Potovalna check lista – 9 stvari, ki jih pravočasno uredite pred mednarodnim potovanjem

1

Čeprav se imamo za izkušene popotnike, pa nas je stres vsakdana ter pomanjkanje časa za planiranje skorajda stal sanjskega potovanja, ker nekaterih ključnih stvari nismo pravočasno preverili!

V letu 2017 smo si zadali (nam) sanjsko potovanje v Južno Afriko. Večino nasvetov smo pridobili od nemških prijateljev in niti v enem pogovoru nismo naleteli na kakršne morebitne “nujnosti” urejanja pred potovanjem. Tako se tudi nobeden od naju z možem  ni preveč poglabljal v podrobnosti planiranja, temveč sva si le kupila karto, Lonely Planet (katerega sva na hitro le prelistala), uredila namestitve in najem avtomobila (tudi to prepozno:)).

IMG_3134
Veselje sanjskega potovanja je bilo skorajda uničeno v zadnjem trenutku (potovalna check lista)

 

Slučajno sva 15 dni pred odhodom preverjala potrebe po vizi in na najin šok ugotovila, da je ljuba Slovenija ena izmed redkih držav EU in zahodnega sveta, ki potrebuje vizo. In to ne karšnokoli, temveč najbolj komplicirano različico. Na vrat na nos smo morali urediti en ogromen kup papirjev, dokazil, se sredi noči vsesti v avto in vsi trije osebno odpeljati na ambasado v Berlin (to, da živimo v Nemčiji nam je še dodatno zakompliciralo urejanje). In kljub vsemu trudu, strukturirani mapici vseh dokazil ter 1000km poti v 15 urah, do skoraj zadnjega dneva pred odhodom nismo vedeli ali bodo potni listi pravočasno prispeli. Torej….da se izognete podobnim stresnim in popolnoma nepotrebnim situacijam, smo strnili 9 stvari, ki jih pravočasno uredite pred mednarodnim potovanjem.

IMG_0548
Neplaniran in vrat na nos obisk Berlina (potovalna check lista)

 

Potovalna check lista

1. Preverite potrebno veljavnost potnega lista ter si pravočasno priskrbite vizo

 • V večini primerov je dovolj, da je potni list veljaven še vsaj 6 mesecev od dneva vstopa v državo, za nekatere države tudi manj. V kolikor vam bo potni list kmalu potekel, si vzemite dovolj časa, da si priskrbite novega.
 • Glede potrebnosti viz pa ima vsaka država svoja pravila in čeprav je Slovenija v EU žal nima enakih ugodnosti vstopa kot kakšne druge članice. Tukaj lahko preverite za katere države slovenski državljani ne potrebujejo vize. Seveda pa bo najhitreje, če za svojo željeno destinacijo takoj preverite na spletu in obiščite spletno stran ambasade, kjer boste našli vse podrobne informacije pridobitve vize.
 • Pomembno je vedeti, da je urejanje vize lahko zelo zamudno- v nekaterih primerih (kot je bila za nas npr. Južna Afrika), morate priskrbeti cel spisek dokazil, printov ter dopustiti tudi 10 delovnih dni za pridobitev vize.

2. Preverite potrebna cepljenja in se založite z ustrezno potovalno lekarno

 • Odvisno od ciljanje destinacije, so nekatera cepljenja celo obvezna. Na tem linku si lahko preverite katera cepljenja so priporočljiva in katera obvezna.
 • V kolikor jemljete katerakoli predpisana zdravila ali dodatke (npr. v nosečnosti), jih vzemite s seboj dovolj (in še preveč).
 • In nenazadnje: vedno si s seboj vzemite svojo mini potovalno lekarno in se po potrebi, predvsem če potujete v bolj odročnih krajih, založite z OTC zdravili.

3. Preverite kakršnakoli potovalna opozorila in uradna priporočila za varnost

4. Pripravite svoje finance

 • Pred potovanjem preverite limit na svoji debetni in kreditni kartici ter si ga po potrebi povečajte.
 • Preverite pri svoji banki, da bodo vaše kartice na destinaciji tudi vse delovale (nam se je že zgodilo, da niso!)
 • Preverite pri svoji banki, katere banke ter bankomate je najbolje koristiti v državi, kamor potujete, saj bodo nekatere za dvig lahko zaračunale več kot druge.
 • Pozanimajte se o valuti ter njeni menjavi v izbrani državi, da boste dobili občutek, koliko denarja boste tam zapravili ter koliko gotovine si morate vzeti s seboj kot rezervo.
checklist_monkey
Potovalna check lista

 

5. Naredite si kopije potovalnih dokumentov

 • Pripravite si vsaj eno kopijo vsakega potnega lista ter si jo shranite varno ter stran od originala:) Po eno kopijo potnega lista tudi pustite doma.
 • Prav tako si pripravite in shranite kopije letalskih kart, vozovnic za vlak, pogodbe za najem avtomobila, kopije potrditev nočitev, zavarovanj ipd…v digitalnem svetu je tudi zelo enostavno, če si kopije shranite nekje na telefonu ali emailu (seveda zavarovane z gesli).
 • Nekatere države bodo ob vstopu v državo zahtevale tudi kopijo rojstnega lista vašega otroka! Priporočamo, da jo imate vedno s seboj.

6. Uredite si mednarodno vozniško dovoljenje

 • Nekatere države ter podjetja za najem avtomobila bodo zahtevala mednarodni vozniški izpit. Skoraj nič vas ne bo stalo, da si ga priskrbite, sigurno pa vam bo kdaj prišel prav.
 • Preverite tukaj, kje vse ga lahko izdelate ter kaj za izdelavo potrebujete.

7. Priskrbite si potrebno elektroniko

 • Električne vtičnice so zelo različne od države do države, zato se je pametno oskrbeti s potrebnimi adapterji za na pot, pred samo potjo. In tudi ceneje.
 • Priporočljivo je tudi investirani v en adapter z različnimi nastavki, kar vam bo olajšalo pakiranje za različne države.
 • V kolikor vaše elektronske naprave niso kompatibilne z električnim tokom v državi, razmislite tudi, da s seboj vzamete prenosne polnilce za telefon ter druge naprave.

8. Sklenite ustrezno zdravstveno in potovalno zavarovanje

 • Pred potjo, preverite svoje zdravstveno zavarovanje in njegovo kritje v tujini ter sklenite dodatno, v kolikor ga potrebujete.
 • Priporočljivo je skleniti tudi dodatno potovalno zavarovanje, ki vam bo povrnilo stroške v primeru odpovedi, preložitve ali prekinitve potovanja.

9. Nakupite karte za medkrajevne lete ali večje atrakcije pravočasno in pred samo potjo

 • Prihranili boste denar pri vnaprejšnjem nakupu medkrajevnih vozovnic.
 • Ne boste čakali v vrsti za ogled največjih znamenitosti, velikokrat pa je vnaprejšnji nakup edino zagotovilo, da si boste znamenoitost tudi lahko ogledali.

Preberite si tudi nasvete:

Zgornji opisi in informacije vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.