Preživite letošnje počitnice z družino v osrednji Sloveniji! Zakaj pa ne?

0

Slovenija je kot majhen otrok. Nikoli ne veš, s katere strani bo pritekel in presenetil z novo osvojenim znanjem. Razlika je zgolj v tem, da Slovenija preseneča tako z znanjem (vse pohvale letošnjim Michellinovim *), kot tudi s svojo raznolikostjo in privlačnostjo naravnih in kulturnih znamenitosti ter prostočasnih aktivnosti. Znotraj 921 km kopenske državne meje skriva prenekateri zaklad, ki ga je vredno raziskati. In kdaj, če ne letos. Vzemimo si čas in našo prelepo domovino podrobneje spoznajmo. In to skoraj brezplačno, saj je, kot poročajo, koriščenje turističnih bonov že v polnem zamahu.

Prešinila me je ideja. Zakaj bi »rinili« v gnečo na Gorenjskem, ob Soči tako težko dobiš kakšen prosti termin, Obala – pozabi, poka po šivih. Kaj pa raziskovalna baza v okolici Ljubljane? Če obnovimo znanje geografije, je osrednja Slovenija odlično izhodišče, saj dosežeš katerikoli del Slovenije v roku ene ure. Poleg tega so mestni vrvež Ljubljane in njene znamenitosti 15 minut vožnje stran. Sprehod po ljubljanskem gradu, adrenalinska sup vožnja po Ljubljanici, postanek in osvežitev v enem izmed lokalov v starem mestnem jedru, ogled živalskega vrta in letošnjih »korona« mladičev, za konec pa še skok v »Atlantske« bazene. ?

Ljubljanski grad v vsej svoji velikosti

Naslednji dan pa morda izlet na Gorenjsko (predlog Blejski Vintgar), hiter skok na Kras (predlog Lipica), vzpon na Roglo (predlog Pot med krošnjami) ali pa lovljenje razgledov in krav na kamniški Veliki planini. In ni boljšega kot to, da ti nekdo drug pripravi jutranji zajtrk, za tabo in ostalimi člani tvoje raziskovalne posadke pospravi, ti pa imaš dovolj časa, da v miru popiješ kavo in preletiš novosti na Instagramu.?

Po nekaj dnevnem razmišljanju in googlanju nastanitev sem naletela na simpatično ponudbo Ambient hotela v Domžalah. Kljukice za:

 • brezplačno parkirišče,
 • travnik pred hotelom,
 • igrišče za odbojko na mivki (samo, da sta mivka in lopatka, pa je otrok srečen),
 • možno koriščenje bonov, prosti termini čez celo poletje.
 • Za češnjo na vrhu sladoledne kupe, s katero z veseljem postrežejo na zadnji terasi, so pa pripravili posebno paketno ponudbo, ki me je dokončno prepričala.
 • V paketih poklanjajo kar 3 oziroma 5 (odvisno od dolžine bivanja) družinskih / odraslih vstopnic za katerokoli znamenitost iz njihovega nabora TOP 14. TOP 14 je pa res TOP, saj ima kar nekaj vstopnic iz moje “must – see” liste. Pa poglejmo: Nihalka Velika planina, Arboretum, kopališče Atlantis (LJU), Kobilarna Lipica, Postojnska jama, Zipline Bohinj, sup po Ljubljanici, Blejski Vintgar, vožnja s pletno po Bledu, Ljubljanski grad, Škocjanske jame, ZOO Ljubljana, Pot med krošnjami na Rogli ter Aqualuna Podčetrtek. V bistvu kar predobra izbira. Moraš dobro premisliti in modro izbrati. Želene vstopnice najaviš ob rezervaciji termina, prevzameš jih pa ob prijavi v hotel. Praktično.

Top 14 doživetij, od katerih 3-5 poklanjano pri Ambient hotelu v Domžalah

Lahkih nog naokrog lahko raziščeš bližnjo okolico, če ti pa nekaj km vožnje ni odveč, jo pa mahneš v Lipico, na Roglo, v Podčetrtek ali pa na Bled ali Bohinj. In to seveda s »ta zastonjsko vstopnico«.

Počitniška doživetja v bližini

 • Velika planina (iz Domžal do parkirišča pod nihalko je 22 km). Obvezen je selfi z lokalci – kravami in pastirji?
Velika planina
 • Arboretum: senčno igrišče, ki prepriča vse, otroke in odrasle / Arboretum (iz Domžal do najbolj obiskanega botaničnega parka v Sloveniji je 9 km; v kolikor imate s seboj kolesa in so mulci varni za vožnjo ob glavni cesti, priporočam kolesarski izlet; del poti je speljan tudi ob Kamniški Bistrici; za popoln kolesarski izlet se lahko podate še na opazovanje narave in živali ob Homški učni poti.
Arboretum Volčji potok
Živalski vrt Ljubljana
 • Pot ob kamniški Bistrici, zelena os Slovenije – iz Domžal do Kamnika / pot je primerna za sprehajanje in kolesarjenje; pripelje vas vse do Kamnika / je lepo urejena in ponuja senčne dele, na sredini poti pa najdete tudi manjšo okrepčevalnico.
Izlet v dolino Kamniške Bistrice

Oddaljena počitniška doživetja 

 • Bohinj: Bohinj ponuja marsikatero zanimivost in znamenitost. Je odlična izhodišča točka za pohodništvo. Adrenalinskim navdušencem pa priporočamo spust po ziplinu s petimi jeklenicami in simulacijo prostega pada.
Čudoviti Bohinj
 • Aqualuna, Podčetrtek (iz Domžal do Podčetrtka je 100 km) / na poti nazaj je dremež otrok v avtu garantiran. ? Podatek, da Aqualuna zajema 3000m2 vodne zabave, primerne za vse starosti, pove vse.
Bazenski kompleks Aqualuna v Podčetrtku
 • Lipica (iz Domžal do Lipice je 99 km): v razmislek: združite lahko vstopnici za ogled kobilarne in Škocjanskih jam in si prihranite pot; še rezina pršuta in Kras vas bo očaral. Ne pozabite, da je v jami nekoliko nižja temperatura – 12 stopinj suhi deli jame, 0-20 stopinj vodni deli jame (jopice = obvezna oprema).
Lipica
 • Ravno tako lahko kombinacijo vstopnic izkoristite na Bledu (vožnja s pletno + Blejski vintgar). Ljubljana je pa tako blizu, da nič hudega, če jo v tem času obiščete dvakrat. Več kot pol dneva vam bo vzel že samo ogled živalskega vrta. Nisem še zasledila junaka, ki bi ob koncu ogleda uspel otroke »elegantno« odpeljati s tamkajšnjega igrišča.
 • Postojna: ogled edinstvene Postojnske jame – kot pravijo v jami, čudežni svet resnično obstaja. Neverjetne mojstrovine narave, edinstvena podzemna vožnja z vlakom, skrivnostna človeška ribica. Vredno obiska.
Postonjska jama

Pri tolikšnem številu aktivnosti sem skoraj pozabila na hrano. Definitivno priporočam obisk burger placa in pivnice Stara Fabrka. S prav posebnimi navodili, kako naročiti burger in v kakšni barvi (samo še roza manjka ?) bodo razvajali vaše okuse. Za pica privržence zamenjamo lokacijo in se preselimo v Jarše, natančneje v gostilno Paparotti 2. Klasična izbira, velika prednost – terasa s pokritim otroškim igriščem (napihljivi gradovi in trampolini).

Pa pojdimo, pustolovščina nas čaka v Ambient hotelu!