Preproste in hitre ideje za pogostitev, ko mulc praznuje rojstni dan

0

Danes je težko zadovoljiti vse okuse, še posebej na otroški zabavi, zato so ideje za hitre in okusne dobrote vedno dobrodošle. Priznamo, da Kam z mulcem mame nismo ravno vestne gospodinje. Zato so nam še kako pomembni preverjeni recepti, s katerimi prihranimo čas, ki ga raje preživimo z mulci kje v naravi.

Hitre ideje za pogostitev v vrtcu ali šoli
Sodobni starši se tako vsaj enkrat letno soočimo z vprašanjem kaj odnesti na pogostitev v vrtec ali šolo. Če sploh kaj. Večina ustanov ima namreč jasno izražena navodila kaj se sme prinesti in kaj ne. Pravila varjirajo od “nič” pa do “vse je mogoče”. Večina ustanov zahteva, da se izdelke prinese v original embalaži, saj na ta način učitejice ali vzgojiteljice najlažje razberejo alergene, ki bi bili potencialno škodljivi za katerega izmed sošolcev ali sošolk. Da bo odločitev lažja, smo zbrale nekaj idej:
1. Tortni model iz kartona, napolnjen z baloni ali kakšnimi drugimi mini igračkami. Izdelava se nam zdi še bolj zapletena od navadne torte, vendar če se vam je ideja všeč, priporočamo tale video za navdih https://www.youtube.com/watch?v=FyhN71jHqhg

2. Zdravi paketki. Med bolj zdrave prigrizke zagotovo sodi suho sadje. Poznamo kar nekaj otrok, ki še v prvem razredu verjamejo, da so brusnice dejansko bonboni 🙂 Za rojstni dan lahko izberete tudi nekatere bolj redke suhe sadeže, kot so kaki ali pa suhe banane. Veliko otrok pa prisega na suha jabolka oziroma jabolčni čips. Paketkom lahko dodate vrečko oreščkov.

3. Kombinacija sladkarij in zdravih prigrizkov. Preverjena je tudi kombinacija smootija iz trgovine in klasičnih sladkarij.

S kodo “kamzmulcem” lahko kupite kakovostno suho sadje v spletni trgovini Bimed kar 10% ceneje.

Hitre ideje za pogostitev na otroški zabavi
Ko organizirate otroško zabavo niste omejeni z embalažo. Vseeno pa se pri starših povabljencev pozanimajte o morebitnih alergijah malih gostov. Kot rečeno Kamzmulcem mame čas za štedilnikom raje zamenjamo za kak izlet v naravo, približno dvakrat na leto ( vsak od nas ima ravno dva otroka ;)) pa vseeno tudi same prižgemo pečico in iz predala vzamemo tortni model. Takrat v google najraje vpišemo nekaj v smislu “torta na hitro” ali “hitre sladice” 🙂 Tukaj je par idej
1. Posladkajte mulce z doma narejenim sladoledom. Nam se namreč velikokrat zgodi, da iz izleta nazaj prinesemo čisto črno banano, ki se jo otepa še tako lačen mulc (in roko na srce, tudi odrasel). Take banane nikoli ne zavrzite, ampak jo dajte v zmrzovalnik. Ko boste iskali idejo za hitro sladico, se spomnite na njo, jo vrzite v mikser, dodajte borovnice, mango ali kakašno drugo sadje z močnim okusom, prelijte s kokosovo vodo ali pa z navadnim mlekom, posladkajte s pestjo suhega sadja (brusnice, marelice, dateljni…)  in en dva tri boste dobili domač sladoled, ki ga lahko vlijete direkt v skodelice ali pa v modelčke za sladoled.
2. Kaj pa če bi mulcem postregli z zdravimi smoothiji? Pripravite sadje, suho sadje, kokosovo vodo in naj si mulci na zabavi sami zmešajo svoj smoothie. Za starejše mulce jih lahko poimenujete po risanih junakih ali pa jih barvno uskladite s temo zabave. Roza smootie iz jagodičevja je lahko Yo Soy Luna, zeleni smoothie iz sadja in špinače pa lahko predstavlja Ben Tena. Ne pozabite v smootie skriti svežo zelenjavo, kosmiče in oreščke 🙂
Zdravi Smoothiji lahko postanejo hit otroške zabave
Zdravi Smoothiji lahko postanejo hit otroške zabave
3. Namesto torte postrežite s sadnimi muffini s kosmiči. Hitri recept za bananin muffin s suhim sadjem in kosmiči najdete tukaj https://www.kulinarika.net/recepti/9692/sladice/bananini-mafini-z-ovsenimi-kosmici/
4. Pri nas se dobro obnese tudi preprost skutin namaz. Prepražimo sončnična semena ali pinjole, ki jih skupaj z na drobno sesekljano šarlotko in žličko bučnega olja  zmešamo s pol kile polnomastne skute. Namaz lahko namažemo na francosko štuco in okrasimo s sirom ali salamo. To je eden redkih namazov, ki ga pri nas poje še tako izbirčen mulc.
Skuta je odločina osnova za zdrave namaze. Ne pozabite jo zmešati z oreščki in zelenjavo ;)
Skuta je odločina osnova za zdrave namaze. Ne pozabite jo zmešati z oreščki in zelenjavo 😉
5. Za ljubitelje slastnih  totrt na hitro pa je naša Iva pripravila recept:
Ivin recept za hitro Čoko Brownie torte

To je torta, ki je preverjeno tako božanska, da “na rit” vrže ne le mame in otroke iz Slovenije, ampak kar iz celega sveta:) Preverjeno! Iva je to torto spekla že neštetokrat – za praznovanje rojstnega dneva sina v mednarodnem vrtcu ter doma z mednarodnimi prijatelji; za možev rojstni dan; za rojstni dan sodelavcev ali le za sladico. In prav vsak si je oblizoval prste po njej. In kar je najlepše – tako je enostavna, da jo lahko pripravite v 20 min, zvečer, ko že vsi otroci spijo:)

Sestavine:

  • 400g temne čokolade (lahko uporabimo tako, da ima 50% deleža čokolade)
  • 50g kokosovega masla
  • 5 jajc
  • skodelica (2dcl) rjavega sladkorja
  • skodelica (2dcl) blanširanih mandeljnev, znamke Bimed
Potrebne sestavine za najboljšo čoko brownie toro
Potrebne sestavine za najboljšo čoko brownie toro
Koraki do najboljše Čoko Brownie torte:
1. Čokolado in kokosovo maslo stopiš nad soparo

IMG_9587 copy

2. Dodaš skodelico sladkorja in mešaš nekaj časa, da se sladkor stopi

IMG_9598 copy

3. Nato vmešaš jajca – vsako posebej dobro vmešaš!

IMG_9599 copy

IMG_9602 copy

4. Na koncu dodaš še skodelico zmletih Bimed blanširanih mandeljnev

7D871313-87A6-4ABE-92FE-7546F14B2F95

5. Pekač za torto obložiš s peka papirjem (masa je zelo lepljiva)

IMG_9609 copy

6. Pečemo na 170 stopinj, 40 min
7. Pustimo zunaj, da se ohladi, nato damo čez noč v hladilnik

IMG_9634

8. Torto lahko ponudimo na več načinov:
  • Jo razrežemo na kocke in ponudimo kot brownije (sama sem največkrat uporabila ta način), zraven okrasimo s kepico smetane ter sezonskim sadjem.
  • Jo prepolovimo, ter naredimo vmesno plast s sadjem in smetano.
  • Namažemo povrhu s smetano ter okrasimo s sadjem, M&M bonboni ali po želji.

IMG_9639

Objavo je podprlo podjetje Bimed. Hvala za zaupanje, saj nam na ta način omogočajo, da si pokrijemo vsaj del stroškov, ko raziskujemo vedno nove poti z našimi mulci in mulkami.