Preživite z otroki vikend v Mariboru ter njegovi okolici

4

Velikokrat raziskujemo Štajersko regijo, tokrat pa smo v družinski vikend izlet vključili še naše drugo največje mesto, Maribor ter nekaj okoliških zanimivosti, ki so bile na naši listi že nekaj časa. Da je bil oddih še bolj prijeten, smo s seboj vzeli našo aktivno babi.

Lokacija: Maribor in okoliške zanimivosti

Čas obiska: maj, 2019

Priporočen čas obiska: za obisk Maribora je dovolj en dan, če pa želite izlet obogatiti še s preostalimi zanimivostmi v okolici, priporočamo vikend oddih.

Primerno za otroke: vseh starosti, mi smo vikend preživeli v družbi dojenčice, 6 letnika ter babice

Namestitev: Drevesna hiška Chateau Ramšak – glamping, vmeščen v objem štajerskih vinogradov in nedaleč stran od Maribora. Pravzaprav skoraj ne morete verjeti, da ste tako blizu večjega mesta, saj je vse naokoli kar slišite le pristna narava. Zvok potočka, ki je speljan po resortu do naravnega malega jezera, petje ptic, jutranje kikirikanje petelina, spomladi pa še mogoče kakšno košnjo trave. In seveda, brbotanje čisto lastnega jacuzija. Preberite si našo oceno glampinga.

Uresničene sanje mulca na drevesni hiški, Chateau Ramšak

Aktivnosti za mulce:

1. Sprehod po centru mesta Maribor

Že samo mesto Maribor ponuja veliko dogajanja za vse generacije. Mestno jedro je dovolj majhno, da ga lahko obkrožite tudi z mlajšimi mulci ter dojenčki v vozičku ali v nosilki.

Sprehod po Mariboru, ideja za izlet

Sprehodite se po mestnem jedru, mimo znamenitega Lenta z najstarejšo trto v Evropi, opazujte labode na nabrežju reke Drave, posladkajte se z domačim sladoledom (mi smo preizkusili sladoled v Kavarni Astoria), preverite pa tudi, če se v mestu odvijajo kakšni zanimivi dogodki ali delavnice za otroke. Poleti se lahko po reki Dravi zapeljete tudi z ladjico.

Znameniti Lent, Maribor z otroki
Mesec maj v Mariboru, Lent
Sprehod skozi mestno jedro, Maribor z otroki
Sprehod skozi mestno jedro, Maribor z otroki
Zanimivi grafiti v centru mesta, Maribor z otroki
Opazovanje labodov na Dravi, Maribor z otroki
Ne pozabite na sladoled:) Maribor z otroki
Pogled na mesto Maribor z druge strani Drave

Nasvet: mi smo parkirali v Europarku, kjer smo si kupili tudi zajtrk in prigrizke za postanke ter se v center odpravili peš čez Glavni most.

2. Igralne urice v Mestnem parku Maribor

Obisk mesta zaključite v njihovem lepem Mestnem parku, kjer imajo manjše igrišče, primerno za vse starosti otrok, vsekakor pa se sprehodite do znamenitih treh ribnikov. Če imate s seboj še piknik dekico ter manjši prigrizek, je to lahko odlična ideja za krajši postanek v zelenem delu mesta.

Mestni park Maribor
Mestni park Maribor
Igrišče v Mestnem parku Maribor
Igrišče v Mestnem parku Maribor
Ob znamenitih 3 ribnikih, Maribor z otroki
Opazovanje račk in ribic, Mestni park Maribor
Mestni park Maribor
Promenada, Mestni park Maribor

3. Skok na katerega izmed njihovih mestnih hribčkov

Čeprav smo imeli na “to do listi”, pa nam žal ni uspelo, saj se je igranje v Mestnem parku predolgo zavleklo:) Domačini priporočajo enega izmed 3 krajših vzponov, ki so primerni tudi za mlajše mulce: Piramida, Kalvarija ali Pekrska gorca. Vsekakor obiščemo vsaj enega ob naslednjem obisku.

4. Ogled znamenitega “srca med vinogradi”

Naš srček med vinogradi, Zgornja Kungota

Lokacija: Svečina, Zgornja Kungota

Že nekaj časa smo si želeli obiskati vsem poznano cesto, ki se vije med vinogradi in se nam izriše v obliki srca. Do tja smo se odpeljali iz Maribora, avto smo pustili pri Kmetiji Dreisiebner (meseca maja, med tednom ni bilo gužve), kjer smo si ob razgledu privoščili tudi kozarček vina in sok. Priporočamo parkiranje avta v centru Svečine in od tam se odpravite peš. Med vinogradi do vinogradnikov so speljane tudi poti za nordijsko hojo, Vinotour. Tudi geocacherji boste tam prišli na svoj račun, saj se eden izmed mnogih tej regiji nahaja tudi tam.

Oddaljenost od Maribora: 24km (okvirno 30min vožnje)

5. Obisk Pragozda Šumik ter slapa Veliki Šumik

Pohorje smo že velikokrat raziskovale, že nekaj časa pa smo imele na listi gozdni rezervat Šumik – gozd, v katerem se še ni sekalo in zato postopoma prehaja v sekundarni pragozd. Pragozd Šumik je zaradi svojih naravnih lepot in zanimivosti od leta 1967 zaščiten ter eden redkih ostankov naravne vegetacije Pohorja. Preberite si več v našem članku.

Oddaljenost od Maribora: 30km (okvirno 50min vožnje)- priporočamo na poti domov, če greste proti osrednji Sloveniji.

Izhodiščna točka našega pohoda, prazgozd Šumik
Izlet po gozdu je primeren za vse starosti otrok, pragozd Šumik

Dodatni predlogi izletov v okolici:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar ali pa nam pišete na info@kamzmulcem.si