Prelepa Savinjska – z mulcem na grad Žovnek in Braslovško jezero

5
Delno obnovljeni grad Žovnek

Celotna Savinjska dolina je prelep del Slovenije, zato sem se na obisk z Ljubljane z veseljem pripravil. Mladi družinici sem pripravil prijeten, a hladen izlet do gradu Žovnek in sprehod ob bližnjem Braslovškem jezeru z razgibano gozdno učno potjo.

Primeren čas obiska: vsi letni časi. Pogosto pihlja, zato je v poletnem času sveže, v zimskem pa je prav zaradi tega bolj hladno.

Priporočen čas obiska: dve uri do cel dan

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski, šolarji

Primerno za pse: da, a jih je treba imeti pod nadzorom, še posebej v poletnem času, ko so opisane izletne točke bolj obiskane

Primerno za vreme: kadarkoli, razen v primeru dežja

Hrana: Okrepčevalnica Jezero ob Braslovškem jezeru

LOKACIJA IN DOSTOP

Iz Žalca smo se odpravili, ko se je sonce že kar lepo smejalo. Ker je od tu do gradu Žovnek, ki stoji na strmem gričku sredi gozda med Vranskim in Braslovčami, približno 15 km, nam ni bilo treba uporabiti avtoceste. Če prihajate iz smeri Ljubljana, zapustite avtocesto pri izvozu Vransko, če pa se odpravljate iz smeri Maribor pa na izvozu Šentrupert in nato nadaljujete v smeri Mozirja.

Po bivši rimski cesti, od Emone do Celeie, smo se peljali mimo kraja Šempeter v Savinjski dolini, kjer so v bližini izkopanine iz rimskih časov. Dalje gre pot skozi kraj Grajska vas in Gomilsko. Naprej pa smo se ravnali po rjavi tabli za Grad Žovnek. Cesta pelje mimo Žovneškega jezera, velikosti 200 x 50 m, ki služi tudi kot vir namakalne vode in gojišče rib. Po kilometru vožnje se nam je odprl pogled na grad. Avto je možno pustiti spodaj, saj vzpon po gozdni poti traja le 20 minut, odvisno od kondicije. Lahko pa se pripeljete čisto do gradu, kjer je urejeno manjše parkirišče. Mi smo zaradi močnega vetra izbrali slednje.

Razvaline gradu Žovnek
Razvaline gradu Žovnek

OGLED GRADU ŽOLNEK

Nekaj smole smo imeli z vetrom, ki zna biti pozimi (februarja) kar oster, zato s seboj vzemite tudi toplejša oblačila. V okolici gradu je teren precej strm, zato je treba še posebej paziti na mulce in pse, saj lahko pride do zdrsa. Z ogledom smo zaradi vetra in mraza malce pohiteli in smo si ga ogledali v 20 minutah. Razvaline imajo res neko čarobnost… zaradi barv, oblik in vidne obnove.

Stolp gradu je pri obnovi najbolj napredoval. Žal pa je bil zaprt. Po govoricah sodeč naj bi bila krasna notranja oprema, pohištvo v lesu, narejena v tedanjem slogu z ogromno mizo vitezov… treba je videti!

Prihodnjič si ogledamo še stolp
Prihodnjič si ogledamo še stolp

Slišal sem, da je možen dogovor z občino, ki večjim skupinam dodeli vodiča, ki vas vodi po tukajšnji zgodovini.

Grad Žovnek nekoč (vir: Wikipedia)
Grad Žovnek nekoč (vir: Wikipedia)

 

Pot je neravna, neshojena in sedaj med obnovo gradu, tudi nevarna.
Pot je neravna, neshojena in sedaj med obnovo gradu, tudi nevarna.

Obnova gradu: Skupina ljubiteljev ohranjanja kulturne dediščine, ki se je zbrala okrog župana Braslovč, počasi v lastni režiji obnavlja grad in okolico. Obnova gre res počasi, saj evropska sredstva ne zadostujejo. Pa vendarle izgled lepo napreduje.

Razgled na grad in jezero Žovnek (slikano iz Črete, planote nad Žovnekom)
Razgled na grad in jezero Žovnek (slikano iz Črete, planote nad Žovnekom)

Žovneško jezero smo si ogledali le iz gradu, a je kraj, ki ga še nameravamo obiskati. Piše, da je to kraj za ljubitelje ptic, saj naj bi tu svoj dom našlo kar 111 vrst ptic.

JEZERO V BRASLOVČAH

Veter nas je pregnal do jezera v Braslovčah, kakšne 3 km iz mesta. Prišli smo do gozdička in restavracije ob jezeru. Okoli tega je speljana urejena gozdna učna pot in je tako priljubljena turistična točka. V času našega obiska je imelo jezero zelo malo vode, zato so domačini z apnom razkuževali obalo jezera.

Skoraj da izsušeno jezero v ozadju in del gozdne učne poti okoli jezera.
Skoraj da izsušeno jezero v ozadju in del gozdne učne poti okoli jezera.

 

Po poti je za mulce ogromno »igral« - lesena palčka, odpadlo listje in drevesne korenine so dovolj za zabavo.
Po poti je za mulce ogromno »igral« – lesena palčka, odpadlo listje in drevesne korenine so dovolj za zabavo.

Stezica ob jezeru nudi res prijeten sprehod po gozdu. Laura je imela precej dela z vejicami, listi in drobnim peskom, pogrešala pa je vodo, kamor bi metala kamenčke ali pa hranila račke, ki jih žal v tem času ni bilo.

Kot del učne poti pa smo ob jezeru kupili tudi knjižico Moj žepni herbarij in skupaj shranili nekaj listov dreves, ki rastejo v okolici jezera.

Začetki raziskovanja in popisovanja narave :)
Začetki raziskovanja in popisovanja narave 🙂

Ker v zimskem letnem času, ko je vreme manj stabilno, ni veliko obiskovalcev, je tudi gostinska ponudba bolj okrnjena. V gostilni Jezero poleg pijače lahko naročite tudi divjačinski golaž kot enolončnico. Lastnik g. Puc pri 70 letih delo opravlja sam. Ko pa nastopijo toplejši dnevi, se obala jezera napolni z obiskovalci. Največ je mladih družinic z otroci, ki uživajo ob jezeru, ki je dolgo 150 in široko 50 m. To je precej plitko, vendar se da v njem ob višjem vodostaju tudi veslati.

Rožice so že veselo hitele na površje zemlje, Laura pa je delala šopek za mamico.
Rožice so že veselo hitele na površje zemlje, Laura pa je delala šopek za mamico.

 

Tudi žafran je pokukal na sonce
Tudi žafran je pokukal na sonce

Izlet smo zaključili ob soku in kavi na sončni terasi okrepčevalnice Jezero, kjer smo pojedli nekaj sendvičev in ostalih dobrot, ki smo jih prinesli s sabo.

AKTIVNOSTI V BLIŽINI

Priporočamo obisk ZupancPlaca (nahaja se 1km iz Šempetra v smeri Šešče), kjer lahko starši spijete kavico na sončni terasi, med tem ko vaši mulčki tekajo po prostrani zelenici, se igrajo na igralih ali pa se sladkajo s sladoledom:) Tudi kužki so dobrodošli! Za malce bolj aktivno preživljanje časa na ZupancPlacu pa je na voljo tudi pet tenis igrišč, igrišči za odbojko na mivki ali na travi, na travi pa lahko igrate tudi nogomet ali badminton. Mulcem bodo z veseljem posodili žoge in loparje.
Po predhodnem naročilu pa za večje družbe pripravijo tudi zelo okusne jedi na žlico ter dobrote z žara.

Prostora več kod dovolj za otroško in pasjo igro, Šempeter
Prostora več kod dovolj za otroško in pasjo igro, Šempeter

 

OKOLIŠKI IZLETI:

Ta članek je napisal srečni prijatelj, oče in dedek moji dragi družinici, vesel, da hčerka  nadaljuje raziskovanje narave, znamenitosti, gora kot sem jih nekdaj sam in s družino. Zelo me veseli, da s partnerjem nadaljujeta omenjeno tradicijo z vnučko Lauro, ki kaže ogromno zanimanje za dogodivščine v naravi in s psičkama. Druženje nasploh in še posebno v naravi s prijatelji nam daje novih moči in potrebno energijo za premagovanje nujnih, a manj prijetnih opravil v življenju.