tudi pri boljših plavalcih v primeru oddaljevanja od obale (veslanje, supanje, snorkljanje na odprtem,…) toplo priporočamo uporabo rešilnega jopiča (tudi za odrasle).

V okviru hotelske nastanitve so nam nudili tudi več različnih izletov – izlet ob sončnem zahodu z opazovanjem delfinov, ribolov na ladji… oboje smo z veseljem izkoristili.

Izlet z ladjico in ogled sončnega zahoda.

4. Tropsko sadje in tudi sicer odlična prehrana

Kadar koli potujemo v tropske kraje, je eden izmed vrhuncev lokalno tropsko sadje. Tukaj smo se ga res najedli do sitega. Že res, da prav lokalnega, maldivskega, sadja ni bilo veliko, je bilo pa ogromno iz “sosednje” Šrilanke in Indije – ananas, mango, papaja, pa iz regije liči, pitaja, pasijonka,… poleg klasične lubenice, grenivke, grozdja, granatnega jabolka in še in še. Predvsem s starejšim mulcem sva uživala zajtrke s pogledom na morje in polnim krožnikom tropskega sadja.

Pestra izbira tropskega sadja za zajtrk, ki poskrbi, da se dan prične krasno.

Je pa tudi sicer druge okusne hrane v izobilju. Ljubitelji morskega – ribe, vključno s tuno, škampi, rakovice, školjke,…  ki jih znajo super skombinirati s prilogami, in bodo, še posebej v boljših hotelih, pripravljeni na otrokom poznan način.  Pričakovali smo vrhunsko kulinariko in res nismo bili razočarani.

Osrednja restavracija nudi samopostrežne zajtrke, ostale pa tudi a la carte – primerneje bolj za pare in mirnejše trenutke. 🙂
Bari nudijo tudi sveže stisnjene sokove – pomaranča, lubenica, ananas, kar je naš mlajši z veseljem izkoristil.
Kitajski rezanci in sveža riba.:)
Na otoku deluje tudi šrilanška street food restavracija, ki nudi prigrizke pozno popoldne. Je poseben občutek, ko ješ pekočo hrano, piješ hladno pivo in zakoplješ prste na nogah v pesek. 🙂

5. Popolna sproščenost v katerem izmed hotelov

Peta točka sicer sodi predvsem v primere, ko za potovanje izberete enega izmed hotelov srednjega ali višjega ranga, kar mi sami ne storimo pogosto, a priznamo, da nam je to tokrat zelo ustrezalo. Komoditeta hotela je bila namreč res vrhunska. Če moramo izpostaviti, je med top zadevami res lepo organiziran kid’s club, kjer sami otrok nismo puščali, ampak smo se skupaj z njimi malenkost poigrali ali udeležili kakšne delavnice (je pa možnost varstva praktično cel dan, pri čemer je za otroke nad 4. letom starosti slednje brezplačno). Kotiček za otroke je bil pravzaprav organiziran kot celotna igralnica, s postajami za kuhanje, igro, sestavljanje lego kock, risanje, počitek, ter zunanjim igriščem z igrali in celo mini bazenom. Vsekakor vrhunsko urejeno, pri čemer pa so animatorji vseskozi dan organizirali več tečajev – risanje s kano, peka, poslikava školjk, ples,…

Lepo organiziran kid’s club z igralnico.
… zunanjimi igrali in velikim senčnim vrtom…
… in mini bazenčkom.
Risanje s kano.

Druga top zadeva, ki smo se je prav tako premalo poslužili, je pa organizacija vsega dogajanja – jutranja joga, popoldanski pilates, vodna joga, delavnice pravilne prehrane, treningi v hotelskem fitnesu, turnir v biljardu… so zagotovo nekaj, kar bi, če bi bilo časa na voljo več, izkoristili.

 • Pomembno za starše: Pa še komentar na temo sproščenosti: delno so nas Maldivi do sedaj odvračali zaradi (napačne) predpostavke, da so raj zgolj za pare, po možnosti tiste na poročnem potovanju, pretirano bogate ali upokojence, pri čemer bomo mi z mulci rušili ves mir na otokih. A smo se zelo zmotili! Res je, da smo izbrali družinsko usmerjen hotel (obstaja tudi veliko takšnih, ki so omejeni zgolj na odrasle goste), a vzdušje je bilo sproščeno, mulci razigrani, osebje hotela pa navajeno tega.

6. Udobje za mulce

Konec koncev pa Maldivi, vsaj “naš” otok, nudijo res veliko udobja za potovanje z otroki. Pri tem imamo v mislih najprej prehrano, pri čemer res nismo rabili skrbeti, kdaj, kaj, kako bosta mulca jedla. Prav tako je bil cel hotel usmerjen v družine – od barov z bazeni, ki so nudili tudi popoldanski prigrizek, sveže stisnjene sokove, finger food, suho in sveže sadje,… do vseh ostalih malenkosti – gugalnice na plaži, kolesa za izposojo, vključno s kolesi z otroškim sedežem ipd.

Osrednji bar z bazenom, kjer lahko starši popijejo kakšno pijačo, mulci pa se vmes okopajo.
Za tiste posebno lačne mulce nudijo tudi vmesne obroke.

 

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

2 KOMENTARJI

  • Pozdravljeni Špela,

   tovrstni hoteli se gibljejo od cca 1000 eur/osebo/teden naprej, odvisno tudi od storitve in nastanitve. Smo pa v raznih last minute akcijah zasledili že tudi pakete od 1500 eur/osebo z vključenim prevozom.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime