Poletno – jesenska doživetja na Golteh

1

Golte so večini poznane po zimskih doživetjih, prav tako je bilo smučišče večkrat izbrano kot najboljše smučišče v Sloveniji. Ponujajo pa Golte tudi poleti ranolika doživetja za majhne in velike mulce. Dodatno pa naj nas prepriča tudi pobeg iz vroče doline v neokrnjeno naravo krajinskega parka v osrčju Savinjske doline.

Priporočen čas obiska: cel dan

Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah), malčki, predšolski in šolarji.

Dostop: do njega lahko enostavno dostopate z najdaljšo nihalko v Sloveniji, ki vas v 8 minutah pripelje kar 1.000 metrov višje, na nadmorsko višino 1410 metrov. Poleti pa se lahko zapeljete do Hotela Montis. Število parkirnih mest na vrhu je omejeno, zato priporočamo uporabo nihalke.

  • GPS Hotel Montis: 46.36983865059802, 14.894831853503783
  • GPS Nihalka: 46.35716340880295, 14.931309896664699

Aktivnosti na Golteh za celo družino od pomladi do jeseni:

1. Bushcraft – preživetje v naravi

Bushcraft na Golteh je edinstven tečaj preživetja v naravi, med katerim se odpravite na orientacijski pohod brez kompasa po planini Golte.

Po poti s pomočjo vodnika naberete les, primeren za kurjenje ognja, vodnik pa vas nato nauči narezati les tako, da se z njim lažje zaneti iskra. Po poti poiščete tudi zelišča, primerna za čaj in spoznavate gobe ter ostalo divjo hrano, ki je na voljo v divjini. Ob koncu doživetja si sami zanetite ogenj, si na njem skuhate svoj zeliščni čaj ter pripravite malice.

Čudovita izkušnja za otroke – predvsem mulci bodo uživali v rokovanju z orodji in orožjem in učenju kurjenja ognja v naravi.

Učenje prepoznavanja užitnih rastlin ter iskanje zelišč za čaj, Golte
Bushcraft – preživetje v naravi, Golte
Bushcraft – preživetje v naravi, Golte
Kurjenje ognja, Bushcraft – preživetje v naravi, Golte
Kuhamo čaj, Bushcraft – preživetje v naravi, Golte
Bushcraft – preživetje v naravi, Golte
Zaslužena malica, Bushcraft – preživetje v naravi, Golte

Zanimivost: Vodnika, ki na Golteh izvajata aktivnost Bushcraft, sta na vseslovenskem tekmovanju iz preživetja v naravi dosegla izjemno 2. mesto,

2. Pohodništvo

​Krajinski park Golte nudi številne možnosti za pohode in sprehode. Temperature so večinoma 10 stopinj nižje kot v dolini, zato vas bo temperatura zraka v poletnih mesecih prijetno osvežila.

Mi smo se sprehodili po Zajčkovi poti, vse do dih jemajočega jezera na Treh plotih, kjer se odpre razgled na Kamniško-Savinjske Alpe.

Pohodne poti, Golte
Pohodništvo, Golte
Jezero Trije ploti, Golte pohodništvo
Ob jezeru boste našli poleti veliko raznobarvnih cvetlic, Golte
Kot tudi zanimivosti za atroce v jezeru 🙂
Plezalne vragolije ob jezeru, Golte

Ostale aktivnosti na Golteh, po katera doživetja pridemo naslednjič:

  • Panoramska vožnja z nihalko
  • Zipline
  • Plezanje
  • Kolesarjenje
  • Čarobno podzemlje

Vse aktivnosti so podrobno opisane tukaj.

Aktivnosti v okolici Golt – preberite si naša doživetja

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela z mojo družino. Za več informacij o doživetju nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.