Družinsko potepanje po Lizboni z okolico

2

Po lanskoletnem potovanju po Španiji smo to leto odpotovali še malenkost zahodneje, v deželo dobre hrane, sladkega vina, visokih valov, starih mest okrašenih s keramiko in prekrasnih ljudi, Portugalsko, natančneje v Lizbono z okolico.

Destinacija: Lizbona, Portugalska

Čas potovanja: september

Časovna razlika: -1h

Dnevi na potovanju: 6 dni v Lizboni in okolici od skupaj 18 dni

Starost otroka: 5 let

Raj za: ljubitelje zabave, morskih dobrot, slavnega portovca, dobre družbe, starih mest, prelepih plaž, surfanja, potapljanja, jahanja, planinarjenja, zgodovine in umetnosti.

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: temperature so v septembru še vedno nad 25°C, posebej na jugu. Veter je stalnica po skoraj celi Portugalski. Občasno tudi dežuje, vendar dež ne vztraja dolgo. Morje ima v septembru (predvsem na jugu) kakšno stopinjo nad 20.

Let: Tap Portugal, Zagreb-Lizbona, 3h 15min

Pot z letališča do lokacije: uporabili smo podzemno železnico, postaja se nahaja pri vhodu letališča. Za uporabo podzemne potrebujete kartico, ki jo kupite pri avtomatu za 0,50 EUR, na katero si naložite denar. Ena vožnja stane 1,40 EUR. Svojo kartico morajo imeti tudi otroci.

Namestitev: posluževali smo se AirBnB. Izkušnje so pozitivne, zato priporočam vsem, solo popotnikom, družinam in ravno tako družinam z kosmatinci.

Budget: Za letalske karte smo odšteli 600 EUR, za vsa prenočišča (18 nočitev) 700 EUR, kupili smo si še Interrail karte za tri dni, za katere smo odšteli 150 EUR. Pri potovanju z vlakom po Portugalski smo spregledali dejstvo, da je potrebno pri nakupu Interrail kart plačati rezervacijo na mestu, tako da so samo rezervacije za tri potovanja nanesle 45 EUR. Če potujete na daljše razdalje po Portugalski z družino, se kljub stroškom rezervacij Interrail izplača, saj otrok potuje zastonj.

TOP 9 na potovanju po LIZBONI, PORTUGALSKA

1. Tramvaj št. 28 

V Lizboni se lahko zabava vsa družina. Ponudb in raznolikih dogajanj je na pretek. Mi smo si izbrali vsakega po malo. Ker smo bivali v središču Lizbone, smo jo večinoma prehodili. Za zabavo smo se sicer enkrat zapeljali tudi z znamenitim tramvajem št. 28. Karto kupite kar na tramvaju, cena je 2,5 EUR. Na prost sedež je potrebno čakati tudi več kot pol ure, saj to izkušnjo ne izpusti skoraj noben turist.

Tramvaj 28, Lizbona (Portugalska)
Tramvaj 28, Lizbona (Portugalska)

2. Castelo de Sao Jorge

Prvi dan smo obiskali grad imenovan Castelo de Sao Jorge. Je odlična lokacija za ogled Lizbone iz višje točke. Cena vstopnine je 8,5 EUR, otroci imajo vstop prost.

Razgled iz gradu (Lizbona, Portugalska)
Razgled iz gradu (Lizbona, Portugalska)

3. Akvarij Ocenario

V novem delu Lizbone smo si ogledali akvarij Ocenario, ki ga na poti z otrokom nikakor ne smete izpustiti. Ocenario se nahaja ob železniški postaji Oriente, ki je zaradi svoje zanimive arhitekture zelo zanimiva. V bližini je tudi nakupovalno središče in velik park, kjer imajo otroci na razpolago številne aktivnosti.

Ocenario Lizbona (Portugalska)
Ocenario Lizbona (Portugalska)
Postaja Oriente, Lizbona (Portugalska)
Postaja Oriente, Lizbona (Portugalska)

4. Ulični utrip četrti Alfama

Lizbono smo najbolj okusili z vsakodnevnimi sprehodi. Večere smo preživljali v Alfami, kjer se vrstijo številne restavracije s fado glasbo, na ulicah in trgih se družijo otroci ob igrah z žogo in mladi se brez težav zabavajo vse do jutra.

Alfama, Lizbona (Portugalska)
Alfama, Lizbona (Portugalska)

Za nakup avtentičnih Portugalskih spominkov je najbolj primeren bolšji sejem v Alfami ob torkih in sobotah. Sejem je zanimiv tudi za otroke, saj si lahko skoraj pri vsaki stojnici izberejo igračo zastonj. Poskrbljeno pa je tudi za glasbo in prigrizke.

Bolšji sejem v Alfami, Lizbona (Portugalska)
Bolšji sejem v Alfami, Lizbona (Portugalska)

5. Muzeji Lizbone

Carmo Convent v središču Lizbone je delno porušena cerkvena stavba, ki danes služi kot arheološki muzej. V muzeju poleg starih zapisov, predmetov in verskih relikvij hranijo tudi dve mumiji, dečka in deklico. V bližini Carmo Convent si lahko brezplačno ogledate tudi muzej vojaške zgodovine.

Carmo Convent, Lizbona (Portugalska)
Carmo Convent, Lizbona (Portugalska)
Vhod pred vojaškim muzejem, Lizbona (Portugalska)
Vhod pred vojaškim muzejem, Lizbona (Portugalska)

6. Parki v Lizboni

Parkov je v Lizboni kar nekaj. Eden najlepših, ki nudi tudi prav poseben pogled proti mestu je park Eduardo VII.

Park Eduardo VII., Lizbona (Portugalska)
Park Eduardo VII., Lizbona (Portugalska)

7. Belem, Lizbona

Za Belem smo imeli na razpolago cel dan. Iz središča Lizbone do Belema smo se peljali z tramvajem. Za karto smo odšteli 1,40 EUR na osebo. Ker smo hoteli privarčevati kakšen EUR, smo Belem obiskali prvo nedeljo v mesecu, ko imajo muzeji prost vstop. Čeprav se je finančno obisk na ta dan izplačal, pa smo zato morali potrpeti čakanje in gnečo.

Belem je najbolj poznan kot odskočna točka vseh večjih pomorskih poti v zgodovini Evrope. Muzej pomorstva, kočij, znameniti stolp Belem, arheološki muzej in katedrala so glavne postojanke obiskovalcev.

Stolp Belem (Lizbona, Portugalska)
Stolp Belem (Lizbona, Portugalska)

Ogledali smo si tudi samostan s pripadajočo katedralo. Notranjost je izredno lepa, zato naj vas gneča pred vhodom ne odvrne.

Samostan Jeronimos, Belem (Lizbona, Portugalska)
Samostan Jeronimos, Belem (Lizbona, Portugalska)

Ker so nam domačini zatrjevali, da je nataš, znamenita Portugalska slaščica, najboljša ravno v Belemu, saj od tam tudi izvira, smo jo morali seveda preizkusiti.

Nataš, Belem (Lizbona, Portugalska)
Nataš, Belem (Lizbona, Portugalska)

8. Mesto Cascais in njegova plaža

Čeprav nas je veter ohladil prav vsak dan, smo se vseeno odpravili do mesta Cascais, kjer smo se malenkost bolj še ohladili v Atlantiku. Morje je precej hladno (pod 20°C), ampak smo se vseeno opogumili in se zmočili tudi nad pasom.

Plaža v Cascais (Portugalska)
Plaža v Cascais (Portugalska)

Do tega starega ribiškega mesta smo se iz Lizbone zapeljali z vlakom za 4,5 EUR, za otroke je cena polovična. Mesto je zelo obiskano, privlačno je zaradi svoje majhnosti, simpatičnih trgovin in urejenih plaž. Zanimivo pa je tudi zaradi številnih vil, kjer so v preteklosti počitnikovali bogati in vplivni.

Cascais, Portugalska
Cascais, Portugalska

9. Morska hrana na Portugalskem

Portugalska je nasploh poznana po svoji dobri morski hrani. Za spominek si turisti kupujejo konzervirane ribe, ki jih ponujajo v simpatično okrašenih embalažah. V središču Lizbone se nahaja tudi ena izmed starejših trgovin z konzervami različnih proizvajalcev.

Trgovina konzerv v Lizboni (Portugalska)
Trgovina konzerv v Lizboni (Portugalska)

Preizkusili smo tudi znamenito višnjevo žganje. Ob naslednjem obisku si zagotovo vzamemo kakšno steklenico za domov.

Višnjevo žganje
Višnjevo žganje

Pomembno za starše: naš moto potovanj je: čim manj kompliciranj! Tega smo se poskušali držati večino poti in se je izkazalo za dobro vodilo. Ker je »spanc boljš k žganc« je bila tako prva prioriteta iskanje primernih prenočišč. Lizbona je lahko precej bučna v nočnem času, zato smo si preko AirBnB izbrali stanovanje, ki je locirano v središču mesta, a kljub vsemu na dokaj mirnem predelu. No, ker je tudi »žganc« pomemben, smo si izbirali stanovanja s primerno opremljenimi kuhinjami. Trgovine so zelo dobro založene, tako da se najde živež tudi za najbolj izbirčne. Prav tako imajo restavracije zelo bogato ponudbo. Prevladujejo seveda ribe in morska hrana, ampak Portugalci presenetljivo dobro pripravljajo tudi meso. Veliko je tudi pekarn in majhnih trgovinic, kjer se lahko otroci že po poti nasitijo. Voda je vsepovsod pitna.

Bolnice so skoraj v vseh večjih mestih, cepljenja niso potrebna. Pomembno pa je, da se cela družina zaščiti pred soncem, saj se zaradi vetra vročina skoraj ne občuti. V kovček dodajte tudi kakšno vetrovko in oblačila za deževne dni, pa tudi kakšen trak za ušesa je dobrodošel.

Zabave in dogajanja je na vsakem koraku dovolj, tako za otroke kot odrasle. Če greste solo brez otrok, potem je kakšen fado ob večerji obveza, potapljanje, raziskovanje vinskih poti in kleti ter obisk »resnih« galerij. Za otroke pa je navdušujoč akvarij v Lisboni, Planetarium (v času našega obiska je bil žal zaprt), ogled muzeja galej in kočij (Belem), vožnja z ladjo v Portu, obisk muzeja tramvajev, kopanje in zagotovo ogled delfinov na jugu.

Več o našem potovanju po Portugalski, si lahko preberete v članku Družinsko potovanje po Portu ter Družinska osvežitev na jugu Portugalske- Algarve.

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust v Lizboni na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Članek je napisala Tina Drovenik, mamica 5 letne letne Isabele in lastnica psičke Lady. Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki jih je doživela s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si