Poletno – jesenska doživetja na Golteh

0

Golte so večini poznane po zimskih doživetjih, prav tako je bilo smučišče večkrat izbrano kot najboljše smučišče v Sloveniji. Ponujajo pa Golte tudi poleti ranolika doživetja za majhne in velike mulce. Dodatno pa naj nas prepriča tudi pobeg iz vroče doline v neokrnjeno naravo krajinskega parka v osrčju Savinjske doline.

Priporočen čas obiska: cel dan

Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah), malčki, predšolski in šolarji.

Dostop: do njega lahko enostavno dostopate z najdaljšo nihalko v Sloveniji, ki vas v 8 minutah pripelje kar 1.000 metrov višje, na nadmorsko višino 1410 metrov. Poleti pa se lahko zapeljete do Hotela Montis. Število parkirnih mest na vrhu je omejeno, zato priporočamo uporabo nihalke.

  • GPS Hotel Montis: 46.36983865059802, 14.894831853503783
  • GPS Nihalka: 46.35716340880295, 14.931309896664699

Aktivnosti na Golteh za celo družino od pomladi do jeseni:

1. Bushcraft – preživetje v naravi

Bushcraft na Golteh je edinstven tečaj preživetja v naravi, med katerim se odpravite na orientacijski pohod brez kompasa po planini Golte.

Po poti s pomočjo vodnika naberete les, primeren za kurjenje ognja, vodnik pa vas nato nauči narezati les tako, da se z njim lažje zaneti iskra. Po poti poiščete tudi zelišča, primerna za čaj in spoznavate gobe ter ostalo divjo hrano, ki je na voljo v divjini. Ob koncu doživetja si sami zanetite ogenj, si na njem skuhate svoj zeliščni čaj ter pripravite malice.

Čudovita izkušnja za otroke – predvsem mulci bodo uživali v rokovanju z orodji in orožjem in učenju kurjenja ognja v naravi.

Učenje prepoznavanja užitnih rastlin ter iskanje zelišč za čaj, Golte
Bushcraft – preživetje v naravi, Golte
Bushcraft – preživetje v naravi, Golte
Kurjenje ognja, Bushcraft – preživetje v naravi, Golte
Kuhamo čaj, Bushcraft – preživetje v naravi, Golte
Bushcraft – preživetje v naravi, Golte
Zaslužena malica, Bushcraft – preživetje v naravi, Golte

Zanimivost: Vodnika, ki na Golteh izvajata aktivnost Bushcraft, sta na vseslovenskem tekmovanju iz preživetja v naravi dosegla izjemno 2. mesto,

2. Pohodništvo

​Krajinski park Golte nudi številne možnosti za pohode in sprehode. Temperature so večinoma 10 stopinj nižje kot v dolini, zato vas bo temperatura zraka v poletnih mesecih prijetno osvežila.

Mi smo se sprehodili po Zajčkovi poti, vse do dih jemajočega jezera na Treh plotih, kjer se odpre razgled na Kamniško-Savinjske Alpe.

Pohodne poti, Golte
Pohodništvo, Golte
Jezero Trije ploti, Golte pohodništvo
Ob jezeru boste našli poleti veliko raznobarvnih cvetlic, Golte
Kot tudi zanimivosti za atroce v jezeru 🙂
Plezalne vragolije ob jezeru, Golte

Ostale aktivnosti na Golteh, po katera doživetja pridemo naslednjič:

  • Panoramska vožnja z nihalko
  • Zipline
  • Plezanje
  • Kolesarjenje
  • Čarobno podzemlje

Vse aktivnosti so podrobno opisane tukaj.

Aktivnosti v okolici Golt – preberite si naša doživetja

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela z mojo družino. Za več informacij o doživetju nam lahko pišete na [email protected] ali v komentar.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime