Zagotovimo lepe praznike vsem – dobrodelnost z otroki

0

Prihajajoči prazniki so priložnost, da pomagamo tistim, ki trenutno nimajo stabilnega socialnega okolja ali pa so osamljeni glede na trenutno situacijo. Pomagamo lahko na več načinov – lahko postanemo Božiček za en dan, lahko podarimo hrano eni izmed organizacij, kot je npr. Anina zvezdica, napišemo pismo ali čestitko tistim, ki so osamljeni, ali pa s prijatelji skupaj zberemo manjše prispevke in jih darujemo, tistim, ki to potrebujejo. Spodaj smo zapisale nekaj dobrodelnih projektov, ki sem jim lahko pridružite in nekoga osrečite. Projekta kot je Vida ali Mala pozornost z veliko veselje, pa nas opozarjajo, da pomoč potrebujejo tudi starostniki, zato bodite pozorni tudi na njih!

1. Dobrodelna akcija Trije zimski botri  

Akcijo so zasnovale tri mamice in že sedmo leto zbirajo pisemca otrok iz socialno ogroženih družin, ki so jih napisali Miklavžu, Božičku ali Dedku Mrazu. Pisemca so že na voljo na  https://trijezimskibotri.si/.

ŽE POTEKLO

2. Dobrodelni projekt Božiček za en dan

V okviru tega dobrodelnega projekta si najprej izberete otroka, za katerega okrasite škatlo za čevlje v darilno škatlo in vanjo položite dobrote, ki menite, da bodo osrečile izbranega otroka. Da bi postali Božiček za en dan, je vse kar morate narediti, se prijaviti na to spletno stran: http://www.bozicekzaendan.si/ Ne spreglejte seznama starostnikov! Pohitite s prijavo, saj darila zbirajo samo še do 1. decembra. Termini zbirnih mest se razlikujejo!

ŽE POTEKLO

3. Božična Anina zvezdica

Anina zvezdica je vseslovenska iniciativa, ki z zbiranjem hrane s čim daljšim rokom uporabe in pošiljanjem paketov, želi polepšati praznike socialno ogroženim družinam.  Več o sami akciji si preberite tukaj http://www.aninazvezdica.si/

24. Čarobna zima

Čarobna zima je akcija, s katero želijo otrokom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji omogočiti nepozabna praznična doživetja v krogu družine. V decembru bodo z vašo pomočjo socialno šibkim družinam iz vse Slovenije ogreli srca in pomagali do skupnega preživljanja praznikov ter številnim ustvarili prvo doživetje prazničnega razpoloženja.
V preteklih letih so bila vsa sredstva namenjena za obisk prazničnih in zimskih dogodkov, kamor družine zaradi finančne stiske običajno niso mogle. Letos je koncept zaradi aktualne situacije nekoliko spremenjen, otroci pa bodo dobili darilne bone za trgovine z igračami, ustvarjalnim materialom in knjigarne. Na ta način jim bo vseeno omogočeno preživeti trenutke, ki so za veliko družin samoumevni, za družine v stiski pa pogosto ostanejo le neuresničena želja. Več informacij najdete na https://www.carobnazima.si/

5. Slovenska filantropija

V primeru, da bi letos pomagali družini s finančno podporo, lahko pokličete na Slovensko filantropijo in jih vprašate, če vedo za kakšno družino ali pa mladega posameznika, ki bi potreboval pomoč. Denar družini lahko odnesete sami ali pa jim ga izročijo predstavniki Slovenske filantropije. Kontakt dobite na njihovi spleti strani: http://www.filantropija.org/.

6. Zveza prijateljev mladine Slovenije

Pokličete v lokalno izpostavo Zveze prijateljev mladine in povprašate, če je kakšna družina, ki potrebuje pomoč. Kontakte dobite na spletni strani: http://www.zpms.si/

7. Mala pozornost za veliko veselje

V trenutnih časih so ena izmed najbolj ranljivih skupin prav starostniki, še posebej tisti, ki so v domovih starejših občanov odmaknjeni od sorodnikov, prestrašeni in osamljeni. Zakaj jim ne bi z majhno gesto, kot je božična voščilnica ali pisemce, polepšali praznikov ter hkrati vlili nekaj upanja, da bo situacija kmalu boljša? V okviru projekta Mala pozornost za veliko veselje imajo željo zbrati 21.000 pisemc za 21.000 osamljenih starostnikov. Pisemca naj bodo napisana čitljivo, pošljete pa jih lahko na naslov Ana Petrič, DEOS Notranje Gorice, Gmajna 7, Notranje Gorice do 1.12.2020.

ŽE POTEKLO

8. Humanitarček: skriti božiček brezdomcu in projekt Vida

Na portalu Dobrodelko si lahko izberete pismo brezdomca in jim vsaj za kratek čas polepšate praznike. V kratkem pa prihaja akcija 30 dni za 30 srčnih dejanj. Dodatno lahko v okviru projekta Vida izberete več načinov, kako z majhnimi dejanji polepšati vsakdan starostnikov.

9. Zavetišča za živali po Sloveniji

Tudi zavetišča za živali vedno potrebujejo našo pomoč, v obliki materialnih sredstev kot so rabljene rjuhe, brisače, odeje, posteljnine in deke ali v obliki finančne donacije. Prav tako ostala zavetišča:

 

Seveda lahko še zmeraj pokličete tudi v lokalni Center za socialno delo in povprašate, če poznajo kakšno družino, ki potrebuje pomoč.

Predlagamo vam, da se v zgoraj predlagane projekte vključite skupaj z otroci, saj na ta način pri njih razvijate čut za pomoč tistim, ki so jo potrebni, zagotovo pa se bodo ob tem dobro počutili.

Pa lepe praznike!

 

 

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime