Polževo – po sledeh višnjanskega polža

0

Polž, polž, pokaž´ roge! Višnjegorski simbol polž jih kaže ponosno, čeprav je priklenjen z močno verigo v Višnji Gori:) Z našim mulcem smo pomladanski vikend izkoristili za odkrivanje legende o višnjanskem polžu, raziskovanju Gozdne učne poti ter vragolije na Polževem.

IMG_4979
Prvi polž vas pričaka že kmalu po izstopu iz avtoceste

1. Gozdna učna pot

Gozdna učna pot vodi po približno 6 km dolgi prvi polovici Jurčičeve poti, od Višnje Gore (400 m.n.v.) do cerkve Svetega Duha na Polževem (630 m.n.v.). Pot je kategorizirana kot lahka pohodna pot, tako da jo lahko zmorejo tudi mlajši mulci. Gozd se na poti prepleta s travniki in sadovnjaki in predstavlja res lepo izletno točko. Na poti boste šli mimo 26 učnih tabel gozdne učne poti Po sledeh višnjanskega polža in se podučili o številnih drevesnih vrstah.

IMG_4989
Zemljevid Gozdne učne poti, Polževo
Gozdna učna pot, Jurčičeva pot

Izhodišče: vozimo se po dolenjski avtocesti, ki jo zapustimo na izvozu za Višnjo goro. Parkirišče najdemo v starem središču mesta.

Opis poti: za staro OŠ v Višnji Gori zavijemo levo navzgor ter sledimo pešpoti, ki je dobro označena s tablami gozdne učne poti. Kmalu zavijemo desno proti razvalinam Starega gradu, ki ga seveda ne smemo izpustiti z radovednimi mulci. Pot nas naprej vodi do makadamske ceste, nato spet čez gozd, do vasi Pristava pri Višnji gori, naprej do vasi Zavrtače in na koncu sledimo tabli za Polževo in kmalu pridemo do hotela Polževo. Povzpnemo se kar po smučišču navzgor in na vrhu, na levi, nas pričaka cerkvica Svetega Duha in tam tudi zadnja, 26. tabla gozdne učne poti.

IMG_4995
Vzpon do zadnje table, kar po poti smučarske vlečnice, Polževo
IMG_5010
Cerkvica Svetega Duha, Polževo

Primerno za otroke: izlet je zaradi svoje dolžine primerna za otroke od 4. leta naprej. Računajte, da bo pohod trajal od 1,5 h do 2h, odvisno od hitrosti hoje in postankov.

Primeren čas obiska: vse letne čase, zelo lepo pa je od pomladi do jeseni, zaradi spoznavanja drevesnih vrst.

Oprema: običajna pohodniška oprema.

Pomembno za starše:

 • pot je dobro označena in z orientacijo ne boste imeli težav,
 • za na pot si vzemite malico, saj bodo postanki več kot dobrodošli,
 • da bodo otroci še lažje hodili, jih opogumite s pohodnimi palicami,
 • posladek za vas in mulce vas čaka na končni točki, na Polževem.
 • Izlet lahko seveda tudi skrajšate, če parkirate višje po cesti proti Polževem.
IMG_5004
Zadnja, 26. tabla, Gozdna učna pot, Polževo

2. Poleti igre, pozimi smučanje na Polževem

Pri Hotelu Polževo boste našli odlično postojanko za otroke, priložnost za malico, kosilo ali le otroške vragolije na njihovem smučišču. Od spomladi do jeseni igre in kotaljenje, pozimi pa hrib nudi lahek začetniški izziv za najmlajše smučarje in sankanje.

IMG_5026
Smučišče na hotelom Polževo

Lokacija: Hotel Polževo, Zavrtače 6, 1294 Višnja Gora

Primerno za otroke: vse starosti, predvsem pozimi pa za najmlajše smučarje in sankanje.

IMG_5015
Poležavanje na soncu, Polževo
IMG_5028
Zaslužen kakav, Polževo

3. Obisk Višnje Gore in spoznavanje legende o polžu

Kraj, najbolj znan po polžih, Jurčičevi poti in Kozlovski sodbi. Sprehodite se po majhnem mestnem jedru in si pred mestno cerkvijo Svete Ane preberite legendo o znamenitem višnjanskem polžu. Lahko pa tudi kar na slikici spodaj:)

IMG_5038
Legenda o višnjanskem polžu, Višnja Gora
IMG_5040
Polž je postavljen pred cerkvo Sv. Ane, Višnja Gora

4. Ostali izleti v okolici

 • 7 razlogov, zakaj obiskati Hišo kranjske čebele, Višnja Gora
 • kratek pohodni izlet na Lavričevo kočo na Gradišču, kjer vas pričaka čudovit razgled na Ivančno Gorico, domiselno in veliko otroško igrišče, nekaj domačih živali ter okusna domača hrana.
 • Do največjega lehnjakovega slapa v Sloveniji, Kosca – nepoznana, slikovita in razgibana dolinica s potokom Kosca blizu Višnje gore, je z manjšimi vzponi in spusti odlična ideja za poletni izlet z mulci.
 • Adrenalinska doživetja v parku Cukarca
 • obisk samostana v Stični, kjer se lahko osvežite v njihovi trgovinici z domačimi zelišči, otroci pa se medtem igrajo v senci igrišča.
 • Izlet na Obolno in obisk Turstična vas Pristava . oboje vas bo navdušilo s svojimi pogledi tja do Triglava in domačo gostijo, mulci pa bodo navdušeni nad prostranimi pokošenimi travniki, igrali ter domačim gostoljubljem.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z  družino. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.