Pravljični grad Neuschwanstein ter romantični Füssen, Nemčija

0

Füssen, slikovito in romantično mesto na Bavarskem, blizu avstrijske meje, ponuja bogato zgodovino, čudovito naravo in kulturne znamenitosti, zaradi česar je odlična destinacija z otroki. Največje navdušenje bo zagotovo požel pravljični grad Neuschwanstein, ki je ena najbolj obiskanih turističnih točk v Nemčiji, zagotovo pa vas bodo navdušili tudi naši preostali predlogi doživetij v njegovi okolici.

Destinacija: Füssen, Nemčija

Čas potovanja: prvomajske počitnice 2024

Starost otrok: 6 let, 12 let

Priporočeno trajanje obiska: vzemite si vsaj 2 dni (in 1 nočitev) za spodaj opisana doživetja.
Pot do destinacije: Füssen je od Ljubjane oddaljen cca. 475 kilometrov. Mi smo ga skupaj z gradom Neuschwanstein obiskali v sklopu 8- dnevnega roadtripa po Nemčiji.
Romantični Füssen, Nemčija z otroki
Füssen in gradovi

Grad Neuschwanstein

Obisk pravljičnega gradu Neuschwanstein z otroki je čudovita izkušnja, ki združuje zgodovino, arhitekturo in lepote narave, kar ustvarja nepozaben izlet za vsakega obiskovalca.

Grad Neuschwanstein je kot iz pravljice in poznan po svoji arhitekturi, ki je navdihnil celo Walt Disneyja pri oblikovanju gradu Trnuljčice v Disneylandu. Grad se nahaja na slikovitem hribu ob vznožju Alp in ponuja lepe razglede na okoliško naravo, vključno z jezerom Alpsee in dolino reke Lech. Vsekakor se sprehodite do bližnega Marienbrücke, kjer je pogled na grad najlepši ter priložnost za družinsko fotografijo najboljša:).

Grad Neuschwanstein je kot iz pravljice, pogled z Marienbrücke
Težko izbereš med slikami najlepšo, pogled z Marienbrücke
Grad je poznan po svoji arhitekturi, ki je navdihnil celo Walt Disneyja

Grad Neuschwanstein je simbol romantičnega obdobja in predstavlja vrhunec neogotskega arhitekturnega sloga. Zgradil ga je kralj Ludvik II. Bavarski, znan tudi kot “pravljčni kralj”. Ludvik II. je bil velik ljubitelj umetnosti in kulture, kar se odraža v razkošnih notranjih prostorih gradu, ki so okrašeni z motivi iz Wagnerjevih oper ter okrašen z umetninami, ki predstavljajo legende in mitologijo. Obisk gradu ponuja priložnost, da otroci spoznajo zgodovino na zanimiv in interaktiven način preko audio vodenega ogleda, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Grad Neuschwanstein
Pogled z gradu Neuschwanstein
Audio vodenje v slovenskem jeziku bo animiralo tudi najmlajše

Pomembno za starše:

 • Spletna stran za več informacij: Neuschwanstein Castle
 • Do gradu se lahko sprehodite peš (zelo lep sprehod, cca 30min), nazaj v dolino pa s kočijo (4eur/osebo), kar bo tudi zelo lepa izkušnja.
 • Cenik: odrasli 18eur, otroci do 18 let brezplačno (2024 cenik). Priporočamo online nakup vstopnic (fee 2,5eur/karto) ter čimbolj zgodnjo uro, da se izognete (gotovi) gneči.
 • Na voljo je audio vodič v slovenskem jeziku.
 • Fotografiranje v gradu je prepovedano.
 • Na koncu ogleda je tudi lepa trgovinica s spominki.
 • Parkirišč je dovolj, spet, prej pridete, bližje boste parkirali. Cena parkiranja v času našega obiska- 10eur.
Do gradu priporočamo peš vzpon, saj ponuja tudi lepe razglede
Nazaj pa s kočijo

Dodatne aktivnosti v bližini

 • Obisk bližnjega gradu Hohenschwangau, kjer je kralj Ludvik II. preživel svoje otroštvo.
 • Sprehod do razgledne točke Pindarplatz (cca. 15min hoje, ko se vrnete z gradu Neuschwanstein)
 • Z gondolo na Tegelberg (1,881mnv) in na kosilo z razgledi na Alpe, bližnja jezera in znamenita gradova Neuschwanstein in Hohenschwangau. V primeru lepega vremena vsekakor na gori tudi sprehod (v času našega obiska je bil sneg, zato smo ta del izpustili, vendar je na voljo res veliko pohodnih poti).
 • Pri gondoli Tegelberg je tudi veliko otroško igrišče, lokal ter letne sanke Sommerrodelbahn.
Obisk bližnjega gradu Hohenschwangau
Sprehod do razgledne točke Pindarplatz…
…z lepim razgledom na grad Neuschwanstein
Na Tegelberg z gondolo, ki bo zopet nudila lepe razglede na oba gradova
Ter okolico, Tegelberg
Na vrhu gore Tegelberg si vsekakor privoščite kosilo z razgledom
Po povrtaku pa še zabava na velikem in dobrem igrišču, Tegelberg

Füssen

Romantično bavarsko mesto Füssen ima čudovito ohranjeno staro mestno jedro z ozkimi ulicami, srednjeveškimi stavbami in baročnimi cerkvami.

Naša najljubša doživetja z otroki:

1. Sprehod po slikovitih ulicah mestnega jedra, kjer boste poleg lepe srednjeveške arhitekture našli tudi lične trgovine, kavarne in restavracije. Za raziskovanje mesta priporočamo aplikacijo Lauschstour-App, ki vas bo v cca 45 min vodila po vseh najbolj pomembnih točkah mesta.

Priporočamo: večerjo in tradicionalne jedi v restavraciji Zum Hechten.

Sprehod po slikovitih ulicah mestnega jedra, Füssen
Füssen z otroki
Füssen z otroki

2. Sprehod od mestnega jedra do slapu Lechfall (cca. 15min), kjer zeleno modra alpska reka Lech pada v sotesko. Na poti vas bodo spremljali lepi razgledi na mestno jedro ter okoliške hribe in gore.

Sprehod od mestnega jedra do slapu Lechfall, Füssen z otroki
Lechfall in Lech, Füssen z otroki

3. sprehod od slapu Lechfall, skozi lepo gozdno učno pot z lesenimi igrali “Auwald” ob reki, do Walderlebniszentrum Ziegelwies. Najprej bo otroke zamotilo igrišče z dolgim toboganom ter lesenimi igrali.

Gozdna učno pot z lesenimi igrali “Auwald”, Füssen z otroki

Nato pa se podajte na pot med krošnjami Baumkronenweg, s čudovitimi razgledi na gore in širšo okolico mesta Füssen. Ob poti so interaktivne informacijske table in postaje, kjer se lahko naučite več o gozdnem ekosistemu, rastlinah in živalih, ki živijo v tem območju, razgledišča pa tudi idealna za lepe fotografije in občudovanje narave.

 • Vstopnina: odrasli 5eur, otroci do 15 let brezplačno
 • dodatne ideje doživetij, če vam čas dopušča, pa si poglejte tukaj.
Pot med krošnjami Baumkronenweg, Füssen z otroki

Po zaključku poti med krošnjami (v dolžini 0,5km) pa se ustavite tudi v centru, kjer si brezplačno lahko ogledate interaktivne razstave, ki otrokom in odraslim omogočajo, da se seznanijo z ekosistemom gozda, naravnimi procesi in trajnostjo.

Interaktivne razstave v Walderlebniszentrum Ziegelwies

Nastanitev

Za obisk vsega zgornjega smo potrebovali dva dni, s tem, da smo pričeli z ogledi prvi dan popoldne ter nadaljevali naslednji dan do zgodnjega popoldneva. Bivali smo 1 noč v Old Kings Design Hostel, v samem starem delu mesta Füssen. Majhen, a moderen hostel, z možnostjo 24h self check in, kar je res priročno pri potovanju, ko ne veš, kdaj prispeš na lokacijo.

Priporočamo nastanitev Old Kings Design Hostel, v samem starem delu mesta Füssen

Nemčijo smo obiskali na povabilo Nemške turistične organizacije, vendar zapisano mnenje popolnoma odraža našo izkušnjo. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.