Potovalna slabost – nasveti za prehrano mulcev

0

Težava, ki pesti še posebej otroke med 2. in 12. letom starosti. Sploh pri mulcih zna biti potovalna slabost dejavnik, da se lahko sicer zabaven in dobro premišljen izlet spremeni v neprijetno izkušnjo.

Težava izvira iz neusklajenih informacij, ki jih dobijo naši možgani. Iz vidnega živca oziroma oči prejmejo informacijo, da se premikamo, medtem ko organ za ravnotežje v notranjem ušesu in mišice javljajo, da mirujemo. Neuglašenost aktivira center za bruhanje v podaljšani hrbtenjači in poleg začetne omotice in slabosti sproži refleks bruhanja. To neskladje razloži dejstvo, da so odrasli ljudje, v kolikor so sicer dovzetni za potovalno slabost v vlogi voznika manj nagnjeni k njej, saj pot pozorno spremljajo in možgani sledijo spremembi položaja (npr. v ovinku). Zato je tudi priporočljivo, da vaš otrok sedi na sprednjem sedežu in spremlja pot, ali pa ima pogled zgolj usmerjen v neko točko na horizontu.

20150403_164438
Če je otroku med vožnjo slabo, naj sedi obrnjen naprej in lgeda skozi okno

 

Za tiste, ki imajo težave s potovalno slabostjo sem pripravila nekaj nasvetov, s katerimi simptomov potovalne slabosti ko ta nastopi žal ne preprečite, gotovo pa jih lahko omilite in preprečite poslabšanje.

Že dan pred načrtovanim izletom je pomembno, da uživate lahko hrano in čim več tekočine. Izogibati se je potrebno začinjeni, pekoči hrani, alkoholu in cigaretam.

Če se na pot odpravite zjutraj, otroku ponudite lahko prebavljiv in količinsko majhen zajtrk vsaj pol ure pred odhodom. Kos kruha z marmelado in čaj, krekerji, ali ne sladki kosmiči z navadnim jogurtom ali gost mlečni riž. Obrok naj ne bo sladek in masten ali močno začinjen. Izogibajte se močnim okusom in vonju.  V kolikor vašemu otroku mlečni izdelki povzročajo težave, uživanje slednjih sploh pred in med vožnjo odsvetujem. Prav tako lahko preveč tekoč obrok pred potjo povzroči nepotrebno pretakanje želodčne vsebine. Zajtrka nikakor ne izpustite, saj tudi lakota lahko sproži nepotrebno krčenje želodca.

DSC_0148
Krekerji in pogled skozi okno so le eden izmed priporočil za lajšanje slabosti med vožnjo

 

Če se na pot nameravate podati tekom dneva, naj bo zadnji obrok vsaj pol ure pred potjo, najbolje prijetno topel in lahko prebavljiv. Enako velja za obrok med potjo. Izogibajte se jedem z izrazitim okusom ali jedem, ki vam po izkušnjah povzročajo neprijeten občutek. Prav tako ne eksperimentirajte z novo hrano. Prosena kaša, riž ali pa testenine z zelenjavo so dobrodošle. Mlečnim izdelkom se na poti raje izognite. Majhna količina pustega mesa je še sprejemljiva. Izogibajte se preobilnim porcijam solat, ki so sicer zelo zdrave, a za občutljiv želodec težje prebavljive. Dobro je, da se po obroku malce sprehodite.

Med samo potjo naj otroci ne grizljajo, če čutijo lakoto so primerni krekerji ali pa morda kos kruha, ki vpije odvečno želodčno kislino. Krekerji naj bodo navadni – nikakor pikantni ali z okusom časna, kar lahko slabost še ojača. Tudi olive naj bi pomagale omiliti slabost. Odlična pijača na poti je limonada (bolje malo topla) z ingverjem v majhnih in enakomernih količinah. Ingver po nekaterih podatkih uspešno preprečuje oz. omili potovalno slabost, lahko ga dodate v čaj.

In na kakšen način lahko še poleg prehrane omilite oziroma preprečite potovalno slabost?

Ingerjeve lizike lahko prav tako lajšajo slabost med vožnjo
Ingerjeve lizike lahko prav tako lajšajo slabost med vožnjo

V avtu naj otrok sedi na sprednjem sedežu, v letalu pri krilu, na ladji pa čimbolj bližje notranjosti ladje. Pomembno je, da se na pot ne podamo utrujeni ali če se ne počutimo najbolje. Zrak v avtu naj bo svež, ne pretoplo in ne premrzlo naj ne bo. Prav tako naj otrok ne bo preveč oblečen in naj sedi udobno. Nekateri so lahko občutljivi tudi na dišave v avtu. Otroku pozornost preusmerite s pogovorom, besednimi igricami in ugankami, nikakor pa ne z branjem, gledanjem filma, mobitelom ali tablico.

V kolikor vožnja traja dalj časa so pomembni krajši postanki, da se otrok nadiha svežega zraka, malo sprehodi in zaužije lahek obrok po potrebi. V kolikor drugače ne gre, so na voljo tablete, ki preprečujejo potovalno slabost, prav tako zapestnice. Vsekakor pa velja, da ne obstaja univerzalni recept, ki bi veljal za vse in se v primeru potovalne slabosti, bodisi drugih težav držite vaših izkušenj. Gotovo pa se z leti občutljivost na potovalno slabost zmanjša.

 

JOC_7623_1Članek je za Kamzmulcem napisala Anja Pristavec, ki zaključuje magistrski študij Prehrana na Biotehniški fakulteti. Anja pravi: »Že od malih nog mi je zdrava prehrana blizu, celo željo postati vrtnarka sem imela. Sedaj se profesionalno ukvarjam s prehranskim coachingom – z individualnim svetovanjem pri hujšanju in zdravi prehrani. Uravnotežena prehrana je potrebna pri otrocih – ki so mali odrasli, kot pri njihovih starših. Kot teta 4-letnega Vida in nekajmesečne Zale vem, kako pomembno je, da smo otrokom prav sami v zgled in spodbudo. Z veseljem pripravljam okusne jedi iz sezonskih živil. Misli si zbistrim s športom in delom na domači kmetiji.”

Več o njenem delu si lahko preberete na www.prehrana.info, ali mi pišete na anja@prehrana.info