Preživite z otroki vikend na Ptuju

1

Velikokrat raziskujemo Štajersko regijo, tokrat pa smo v družinski vikend izlet vključili še naše najstarejše mesto Ptuj, ki smo ga imeli že dolgo časa na naši družinski listi. Prečudoviti razgledi od vsepovsod, dobra kava in ogromno zgodovine je le nekaj stvari, ki bodo navdušili celo družino. Da je bil oddih še bolj prijeten, sem s seboj vzela našo aktivno babi ter mojega najstarejšega nečaka (12 let), ki je z menoj tudi zapisal ta prispevek.

Lokacija: Ptuj

Čas obiska: september 2019, september 2023

Trajanje obiska: vikend oddih (2 nočitvi)

Priporočen čas obiska: za sprehod po mestnem centru je dovolj že en dan, če pa želite izlet obogatiti še z užitkih v Termah Ptuj, sprehodi v naravi in vodenim ogledom Ptujskega gradu, pa priporočamo vikend oddih.

Primerno za otroke: vseh starosti, jaz sem vikend preživela v družbi svoje enoletnice, 12 letnika ter babice

Namestitev: Grand Hotel Primus, kjer nas je od vsega najbolj navdušila njegova lokacija – ravno prav odmaknjen od mesta, da v jutru uživaš objem narave ter ravno prav blizu mestnega jedra Ptuj, da se lahko v vsakem trenutku odpraviš na čudovit 30 minutni sprehod ob Dravi do tega prelepega mesta. To, da smo imeli na izbiro kar dvoje različnih term, kjer smo se ob jutrih ali večerih pogreli, pa je bilo le pika na i. Preberite si našo oceno hotela.

Krompirjeve počitnice v Termah Ptuj

Razvajanje ali aktivna skrb za okrepitev dobrega počutja? V Grand Hotelu Primus v Termah Ptuj, ki so del največje slovenske turistične skupine Sava Hotels & Resorts, vas čaka oboje. V času šolskih počitnic je še posebej živahno! Ljubitelji vodne zabave se bodo razveselil blagodejnosti ptujskih termalnih vrelcev, ki vas sprostijo in poživijo na hotelskem kopališču, in štetja plavalnih zamahov v vodnem parku. Poleg raznolikih bazenov bodo najmlajši navdušeni tudi nad jesensko-čarovniško obarvano počitniško animacijo in izleti v okolico letovišč, starši pa nad imperijem dobrega počutja z wellness tretmaji, ki so navdih iskali v staro-rimski tradiciji. Tudi na gurmane niso pozabili, saj njihovi kuharski mojstri za vas pripravljajo kulinarične dobrote iz lokalnih in sezonskih sestavin. Poleg odličnih vin in slastne lokalne kulinarike si v vseh njihovih restavracijah lahko izberete tudi jedi z oznako “Bodimo fit”. Za piko na i, si privoščite še jutranji sprehod do najstarejšega slovenskega mesta, ali se prepustite meditaciji in jogi v Vetrnici zdravja v parku Fortuna.

Med počitnicami v Grand Hotelu Primus v dvoposteljnih sobah z dodatnim ležiščem velja družinski bonus za brezplačno bivanje 1 ali 2 otrok v sobi skupaj s staršema.

Aktivnosti za mulce:

1. Sprehod po centru mesta Ptuj

Če imate na voljo le en dan, bo že sam sprehod po mestnem jedru Ptuja čudovit družinski izlet. Mesto je majhno, a tako očarljivo in polno zgodovine – sprehod po najstarejšem slovenskem mestu vas popelje mimo rimskih spomenikov do prečudovitih pročelij srednjeveških stavb.

Barvite ulice Ptuja, z mestnim stolpom in Orfejevim spomenikom

Nekaj znamenitosti ter doživetij, ki smo jih mi doživeli v našem vikendu, vsak dan po nekaj, čeprav bi lahko vse strnili tudi v en dan. Ob naslednjem obisku pa dodamo še kaj novega.

 • Mestna hiša

Ena najmogočnejših hiš v starem mestnem jedru je delo dunajskega arhitekta Maxa Ferstla iz začetka 20. stoletja.

Lokacija: Mestni trg 1

Mestna hiša in trg, Ptuj z otroki
Mestna hiša, Ptuj z otroki
Sladoled pred mestno hišo, Ptuj z otroki 2019
Sladoled pred mestno hišo, Ptuj z otroki 2023
 • Mestni stolp ter Orfejev spomenik

Eden lepših pogledov z ulice je ta na mestni stolp, ki ima zelo lepo baročno čebulno streho. Poleg stolpa boste našli tudi pet metrov visoki marmornati spomenik, poostavljen v spomin Marku Valeriju Veru, ki je mestu Poetovio županoval v drugem stoletju. V srednjem veku so spomenik, ki ga krasijo prizori iz Orfejeve zgodbe, uporabljali kot sramotilni steber

Zanimivost: Pozoren opazovalec bo opazil, da se ura nahaja le na treh straneh mestnega stolpa. Ker grajska gospoda ni želela prispevati svojega deleža za uro, so meščani, v znak protesta, uro v smeri gradu izpustili (vir: ptuj.info)

Lokacija: Slovenski trg 14

Mestni stolp ter Orfejev spomenik, Ptuj z otroki
 • Dominikanski samostan

Samostanski kompleks kaže gotsko in baročno podobo, park ob njem pa ponuja prekrasen razgled na reko Dravo. Od aprila do oktobra vabi obiskovalce na ogled, skozi vse leto pa služi kot kulturno prizorišče.

Lokacija:  Muzejski trg 1

Dominikanski samostan, Ptuj z otroki
 • Minoritski samostan

Izjemna je samostanska knjižnica z več kot 5000 knjigami, celo s primerki iz 16. stoletja. V poletnih mesecih je dvorišče eno bolj priljubljenih prizorišč v mestu in okolici.

Lokacija:  Minoritski trg 1

Minoritski samostan, Ptuj z otroki
 • knjižnica Ivana Potrča

Knjižnica imenuje po rojaku, pisatelju in dramatiku Ivanu Potrču (1913–1993, Štuki pri Ptuju). Mi smo si ogledali mladinski oddelek, ki je namenjen predvsem predšolskim otrokom in osnovnošolski mladini. Knjižnica redno organizira različne urice in delavnice za spodbujanje knjižne kulture. Mnoge od teh dejavnosti se odvijajo v lepo urejeni pravljični sobi  z izbranimi knjigami, igračami, didaktičnimi igrami in likovnim materialom.

Lokacija:  Prešernova ulica 33

Knjižnica Ivana Potrča, Ptuj z otroki
Knjižnica Ivana Potrča, Ptuj z otroki
Knjižnica Ivana Potrča, Ptuj z otroki
 • Kavarna Kipertz v Hotelu Mitra

Sobotno raziskovanje Ptuja smo pričeli z omamno kavico v prvi ptujski Kavarni Kipertz. Zelo priljubljena so petkova in sobotna srečanja domačinov in gostov na jutranji kavici ali ob sproščenih večerih ob živi glasbi in občasnih nastopih gledaliških igralcev in glasbenih umetnikov.

Kavarna Kipertz in mestni stolp v ozadju, Ptuj z otroki

Tisti jutro so imeli ravno predstavitev zgodovine njihove kave Kipertz, ki sega v leto 1786. Jožef Kipertz je bil lastnik redutne dvorane, prireditelj gala plesov in družabnih večerov, predvsem pa odličen trgovec in pražar kave.

Lokacija: Prešernova 6

 • “okusi Ptuja” v gostilni Rozika

Za sobotno kosilo smo si izbrali legendarno ptujsko gostilno Rozika, ki vas bo prepričala z domačnostjo v ambientu kot tudi na krožniku. Sami smo preiskusili meni “okusi Ptuja”, domače lokalne jedi, pripravljene s svežimi sestavinami. V stalni ponudbi imajo tudi vampe in golaž, po katerih je gostilna slovela že v preteklosti.

Ker smo gostilno obiskali na sončni dan, smo lahko sedeli na sončni terasi, kjer je postavljeno tudi mini igrišče. Dobrodošlo za družine z manjšimi otroki.

Lokacija: Slomškova ulica 7

Gostilna Rozika, Ptuj z otroki
Terasa z majhnim igriščem, Gostilna Rozika
Okusi Ptuja v Gostilni Rozika

2. Na Ptujski grad

Tlakovane ulice in trgi mesta vodijo do enega najbolj veličastnih gradov v Sloveniji, od koder se pogled razprostira opečnate strehe srednjeveških stavb, samostanov in cerkva.

Gremo na Ptujski grad

Ptujski grad ima dolgo in bogato zgodovino. Arheološka izkopavanja kažejo, da so prvi naseljenci zasedli Grajski hrib ob koncu kamene dobe ali začetku bakrene dobe. Prvi grad je bil zgrajen v 9. ali 10. stoletju, žal pa je do danes preživel le en stolp. Salzburški nadškof Kondrad je v 12. stoletju ukazal gradnjo novega gradu, od katerega je tudi ostal le del. Tako je bil grad podvržen večjim rekonstrukcijam v obdobju renesanse in baroka.

Pogled na Ptujski grad
Čudovito grajsko dvorišče, Ptujski grad
Ptujski grad z otroki
Potomka najstarejše trte v Sloveniji, Ptujski grad

Ptujski grad je čudovit muzej zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož:

 • prva sobana (v bivši konjušnici), ki jo boste obiskali po plačilu vstopnine in bo zagotovo navdušila vse otroke, nudi na ogled krasno zbirko tradicionalnih pustnih kostumov in maskirnih figur s Ptujskega polja, Dravskega polja, Haloz in Slovenskih Goric. Naš mulc si je obleko kurenta lahko tudi oblekel in navdušeno zvonil:) Zbirka je kot nalašč za otroško domišljijo.
Zbirka tradicionalnih pustnih kostumov, Ptujski grad
Zbirka tradicionalnih pustnih kostumov, Ptujski grad
Zbirka tradicionalnih pustnih kostumov, Ptujski grad
Na koncu se je naš večji mulc v Kurenta tudi sam oblekel, Ptujski grad
 • v pritličju boste našli veliko zbirko glasbil ter tudi kotiček z orožjem (nekaj za fante)
 • prvo nadstropje je dom najlepših grajskih komor z več čudovitimi zbirkami pohištva, tapiserij, slik iz druge polovice 16. stoletja in vse do 19. stoletja.
 • festivalna dvorana ima čudovito zbirko turkiz (to so slike s turškimi motivi in ​​izvirajo iz 17. stoletja).
 • grajska umetniška galerija predstavlja nekaj najlepših primerov gotske in baročne umetnosti na Slovenskem
Zbirka glasbil, Ptujski grad
Zbirka glasbil, Ptujski grad
Mulci se bodo navdušili nad majhno, a zanimivo zbirko orožja, Ptujski grad
Muzejska zbirka, Ptujski grad
Najlepše grajske komore, Ptujski grad
Najlepše grajske komore, Ptujski grad
Najlepše grajske komore, Ptujski grad
 • ena od zanimivih stvari, ki trenutno krasi Ptujski grad je tudi umetniška prostorska inštalacija “Origin of the Wind”, japonske umetnice Yu Kato, ki se vsebinsko napaja s slovensko naravo, skupaj z vetrom spreminja svojo barvo in obliko in tako ponazarja dih narave.
Prostorska inštalacija “Origin of the wind”, Ptujski grad

Lokacija: Na gradu 1

Pomembno: z vozičkom je možno dostopati le z ene strani, v kolikor se na Grad odpravite skozi mestno jedro, boste morali po stopnicah (in voziček nositi:))

Lep vzpon na grad, a neprimeren za vozičke:)

Vstopnina: 12eur za družino ali 6eur odrasli, 3eur šolski otroci, gratis predšolski otroci. Ogled zbirke mask 2eur odrasli ter 1eur šolska mladina. Več o cenah si lahko preberete tukaj.

Priporočamo vodeni ogled, saj vam bodo vodiči na lep ter mulcem interaktiven način predstavili vso zgodovino Gradu ter vas popeljali čez muzejsko zbirko. Za popestritev otroci dobijo tudi svoj muzejski kovček, z interaktivnimi ter učnimi igrami, ki otroke peljejo po muzeju.

3. Igralne urice v Mestnem parku Ptuj

Mestni park se nahaja neposredno ob reki Dravi ter nudi kar nekaj otroških igral, veliko sence (kar je odlično za poletne mesece) ter lepo sprehajalno pot od Dravi. Če imate energijo, ta ista pot pelje tudi do Ptujskega jezera (makedam!).

Začetek mestnega parka, Ptuj z otroki
Veliko sence in igral, Ptuj z otroki

 

Ptuj nudi veliko igre tudi za najmlajše

4. Sprehod ob reki Dravi, od Grand Hotela Primus do peš mosta

Pot od Grand Hotela Primus do centra Ptuja vodi po čudoviti urejeni poti ob Dravi, ki je primerna za vozičke, poganjalčke in kolesarje. Vseskozi pa boste občudovali pogled na staro mestno jedro Ptuja, ki (sploh ob sončnih dnevih) jemlje sapo. Mi smo si ta sprehod privošči vsaj 2x na dan tekom našega vikenda:)

Od Grand Hotela Primus mimo polj proti mestu, Ptuj z otroki
Urejena pot ob reki Dravi, Ptuj z otroki
Čudoviti razgledi na mesto, Ptuj z otroki
Čez peš most v center, Ptuj z otroki
Ob Dravi vas bodo pozdravili tudi labodi, Ptuj z otroki
Zgodnja jutra na Ptuju

5. Vodni užitki v Termah Ptuj ter Grand Hotelu Primus

Eden od ljubših delov dneva, pa je bilo namakanje ter igra v kar dveh termalnih kompleksih:

 • Terme Ptuj

V notranjem delu termalnega parka lahko skupaj z mulci uživate v šestih bazenih, od tega v enem zunanjem. Prav tako je naša malčica prišla na račun v plitkem otroškem bazenu. Najraje pa smo vsi skupaj uživali v mehurčkih toplih masažnih bazenov (na voljo sta 2). Starejši mulci pa se bodo lahko spustili tudi po toboganu z zvočnimi in vizualnimi efekti. Mi smo na žalost zamudili sezono zunanjega dela termalnega parka, ki obljublja še več zabave za otroke vseh starosti. Za pripravo na novo poletno sezono, si lahko preberete tukaj, kaj vse čaka na vas in vaše mulce.

Užitki v notranjih bazenih Terme Ptuj
 • Ekskluzivni hotelski termalni kompleks v Grand Hotelu Primus

Še bolj kot Terme Ptuj, pa je nas navdušil hotelski termalni kompleks, saj je vzdušje v njem veliko bolj umirjeno (predvsem, če si jutranja ptica:)). Na voljo je velik bazen s prehodom v zunanji del bazena, dva masažna bazena ter otroški bazen. Za večje mulce, ki imajo radi savne, pa je na voljo svet savn, ki je sestavljen iz 10 različnih sob. Več si lahko preberete tukaj.

Užitki v ekskluzivnih termalnih bazenih GH Primus 2023
Užitki v ekskluzivnih termalnih bazenih GH Primus 2023
Užitki v ekskluzivnih termalnih bazenih GH Primus 2023
Užitki v ekskluzivnih termalnih bazenih GH Primus 2019

6. Kurentovanje na Ptuju

Mesto Ptuj že vrsto let navdušuje in navdihuje z organizacijo pustovanja in znanimi slovenskimi maskami kurenti. Temu primerno mesto gosti zares veliko število prireditev za odrasle in za otoke. Obiščite Ptuj pozimi, ko ta postane največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem.

Ste vedeli, da je Lonely Planet je Kurentovanje umestil med deseterico najbolj zanimivih karnevalov na svetu? Spremljajte stran Kurentovanje.net za več informacij o dogodkih za družine v asu kurentovanja.

Dodatni predlogi izletov v okolici:

 • Raziskovanje Maribora in okolice (preberite si naš zapis)
 • Ptujsko jezero na Dravi, ki spada med največja umetna jezera v Sloveniji. Okrog jezera vodi urejena pot. Iz Term Ptuj ali Grand Hotela Primus se lahko podate peš ali s kolesi.
 • Pustolovski park Vurberk ob gradu Vurberk, kjer so v krošnjah dreves poskrbeli za ljubitelje plezanja in adrenalina na treh progah različnih težavnostnih stopenj. Odprto ob nedeljah.
 • Pravljični gozd Rdeča kapica v Mohorkovi grabi, kjer vas v pravljičnih hišicah v naravnem okolju pričakujejo prizori iz znanih pravljic. Hišice so na ogled od petka do nedelje.
 • pohodni izlet na Ptujsko goro

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar ali pa nam pišete na info@kamzmulcem.si