Prvi potni list ali osebna izkaznica?

2

Pred kratkim sem na upravni enoti oddala vlogo za sinov nov potni list. Presenetilo me je, saj smo bili v čakalnici večinoma starši z različno starimi otroki. Prvomajski prazniki so bili pred vrati, kar je pomenilo, da se bo veliko otrok prvič podalo na raziskovanje čez naše meje.

Moj sin je dobil svoj prvi potni list 20. dan svojega življenja. Ker je poletni otrok, smo planirali septembrski oddih ob Hrvaškem morju. To se je izkazalo za odlično idejo. Malenkost bolj zahtevno pa je bilo s tri tedne starim novorojenčkom izpeljati postopek izdelave potnega lista.

Ker smo dobili nasvet, da bo najbolje, če ga fotografira kar fotograf na upravni enoti, sva z možem najprej 2 uri čakala, da se je otrok naspal. Naslednji izziv je bilo samo fotografiranje, saj za fotografije za biometrični potni list veljajo posebna pravila. Prvo od njih je, da ima otrok odprte oči, drugo pa zaprta usta. Drugo pravilo smo le delno izpolnili in tako večkrat na obmejnih kontrolah poželi smeh uradnikov. Naš otrok si na fotografiji v potnem listu nikoli ni bil niti malo podoben 🙂 Pravila za izdelavo fotografije za osebno izkaznico so bolj sproščena, tako da mi je že več staršev povedalo, da so otroka fotografirali kar sami. Priporočajo fotografiranje leže, na beli podlagi. Za potni list so nam to večinoma odsvetovali, saj vam fotografijo lahko hitro zavrnejo.

Nepravilna fotka
Pravila za osebno izkaznico so bolj ohlapna, vendar bodite pozorni na navodila

Zakaj smo se odločili za potni list in ne za osebno izkaznico? Ker smo še v času moje porodniške planirali dopust v toplih krajih in nikoli ne veš kam te ugodne karte na konec odpeljejo. Poleg tega se nama je zdelo, da otrok ne potrebuje dveh dokumentov, zato smo se morali odločiti za eno varianto.

Preden se odločite za izdelavo potnega lista ali osebno izkaznice, si mogoče odgovorite na par vprašanj:

  • Ste v zadnjih petih letih potovali v države za katere potrebujete potni list?
  • Načrtujte v bližnji prihodnosti potovanje v državo kjer potrebujete potni list?
  • Si želite z otrokom v državo za katero potrebujete potni list?

Če ste v dilemi, mu izdelajte osebno izkaznico, saj je cenejša in bolj praktična, saj jo lahko nosite v denarnici. Vlogo za potni list pa oddajte, ko boste načrtovali potovanje v državo, za katero boste potrebovali potni list.

8 dejstev o osebnih dokumentih za otoke:

1. Potni list in osebna izkaznica, ki sta narejena do tretjega leta starosti veljata 3 leta. Osebni dokument, ki je narejen med otrokovim tretjim in osemnajstim letom pa pet let. Če boste torej vlogo izdali okrog otrokovega 3. rojstnega dne, se vam bolj splača počakati še par dni (tednov), da jih dopolni, saj tako dokument velja še pet, namesto tri leta.

2. Države v katere lahko potujete z osebno izkaznico: vstop in prebivanje do 90 dni je možen v vseh članicah Evropske unije in v državah Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Lihtenštajn in Norveška) ter v Švici, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Makedoniji in Albaniji.

3. Cena osebne izkaznice je nižja, kot cena potnega lista:

Osebna izkaznica od 0 do 3 leta, veljavna 3 leta: 12,43€*

Osebna izkaznica od 3 do 18 let, veljavna 5 let: 14,25€*

Potni list od 0 do 3 leta, veljaven 3 leta: 31,17€ (33,67€ za 48 listov)*

Potni list od 3 do 18 let, veljaven 5 let: 35,25 (37,75€ za 48 listov)*

*april 2015

4. Kaj potrebujete za izdelavo prvega dokumenta? Kot zakoniti zastopnik morate izkazati svojo istovetnost z veljavnim identifikacijskim dokumentom, prav tako pa morate izkazati istovetnost otroka. Če otrok še nima nobenega dokumenta, zadostuje izpisek iz matičnega registra o rojstvu. Potrebujete tudi fotografijo otroka.

5. Fotografija

Vlogi je potrebno priložiti eno fotografijo velikosti 3,5 x 4,5 cm, ki mora kazati otrokovo pravo podobo. Za potni list mora biti fotografija primerna za biometrični potni list. Fotografiran mora biti od spredaj, z odkritim čelom, brez klobuka, čepice ali rute. Podoba obraza mora zajemati od temena do brade 70 % celotne fotografije. Če je otrok že imel osebno izkaznico in jo z vlogo za novo zamenjuje, je potrebno priložiti staro v uničenje. Navodila za primerno fotografijo najdete tukaj.

pravilno
Pravilna fotografija

Preko sistema e-fotograf lahko pošljete fotografije v elektronski obliki neposredno od fotografa. Seznam fotografov, ki so od Ministrstva za notranje zadeve pridobili avtorizacijo za uporabo e-fotografa.

6. Otrok mora biti navzoč pri oddaji vloge, če se je sposoben na vlogo tudi sam podpisati. Vlagatelj vloge mora preveriti pravilnost podatkov na vlogi, le to potrditi z lastnoročnim podpisom, podpiše pa se tudi otrok. Otrok, ki je starejši od 8 let, mora biti tako zaradi preverjanja istovetnosti kakor tudi zaradi podpisa ob vložitvi vloge prisoten.

7. Soglasje zakonitega zastopnika za prehod meje mladoletnega državljana večina držav ne zahteva več. Izjema se nanaša na prehod bosanske meje, saj zahtevajo poleg veljavnega potovalnega dokumenta še soglasje zakonitega zastopnika. Predmetni obrazec soglasja lahko zakoniti zastopniki pridobijo na vseh upravnih enotah v RS ali pa na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS.

8. Preden odpotujete v državo, v kateri zahtevajo potni list preverite koliko časa mora biti še veljaven od izstopa iz države. Osvežene informacije poiščite na strani ministrstva za zunanje zadeve. Bodite pozorni na ažurnost podatkov! Načrtovali smo potovanje v Maroko in ker sem par let nazaj že obiskala to državo, sem se spomnila, da je moral biti potni list ob izstopu iz države veljaven še najmanj 6 mesecev. Na spletni strani tega podatka ni bilo, zato sem se obrnila na ministrstvo, kjer so mi dali kontakt Maroškega veleposlaništva na Dunaju. Iz veleposlaništva so mi nato javili, da mora biti potni list veljaven še najmanj 3 mesece.

Preden želite izdelati dokument za otroka, preverite spremembe na spletni strani pristojnega urada. Aktualne podatke in obvestila o posamezni državi si poglejte na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve ali jim pišite na elektronski naslov konzularne-zadeve.mzz@gov.si.