Prvo družinsko popotovanje v Indoneziji: Bali, Gili Islands, Lombok

0

Glede na to, da sva zadnja leta veliko potovala po Azijskih deželah, ni bilo pričakovati drugega, kot da našo mulčico Izo čimprej uvedeva v najino vsakoletno “rutino”. Odločila sva se, da na naše prvo potovanje za en mesec odrinemo  na mala otočka v Indoneziji –  Bali in Lombok.

Untitled
Levo Bali; v sredini otročki Gili, desno otok Lombok

 

Destinacija: Bali in Lombok

Čas potovanja: september 2015

Časovna razlika: +6ur

Dnevi na potovanju: 30 dni

Starost otroka: 21 mesecev ob odhodu

Raj za: ljubitelje dobre vendar enolične azijske hrane, preprostega potovanja, ugodnega podnebja in toplih nasmehov

Primerno za: otroke vseh starosti

Vreme: tropsko, temperature se gibljejo med 25 in 35°C podnevi ter ne padejo pod 20°C ponoči

Let:

 • do destinacije

Benetke – Pariz z Airfrance (trajanje poleta: 2h)

Pariz – Singapur z Airfrance (trajanje poleta: 12h)

Singapur – Denpasar z Singaporeair (trajanje poleta: 2h)

 • pot domov

Lombok – Jakarta z Lionair (trajanje poleta:2h)

Jakarta – AbuDhabi z Etihad (trajanje poleta: 7h)

Abu Dhab i- Benetke z Etihad (trajanje poleta: 6h)

Do otrokove starosti 2 let, pri vseh letalskih družbah, predvsem na daljših relacijah, nudijo prenosno posteljico za otroka. Starši pa imamo to ugodnost, da sedimo zraven na prvih sedežih, imamo tisoč in eno stvar pred sabo za krajšanje časa in stegnemo noge, ko se mulček odloči zaspat.

Pred potovanjem predlagam, da si preberete članka Kako se pripraviti na daljše lete z mulcem in Kaj spakirati v ročno prtljago. 

Pot z letališča do lokacije: po priporočilih dogovor z lokalnim prevoznikom

Namestitev: smo si iskali sproti v vsakem kraju

Budget:

 • 1000 EUR letalske karte
 • 1500 EUR namestitev, hrana, prevozi, ogledi in vsi ostali stroški

Informacije pomembne za potovanje:

 • Lokalna valuta: 16.000 IDR – 1 euro
 • Cene prenočišč: prenočišče – 200.000 IDR/ noč (13,5 EUR/ noč) za vse 3 (otroških postelj nimajo, včasih dobiš celo dodatno veliko za otroka). Prenočišča se enostavno najdejo. Večinoma te že, takoj ko prideš v mesto, lokalni fantje sami najdejo in ti ponujajo razna prenočišča, od lukenj do prestižnih hotelov. Predlagam, da gre eden od staršev v lov za sobe, preden se dokončno odločite za enega.
 • Cene prevozov: najboljše se je prej dogovoriti kar z lokalnimi prebivalci, ki ponujajo ugodne prevoze.
 • Pleničke: plenice se kupijo v vseh večjih trgovinah in so tudi cenovno ugodne.
 • Bankomati: bankomatov je veliko, navadno delujejo na kreditne kartice, le na nekaterih lahko dvigneš denar z Maestro kartico. Vedno imejte pri sebi nekaj gotovine. Največja vsota, ki jo lahko dvigneš na bankomatu, je 2.000.000 IDR (cca. 125 EUR). Vsak dvig stane 2 EUR.
 • Zdravje: Potovanje je uspelo brez večjih zdravstvenih težav. Pred vsakim obrokom smo redno razkuževali roke, izogibali smo se sveži zelenjavi, v sveže stisnjene sokove pa nismo dajali ledu. Prisluhnejo tudi v primeru otroških alergij (v našem primeru na mleko) in hrano temu prilagodijo, le naučite se lokalne besede za alergen. Kaj vzeti s seboj za brezkrbno pot, pa si preberite v prispevku Potovalna lekarna. 
 • Tudi na potovanjih je pomembna rutina – domače igrače, knjigice, zobna ščetka,…Spat smo odšli v podobnem času kot doma, s seboj smo imeli njeno najljubšo pižamico, dudo in konjička za lažje spanje.

Na kratko o našem prvem daljšem potovanju z malčico Izo

Že od nekdaj smo razmišljali o potovanju na Bali, ko pa smo prebrali na strani  Povsod je lepo, da bi naj bilo to potovanje za devičnike, smo si rekli: “ni ga vraga, da ne bi zmogli tudi mi z Izo.” In smo šli.

O tem, kaj vzeti s seboj na enomesečno potovanje za otroka, boste sami najbolj vedeli, ker otroka poznate. Priporočam pa, da si preberete e- knjigo »65 praktičnih nasvetov za udobno potovanje z mulci«.

1. Doživetja na Baliju

Bali, kjer smo bili le 4 dni, smo doživeli kot vsestransko tropsko resničnost – izkusili otoški tempelj in sprehod po riževih poljih, se zabavali v Monkey Forestu, se prepustili najlepšemu balijskemu vzdušju v Ubudu ter vstopili v še mnoga vzdušja in nevidni svet tradicije in verovanj.

20150907_102327
Monkey Forest, Ubud, Bali

2. Potepanje po otoku Gili Air

Giliji so letovišče na priljubljenih koralnih otočkih s prijetnim vzdušjem, turkiznim morjem in množico dodatnih aktivnosti. Mi smo pot s hitro ladjo (1h) z Balija nadaljevali na Gili Air, kjer smo se zleknili in odklopili za par dni. Hupanje avtomobilov in motorjev na lokalnih poteh (ne moremo jim reči ceste) smo zamenjali za zvok konjskih vpreg, ki služijo kot avtobus in tovornjak obenem. Otočki so raj za potapljače, čeprav je ponavadi že dovolj, da glavo le pomočimo v vodo in težko bomo spregledali želve, skate, morene in tisoče ostalih malih pisanih tropskih ribic in koral, medtem ko nas naš najljubši tropski shake čaka v enem od »warungov« (majhna hiška iz bambusa, ki služi kot trgovina, restavracija ali le počivališče).

DSCN2341
Čudovite plaže na Gili Air otoku

 

3. Raziskovanje otoka Lombok

Pot smo z ladjico nadaljevali na otok Lombok (1/2h), ki je še dokaj neturističen, neokrnjen in kjer smo preživeli večino našega potovanja. Tu pa se na vsakem koraku slišijo glasovi iz mošej, saj je Lombok muslimanski otok. Tega se po parih dneh, preverjeno, čisto navadiš. Obkrožajo ga samotne peščene plaže, notranjost pa prekrivajo, na obrobju več kot 3.000 metrov visokega vulkana Rinjani, terase riževih polj. Namestili smo se v obmorskem mestecu Senggigi, najeli skuter in po obmorski cesti raziskovali okolico mesta ter preiskali vse skrite kotičke zahodnega dela Lomboka. Da nebi na skuterju preveč izstopali od domačinov, smo se seveda nanj nabasali vsi trije. Iza je med nama uživala v opazovanju okolice in nasmejanih obrazov, dokler je ni prijetna vožnja odnesla v spanec, kar pa se je zgodilo čisto vsako vožnjo že po parih minutah. Imeli smo le malo težav pri iskanju otroške čelade za malo motoristko oz. so jo imeli oni, saj so jo po celem mestu oz. vasi iskali, dokler je niso našli.

DSCN3431
Raziskovanje otoka s skuterjem
DSCN3440
Slikovite lomboške vasice

V Senggigiju smo našli našo “lomboško družinico”, kjer smo pustili delček našega srca. Z njimi smo počeli vse, kar lahko pravi popotnik počne. Se družili v njihovem vsakdanu, pripravljali njihove in naše jedi, raziskovali Lombok, nakupovali na lokalni tržnici, odšli pogledat tradicionalno sasak vilagge, šli po Izino prijateljico v šolo, pogledat dojenčico v porodnišnico, imeli trgatev mangota, za hišo z vaškimi otroci lovili kokoši, praznovali njihov praznik Ramadan in še in še. Skratka vzeli so nas za svoje. Če želite tudi vi izkusiti podobno izkušnjo kot mi, jih lahko najdete tukaj in si rezervirate svoje doživetje.

slik a9 lomboskoa druzinica
Naša lomboška družinica

Ker smo se pri družinici zadržali malce dlje, smo preskočili Prayo in se odpraviti na jug Lomboka, v Kuto. Tu se nahajajo najlepše in turistično skoraj še povsem nedotaknjene plaže na Lomboku. Prevladovali so sprehodi po vročem pesku, opazovanje zalivčkov z razglednih točk, skoki v morje in opazovanje surfarjev, za katere je južni Lombok zaradi svojih visokih in konstantnih valov, ena izmed najbolj vročih točk na tem koncu sveta. Tudi za raziskovanje južnega dela otočka smo si najeli skuter.

DSCN3385 (1)
Raziskovanje obale v Kuti, Lombok

 

Pred obiskom Lomboka predlagam, da si preberete članek na blogu Homeiswhereyourbagis.

Top 8 našega potovanja po Bali, Gili in Lomboku:

1. Zabava z opicami v Monkey Forest-u, Ubud, Bali

Na Baliju je bil naši Izi najbolj zanimiv Monkey Forest na Baliju. Okoli opic moramo biti pazljivi in imeti otroka ves čas na očeh, ker znajo bit opice napadalne, sploh če imaš pri sebi kaj hrane. Načeloma pa so zelo prijazne in je opazovanje opic otrokom zelo zanimiva izkušnja.

20150907_103959-1 (1)
Zabava z opicami v Monkey Forestu, Bali

2. Ogled riževih teras in zeliščnega vrta Ubud, Bali

Na Baliju si moraš obvezno pogledati kakšno večjo riževo teraso. Jih je povsod polno, je pa najlažje, da se dogovoriš z lokalnim taksistom in te zapelje do najbližje. Riževe terase ponujajo neprecenljiv pogled; ne toliko za naše mulce kot za starše. V sklopu riževih teras pa smo si pogledali kako v vrtovih rastejo najbolj znane začimbe po svetu in kako pridelujejo oz. “pokakajo” najdragocenejšo kavo na svetu Kopi Luwak.

DSCN2082
Riževe terase, Ubud, Bali
DSCN2091
V zeliščnem vrtu, Ubud, Bali
DSCN2101
Učenje o pripravi najdražje kave na svetu, Ubud, Bali

3. Kolesarski izlet po otočku Gili Air

Na otočku Gili Air, kjer lahko srečaš le kočije, smo si najeli kolesa, kjer smo dobili celo sedež za Izo. Prekolesarili smo cel otoček po dolgem in počez, se vmes načofotali in poklepetali z domačini in se igrali v neskončno dolgem “peskovniku”.

DSCN2266
Čudovita plaža na Gili Air otoku
DSCN2216
Ulice na Gili Air otoku
20150910_135341
Naša hišica in prevozna sredstva na otočku Gili Air

 

4. Nakupovanje na lokalni tržnici v Ampenamu, Lombok

Nekje pol urce s skuterjem iz Senggigija se nahaja lokalna tržnica. Tam si je potrebno vzeti čas in se sprehoditi med nasmejanimi domačini, svežo zelenjavo, sadjem, mesom in lokalnimi specialitetami. Res, da se po zraku prepletajo raznorazne prijetne in tudi neprijetne vonjave, ampak se tega ne sme zamuditi. Tu pride na vrsto preizkušanje in nakup raznoraznih dobrot. Mi smo si skoraj vsak dan od tam namislili kaj za pod zob. Smo imeli pa to srečo, da je šel z nami tamkajšnji prijatelj in nam po lokalni ceni priskrbel vse sestavine za dobre večerje (ribja- pečena na žaru s prilogo, slovenska – pražen krompir in pohano meso, lomboška – razni riži in zelenjavne omakce, pečenje pice v njihovi “pečici” oz. aluminijasti škatli, ki se postavi na plin, še in še).

DSCN3246
Odličen jagenjček s tržnice, Lombok
20150915_181328
Lomboška večerja
DSCN2532
Same tropske dobrote, Lombok

5. Ogled Sasak vasi, Lombok

Večina turistov si ogleda njihove tradicionalne vasi v spremstvu vodiča, mi pa smo odšli v lastni režiji in našli eno manjšo v okolici Kute. Sicer čisto neplanirano, ampak je bil super izlet s skuterjem.

DSCN3482
Sasak vasica, Lombok

 

6. Poležavanje na plažah Mawun, Selong Belanak in Tanjung Aan, Lombok

Najlepše plaže so vse v bližini Kute. Tam smo bili 7 dni in se skoraj vsako jutro pred močnim soncem odločili za eno od teh in se s skuterjem odpeljali raziskovat okolico. Sicer so tamkajšnji domačini malo nadležni s svežim sadjem in spominčki, ampak se navadiš in jih vljudnostno odsloviš, potem, ko že večkrat zmažeš njihov sveže olupljen ananas, mango in banano.

20150929_105239
Plaža Tanjung Ann
DSCN3410
Obisk na plaži Selong Belanak
DSCN3352
Plaža Mawun

 

7. Igra z lokalnimi otroci in prijaznimi domačini, Lombok

Iza je spoznala veliko prijateljev. Res lepo jih je gledati, kako se v trenutku povežejo, kljub različnim veram in jeziku. Največ pa ji je pomenila družinica, pri kateri smo ostali največ časa. Tam se je naučila veliko o njihovi kulturi. Oblečena je bila v njihova tradicionalna oblačila in jedla po njihovo, z rokami, kar smo jo komaj odvadili ko smo prišli nazaj 🙂

DSCN2407
Izini prijatelji

 

8. Obiranje manga, Lombok

Naša gurmanka je uživala predvsem v okušanju tropskih sadežev. Odločila se je da bo imela vsak dan vitaminski zajtrk. Smo imeli pa to srečo, da smo bili tam ravno v času, ko je bila sezona obiranja mangota. Par dni smo uživali v medeno sladkih sveže obranih sadežih. Še danes se naša malčica večkrat spomne na ta sladek sadež.

Tudi z ostalo hrano nismo imeli težav, saj obožuje riž in njihove “nudlce” na tisoč in en način. V večjih mestih se je dalo dobiti tudi kakšno evropsko hrano, kot je pomfri, hamburgerji, pice in razne testenine, ampak je bila njihova hrana za nas preprosto najboljša. Do onemoglosti smo se napili tudi njihovih svežih in poceni smoothijev.

DSCN2813
Obiranje manga
DSCN2816
Sladkanje z medeno sladkim mangom

 

Članek je napisala Janja Sovič, mamica 2 letne popotnice Ize, ki obožuje potovanja po Aziji. Za vse dodatne informacije o potovanju ji lahko pišete na info@kamzmulcem.si.