Poletne Kope – 6+1 razlogov za družinski obisk (nov adrenalinski park)

0

Poletne Kope z novim adrenalinskim parkom in široko ponudbo aktivnosti so vedno bolj priljubljena poletna destinacija pri vseh generacijah.

Na Kopah smo že večkrat preživeli popolne družinske zimske počitnice, a obisk Kop zelo  priporočamo tudi poleti. Vsi adrenalinci tukaj od poletja 2023 lahko  svojo dozo adrenalina sprostite v novem Holcerčkovem adrenalinskem parku, gorsko kolesarjenje z e-bike je na voljo vsem, ki bi preizkusili gorsko kolesarjenje in se dvignili do prelepih razgledov, navdušenci gorskega kolesarjenja boste lahko dirkali po Bike parku, pohodniki se boste lahko odpravili na potep po čudovitem gozdu, družine se boste lahko pomerile v disk golfu.  Poleg nabiranja borovnic in pohoda po Holcerčkovi poti pa bodo najmlajši zagotovo navdušeni nad mini ZOO-jem, učnim poligonom Petelinovka in lepo urejenim otroškim igriščem in športnim parkom, brezplačnimi trampolini ter napihljivimi igrali pri Zajcu.

 • Lokacija: Kope
 • Spletna stran Poletne Kope
 • Primerno za otroke: dojenčki, malčki in predšolski, šoloobvezni, najstniki
 • Cenovni razred: dostopno
 • Mesec obiska: avgust 2022, avgust 2023
 • Trajanje oddiha: 3 dni
 • Oddih smo uživali: 2 družini; starost otrok: 4, 9, 7 in 11

Obisk Kop je primeren za enodnevni izlet, priporočamo pa, da ostanete več dni. Prednost majhnega središča, v osrčju narave iz vidika družinskih počitnic, vidimo predvsem v tem, da so vse namestitve blizu dogajanja in da ko ste enkrat “gor”, ne potrebujete več avtomobila in se premikate samo še peš ali s kolesom.

Mi smo našli kar 7 razlogov, da se spet vrnemo. Če imate še kakšno idejo, pa jo zapišite v komentar.

1. Holcerčkov adrenalinski park

V poletju 2023 so na Kopah k številnim poletnim aktivnostim dodali še Holcerčkov adrenalinski park, ki se nahaja v zavetju smrekovega gozda tik nad Grmovškovim domom, in tokrat je bila višinska doza adrenalina eden od glavnih razlogov, da se tudi to poletje vrnemo na Kope. Adrenalinski park se razteza na obsežnem območju 20.000 m2 in vključuje različne vrste visokih in nizkih elementov in ovir. Na 7 poligonih različne zahtevnosti smo se preizkusili v ravnotežnih in plezalnih spretnostnih, številnih zip line spustih ter različnih drugih spretnostnih izzivih.

Holcerčkov adrenalinski park v objemu smrekovega gozda, Kope

V adrenalinskem parku na Kopah pa nismo uživali samo bolj drzni člani družine, ki so visoko nad tlemi potešili svoje želje po adrenalinu, sebi (še) prijetne izzive malce višje nad tlemi so našli tudi tisti malce bolj zadržani in najmlajši. Najmlajši so super uživali v otroškem in družinskem poligonu. Starejšim, ta bolj pogumnim mulcem, pa je bila seveda najbolj všeč najtežja proga Holcerčkov plezalni poligon, ki svoje izzive ponudi tudi na 14 m višine od tal.

Vaša pustolovščina v smrekovem gozdu pa se bo začela s trening poligonom, s testiranjem in navajanjem na opremo, kjer vam bodo uslužbenci v parku razložili vse varnostne korake in pravila vedenja v parku. Najmlajšim priporočamo, da se po trening poligonu odpravijo večkrat.

Pustolovščina se bo začela na trening pologonu, Kope
Holcerčkov adrenalinski park je primeren za vse genereacije, Kope
Tudi najmlajši član 7 let, je pogumno opravil izzive na otroškem in družinskem poligonu, Kope
 • Minimalna višina otrok 110 cm
 • 6-14 leta otroke na poligonih mora spremljati starš
 • Čas trajanja: cca 3 h
 • Delovni čas: vsak dan 10h – 18h
 • Akcija na 1nadan.si – vstopnina za odrasle 19,90 EUR + malica, otroci 9,90 EUR + malica, dodatne ugodnosti za družinske vstopnice.

Več o Hoclerčkovem adrenalinskem parku si preberite tukaj.

V adrenalinskem parku vas čaka kar nekaj višinskih spretnostnih izzivov, Kope
Najmlajše morajo na poligoih spremljat starši, Kope

Za vse družine, ki pa imate tudi mlajše otroke, pa se bodo ti brez težav zamotili z drugimi aktivnostmi, medtem ko bodo njihovi družinski člani premagovali višinske poligone. Takoj pod adrenalinskim parkom boste našli učni park Petelinkova, simbolno poimenovan po divjem petelinu. Tu boste našli kar nekaj interpetacijskih objektov, nekateri vas bodo učili o lokalnih živalskih prebivalcih, drugi bodo testirali vaše fizične sposobnosti itd.

Učni park Petelinovka, tik pod Adrenalinskim parkom. Kope
V Petelinovki boste lahko testirali tudi vaše fizične sposobnosti, Kope

Poleg Petelinovke pa bodo najmlaši lahko svojo energijo sprostili na otroškem in nogmetnem igrišču ter na brezplačnih trampolinih in naphljivih igralih pri Zajcu.

2. Gorsko kolesarnje z e-kolesi

V Sport Kope si lahko sposodite vrhunska gorska kolesa in čelade. Predlagamo, da na učnem kolesarksem poligonu, ki stoji tik pred centrom, najprej e-kolesa preizkusite, se na njih navadite (ker na turbo pogonu, kar dobro poženejo) in se nato odpravite na vožnjo po klancih. Predlagamo, da se dvignete do energetiskih točk na Veliki Kopi na vrhu smučišča in naprej do Partizanke ali pa se odpravite na najvišji vrh Pohorja Črni Vrh. Obljubimo vam čudovite razglede na dišeča travišča ter sosednje hribe in doline.

Prvi družinsko gorsko kolesarski izlet z e-kolesi smo opravili ravno na Kopah
Prelep razgled iz Partizanovke, Kope

Najem e-koles za vožnjo v klanec je primeren tudi za popolne začetnike gorskega kolesarjenja. Najem e-kolesa za gorsko varianto se priporoča le otrokom, ki že obvladajo vožnjo z 12 col kolesom in imajo s tem kar nekaj izkušenj. Začetnikom priporočamo, da vam v strokovnjaki v Sport Kope natačno razložijo vse opcije kolesa in vam pokažejo, kako se s kolesom spuščati po klancu navzdol. Priporočamo tudi, da rezervacijo e-koles opravite predčasno, da bodo na voljo, ko pridete tja.

Najem e-koles za enostavnejše gorske ture je primeren tudi za popolne začetnike, Kope

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več o kolesarskih turah po okolici Kop, si oglejte na povezavah:

3. Pohodništvo – po Holcerčkovi poti do vrha Velike Kope

Kope so znane po Holcerčku, maskoti, ki živi na Kopah. Njegov skriti zaklad se lahko odpravite iskat organizirano (več info v Sport Kope ali Lukov dom) ali s pomočjo aplikacije. Mi smo pot začeli pri mini ZOO, kjer smo pozdravili simpatične živalice, se povzpeli do vrha mini ZOO, kjer je tudi prva tabla, nato smo nadaljevali po makadamski cesti, prečkali smučišče in se po gozdu odpravili naprej, vse do Petelinjega jezera. Tam smo se spočili na lesenih ležalnikih, občudovali kačje pastirje, se čudili Disk golfu in kmalu odkrili novo Holcerčkovo postajo. Od tam smo šli naprej, čez smučišče in se po levi strani odpravili do vrha Velike Kope, ker nas je pričakal ogromen stol in pa predvsem čudovit razgled na Koroško. Tukaj boste našli tudi energetske točke. Če ste po vzponu utrujeni, se lahko nazaj do izhodišča odpravite tudi s sedežnico.

Kope so izhodišče tudi za naslednje pohodniške izlete:

Del Holcerčkove poti vodi skozi gozd, ob smučišču
Postaja na Holcerčkovi poti in razgled na Petelinje jezero
Proti vrhu Velike Kope
Holcer king za fotko in počitek (Kope)
Čudoviti razgled na Koroško iz Velike Kope

4. Bike park Kope

Glavni motiv Kazmulcem kolesarksih adrenalincev za obisk poletnih Kop je bil tudi obisk Bike parka Kope. Mulci, vajeni slovenskih trail centrov in bikeparkov, so bili navdušeni. Tri dni vožnje po urejenih progah je poskrbelo za stalni nasmeh tako pri mladih kot pri starih. Proge niso primerne za čiste začetnike, se pa najde kaj tudi za tiste, ki nismo totalni adrenalinski odvisniki. Izkušnja naše ekipe je bila več kot pozitivna. Fantje so prevozili vse označene proge: obe flow, pro linijo pa še kakšno ekstra, mame pa smo se več ali manj držale modre flow linije.

Bike park Kope
Del ekipe pred začetkom Pro linike, Kope
Nekatere proge se srečajo s pohodniškimi, zato previdnost ni odveč
Naša največkrat prevožena je bila modra flow linija (Kope)
Kope bike park
Mulci non stop v luftu (bike park Kope)
Bike park Kope je znan tudi po arenalinskih objektih

Preden se odpravite tja, na njihovem Facebook ali Instagram profilu preverite, če slučajno ravno takrat tam poteka kak dogodek. V primeru tekem ali večjih dogodkov je bike park zaprt.

Na Kopah, pred Sport Kope poleti najdete tudi skills park, primeren za najmlajše. Če ste slučajno pozabili kolo ali poganjalčka, je na voljo izposoja v Sport Kope.

Skills park na Kopah
Objekti za treniranje kolesarskih veščin za najmlajše

 

Pohorski gozdovi so primerni za vse vrste kolesarjenja
Kope so izhodišče za mnoge kolesqrske ture po Pohorju
Kolesa si lahko izposodite v Sport Kope

5. Holcerčkov mini ZOO ter otroška in športna igrišča

Mlajši otroci bodo na Kopah uživali na igrišču in pri opazovanju živali v mini ZOO. Nas so zelo lepo pozdravili puran, goske, račke, osliček, poni, koze in ostala druščina. Če želite živali tudi hranit, lahko hrano kupite v lokalu.

V poletnih mesecih napihnejo tudi napihljiva igrala in postavijo trampoline, ki so za obiskovalce brezplačna za uporabo. Poleh otroških igrišč pa sta tu tudi dve večji športni igrišči, in sicer odbojkarsko in veliko nogometno otroško igrišče. In seveda spet, ne pozabit obiskat učni park Petelinovka.

Otroško igrišče na Kopah

 

Brezplačni trampolini in napihljiva igrala pred gostilno Pri Zajcu, Kope
Veliko nogometno igrišče s travnato podlago, Kope
Na Kopah je tudi mini ZOO
Holčerčkov mini ZOO ima simpatične prebivalce

5. Disc golf

Ob obisku smo se resno spogledovali spartijo Disc golfa, saj so košare postavljene na zares čudovitih lokacijah in nas je res zanimalo kako bi nam šlo, vendar tokrat mulcev nikakor nismo mogli zvleči iz Bike parka, zato si bomo to aktivnost pustili za naslednjič. Drugače pa je Disc golf igra, zelo podobna tradicionalnemu golfu, le da namesto udarjanja žoge v luknjo, mečemo disk (frizbi) v posebej oblikovano kovinsko košaro. Cilj pa je končati progo s čim manj meti. Komplet za Disc golf je na voljo v Sport Kope, uporabnina pa se obračuna na število oseb.

Disk golf točka na Kopah z razgledom
Raziskujemo pravila Disk golfa na Kopah

6.  Nabiranje borovnic, gobarjenje in energetske točke

Poletne Kope pa so zelo znane tudi po nabiranju slastnih borovnic. Ni treba biti profesionalec, da jih najdeš in se posladkaš z njimi, saj so dobesedno na vsakem koraku. Če boste šli ob smučarski progi po levi strani, vas spremljajo skoraj ves čas, vse do energetskih točk na vrhu Velike Kope. Gobe so bile ob našem obisku veliko bolj sramežljive. Po pripovedovanju lokalnih poznavalcev pa je to območje zelo bogato tudi z mnogimi užitnimi gobami.

Nabiranje borovnic  ali gob ter obisk energetskih točk vas bo nedvomno napolnilo z novo energijo.

Julija in avgusta so Kope polne borovnic
Na vrhu Velike Kope se nahajajo energetske točke
Vrh Velike Kope in energetske točke
Večer na Petelinjem jezeru, Kope

7. Namestitve in kulinrika

Na Kopah je možno izkoristiti hotelske storitve in prespati v Lukovem domu ali pa poiskati namestitev v enem izmed mnogih apartmajev. Tudi kombinacija polpenziona in nočitve v apartmajih pride v poštev. Ker smo na Kopah tudi že večkrat prenočili, vam priporočamo naslednje namestitve:

V našem drugem obisku smo imeli priložnost prenočiti v apartmaju Lukovem domu s popoloma prenovljenimm gostinskim delom. V Lukovem domu, ki je znan predvsem po vrhunski kuhinji, pa sedaj najdete tudi dve notranji in eno zunanjo otroško igralnico.

Lukov dom s popolona prenovljenim gostinskim delom, Kope
V Lukovem domu bodo otroci lahko uživali na igralih pred domom, Lukov dom Kope

Ena od opcij za prenočišče pa je tudi naša priljubljena apartmajska hiša, ki stoji na sredi smučišča, in sicer apartmajska hiša Pungart z dvema večjima družinskima apartmajema. O njem smo vam pisali v članku KZM ocenjuje Apartmajska hiša Pungart. 

Naša najljubša hiška na Kopah, fotografirana iz sedežnice

Opcija za prenočišča pa so tudo sobe v prenovljenem Grmovškovem domu. Več o tem planinskem domu smo napisali v KZM ocenjuje Grmovškov dom****.

Prenovljen Grmovškov dom z restavracijo Kope

 

Na Kopah imate tudi kar nekaj možnosti za prehranjevanje. V Holcer pubu (Grmovškov dom) boste poleg klasičnih jedi našli tudi jedi na žlico, Pri Zajcu, v novem lesenem objektu pa so na voljo burgerji, hot dog, pomfri in podobno. Lukov dom pa nudi vrhunsko kulinariko za vse tiste, ki radi uživate v okusni slow food opciji.

Malica Pri Zajcu, Kope
Okusna večerja z domočimi lokalnimi dobrotami v Lukovem domu, Kope

Na Kope smo odšli na povabilo Vabo d.o.o. Zgoraj opisane informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.