Pustolovske dogodivščine na Krvavcu – med kravicami in prijaznimi ljudmi

1

Da je na Krvavcu poleti odprt Bike park sem vedela že dolgo, šele pred kratkim pa sem izvedela, da je čez poletje tam odprt tudi Poletni park, ki ponuja pustolovske dogodivščine za celo družino. Tako smo se s 7 in 10-letnikom neko junijsko soboto odločili preveriti, kaj nam ponuja Krvavec poleti.

Lokacija: Krvavec; Poletni park se nahaja med zgornjo postajo kabinske žičnice in zgornjo postajo 4-sedežnice Tiha Dolina

Z avtom: Krvavec je od  Ljubljane oddaljen 25 km, od Kranja 17 km in od Bleda 35 km. Dostop do Krvavca je urejen po cesti mimo Cerkelj na Gorenjskem in naseljij Dvorje in Grad. Urejena brezplačna parkirišča za avtomobile se nahajajo neposredno ob spodnji postaji kabinske žičnice.

Vstopnina: za celotni cenik kliknite tukaj.

Pobočje parka na Krvavcu
Pogled na pobočje parka na Krvavcu

Primeren čas obiska:

Poletni park je odprt od konca maja do začetka oktobra med vikendom, od 25.6. do 31.7. tudi ob četrtkih in petkih, v avgustu pa vsak dan. Ker je na Krvavcu tudi poleti bolj sveže kot v mestih, je primeren obisk čez celo poletje. V urah, ko je sonce najmočnejše, priporočamo zadrževanje na poligonih Pustolovskega parka, ki je skrit v prijetni senci dreves. Pred obiskom priporočamo ogled razmer in obratovanje naprav, ki ga najdete tukaj.

Priporočen čas obiska: Poletni park je odprt od 10:00 do 17:30 (razen ob četrtkih in petkih od 25.6. do 31.7., ko je odprt od 12:00 do 18:30), pozorni pa bodite tudi na obratovanje kabinske žičnice. Celoten urnik obratovanja si lahko ogledate tukaj . Priporočamo celodnevni izlet, da si lahko v miru vzamete čas za vse aktivnosti, minimalno pa vsaj 5-6 ur.

Priporočena oprema: na planino se podajte primerno opremljeni – s primerno obutvijo in primernimi oblačili (športna obutev in obleka). Čelado in drugo varnostno opremo si lahko izposodite na Krvavcu. Ne pozabite na zaščito pred soncem in pokrivalo za glavo.

Primerno za otroke: mi smo park obiskali s 7 in 10-letnikom. Večina aktivnosti je bila primerna za njiju, razen zelenega in modrega poligona v Pustolovskem parku (kjer sicer piše, da je primeren za otroke od 8. leta dalje, vendar po mojem mnenju le za tiste, ki so vajeni plezanja oz. so že obiskali zahtevnejši adrenalinski park). Park je primeren za obisk z otroki od 5. leta dalje, ki lahko izvajajo večino aktivnosti sami oz. v tandemu s starši.

Poletni park Krvavec je primeren za otroke različnih starosti
Poletni park Krvavec je primeren za otroke različnih starosti

Senca: v senci dreves se nahaja le Pustolovski park

Hrana: tudi v poletnem času je na Krvavcu odprtih nekaj brunaric, ki ponujajo tudi hrano.

Sončna gorska Plaža Krvavec je priljubljena točka za razvajanje ob domačih kulinaričnih dobrotah in vrhunskim razgledom na okolico. Plaža ponuja užitke vsem strukturam gostov, ki želijo uživati sonce in razgled na ležalniku ter posedeti na terasi ob domačih dobrotah. Ob plaži se nahajajo tudi igrala (trampolin, tobogani, gugalnice, lokostrelstvo). V času našega obiska so ponujali tudi nekaj jedi »na žlico«: joto, ričet, pasulj in čemaževo enolončnico.

Čez dan se lahko okrepčate v samopostrežni restavraciji Krvavec, ki je posebna tako zaradi svoje prostornosti, okusne domače kulinarike, kot zaradi vrhunskega razgleda na planino Krvavec, dolino Kokre in Kamniško – Savinjske Alpe. Kulinarika, postrežena v Restavraciji Krvavec, temelji na priljubljenih jedeh, ki so tipične za planinsko in slovensko področje. Svež gorski zrak pa pripomore k še boljšemu okusu.

Opazili smo tudi dva avtomata s prigrizki, pijačo in kavnimi napitki.

Dogajanje na Krvavcu: tudi v poletnem času imajo organiziranih več različnih dogodkov, ki si jih lahko ogledate tukaj.

Aktivnosti, ki jih morate preskusiti v Poletnem parku Krvavec:

Na spodnji postaji kabinske žičnice smo že na parkirišču ugotovili, da je Krvavec zelo priljubljen tudi v tem času. Tako smo v družbi številnih gorskih kolesarjev počakali na prosto kabino in polni pričakovanj komaj čakali, da pridemo na vrh in hitro preizkusimo vse aktivnosti.

Zemljevid poletnega parka na Krvavcu
Zemljevid poletnega parka na Krvavcu

Ko smo izstopili iz kabine, nas je pričakal prelep pogled na zelene travnike, kjer so se v malo bolj svežem zraku, kot je bil v dolini, pasle in leno počivale številne krave. Odpravili smo se najprej na INFO točko (pri spodnji postaji 4-sedežnice Tiha dolina). Tam so nam svetovali, naj gremo najprej v Pustolovski park, ki vzame največ časa. Odpravili smo se po makadamski cesti rahlo v hrib in po petih minutah hoje prišli do Pustolovskega parka. Ker pa je bila tam že večja skupina otrok, ki je imela rojstno dnevno zabavo, smo se odločili, da gremo najprej na druge aktivnosti in se kasneje vrnemo.

Krave v bližini Pustolovskega parka na krvavcu
Kravice so stalne prebivalke Poletnega parka na Krvavcu

 

1. Vožnja z gosrkimi go-karti

Mimo krav smo se odpravili nazaj na spodnjo postajo 4-sedežnice, kjer smo se odločili, da se najprej podamo na vožnjo z gorskimi go-karti. Dobili smo čelade in napotke, kako upravljati z vozilom. Uporaba go-kartov ni dovoljena otrokom mlajšim od 7 let. Mi smo se odločili, da se bosta oba otroka peljala z nama. Go-karte so nataknili na sedežnico, s katero smo se tudi mi odpeljali do Tihe doline. Vožnja z go-karti je bila zelo razburljiva, tako da smo se odločili, da jo hitro ponovimo še enkrat. Pot je bila zelo slikovita, vodila je tudi mimo skupine krav, ki se niso dale motiti pri svojem počitku, ves čas pa nas je spremljal prelep pogled na dolino. Vožnja navzdol traja približno 5 minut. Po enaki progi je možna tudi vožnja z gorskimi skiroji, ki smo jih pustili za naslednji obisk.

DSC06548
Vožnja z go-karti na Krvavcu

2. Plezalni stolp

Nato smo se preizkusili na plezalnem stolpu, ki se nahaja v bližini spodnje postaje 4-sedežnice. Prijazna inštruktorica je najprej razložila pravila plezanja, otroke pripela na varovalno vrv in plezalni podvig se je lahko pričel.

Plezanje po plezalnem stolpu
Preskusili smo se na plezalnem stolpu (Krvavec)

3. Spust s tubo

Sledila je še zabavna vožnja s tubami, v kateri sta otroka zelo uživala. Veselje je bilo še večje, ker tub ni bilo treba vleči na vrh proge, ampak si jih na vrh pripeljal kar po tekočem traku. Tube so primerne za otroke od 4. leta dalje, oz. za otroke, visoke vsaj 1 m.

Zabavna vožnja s tubami
Zabavna vožnja s tubami (Krvavec)

4. Pustolovski park

Potem smo se še enkrat odpravili v težko pričakovani Pustolovski park. Tokrat ni bilo gneče in tudi tukaj sta nam najprej zelo prijazna inštruktorja razložila vsa pravila plezanja in gibanja po parku, predvsem pa dala jasna varnostna navodila. Opremila sta nas z varnostno opremo (varnostni pas in karabini) in razložila, da mora vsaj eden od obeh varnostnih karabinov vedno biti povezan z varnostno jeklenico. Vsi smo šli najprej čez lažji, šolski poligon (primeren za otroke od 5. leta dalje), kjer sta inštruktorja preverila, ali smo si zapomnili vsa varnostna pravila glede prepenjanja karabinov.

Nato smo se odpravili na oranžni poligon (primeren za otroke od 5. leta dalje oz. nad 140 cm -izmerjena višina z iztegnjenimi rokami), ki ji imel tudi nekaj zahtevnejših nalog, ki pa smo jim bili brez težav vsi kos. Za premagovanje vseh ovir smo porabili približno 30 minut.

Z možem sva se odpravila še na zahtevnejši poligon (primeren za otroke od 8. leta dalje oz. nad 160 cm – izmerjena višina z iztegnjenimi rokami), ki pa je imel tudi nekaj zares težavnih ovir – vsaj zame, ki nisem največji ljubitelj adrenalinskih izzivov. Otroka sta medtem pod budnim očesom inštruktorice šla še dvakrat čez lažji, oranžni poligon in hodila po slacklinu. Po končanem poligonu (trajal je več kot 1 uro) sva oba z možem bila najbolj vesela trdnih tal pod nogami.

Pustolovski park
Pustolovski park Krvavec je primeren za otroke od 5. leta dalje

 5. Lokostrelstvo

Opravili smo se še na težko pričakovano lokostrelstvo, ki se nahaja pri hotelu Krvavec. Šli smo kar po makadamski cesti (približno 10 min hoje v hrib), do tja pa pripelje tudi 4-sedežnica Tiha dolina. Poiskali smo gospoda Slavca, ki nam je prijazno pokazal, kako postaviti puščico, napeti lok in čim bolje zadeti tarčo.

Lokostrelstvo
Lokostrelstvo na Krvavcu

6. Trampolini

Nato je sledilo še sproščeno skaknje na bližnjih trampolinih (na plaži Krvavec ) in spust peš po hribu navzdol do kabinske žičnice. Pozorni smo morali biti le na skrite »kravješke bombe«, kot smo jih mi poimenovali.

Trampolini
Trampolini na Krvavcu

 

Žal nam ni ostalo časa še za frizbi golf (pri spodnji postaji 4-sedežnice Tiha dolina), ki nas bo počakal do naslednjega obiska. Za naslednjič pa smo si pustili tudi spust s kolesom po progi Bambino. V dolino smo se vračali polni vtisov, saj smo preživeli zelo aktiven dan, v objemu čudovite narave in miru. Poleg vseh dogodivščin pa nam bodo zagotovo ostali v spominu tudi vsi zaposleni v Poletnem parku in v ostalih objektih na Krvavcu, saj so bili vsi po vrsti zelo prijazni in uslužni.

Pot nazaj
Pot nazaj

 

AKTIVNOSTI ZA OTROKE OD 5. LETA DALJE:

 •  vožnja s tubami
 • frizbi golf
 • plezanje po plezalnem stolpu
 • trampolin
 • lokostrelstvo (ob asistenci odrasle osebe)
 • šolski in oranžni poligon v Pustolovskem parku
 • vožnja z gorskimi go-karti in v tandemu z odraslo osebo
 • igrala ob brunaricah in na plaži Krvavec

AKTIVNOSTI ZA OTROKE OD 8. LETA DALJE:

 • zeleni in modri poligon v Pustolovskem parku – za izkušene plezalce in tiste, ki so že obiskali kakšen adrenalinski park
 • vožnja z gorskimi go-karti in gorskimi skiroji
 • gorska kolesarska steza Bambino trail – le za izkušene gorske kolesarje; za začetnike je primerna mini kolesarski steza v območju traku na Gospinci

ZA:

 • Park je čist in lepo urejen
 • Prijetno gorsko okolje
 • Aktivnosti so primerne za otroke in odrasle
 • Zabava za vso družino
 • V parku je poskrbljeno tudi za gostinsko ponudbo in sanitarije
 • Zelo prijazno osebje

PROTI:

 • Relativno visok strošek za celo družino, vendar primerljiv s podobnimi aktivnostmi.

Članek je, na povabilo RTC Krvavec, obiskala in napisala Milka, mamica dveh navihanih in radovednih fantov, ki uživa v njihovem skupnem raziskovanju skritih kotičkov Slovenije in okolice. Zaljubljena je v španski jezik, latino glasbo, Grčijo in v vse vrste popotovanj. Dolga leta je delala kot turistična vodnica in so bila potovanja njena “služba”, zadnja leta pa so z družino potovanja dobila čisto nov čar in užitek. Za več informacij o izletu ji lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.