Potepanje do družinskih vrednot, vizije in ciljev

1

Kot ste nekateri verjetno opazili na naših IG Storyjih, se je tokrat eden od KZM parov odpravil na nekoliko drugačno potepanje, in sicer na Pokljuko, kjer je  imel priložnost obiskati dvodnevno delavnico Postavljanje družinskih vrednot in vizije.

Zakaj sva se odločila za delavnico? Maja in Luka iz družinica.si sta naju kontaktirala, če bi se udeležila njune delavnice za pare na temo postavljanja družinskih vrednot in vizije. Najprej sva se vprašala, pa to sploh rabiva, ali imava čas? Sva si ogledala video predstavitev in nato sva se odločila, da greva. Ena nova izkušnja, zakaj pa ne?

Na delavnico se nisem imela časa nič kaj dosti pripravljati, tako da tudi pričakovanj nisem imela prav velikih, sem se je pa veselila. Mož pa sploh ni imel nobenih pričakovanj (no razen spa-ja in dobre hrane) in je predvsem upal, da bo vse skupaj vsaj malo zabavno. ?

Kdo izvaja delavnico?

Delavnico izvajata simpatična Luka in Maja iz družinica.si, ki sta sama prehodila pot postavljanja družinskih vrednot, vizije in ciljev. Maja je idejna vodja, Luka pa ima več kot 10 let izkušenj iz vodenja in moderiranja timov v procesu postavljanja  poslovne startegije za dosegenje ciljev. Sama sta prešla celoten proces in ga tudi živita. Eden njunih ciljev je bil postaviti koncept za delavnico in ga predstaviti svetu in evo, en cilj sta s trdim delom in fokusom že dosegla in sta tako odlična inspiracija. Več o njima si preberite tukaj.

Luka in Maja vas bosta s preverjenimi tehnikami pripeljala do vaše vizije in ciljev, druzinica.si

Kje in kako se je delavnica odvijala?

Midva sva se odločila za individualno, dvodnevno delavnico. Zelo pomembno nama je bilo, da se delavnica izvaja nekje v naravi, kjer je mogoč kakšen izlet v naravo in v kapacitetah, ki omogočajo tudi dozo popolne sprostitve – spa. Če že imava vikend brez otrok, je fajn, da še to izkoristiva. Tako smo se v  petek popoldne dobili v simpatičnem Alpine Homestead butičnem hotelčku v Gorjušah na Pokljuki. Lokacijo sta izbrala kar Luka in Maja, saj je pomembno, da lokacija nudi dovolj intimnih kotičkov, da lahko par v miru izvaja naloge, predvsem pa jima je pomembno, da se čim večji del delavnice lahko izpelje na svežem zraku.

Luka iz druzinice.si naju je ves čas budno spremljal, druzinica.si

Na svoji spletni strani nudita več načinov izvajanja delavnice v živo. Za vse tiste, ki pa imate vse vikende planirane do konca leta 2021, tako kot mi, pa je na voljo tudi online delavnica. 

Delavnica postavljanja družinskih vrednot, vizije in ciljev

Cilj delavnice je, da par prepozna svoje ključne vrednote in jih opiše. Skozi vrednote pa je cilj postaviti in uskladiti skupno vizijo družine: »Kje bomo in kaj bomo počeli čez 10 let« ter postaviti ključne cilje, ki jih moramo doseči, da se vizija izpolni. Ključen je tudi akcijski plan aktivnosti, kaj je potrebno narediti, da te cilje dosežemo. Sliši se kot poslovni načrt in deloma tudi je, a po najinih izkušnjah je postavljati »družinsko strategijo« dosti bolj zabavno.  ? Spodaj na kratko opiševa ključne sklope delavnice.  

Tehnika opisovanja vrednot s pomočjo fotografij, druzinica.si

Postavljanje družinskih vrednot

Ta del naju je najbolj skrbel, predvsem moža?, po domače naju je skrbelo, ali bova znala našteti več kot 5 stvari, a sta bila Maja in Luka pripravljena na ta najin izziv. Namreč za vsako posamezno fazo imata pripravljene skrbno izbrane moderacijske materiale in preverjene tehnike, ki so nama pomagali, da sva se čisto razgovorila in popisala sva več kot polovico blokca post.it listkov. Zagotovo pa sva premagala prvi strah – res sva veliko govorila, kar za mene ni nič nenavadnega, mož pa je za 1500 % presegel število besed v dnevu že pri prvi vaji in kar je zelo pomembno, se ob tem celo zabaval ?. Naloga je kar zahtevna, še posebej v zadnjih korakih, ko sva si morala zares prisluhniti in prepoznati, kaj je partnerju res zelo pomembno in blizu. Luka nama je bil tukaj res v pomoč, saj je dobro povzemal najine besede, obenem pa sva tudi vedela, da ga lahko, v kolikor bi rabila mir, kadarkoli pošljeva ven. Najin pogovor je cel čas tekel, Luka ga je spremljal in čim je opazil, da se nama je zataknilo, naju je z izbranimi vprašanji peljal naprej. V roke sva prejemala nove materiale in vprašanja in sva z različnih zornih kotov prišla do končnega rezultata, poleg tega pa smo večkrat zmenjali tudi prostor in je verjetno zato vse skupaj delovalo bolj dinamično in zabavno. Dan smo končali z rangiranjem izpostavljenih 15 vrednot.

Težko je izbrati samo nekaj ključnih družinskih vrednot, druzinica.si

Drugi dan nas je pričakalo sončno jutro, zato smo se podali na sprehod do Vodnikovega razglednika. Na poti do tja, sva svojim vrednotam vdihnila še imena, ki so nama domača in so samo najina, ker jih tako še najbolje sprejmeš in zaživiš. V resnici sva v iskanju imen prav ful narežala najinim izpeljankam. Na končni destinaciji pa sva s čudovitim razgledom na Bohinjsko jezero dokončno zapisala najinih 8 ključnih vrednot. YES!!!!

Družinski krog

Ob prelepem razgledu na Bohinjsko jezero, sta nama Luka in Maja predstavila plakat »Družinski krog«, ki nama je pomagal razmisliti, kje sva sedaj in kaj bi rada izboljšala. Zelo pomembno je, da dobro definiraš obstoječe stanje, da bi se lahko premaknil naprej. Tako sva dobila res širok pogled na to, na katerih področjih življenja sva zadovoljna in kje bi se rada že izboljšala ali pa kaj spremenila.

Preverjene tehnike in različna moderacijska orodja te vodijo do prepoznavanja skupne vizije in ciljev, druzinica.si

Sanjarjenje

Zdaj, ko sva imela postavljeno bazo, je bil čas, da zastaviva pot naprej. Za veliko leseno mizo in prekranim razgledom sva začela razmišljati o tem, kam bi rada prišla v naslednjih 10 letih. Zato, da sva lahko postavila svojo vizijo, sva še na razgledni točki dobila nalogo, da odpreva um in si pustiva sanjati. Luka je rekel: »Najbolj pomembno je, da so to vajine sanje in želje, ne pa pričakovanja drugih. Poskusita opisati svoje najbolj nore sanje. Ko si bosta postavila smer kam bosta šla, je res pomembno, da bosta čutila, da je to prava pot. Ko se preslikata v prihodnost, se morata ob misli na to kar malo nasmehnit.« S tem v glavi in fotografijami v rokah sva se sprehodila do hotela in sanjala.

Sanjati je lažje, če te spremlja taka zelena kulisa, druzinica.si

Družinska vizija in konkretni cilji

Sanje je bilo treba sedaj prizemljiti, konkretizirati in vizualizirati- kako vidiva najino družino čez 10 let in kateri so konkretni cilji, ki si jih želiva izpolniti. Izpostavila sva tudi točke, ki nama niso enako pomembne. Ampak, da so se uvrstile v skupno vizijo, sva jih morala »posvojiti« oba. No, eden od naju bo za tiste, ki so posamezniku bolj pomembne, bolj odgovoren za to, da zadeve spravi v življenje. Določila sva pet področij, v katere bova vlagala največ energije, s ciljem, da bova ustvarila najino vizijo.

Veliko smeri je, v katero lahko greš, a je treba izbrati tisto, ki je skupna, druzinica.si

Akcijski plan

Akcijski plan je zelo pomemben korak pri doseganju družinske vizije, namreč eno so sanje, eno je plan, nekaj je pa konkretna akcija, brez katere se ne bo nič zgodilo. Za vsak cilj sva morala našeteti konkretne aktivnosti, ki nama bodo uspele doseči cilj in postaviti sistem, kako bova merila najine uspehe.

Zagotovo se mariskdo od vas sprašuje: »A za postavljanje družinskih vrednot in ciljev res potrebujem vodeno delavnico?«

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da sva par, ki se veliko pogovarja o tem, kaj bova, kaj si želiva, a po domače povedano, malce zbezljava v eno ali drugo smer v tem hitrem tempu. Saj poznate tisti občutek, ko sanjaš, sanjaš, a si velikokrat pozabiš vzet čas oz. meniš da ni pravi trenutek, da bi začel sanje izpolnjevati, ker te tok življenja in vse obveznosti povlečejo stran in vsak dan sanje prestaviš na jutri, na drug mesec ali na naslednje leto. Zdaj, ko sta otroka stara 7 in 4 je prav prišel en »reset«. Mož je celo priznal, da je to bilo čisto drugačna izkušnja kot je pričakoval in je rekel »Tole je bilo 100 x boljš in uporabno, kot sem mislil, da bo!« Predvsem pa je bil hvaležen Luki in Maji,  da sta pozorno poslušala in zazanala, kdaj potrebujeva pomoč in naju podprla. Sama sem bila predvsem hvaležna, da sta nama predstavila različne tehnike, s katerimi sem si lahko organizirala in vizualizirala pot do naše družinske vizije.  Naloga ni enostavna, doma sama bi verjetno že malce zbezljala ali pa ostala na neki pogovorni ravni. Ključno je bilo njuno vodenje. Tehnike in pripomočki, ki sta jih v delavnico vpeljala iz profesionalnega življenja res pomagajo, da prideš do konkretnih zaključkov, organiziranih v neko smiselno celoto in si postaviš kompas za naprej. In to je najbolj pomembno!!!

In sedaj, ko imava doma na steni zapisane vse ključne vrednote in cilje, se ob vsaki odločitvi, ki jih družine vsak dan sprejmemo najmanj sto, vprašava, katera odločitev naju pelje bližje do najinih ciljev in v kaj morava vlagati svoj čas in energijo, ki sta, kot vsi vemo, zelo omejena. In že zdaj, po enem mesecu, opažava, da ima to velik vpliv tudi na vzgojo najinih otrok. Zdaj sva skoraj prepričana, da bova v 10 letih za vas napisala več člankov z nenavadnih družinskih potovanj – to je namreč eden od naših ciljev. Smo le Kam z mulcem družina?!

Maja in Luka sta za vse tiste, ki se boste odločili za delavnico pripravila posebno ponudbo –

Skrbenstars.si vam za nakup Pomenkov poklanja 50% popust s kodo MIDVA50, ki velja do konca APRILA.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sva jih doživela midva kot par. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.