Pravljično srednjeveško mesto Monschau, Nemčija

0

Pravljično mestece Monschau, je srednjeveško mesto v pokrajini Eifel, imenovano tudi biser te pokrajine. Njegova podoba se ni veliko spremenila v zadnjih 300 letih. Skrivnostne, ozke, kamnite uličice in tradicionalne pol- lesene hiše so razlog, da je to mesto eno najbolj turistično obiskanih in prepoznavnih v regiji.

Monschau-ed69c8f089210ccb3ebcf8e0abfeaa7f
Pogled od zgoraj, Monschau (vir: moschau.de)

 

Slikovita pokrajina Eifel leži ob tromeji na severu Luksemburga in Belgije ter v Nemčiji. Eden lepših delov te pokrajine je Eifel Nacionalni park na nemški strani, ki ponuja množico rekreativnih aktivnosti, še posebej tistim, ki bi se poleti radi skrili pred vročino mest. Mesto Monschau leži le malo stran od nacionalnega parka in je tako super iztočnica za pohodništvo, kolesarjenje ter odkrivanje te lepe pokrajine.

Če pogledamo Monschau iz zraka, je mesto pravzaprav skrito v objemu gozdov ter doline reke Rur in tako zelo idilično in spokojno. Mesto pričara vzdušje tako poleti, ko lahko raziskujemo in odkrivamo okoliško naravo, kot tudi pozimi, v času božičnega praznovanja, ko tisočere lučk narišejo pravljico v mestu. Naša družina je mesto obiskala obakrat in zagotovo ga obiščemo še ob kateri drugi priložnosti, predvsem z namenom odkrivanja regije ter narave.

Destinacija: Monschau leži tik ob nemško – belgijski meji (Z Nemčija, 40 km južno od Aachna, 100 km jugozahodno od Kölna in 150 km vzhodno od Bruslja blizu avtoceste)

karte-1-654
Pokrajina Eifel in mesto Monschau ob belgijski meji

 

Čas potovanja: december 2014, julij 2015

Dnevi na potovanju: za obisk samega mesteca imate dovolj en dan. Vsekakor priporočamo obisk, v kolikor ste v bližini Bruslja, Kölna, Bonna ali Düsseldorfa.

Primerno za: za vse starosti otrok, tudi za starše z vozički

Vreme: obisk poleti je zelo prijeten, saj je zaradi gozda in vode klima prijetnejša kot v mestu. Zime pa so bolj mile kot pri nas, vendar tudi bolj vlažne

Pot do destinacije je najlažja z avtomobilom. Mesto je sicer za avtomobile zaprto (oziroma dostopno le za prebivalce), tako da se avto parkira na plačljivem parkirišču pred samim vhodom v mesto. Vstop v mesto je možen z dveh strani. Mesto pa lahko dosežete tudi z avtobusom ali vlakom. Več o teh možnosti si poglejte tukaj.

Namestitev: v kolikor bi želeli v tem pravljičnem mestu tudi prenočiti, imate kar nekaj možnosti. Več informacij glede nočitev, gostinske ponudbe ter vodenih ogledov, pa lahko dobite tudi v turističnem centru v samem centru mesta.

8 najlepših doživetij, ki jih ponuja Monschau za družine:
IMG_5036
Zemljevid pešpoti in kolesarskih poti

 

1. Sprehod skozi mestno jedro

Mesto je majhno in njegove ozke, ljubke ter kamnito tlakovane ulice je najbolje raziskovati peš. Pol- lesene hiše s tipičnimi fasadami lepo prikazujejo bogato zgodovino ter se dobro ujamejo z živahnim utripom vsakdana. Večina glavnih znamenitosti, trgovinic in restavracij je strnjenih okoli reke, nekatere pa zahtevajo malo hoje v hrib. Mesto je zaprto za javni promet (razen za domačine), tako da center ni prometen in zato varen. Tlakovane poti so primerne tudi za otroke v vozičkih ter za mlade nadobudne kolesarje. Le ob dežju je potrebna previdnost na spolzkih kamnitih poteh.

IMG_5056
Tipične pol- lesene hiše v centru mesta
IMG_5117
Najlepše stvari so strnjene ob reki, Monschau
IMG_5118
Domiselno okrašene ulice
IMG_5093
Tek proti osrednjemu trgu
IMG_5085
Zanemarjeno in zapuščeno = zanimivo in romantično
IMG_5040
Tlakovane poti so primerne tudi za vozičke

 

Po mestu je razsejanih kar nekaj bronastih skulptur, ki bodo zanimive vašim mulcem. Ena pomembnejših je fontana na osrednjem trgu, kjer se bodo otroci z veseljem igrali.

IMG_5072

 

2. Prelepi razgledi na pokrajino

Mesto na večih točkah ponuja lepe razglede. Že med samim sprehodom po centru mesta, če pa se povzpnete še malo višje, pa so pogledi res čarobni.

IMG_5042
Zavetje gozda ter šuma reke
IMG_5047
Rur v objemu narave

 

3. Grad Monschau

Žal je grad zaprt za ogled, saj se v njem nahaja mladinski hotel, je pa obisk vsekakor vreden hoje v hrib, saj ponuja lep razgled na pokrajino ter na mesto.

Vsako poletje (avgusta) se na opdrtem delu gradu odvija Monschau program klasične glasbe, ki je predvsem paša za ušesa za vse ljubitelje opere. Več o programu si preberite na uradni strani.

Burg_Monschau_2
Grad Monschau

 

4. Vožnja s cestnim vlakcem

Mesto je najlepše raziskovati peš, bo pa za mulce tudi lepa izkušnja 30min vožnja s cestnim vlakcem, ki naredi krožno vožnjo iz centra mesta do gradu. Vlak vozi od 1.4., urnik in cenik pa si lahko ogledate tukaj.

Cestni vlakec, Monschau

 

5. Obiščite tovarno steklarstva

V mestu se nahaja tudi romska delavnica steklarstva. Otrokom bo zanimiv ogled izdelave stekla, kjer vam bodo pokazali proces, izdelke boste pa lahko tudi kupili v njihovi trgovinici. Več informacij lahko najdete tukaj.

Izdelava stekla (vir: www.glashuettemonschau.com)

 

6. Obisk zgodovinskega mlina za proizvodnjo gorčice (Historische Senfmühle)

Gorčica ostaja tipičen izdelek mesta, sestava ter pridelava gorčice pa še danes sledita tradicionalnemu receptu. Mlin so postavili leta 1882, ko je deloval še na vodo. Danes deluje na elektriko. Majhna trgovinica v mlinu ponuja veliko izbiro gorčice in gorčičnih izdelkov. Pridelavo si lahko tudi pogledate, vsekakor pa ne pozabite kupiti izdelka za domačo kuhinjo. Več informacij najdete tukaj.

1159411645
Gorčica je tradicionalni proizvod mesta Monschau

 

7. Znamenita rdeča hiša (Rotes Haus)

Stavba se nahaja v samem centru mesta in je tudi ena najbolj opaznih. Ima zgodovinsko vrednost in je bila v lasti enega najbolj poznanih izdelovalcev oblačil v mestu, katerega oblačila so prišla v 18. stoletju vse do francoskega kralja in turškega sultana. Sedaj se v stabi nahaja muzej s prečudovitim zgodovinskim interierjem. Manj zanimivo za mulce, vendar vredno ogleda za starše:)

IMG_5051
Znamenita rdeča hiša, Monschau

 

8. Božični sejem (Weihnachtsmarkt)

Vsako leto adventa, se Monschau spremeni v božično pravljico. Božični sejem, prireditve za otroke, domača gostinska ponudba, pričarajo temu mestecu unikatno podobo. Mi smo obiskali kar nekaj znamenitih božičnih sejmov v teh regiji in sejem v Monschau nam ostaja eden lepših doživetij. Upamo, da bomo ob naslednjem obisku doživeli tudi snežno pravljico:) Več informacij si poglejte tukaj.

IMG_7169
Restavracija s pogledom na Rdečo hišo
IMG_7112
Božični sejem čez dan
a430bccfc5
Božični sejem ponoči, odet v belo pravljico (vir: monschau-weihnachtsmarkt.de)

 

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si