Popoldanski skok v gozd – z mulci na Toško Čelo

0

Ko nam čez vikend zmanjka časa za malo daljši izlet, ali pa preprosto za med tednom, ko si zaželimo malo zelenega, je fino poiskati nekaj v neposredni bližini doma. Še posebej, ko so dnevi prekratki ali prevroči za dolga pohajkovanja, mulci ne želijo predolgega vzpona na hribe, starši pa ne predolge vožnje v avtomobilu. Nam je tudi vedno super, da na koncu vzpona lahko malenkost posedimo pri koči, mulci se poigrajo, hkrati pa imamo možnost, da kaj dobrega popijemo ali pojemo, kar nas še dodatno motivira. A priljubljene točke so, vsaj za nas, včasih tudi prepolne obiskovalcev, zato še toliko raje zavijemo na Toško Čelo. Krajši vzpon po gozdu, prostran travnik na vrhu, ki nudi obilo možnosti za otroško igro, in dobra ponudba jedi na koči nas prepričajo, da se vedno znova vračamo.

 • Primeren čas obiska: vsi letni časi v suhem vremenu
 • Priporočen čas obiska: od 1 ure naprej
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah in nahrbtnikih (z vozičkom bo šlo naokoli po cesti, a pot ni tako lepa, čez gozd pa ne), malčki, predšolski, šolarji peš
 • Primerno za vreme: vse, razen dežja
 • Izhodiščna točka: Ljubljana – Podutik (daljša varianta- cca. 1 uro) ali parkirišče ob robu gozda, kmalu za odcepom za Toško Čelo na cesti Podutik- Dobrova (krajša varianta – cca. 30 min)
 • Končna točka: koča na Toškem Čelu
 • Razdalja: 30min – 1 ure (odvisno od izhodiščne točke)
 • Hrana in pijača na vrhu: DA
 • Otroška igrala: NE
 • Fino za: izlet na hitro, mulce, ki ne želijo predolgo hoditi v hrib, ljubitelje mirnejšega hriba v Ljubljani in okolici.
 • Primerno za pse: da, a na povodcu.

Izlet začnemo na parkirišču ob robu prostranega travnika, kamor prispemo cca 200m po odcepu poti na regionalni cesti Podutik-Dobrova, smer Toško Čelo. Od parkirišča vodi cesta naprej, a za pohodnike je veliko lepša in mirnejša pešpot skozi gozd. Pot je razgibana in mestoma nekoliko strmejša, a primerna tudi za mlajše popotnike. Na mestih čistine se ponuja tudi lep razgled na ljubljansko kotlino. Po cca. 20- 30 minutah prispemo do večjega travnika, ob robu katerega je koča z nekaj zunanjimi mizami.

Pot je lepa in razgibana; mulci bodo uživali.
V delih, ko so krošnje dreves redkejše, se ponuja lep razgled na Ljubljano.
Prostran travnik in koča na vrhu z lepim zunanjim vrtom in dovolj mizami za vse obiskovalce.

Toško Čelo s svojo bližino predstavlja dobro alternativno “klasičnim” ljubljanskim potem, kot so Rožnik, Šmarna gora in Golovec, a je precej manj obljudeno. Kljub temu z zanimivo potjo, možnostjo za igro mulcev na vrhu in ponudbo na koči pričara lep izlet, ko se družina želi na hitro sprostiti in nadihati malo svežega zraka.

 

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime