Rajski Jukatan – družinsko potovanje po Mehiki

0
Na plaži v Cancunu ob sončnem vzhodu (Mehika)

Poleti 2015 smo se s petmesečno dojenčico in dvoletnikom odpravili na pet tedensko potovanje po Mehiki – od Mexico Citya do Cancuna. Iz gorskega mesteca Palenque smo se odpravili proti znamenitem polotoku Jukatan.

Če ste preskočili ostale naše objave, si za začetek oglejte našo smer potovanja:

Pristali smo v Mexico City, kjer smo se 5 dni aklimatizirali. V naslednjem tednu smo  se preko mest Puebla in Oaxaca odpravili do Pacifika (Huatulco). Na obali smo preživeli 4 dni in potem zopet zavili v visoko notranjost (San Cristobal De Las Casas in Palenque). Zadnje dva tedna smo namenili polotoku Yucatan in potovanje zaključili v Cancunu, kjer smo se pred odhodom domov še nekaj dni sproščali na peščeni plaži. Natančnejši potek poti je prikazan na spodnjem zemljevidu.

Naša pot po Mehiki
Naša pot po Mehiki
CAMPECHE

Urejeno obmorsko mestece  s posebno dušo, kjer si podajaš roko z ostanki starega obzidja. Zvečer so na glavnem trgu vrteli film o mestu, ki je bil projeciran na fasado velika stavbe.

Prevoz: avtobus Palenque-Campeche (5h, 400 MXN)

Nastanitev: Monkey Hostel – soba s pogradom in enojno posteljo; skupna kopalnica in kuhinja (300MXN). V LP zelo opevan, mi pa smo bili razočarani, vendar se glede na okoliščine (zdravstvene težave) nismo premikali. Dobra lastnost hostla je centralna lokacija, vse ostalo podpovprečno.

XPUJIL in BIOSFERA CALAKMUL:

Območje deževnega gozda, ki v sebi skriva številne že odkrite in še neodkrite majevske naselbine. Poleg tega pa je to odličen kraj za opazovanje tukanov, jaguarjev in ostalih živalih, ki jih sicer v živo vidiš le v živalskem vrtu. Cena popoldanskega vodenega izleta v džunglo (prevoz in vodič) je 800MXN.

Prevoz: avtobus Campeche – Xpujil (4,5h, 350 MXN)

Nastanitev: Hotel Rio Bec Dreams – lični jungalow z lastno kopalnico in zajtrkom, malce izven mesta Xpujil. V kompleksu je tudi restavracija, v kateri smo si privoščili dnevni topel obrok. Cene so višjega cenovnega ranga – 1000MXN na noč. Izbrala sva ga zaradi priporočene in dobre ponudbe različnih izletov v džunglo.

Lični jungalow v džungli RioBec Dreams (Yucatan, Mehika)
Lični jungalow v džungli RioBec Dreams (Yucatan, Mehika)

 

TULUM

Manjši in manj poznani in tudi manj oblegan od treh turističnih krajev na vzhodni obali Yucatana, imenovani tudi Riviera Maya.

Prevoz: avtobus Xpujil – Tulum (4h, 300 MXN)

Nastanitev preko Airbnb: Turquesa Tulum Jungle Camping – dobili smo svoj šotor z blazinami, kopalnice so skupne. V kampu je tudi restavracija, v kateri Abel odlično kuha, zato vam obisk priporočamo. Kamp se nahaja v hotelski coni, v kateri se nahajajo dodatne storitve, kot so restavracije, trgovine,…. Sence je dovolj, vendar se začne zelo hitro poznati vročina in sopara, tako da je dan bolj preživljati na plaži v lahnem vetriču pod sicer umetno senco.

Top Tulum:

  • Želve

Večerni sprehod po plaži, po možnosti še v mesečini, ko iz morja lezejo želve, kopljejo jame za jajca in jih tam pustijo. Neprecenljiva izkušnja za vsakega odraslega, kaj šele otroka. Želve seveda lahko samo gledamo, ne smemo jih fotografirati s flešem in se jim umakniti s poti, zato ponekod skrbijo obalni »redarji«

male želvice, ki se izvalijo iz jajc, ki jih velike želve izležejo in zakopljejo na plažah Riviere Maya (Tulum, Mehika)
Male želvice, ki se izvalijo iz jajc, ki jih velike želve izležejo in zakopljejo na plažah Riviere Maya (Tulum, Mehika)
  • Tulum ruševine

Impozantne piramide na vrhu klifa z razgledom na Atlantski ocean za ta bolj velike in veliko veliko legvanov za otroke.

Vstopnina: 64 MXN, otroci zastonj

GRAND CENOTE – CHICHEN ITZA – CANCUN

Za konec potovanja smo najeli avto in se iz Tuluma preko Chichen Itze podali v Cancun.

Top na poti iz Tuluma proti Cancunu:

  • Grand Cenote

Cenotes so velike in manjše jame s sladko vodo, ki so jo Maji uporabljali za vse izvire pitne vode in za umivanje. Občutek je nekako tak kot bi plaval v pomanjšanih Škocijanskih jamah. Voda je mrzla, ampak glede na zunanje poletne temperature zelo paše. Pred vstopom se moraš stuširat, otroci dobijo rešilne jopiče in nato z veseljem skačejo v vodo, ki je ponekod zelo globoka.

Vstopnina: 100 MXN, otroci zastonj

Kopanje v Grand Cenotah (Mehika)
Kopanje v Grand Cenotah (Mehika)

 

  • Chichen Itza

Slavna majevska piramida, ki predstavlja majevski koledar in eno od novih sedmih čudes sveta. V našem času je bila zaprta za vzpon nanjo in nas, glede na to koliko piramid smo že videli, ni osupnila. Kot povsod lahko mulci prosto tekajo naokrog in pretaknejo vse luknje in kamenje na poti.  Želeli smo doživeti večerni light show, vednar je karte izredno težko dobiti, če prideš v lastni režiji, tako da smo si ga zavrteli zgolj na Youtubu.

Vstopnina: 220 MXN, otroci zastonj

Pred slavno Chichen Itzo, Mehika
Pred slavno Chichen Itzo, Mehika

 

  • Cancun

Slavno letoviško mesto z ogromno hotelsko cono in neštetimi turističnimi resorti.

Nastanitev preko Airbnb : 1BR Studio Beachfront Dolphin Beach

Apartma v hotelski coni z varovanim dostopom, bazenom ter klimo in vsemi potrebnimi pripomočki.

Mesto smo izkoristi tako kot ga izkoristi večina – ležali smo na plaži, čofotali v morju (kolikor so visoki valovi to dopuščali), si ogledovali želve in sončne vzhode. Po hotelski coni se lahko gor in dol ter prav v mesto prevažaš z avtobusom, ki stane 20MXN/smer, otroci zastonj. Cona ima tudi vse storitve pri roki – od trgovin do velikih šoping centrov, kinematografov, tržnic, barov, restavracij, klubov,…. Ponuja tudi veliko atrakcij za otroke (npr. ogromna gusarska ladja), ki pa se jih mi nismo posluževali, saj so cene kar visoke.

Na plaži v Cancunu ob sončnem vzhodu (Mehika)
Na plaži v Cancunu ob sončnem vzhodu (Mehika)

 

Gostujoči članek je prispevala družina Makovec. Še preden so postali družina sta nabirala potovalne izkušnje, ko pa so prihajali otroci, sta to veselje do raziskovanja in spoznavanja neznanega želela prenesti naprej. Če se le da, izkoristijo poletje in ostale možnosti za daljše ali krajše skoke na še neraziskana področja. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.