Pomladna doživetja v največjem obmorskem mestu – Kopru

2

Sončen pomladni dan je kot nalašč za obisk najbližjega (od Ljubljane) in hkrati največjega mesta na slovenski obali, ki je v zadnjih letih postalo pravo družini prijazno mesto z vodnimi ter športnimi doživetji, gurmansko ponudbo in starim mestnim jedrom Kopra.

Več prostora za »največje« izlete s Peugeot 5008

Zapeljali smo se s prostornim, družinskim pustolovcem prenovljenim PEUGEOT 5008, kamor smo napakirali športno opremo (skiroje) in našo psičko. Prostoren je tako za (so)voznika, potnike na zadnjih sedežih in psa v prtljažnem delu, še posebej če je na pot treba vzeti tudi skiroje ali rolke. Pot do Kopra v celoti poteka po avtocesti, zato sta tempomat in upravljalec volana res super dodatka za mirno vožnjo. Preberite si našo oceno trenutno najbolj zaželjenega družinskega popotnika tukaj.

Osvetlitve prostora za kozarce in nekate3rih drugih mest v avtu je še posebej uporabno za nočno vožnjo ali vožnjo skozi tunele.
Prostoren in družinski Peugeot 5008
  • Primeren čas obiska: vse leto
  • Priporočen čas obiska: odvisno v katerem letnem času se odpravljate v Koper. V zgodnji spomladi še ni primerno za kopanje, je pa sprehod ali vožnja s kolesom/skiroji ob obali super.
  • Primerno za otroke: vseh starosti, seveda.
  • Primerno za otroški voziček: da
  • Primerno za psa: da, vendar na vrvici oz. pod nadzorom.
  • Omejitve v času COVID-19: Koper spada v Obalno-kraško regijo. Preverite tip omejitev.
  • Parkiranje: več parkirišč. Najbolj ugodno pri zaprti tržnici Koper, predel brez zapornice, najbližje parku ob obali. Cena: 50 centov/uro.
Makedamsko parkirišče pri zaprt tržnici Koper

Zakaj obiskati Koper – nekoč poznano predvsem po luki, danes pa doživetij polno mesto?

1. Urejena sprehajalna, kolesarska in rolarska pot ob morju

Pot ob obali Kopra teče vse od luke proti Izoli. Pot je primerna za sprehajalce, rolarje in kolesarje. Skozi Koper poteka tudi ena najbolj priljubljenih kolesarskih in pohodniških poti  Parenzana – pot zdravja in prijateljstva.

Koper ima urejene mestne kolesarske poti, pravo doživetje pa je odkrivanje zelene Istre in dih jemajočih razgledov v okolici Kopra s kolesom. Si privoščimo prihodnjič.

Mulki v največjem obmorskem mestu v Sloveniji
Sprehod ob morju, ki se kasneje nadaljuje po dvosmerni poti za sprehajalce in kolesarje
Urejena sprehajalna in kolesarska pot
Kolesarjenje ob morju

2. Športni park ob obali

Urejen športni park z “beach volley” igrišči, trampolini, plezali oz. fitnesom na prostem (odvisno ali ga uporablja otrok ali odrasel) je bil v času COVID ukrepov zaprt, lahko pa se čezenj zapeljete s skirojem, rolerji ali rolko, odskačete ristanc ali drugo otroško igro.

Športni park ob obali
Ristanc in druge otroške igre narisane na tla v športnem parku
Otroško igrišče za najmlajše tudi v športnem parku

3. Žusterna in otroško igrišče

Pri Žursterni se v poletnem času radi okopamo, saj ima poleg obale tudi urejen bazen. V času našega obiska (strožjih COVID ukrepov) je bila zaprta za javnost, so se pa mulke z veseljem poigrale na novejšem otroškem igrišču ob obali, kjer lahko v vetrovnem vremenu opazujete surfarje ali kajtarje ob odhodu v ali prihodu z morja. V mirnejšem času pa je tu mesto, ko se lahko s SUPom podate v morje.

Otroško igrišče pri Žusterni, mimo katerega teče kolesarska pot

4. Igrišče na poti proti centru Kopra in posladek v slaščičarni Triglav

Proti centru Kopra smo se ustavili na zelenem otroškem igrišču in kot se za izlet v mesto spodobi smo si privoščili okusen sladoled in tortico v slaščičarni Triglav, pravi raj za brbončice. Nasproti je tudi dobro poznana sladoledarna Vigo, a je bila ob našem tokratnem obisku zaprta.

Otroško igrišče v zelenem parku
Sladoled in skutina pita v slaščičarni Triglav

5. Ogled starega mestnega jedra in ladjedelnice

V staro mestno jedro je najlepše zaviti kar iz tržnice, kjer nadaljujete pod arkadami in se med ozkimi učilnicami sprehodite do Titovega trga. Mi se vedno napol izgubimo, a na koncu nas pot vedno nekako privede do velikega trga, kjer se orientiramo tudi po katedrali. S Titovega trga bo za mulce zanimiv tudi sprehod po Verdijevi ulici do nabrežja, kjer bodo lahko opazovali potniški terminal z ladjami. Od tukaj se preprosto, skozi mestno jedro ali ob obali, vrnemo do izhodiščne točke – tržnice.

Na igrišču ob obali (pri lokalu bivščega župana Popoviča) na poti v staro mestno jedro
V centru Kopra s skirojem
Ogled luke in ladij v Kopru

Na sončen morski izlet nas je popeljal prostoren, udoben in družinski Peugeot 5008.

Takole nas je Peugeot 5008 zapeljal skozi mesto Koper nazaj domov

Ostala doživetja na slovenski obali:

Želite testirati, če je avto dovolj prostoren tudi za vašo družino? Izpolnite online obrazec na povezavi.

Preostali naši izleti s prostornim Peugeot 5008:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame z družinami. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.