5 idej za posebna adventna doživetja za otroke in odrasle

0

Adventni čas je še posebej magičen za otroke, saj takrat mesta in otroška prizorišča poskrbijo za čarobnost prazničnega časa. Slovenci imamo srečo, da nam ni treba daleč, da jih doživimo. Izbrali smo nekaj nam bližnjih doživetij in izpostavili del njihove ponudbe, ki je nikakor ne smete zamuditi z mulci. Če želite otrokom pričarati res nekaj nepozabnega, pa obvezno poglejte kaj imamo na našem bucket listu že nekaj let 🙂

1. K Božičku v goste na Finsko

Še preden se Božiček odpravi na dolgo pot po svetu, v svoji vasi na Laponskem sprejema obiske. K njemu se lahko odpravite že v začetku septembra pa vse do decembra. Kako so Laponsko obiskali v lastni izvedbi, si lahko preberite v odličnem prispevku o popotovanju po Finskem, ki ga je napisala Katja na svojem blogu Finding malokoko. Pot k Božičku je že dolgo na našem prazničnem bucket listu.

Če nimate časa za načrtovanje, pa sta v decembru organizirana kar dva odhoda iz Ljubljane. Tridnevni izlet si bodo otroci in odrasli zagotovo zapomnili za celo življenje, saj poleg ogleda Božičkove vasi, vključuje tudi vožnjo po idilični snežni pokrajini s konjsko opremo in tudi z motornimi sanmi, obisk farme jelenov in huskijev in ogled enega izmed najlepših nebesnih pojavov, imenovanem severni sij ali Aurora Borealis. Pokukajte tukaj kako sta severni sij doživela Kat in njen Lu.

Eden najlepših nebesnih pojavov - polarni sij, Rovaniem na Finskem
Eden najlepših nebesnih pojavov – polarni sij v božičkovi vasi, Rovaniem na Finskem

 

2. Advent v Zagrebu

Zagreb je zagotovo eno od mest, ki so v zadnjih nekaj letih ogromno energije vložili v adventni čas. Že dve leti zaporedoma je to mesto razglašeno za najboljši božični market v Evropi. Glede na bližino, je ogled skorajda obvezen, pa tudi če ste ga obiskali že lani, saj vsako leto dodajo nekaj novega.

Kdaj: 1. 12. 2018 – 6. 1. 2019

Kje: Različna prizorišča po centru mesta. Več o lokacijah si poglejte tukaj.

Z otroki ne zamudite:

V Zagrebu vas bo pričakal bogat program za otroke (Advent v Zagrebu)
V Zagrebu vas bo pričakal bogat program za otroke (Advent v Zagrebu)

 

3. Advent na Dunaju

Avstrijska prestolnica ima zagotovo eno najdaljših zgodovin božičnih marketov. Christkindlmarkt ima že okoli 700 letno tradicijo in vas bo očaral s svojimi lesenimi hiškami. Obisk Dunaja priporočamo vsaj za vikend. Kaj vse lahko še doživite pa si preberite v prispevku 5 znamenitosti, ki jih morate obiskati z otroki na Dunaju.

Kdaj: 16. 11. – 26. 12. 2018

Kje: Več prizorišč v centru mesta. Več o lokacijah si poglejte tukaj.

Z otroki ne zamudite:

  • The Christkindlmarkt – pred mestno hišo lahko med stojnicami doživite posebno praznično vzdušje, v sami mestni hiši pa je v prtličju organizirana posebna ponudba za otroke, kjer potekajo različne delavnice.
  • Drsališče – na 3.000 kvadratnih metrih lahko doživite pravo pravljico na ledu pred mestno hišo.
Dunaj_KMZ_2
Adventni Dunaj

 

 

4. Najlepši advent semi na Avstrijskem Koroškem 

Mamica Živa nam je že lansko leto predlagala kar 4 adventne sejme na Avstrijskem Koroškem. Sejem v Celovcu odprejo že novembra, a Živa priporoča, da obiščete tudi tistega v Vrbi. Katera dva vam še priporoča pa si preberite v naslednjem prispevku  4 najlepši adventni sejmi na Avstrijskem Koroškem.

Pravljično okrašena Vrba
Pravljično okrašena Vrba na Avstrijskem Koroškem

 

5. Praznični Gardaland s Sealifeom 

Gardaland v božično–novoletnem času posebej okrasijo in spremenijo v Gardaland magic Winter in tako tudi v zimskem času poskrbijo za male in velike adrenalinske nadebudneže. Območje Fantasy Kingdom je urejeno za vse tiste, ki boste park obiskali skupaj s svojimi malimi nadebudneži in raziskovali drevesno hišo Peteršiljčka. Za starejše pa so poleg klasičnih vlakov smrti na voljo tudi posebne atrakcije, kot je tako imenovana Hiša norosti, kjer je vse mogoče, ali najnovejši vlak smrti– Oblivion. Na ogled so številne predstave– predstava na ledu in pravi hollywoodski spektakel.

Kdaj? Odprto imajo 8,9; 15,16; 22,23,24 decembra in med 26. 12 2018  in 6.1. 2019 od 10:30 – 18:00 ure. Več informacij najdete tukaj

Gardaland je še posebej čaroben v predprazničnem času
Gardaland je še posebej čaroben v predprazničnem času

 

V decembru spremljajte našo spletno stran, kjer boste izvedeli, kje vse še pripravljajo posebna doživetja za otroke. Katere jaslice si morate obvezno ogledati in kateri so tisti dogodki v slovenskih mestih, ki jih ne smete zamuditi. Če vas v tem času vleče na toplo, pa nujno preberite članek Kam na toplo, če imate 1 teden časa in Kam na toplo, če imate dva tedna časa.