Poletni Kanin – kam z otroki v visokogorje, pa da ni preveč zahtevno

1

Vroči poletni dnevi so najprimernejši za obisk gora, a kaj ko je za osvajanje vršacev večinoma potrebnih več ur hoje po strmih poteh, za to pa večina naših mulcev nima potrpljenja. Za take podvige z otroki so zato najprimernejše žičnice. Ena takih je v Bovcu in pelje na Kanin, na več kot 2000 m visoko smučišče, ki se poleti spremeni v pravi visokogorski biser, z izjemnimi razgledi ter prijetnimi, svežimi temperaturami.

  • Primeren čas obiska: pozno spomladi, poleti, zgodaj jeseni
  • Priporočen čas obiska: ena ura do ves dan
  • Primerno za otroke: od 5. leta naprej (oziroma manjše otroke v pohodne nahrbtnike)
  • Primerno za vreme: sončno (pred vzponom na Kanin nujno preverite vremensko napoved, saj se vreme v gorah hitro spreminja)

Pot do izhodišča

Mi smo se na Kanin odpravili iz Kranjske Gore – čez prelaz Vršič in Trento v Bovec. Pot je dolga približno 45 km in traja dobro uro brez ustavljanja, čeprav je na poti veliko naravnih in drugih znamenitosti, vrednih ogleda (Kekčeva domačija, izvir Soče, Velika korita Soče, viseči mostovi čez Sočo, Trenta …).

Kabinska žičnica, ki je najdaljša v Sloveniji, vozi na Kanin od 7. do 15. ure, sama vožnja pa traja pol ure. Čeprav je žičnica precej počasna, čas hitro mine, saj otroci uživajo ob razgledu na Bovec in reko Sočo ali opazujejo številna padala in jadralna letala. Zadnja postaja je na 2202 m, kjer izstopimo, nato pa imamo več možnosti za krajše pohode, lahko pa zgolj uživamo v izjemni panorami, svežem zraku ter ostankih snega.

5930b574-d422-45e5-a418-416878b010d5
Sneg sredi poletja je edinstvena zabava, Kanin z otroki

Pot do Prestreljeniškega okna

Za mulce je naprimernejša in najzanimivejša zavarovana pot do Prestreljeniškega okna. To je naravno okno, veliko 10 m x 7,5 m, ki se nahaja nad smučiščem, z njega pa se odpre lep pogled tako na slovensko kot italijansko stran. Legenda pravi, da sta se Marija in Hudič odpravljala proti Sveti gori. Hudič je ubral pot, ki se mu je zdela krajša. Stavila sta, kdo bo prvi na cilju. Hudič je na Kaninu naletel na previsoko steno Prestreljenika. Silovito je treščil vanjo in v steni naredil ogromno luknjo.

okno
Pod Prestreljeniškim oknom, Kanin z otroki

Mi se nismo podali do okna, ampak smo se na melišču pod oknom napotili nazaj navzdol proti zadnji postaji kabinske žičnice oz. gondoli ter med potjo opazovali redke gorske rastline in prebirali o kaninskih naravnih danostih na informacijskih tablah, ki so del naravoslovne učne poti.

Picture1
Med kamenjem in skalami je mogoče najti barvite gorske cvetice, Kanin
6a6d8fa9-36b9-401f-962b-6f542e6041ec
Kanin s čudovitimi razgledi

 

Preden smo se s kabinsko žičnico vrnili nazaj v Bovec, smo se okrepčali v Restavraciji Prestreljenik, ki je ne samo najvišje ležeča restavracija v Sloveniji, ampak tudi restavracija z najlepšim razgledom – pogled z njene terase ob lepih sončnih dneh seže vse od Triglava do morja. Restavracija ima tudi otroški kotiček.

Za starše:

  • Kabinska žičnica vozi na Kanin od 7. do 15. ure, nazaj v dolino pa do 17. ure. Cene vozovnic: odrasli – 14 EUR, otroci do 14. leta – 10 EUR, otroci do 6. leta – BREZPLAČNO.
  • Obvezna je primerna obutev (pohodni čevlji), svetujemo pa tudi varovalno vrv za otroke, mlajše od 10 let.
  • Večji del poti vodi po melišču, kjer so zdrsi nekaj običajnega, zato je potrebna velika pazljivost.
  • Del poti vključuje tudi vzpenjanje po skalah in klinih, zato te poti ne priporočamo mlajšim otrokom – ti lahko svoj pohod zaključijo na melišču pod oknom.

Dodatne aktivnosti:

V okolici Tolmina pa priporočamo še naslednje aktivnosti:

Članek je za Kamzmulcem napisala Viktorija, mamica dveh otrok, ki za svojo družino hudomušno reče: “Smo štiričlanska družina z malce nadležnim priimkom – Muha.” Za več informacij o izletu, nam pišite na info@kamzmulcem.si.