Potovalna lekarna – nasveti za brezskrbno pot

15
Naša nepogrešljiva potovalna lekarna

Poleg potnega lista, letalske karte, urejenega zdravstvenega zavarovanja v tujini in seveda denarja je ključni del naše prtljage prav potovalna lekarna. Če na pot odhajamo z mulcem, je seveda primerno, da se pred potjo o tem posvetujemo z izbranim pediatrom. Vsekakor pa s saboj vzamemo nekaj osnovnih zdravil, mazil in ostalih pripomočkov.

Utrinek s potovanja
Utrinek s potovanja

1. Nepogrešljiva je zagotovo FIZIOLOŠKA RAZTOPINA, ki jo uporabimo za izpiranje nosne sluznice, spiranje ran, hlajenje z obkladki..največ se uporablja izotonična oblika (0,9% raztopina NaCl) v primeru alergij in močnejši zamašitvi nosu pa lahko oprabimo tudi hipertonično obliko (2% raztopino NaCl). V državah tretjega sveta jih najverjetneje ne bomo našli na lekarniških policah, zato jo s sabo raje vzemite več kot premalo. Praktičen nasvet za doječe mamice: vaše mleko lahko prav tako uporabite za izpiranje noska v kolikor vam fiziološke raztopine zmanjka ali ste jo slučajno pozabili doma.

2. Na poti vedno poskrbimo za dobro higieno rok, ki jih pogosto umivamo in po potrebi uporabimo DEZINFEKCIJSKA SREDSTVA (robčki, sprej..).

3. V naši prtljagi sta prav tako nepogrešljivi SONČNA KREMA in zaščitni BALZAM za ustnice (vazelin) s spf 30 ali več. Poleg tega priporočamo praktično in večuporabno VODO V PRŠILU, ki pomirja, vlaži in osveži, primerna za vas in za vaše mulčke.

4. Prav tako poskrbimo za zaščito pred PIKI ZUŽELK in razne ALERGIJE, tako da nosimo lahka dolga oblačila, uporabimo zaščitne mreže in sredstva za odganjanje žuželk. V tropskih (k)rajih se branimo pred piki komarjev z uporabo repelentov in vklopimo klimo, ki jih dobesedno prežene. Tudi ventilator pomaga. Na malaričnih območjih se svetuje uporaba repelentov s sestavino DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide), ki pa ni primeren za otroke, saj njihova koža hitreje vsrkava kemikalije. Poleg tega imejmo s sabo vedno (čim bolj naravno) mazilo za pomiritev srbeče kože po pikih insektov in hitrejše celjenje ran. Močnejša različica so antihistaminiki v obliki mazila (After Bite, Fenistil gel), ki pomiri vbode in hladi ter takšnega v obliki tablet (Claritin), ki pomaga pomiriti alergije.

5. Od zdravil se osredotočimo na sredstva proti bolečinam in za zniževanje temperature-PARACETAMOL, ki ga pri dojenčkih dajemo v obliki svečk, pri malo večjih mulcih pa v obliki sirupa. Pazite, da ne presežete maksimalnega odmerka (med posameznimi odmerki naj minejo vsaj 4h)

6. Pogoste so tudi PREBAVNE TEŽAVE. Ne glede na to ali gre za zaprtje ali drisko, pazimo, da mulčki spijejo dovolj tekočine. Pri zaprtju lahko dojenčkom dodamo malo SLADKORJA, pri driski pa dodamo REHIDRACIJSKE PRAŠKE in medicinsko oglje. Vnete ritke pa namažite s hladilnim mazilom (Bepanthen je odlična izbira) in pustite, da malčki uživajo brez plenic čim več časa če je to le mogoče.

7. Približno tretjina otrok trpi zaradi POTOVALNE SLABOSTI in MORSKE BOLEZNI , pri katerih pride do neravnovesja med informacijami , ki jih prejemajo oči in čutila za gibanje. Priporočljivo je s seboj vzeti zdravila za preprečevanje in lajšanje slabosti, bruhanja in/ali vrtoglavice na osnovi skopolamina (Dramina ipd.), katerega stranski učinek je zaspanost. Kadar stanje ni prehudo se pa poslužite ingverjevih pripravkov (čaj, žvečilni gumiji, lizike..).

8. ter TERMOMETER, ASPIRATOR za nosek in SANITETNE PRIPOMOČKE (obliži, gaze..)

 

Včasih te v bolj odročnih delih sveta pričaka tudi taka bolniška soba
Včasih te v bolj odročnih delih sveta pričaka tudi taka bolniška soba

KAJ PA DOMAČA NARAVNA LEKARNA?

Odkar smo mamice in želimo našim mulcem čim več zdravja in čim manj vnašanja zdravil, preizkušamo tudi določene alternative klasičnim zdravilom, s tem, da seveda nikoli ne testiramo na naših mulčkih nekaj v kar ne verjamemo. Kakšna mešanica ustreza posamezniku se razlikuje od mame do mame in od mulca do mulca, tako da testirajte z manjšo koncentracijo in povečujte po potrebi in lastnem občutku.

1. Naravna zaščita proti komarjem in klopom – same si namešamo mešanico v spreju, ki preverjeno deluje. Seveda je bila ta mešanica uporabljena v »varnih« območjih, torej tam, kjer ni malarije ali drugih tropskih bolezni. Uporabimo mešanico eteričnih olj doTerra Terrashield, eterično olje sivke in destilirano vodo. Naš recept: 1dl destilirane vode, 15-20 kapljic eo TerraShield, 10 kapljic eo sivke. Sivko dodamo, če se želimo zaščititi tudi pred klopi.

2. Nega po pikih, sončnih opeklinah, buškah in celjenje manjših ran – eterično olje sivke pomešamo z baznim oljem (kokosovo, mandljevo ipd) in je odličen potovalni sopotnik. Naš recept: 10ml baznega olja in 2 – 3 kapljice eo sivke. Čisto kapljico eteričnega olja pa uporabimo za razkuževanje rane.

prenos
Eterično olje sivke je nepogrešljiv “domače” lekarne

 

3. Naravno dezinfekcijsko sredstvo– povsem enostavno si lahko sami pripravite razkužilo za roke. Kapnite 2 – 3 kapljice eteričnih olj sivke in čajevca v 100% gel aloe vere ter dodajte kapljico vitamina E.

4. Herpesi, glivice, vneta ušesa, boleče grlo– eterično olje čajevca zmešate z baznim oljem in ta mešanica odlično rešuje hitro nastale herpese zaradi vetra in sonca, odpravlja glivice, blaži boleče grlo in je super preventiva pred vnetimi ušesi, če ste veliko v vodi in na vetru (oboje skupaj je ponavadi »najboljši« recept za vneta ušesa). Naš predlog za mešanico: 10ml baznega olja in 2 – 3 kapljice eo čajevca.

Katera zdravila vzeti, katere znamke, alternativa ali ne, na katere destinacije grem, katere so preveč tvegane – vse to je presoja in odločitev vsakega starša posebej, saj vsak sam prevzema odgovornost za svojega otroka. Predvsem pa zaupajte sebi, saj vi najbolje poznate svojega otroka. Pred odhodom se pozanimajte o bolnišnicah in njihovi bližini vaši lokaciji v izbrani državi ter si zapišite kontaktno številko vašega pediatra.

In pogumno v nova doživetja – SVET JE LEP 🙂

* Nasvete sva napisali skupaj s prijateljico Anjo, mamico trimesečne Lole. Vsaka s svojo družino radi odkrivava nove kotičke sveta, vedno pa na pot odhajava pripravljeni na vse razmere in morebitne dogodke. Nasveti so rezultat tega kar je nama blizu in kar nama deluje, in upava, da pridejo prav tudi vam:)