Prvič z družino z avtodomom? Nasveti iz prve roke!

3
Na pot z avtodomom

Letošnje poletje nam je, zaradi porodniških ugodnosti v Nemčiji, nudilo predvsem veliko časa za družinske počitnice. In ker naša družina naravnost obožuje roadtrippanje, smo se že kar nekaj časa spogledovali z idejo roadtripa z avtodomom. Brali smo različne bloge, spremljali popotnike in ker smo si za družinsko destinacijo poletja izbrali ljubljeno Grčijo, smo rekli, zakaj pa ne kar letos:)

Pravijo, da ko enkrat izkusiš potovanje z avtodomom, ni povratka nazaj. Ljubezen na prvi pogled. Kot družina z dvema otrokoma (7 let in 1 leto) smo seveda imeli svetle in manj svetle dneve na potovanju, navdušenje in utrujenost, doživetja in prigode…v vsakem pogledu, pa je bilo to popotovanje ena od prelomnic naših potovanj. Nepozabno, doživeto, polno spominov, smeha (in tečnobe). In vsekakor le prvo v seriji potovanj z avtodomom.

Z vami delim nekaj naših nasvetov ter priporočil, ki vam bodo v pomoč, če se tudi vi odločate, ali bi bil tak način potovanja primeren za vas in vašo družino.

1. Ali ste družina za #vanlife

Potovanje z avtodomom zagotovo ni za vsakogar. Če imate radi all inclusive počitnice z otroškimi klubi, hotel, spa in veliko časa za poležavanje na plaži ter popolno urejenost namestitve, potem verjetno ne boste našli družinske idile v kamperju:). Če pa so pohodni čevlji in japanke, mokra obleka, nekaj peska pod nogami, kampiranje in nepredvidljive situacije nekaj, kar vam bogati počitnice, bi to lahko bila tudi vaša prelomna točka v stilu potovanj in nepozabno doživetje za celo družino.
Jutranja sreča:) Roadtrip z avtodomom do Peloponeza

Za našo družino je bila največja prednost avtodoma:

 • svoboda; da smo se lahko zjutraj odločili, kam gremo in ali sploh kam gremo. Plan smo si naredili le za prve 3 noči na poti, vse ostalo je ostalo odprto po navdihu. Če smo nekam prišli, kjer nam ni bilo všeč, smo šli naprej. Če smo našli odličen kraj za spanje, smo ostali.
 • Kemper tudi olajša potovanje z otroki, saj imaš vedno vse s seboj. Možnost priprave toplega obroka ali le prigrizka (kar je pri potovanju z otroki in dojenčki res velika prednost), možnost kuhanja kave za voznika:) ali obleke ter pripomočki pri roki za vse vrste situacij, v katerih se znajdete.
 • čeprav je že sam strošek najem avtodoma, pa lahko marsikje spite na divje in s tem prihranite na nočitvi v hotelu ali apartmaju. In čeprav smo bili mi sprva skeptični pri “kampiranju na divje”, se je na koncu le to izkazalo za najlepše doživetje. Skok v kristalno mediteransko morje je bil vedno le korak iz avtodoma.
Svoboda avtodoma…(Roadtrip do Peloponeza)

2. Kje najeti avtodom in kakšen model izbrati

Že v začetku letošnjega leta smo kar konkretno pregledali slovenski trg ponudbe najema avtodomom in najbolj nas je prepričalo podjetje Hiša na kolesih. Strokovni, prilagodljivi, s posluhom za take začetnike kot smo mi in z veliko izbiro modelov, ki pokrivajo vse potrebe. Od standardnih do nadstandarnih. Z njihovo pomočjo smo se odločili za model Citroen Jumper PLA Happy 385.
Hiša na kolesih – PLA Happy 385 (Roadtrip z avtodomom do Peloponeza)
S samim avtodomom smo bili res izjemno zadovoljni, je tak model, kjer je vse na mestu,  uporabniku zelo prijazen in intuitiven za vožnjo in uporabo.
 • Z veliko prostora v vseh predalih, kamor smo pospravili vso našo prtljago (res je ni bilo malo:)) in tako je bil kamper večino časa pospravljen.
 • S klimo, ki je bila včasih nujno potrebna v vročih grških dneh in nočeh.
 • S kuhinjo, ki je zadovoljila vse naše potrebe.
 • S prostornim hladilnikom, prostorom za pijačo in majhnim zmrzovalnikom. Hladilnik je delal na plin, ko nismo bili priklopljeni na elektriko in tako nas je sladoled počakal tudi na koncu celodnevnega pohajkovanja:)
 • Z veliko posteljo v zadnjem delu prostora, kjer sem spala z otrokoma, z lahkoto pa bi se pridružila še 4. oseba
 • Z dvižno posteljo, ki je bila nameščena za voznikovim in sovoznikovim sedežem.
Najprej smo kolebali ali bi morali imeti posteljo nad kabino in ne dvižno, ampak v našem primeru se je super izkazala slednja, saj:
 • je oče hodil zadnji spat:) in si je enostavno le spustil posteljo in nikogar ni zbudil,
 • s tem smo imeli malo boljši občutek varnosti, saj postelja delno blokira vhod
 • postelja nad kabino poveča porabo goriva ter (po mnenju avtodomarjev) tudi zmanjša stabilnost vožnje v vetrovnih dnevih ali ko mimo vas zapelje hitrejše ali večje vozilo (tovornjak).

Kjerkoli se boste odločili najeti avtodom in katerikoli model si boste izbrali, vam priporočamo, da si vzamete dovolj časa za predajo le tega (dobro uro), zbrano poslušanje navodil in napotkov delovanja samega vozila. In seveda vprašajte karkoli vas zanima. Mi smo naprimer 2x vprašali, kako se izprazni kemični WC:)

Cene najema podobnih modelov se ne razlikujejo toliko med samimi ponudniki, kot se med meseci najema: Najdražja sezona je poletje, nekateri ponudniki (kot npr. Hiša na kolesih, pa spustijo cene že po 23.8. in tako lahko ujamete še vedno zadnje počitniške dni za vašo družinsko dogodivščino).
Cena najema lahko tudi naraste, če se odločite vzeti veliko dodatne opreme, tako da dobro razmislite:
 • kaj res potrebujete na destinaciji,
 • kakšen plan potovanja imate,
 • kaj lahko najdete doma,
 • ali si izposodite pri prijateljih in sorodnikih.
Naš največji strošek dodatne opreme so bili nosilci za kolesa ter prenosni žar, kar na našem roadtripu po Grčiji na koncu res nismo potrebovali:
 • Kolesa: ker Grčija kolesarjem NI prijazna država in ker nismo bili po več dni v kampih, niti ne v velikih kampih, kjer bi naš mulc lahko vozil kolo.
 • Žar: ker je hrana v Grčiji preprosto preveč dobra in cenovno dostopna, da ne bi večerjali zunaj, ker sva bila na koncu dneva z 2 otrokoma čisto preveč utrujena, da bi še “žarila”:) in ker smo se preveč premikali na našem potovanju in bi si s tem samo še otežili pospravljanje.
Seveda bi bila situacija drugačna, če bi si izbrali drugo destinacijo.

 

3. Trajanje najema

Priporočamo, da najamete avtodom za dlje časa kot boste dejansko na poti, predvsem, če greste na pot prvič. Ponavadi je prevzem avtodoma med 12.30 in 16. uro na dan najema (preverite pri posameznem ponudniku) ter vračilo do 10. ure na dan vračila.
 • Mi smo se odpravili na pot zgodaj zjutraj drugi dan, s čimer smo v miru prevzeli avtodom, se doma spakirali in vso prtljago pospravili v predale. S tem smo tudi preverili, če imamo res vse s seboj ter nekatere stvari celo pustili doma (vključno s kovčki).
 • Vrnili smo se pozno popoldne dan pred vračilom, kar nam je zopet omogočilo, da smo izpraznili avtodom doma in se izognili temu delu na parkirišču podjetja.

4. Izbira destinacije in čas na poti

 • Dobro razmislite katero destinacijo boste izbrali za prvič in koliko časa boste morali okvirno voziti na dan. Mi smo sicer zadali kar konkretno turo (vse do Peloponeza, po Peloponezu ter nazaj), vendar smo vajeni roadtrippov in jih otroka dobro prenašata. V kolikor si želite manjši zalogaj, priporočamo sosednjo Italijo, Avstrijo ali Nemčijo, ki so tudi avtodomom zelo prijazne države, razdalje pa niso tako velike.
 • Ko smo prevozili najtežji del poti (do Grčije), smo se trudili držati 3 urnega pravila – na poti ne smemo biti več kot tri ure. Prav tako smo se vedno trudili biti na poti v času najhujše vročine (med 12. in 15. uro), kar je tudi sovpadalo s spanjem naše enoletnice.
 • Avtodomi so veliki in niso primerni za vse ceste! Priporočamo, da ne ignorirate priporočil Google Maps ali Garmina, saj se vam lahko hitro zgodi, da boste zavili na poti, ki so preprosto preozke za avtodome oz. za srečanja z avtomobili in drugimi kemperji.

Nasvet: naš roadtrip po Peloponezu je vključeval res veliko premikanja in več kot 2 dni nikoli nismo bili na isti lokaciji. Naslednjič bi si zagotovo vzeli bolj “na easy” in ostali še dlje tam, kjer nam je bilo vsem najbolj všeč.

Preberite si naš članek “roadtrip do Peloponeza” z vso logistiko in stroški

Roadtrip z avtodomom do Peloponeza, Hiša na kolesih

5. Urejeni kampi vs kampiranje na divje

Največji čar potovanja z avtodomom so zagotovo kampiranja na divje. Mi smo bili na začetku še malo rezervirani, ampak, ko smo privič izkusili spanje na plaži, nam kampi kar naenkrat niso bili več zanimivi:) Naša statistika na koncu je bila 7 nočitev na divje in 12 v urejenih kampih. Naslednjič se bo to zagotovo obrnilo, saj so nam ostali najlepši spomini prav iz divjega kampiranja. Po naši izkušnji bi rekli, da vsako 3 ali 4 nočitev preživimo v kampih – da napolnimo računalnike, izpraznimo kemični WC, izpustimo odpadno vodo in napolnimo rezervoar s svežo.

Seveda se pred temi podvigi pozanimajte ali je divje kampiranje v državi dovoljeno. Nekatere države celo spodbujajo divje kampiranje (Finska, Švedska, Norveška, Islandija, Estonija, Škotska, Poljska, delno Španija in Francija), druge ga pa tudi dobro kaznujejo. Mogoče bo to tudi olajšalo izbiro destinacije.

Nasvet:

 • Ko divje kampiraš in nimaš na voljo klime, poglej pozicijo vzhod / zahod sonca in postavi avtodom tako, da veter piha stransko notri. Naredi lep prepih za spanje. Seveda, vedno najprej poiščite senčno lego, za kar pa morate biti včasih zgodaj na lokaciji.
 • Na poti smo uporabljali aplikacijo Park4Night, kjer imate na voljo vse možnosti kampiranja (divje, urejeno, parkirišče ipd) na vaši trenutni lokaciji.
Kamp Naverino na Peloponezu
Kamp New Triton pri Nafplio, Peloponez
Divje kampiranje pred čudovito Monemvasio, Peloponez
Divje kampiranje ima definitivno svoje čare (Roadtrip z avtodomom do Peloponeza)

6. Nujna oprema za na pot

Seveda je le ta odvisna od meseca v letu, ko potujete, od destinacije in vaših navad. Vseeno pa je nam teh nekaj ključnih stvari reševalo vsakdan:

 • dober nož
 • svetilke in čelke
 • razdelilci in dolg podaljšek za elektriko
 • vrv za perilo
 • viseča mreža
 • večnamenski Pop up šotor za na plažo (Decathlon se hitro zloži, preverjeno!), ki ga boste uporabljali za senco na plaži, za hrambo stvari pred avtodomom ipd.
 • spalne vreče
 • velika piknik deka (ki je uporabna za na plažo, za piknik na travniku, za igro otrok na tleh ipd)
 • hitro sušeče brisače iz mikrovlaken (Decathlon preverjeno deluje)
 • vreča za mokro perilo (mi smo kar od Ikee modre vreče uporabljali)
 • prva pomoč – potovalna lekarna (predvsem pomembno, ko potujete z otroki)
 • sveče in spirale proti komarjem
 • in ne pozabite igrač, barvank, knjig ter družabnih iger za otroke (mi smo vse zložili v enega od predalov, da smo vedno imeli na dosegu rok, kar smo iskali)
Pop up šotor in Ikea modra vreča sta bili stani popotnici:)
Otroške igrače imejte vedno na dosegu rok!

Naša nepotrebna prtljaga na poti:

 1. Croozer voziček – imeli smo velike plane kolesarjenja in ker naša najmlajša še ni dovolj stabilna za daljše poti v kolesarskem stolčku, smo vzeli veliko Croozer prikolico. Zasedla je ogromno prostora, uporabljena pa je bila le parkrat. Veliko boljša izbira bi bil potovalni zložljivi voziček. Vsi se učimo:)
 2. Kolesa in nosilec za kolesa – kot že omenjeno jih v Grčiji nismo uporabljali, ker njihova kultura vožnje temu ni prijazna. Kolesa so res oprema glede na končno destinacijo, starost otrok in nastanitve v kampih, kjer se otroci lahko podijo gor in dol.
 3. Plinski prenosni žar – to je bila zopet v našem primeru nepotrebna oprema, saj smo se preveč premikali in ker nama je grška hrana preprosto preveč dobra in cenovno dostopna, da ne bi enega obroka jedli zunaj. Naslednjič bi verjetno vzeli kakšen majhen kamp žar s seboj, ki je večnamenski, lažji za pot ter pospravljanje.
Croozer prikolica je bila nepotrebna in nerodna prtljaga v našem primeru:)

7. Prehrana

Glede na to, da so povsod supermarketi in da je boljše lokalno kot uvoženo, ne pretiravajte z zalogo hrane, ki jo kupujete doma. Samo za hec- mož je kupil v Sloveniji 4 salame in tudi toliko jih je prinesel domov:)

Razmislite, kolikokrat boste jedli v avtodomu in kaj boste jedli in kupujte le za par dni naprej. V avtodomu je ponavadi manjši hladilnik in en regal za shranjevanje hrane, ki pa se hitro zapolni.

Še nekaj naših nasvetov:

 • Če potujete z dojenčkom, da imate njegovo hrano vedno s seboj in ne dopustite možnosti, da je na končni lokaciji ne boste našli (npr. v Grčiji nisem mogla kupiti sadnih obrokov v vrečkah – sadni žepki in bi jih morala prinesti s seboj).
 • Kupujte čimveč lokalno, saj je hrana veliko bolj okusna in tudi cenejša (npr. kakšna napaka bi bila, da bi olivno olje pripeljali iz Slovenije v Grčijo:)).
 • Vedno imejte na zalogi dovolj sadja, tekočine in manjših prigrizkov za hitro lakoto.
 • Nam je instant kava prišla zelo prav za hitro kuhanje na poti brez umazanije ostankov prave kave. Zjutraj pa smo si še vedno privoščili pravo grško (ali turško:)) kavo.
 • Ena boljših stvari, s katero sem se oborožila v Sloveniji, je bil poletni paket Palačinke Takoj! Naši otroci obožujejo palačinke, ampak mislim, da se v avtodomu ne bi šla domače priprave. Ker smo imeli 4 pakete od Palačinkomata s seboj, smo lahko vsake par dni jedli palačinke. In to res okusne, z minimalno časa za pripravo.
 • S seboj imejte manjšo hladilno torbo, ki bo prav prišla za dneve na plaži.
 • In Curver posodo (ali kaj podobnega, ki se zapre) za sadje in prigrizke ri roki.

8. Mali triki za boljše počutje cele družine

 1. Pod mizo v avtodomu imejte škatlo ali Ikea modro vrečo, kamo vedno spravite obutev. Prostor naredi čistejši, predvsem, ko so obuvala mokra ali polna peska. Hitro jo imate pri roki, date pod avtodom in jo tudi hitro pospravite v primeru dežja.
 2. Imejte s seboj japanke ali drugo primerno obuvalo, ki je uporabno, ko greste na WC ali pod tuš v kampih.
 3. Imejte majhne embalaže šamponov in ostale kozmetike, namesto velikih. Za vsakega člana družine psebej. Prihrani čas in koordinacijo pri večerni in jutranji rutini.
 4. Preproga za pred avtodom je obvezna, saj pripomore k čistoči v avtodomu. Prav tako smetiščnica ali malo večja lesena metlica. Uporabno večkrat na dan. Mi smo oboje dobili že pri najemu avtodoma, smo pa s seboj vzeli še sami eno leseno metlico. Dve sta bili ravno prav:)
 5. Razmislite, če vzamete s seboj za otroke skiroje (in kolesa- odvisno od destinacije). Če boste nastanjeni v kampih, otrokom zagotovijo dodatno zabavo.
 6. Imejte s seboj veliko plastično posodo, kamor boste odlagali umazano posodo in jo v njej tudi odnesli na pomivanje.
 7. Imejte s seboj večnamensko vrečo ali dve za nakupe v kampih ali trgovinah ali le shranjevanje. Izognete se nabiranju plastičnih vreč in s tem tudi skrbite za okolje.

9. Predvsem pa bodite prilagodljivi

Tekom potovanja sva ugotovila, da se dnevni plani potovanja hitro spreminjajo, prav tako naša “ustaljena” domača rutina kar naekrat ni več delovala na potovanju. Kar ne pomeni, da je nova potovalna kaj slabša:) Oba otroka smo nazaj “nastavili na njun” čas, ko smo se vrnili s poti.

Potovanje z avtodomom je bilo res enkratno doživetje za vse 4. Kot družina smo se bolj povezali, poskušali vedno iskati kompromise in kljub temu, da sva bila ob večerih pogosto res utrujena od vsega pakiranja in obveznosti okoli otrok, bo tak način potovanja zagotovo del naših preživljanj počitnic.

Pred Meteoro v Grčiji (Roadtrip z avtodomom do Peloponeza)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz s svojo družino. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si