Družinsko potovanje po Portu z okolico

1

Porto je mestece na severu Portugalske, z zelo dolgo in vihravo zgodovino in unikatno Portugalsko tradicijo. Mesto nudi številne nepozabne aktivnosti, tako za mlajše in starejše. Čeprav je sinonim za Porto sladko vino portovec, pa ima Porto še veliko drugih atributov.

Destinacija: Porto, Portugalska

Čas potovanja: september

Časovna razlika: -1h

Dnevi na potovanju: 5 dni od skupaj 18-ih dni na potovanju

Starost otroka: 5 let

Raj za: ljubitelje zabave, morskih dobrot, slavnega portovca, dobre družbe, starih mest, prelepih plaž, surfanja, potapljanja, jahanja, planinarjenja, zgodovine in umetnosti.

Primerno za otroke: vse starosti

Vreme: temperature so v septembru še vedno nad 25°C, posebej na jugu. Veter je stalnica po skoraj celi Portugalski. Občasno tudi dežuje, vendar dež ne vztraja dolgo. Morje ima v septembru (predvsem na jugu) kakšno stopinjo nad 20.

Let: Tap Portugal, Zagreb – Lizbona, 3h 15min

Pot z letališča do lokacije: uporabili smo podzemno železnico, postaja se nahaja pri vhodu letališča. Za uporabo podzemne potrebujete kartico, ki jo kupite pri avtomatu za 0,50 EUR, na katero si naložite denar za vožnje. Ena vožnja stane 1,40 EUR. Svojo kartico morajo imeti tudi otroci. Iz Lizbone do Porta smo se peljali z vlakom iz postaje Oriente, do katere je dostop z podzemno železnico.

Namestitev: posluževali smo se AirBnB. Izkušnje so pozitivne, zato priporočam vsem, solo popotnikom, družinam in ravno tako družinam z kosmatinci.

Budget: Za letalske karte smo odšteli 600 EUR, v Portu smo plačali za 5 nočitev 180 EUR, kupili smo si še Interrail karte za tri dni, za katere smo odšteli 150 EUR. Pri potovanju z vlakom po Portugalski smo spregledali dejstvo, da je potrebno pri nakupu Interrail kart plačati rezervacijo na mestu, tako da so samo rezervacije za tri potovanja nanesle 45 EUR. Če potujete na daljše razdalje po Portugalski z družino, se kljub stroškom rezervacij Interrail izplača, saj otrok potuje zastonj.

Pomembno za starše: Bolnice so skoraj v vseh večjih mestih, cepljenja niso potrebna. Pomembno pa je, da se cela družina zaščiti pred soncem, saj se zaradi vetra vročina skoraj ne občuti. Pomembno je, da na pot vzamete tudi kakšno vetrovko in oblačila za deževne dni, pa tudi kakšen trak za ušesa je dobrodošel.

TOP 5 na potovanju po PORTU:

1. Mestece pred Portom – Aguedo

Na poti iz Lizbone do Porta smo naredili postanek v mestecu Aguedo, ki se je uvrstilo na spisek »must see« destinacij zaradi izjemnega projekta dežnikov. Umbrella sky project domuje na teh ulicah in se uspešno širi tudi po drugih mestih po Evropi.

Mesto dežnikov, Aguedo (Portugalska)
Mesto dežnikov, Aguedo (Portugalska)

Že sama vožnja z vlakom je pravo doživetje. Poleg kužkov in mačk smo srečevali tudi ptičje sopotnike.

 

Na poti do Porta (Portugalska)
Na poti do Porta (Portugalska)

Porto nas je že očaralo že na po prihodu na železniško postajo. Stavbe so izjemno lepe, mostovi se vrstijo eden za drugim, turistov je precej, a se kljub temu začuti utrip pristnega mesta.

Porto (Portugalska)
Porto (Portugalska)

2. Muzeji in galerije v Portu

Kot vsako drugo mesto, smo tudi Porto najprej prehodili. Čeprav ima mesto dobro urejen mestni promet, je stari del mesta več kot primeren za sprehod. Nastanjeni smo bili na drugi strani mostu, zato so bile zanimivosti skorajda na dosegu roke.

Ob reki Douro se vrstijo muzeji, galerije, restavracije z lokalnimi dobrotami, vinske kleti ipd. Vreden ogleda je muzej tramvajev, manjši muzej vina, kjer je dobro poskrbljeno tudi za otroke. Ob poti pa je tudi galerija, ki ponuja različne razstave. Mi smo si ogledali razstavo predsedniških vozil, ki je bila ravno tisti čas na gostovanju v Portu.

Muzej tramvajev, Porto (Portugalska)
Muzej tramvajev, Porto (Portugalska)
Muzej vina, Porto (Portugalska)
Muzej vina, Porto (Portugalska)

Po naključju smo v središču odkrili majhen, a izjemno zanimiv muzej lutk. Otroci se lahko preizkusijo kot lutkarji, lahko pa si ogledajo tudi predvajano predstavo na platnu. Vstopnina je 3 EUR.

Muzej lutk, Porto (Portugalska)
Muzej lutk, Porto (Portugalska)

3. Obala in parki v Portu

Čeprav je morje na severu Portugalske primerno le za najbolj drzne kopalce, pa je obala privlačna tudi za sprehod. Ob obali vodi tudi cesta, kjer se lahko del poti pripeljete tudi z avtobusom.

Obala Porta (Portugalska)
Obala Porta (Portugalska)

Porto ima številne zelo lepo urejene parke. V središču mesta, v bližini muzeja vina, se nahaja park s kristalno palačo. V parku najdete tudi knjižnico in stojnice, kjer prodajajo knjige.

Park s kristalno palačo, Porto (Portugalska)
Park s kristalno palačo, Porto (Portugalska)

Najbolj poznan pa je park Serralves. Za park in galerijo potrebujete vsaj en popoldan časa. Če plačate vstopnino za galerijo, imate ogled parka zastonj.

Inštalacija v galeriji, Porto (Portugalska)
Inštalacija, Porto (Portugalska)
Churchill's vinska klet, Porto (Portugalska)
Inštalacija v galeriji, Porto (Portugalska)

 

Obisk vinske kleti je zanimiv tudi za otroke, saj ob vinu postrežejo tudi različne slane prigrizge. Mi smo si izbrali manjšo vinsko klet, kjer smo preizkusili tradicionalna vina doline reke Douro.

Churchill's vinska klet, Porto (Portugalska)
Churchill’s vinska klet, Porto (Portugalska)

4. Dolina vinogradov

Če imate na razpolago več časa, potem priporočam izlet v dolino vinogradov. Do tja se lahko peljete z ladjico, na kateri vam postrežejo tudi kosilo (cca 70 EUR na osebo) ali pa se odpravite z vlakom (karta na osebo je cca 40 EUR). Dolina je precej velika, v eno smer vožnja z vlakom traja skoraj tri ure. Mi se zaradi pomanjaknja časa in predvsem zaradi dolgotrajne vožnje za izlet nismo odločili, smo pa obiskali delavnico, kjer izdeljujejo ladje za prevoz vinskih sodov in tudi malo večjih, za potrebe turistov.

Ladjice za prevoz vinskih sodov, Porto (Portugalska)
Ladjice za prevoz vinskih sodov, Porto (Portugalska)

5. Večerno dogajanje v Portu

V mestu je veliko večernega dogajanja. Na našo srečo se je ravno v času našega obiska odvijal festival. Na koncertih po mestih se je nabralo veliko družin. Otrokom so organizatorji delili balone in pisane sladke kokice.

Koncert v središču Porta (Portugalska)
Koncert v središču Porta (Portugalska)

Porto je občudovanja vreden tudi, ko se zvečeri. Najlepše razglede boste ujeli iz mostov.

portugalska_2015 852

Porto ima kar nekaj kulinaričnih specialitet. Poskusili smo tradicionalni sendvič v paradižnikovi omaki. Zaradi obilice sire je zelo nasiten in je več kot primeren kot samostojna jed.

Naši dnevi v Portu so minili prehitro, a od Portugalske se še nismo poslovili. Naša pot se je nadaljevala na jug. Več si preberite v članku Družinska osvežitev na skrajnem jugu Portugalske ter v članku Družinsko potepanje po Lizboni.

Odhod iz Porta (Portugalska)
Odhod iz Porta (Portugalska)

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust na Portugalskem na portalu Z LETALOM NA POTI.

Članek je napisala Tina Drovenik, mamica 5 letne letne Isabele in lastnica psičke Lady. Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki jih je doživela s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si