Polepšajmo praznike otrokom iz socialno ogroženih družin

0

Prihajajoči prazniki so odlična priložnost, da pomagamo tistim, ki trenutno nimajo stabilnega socialnega okolja. Pomagamo lahko na več načinov – lahko postanemo Božiček za en dan, lahko prejmemo pisemce od otrok in jim uresničimo njihovo skromno željo, lahko podarimo hrano ali pa s prijatelji skupaj zberemo manjše prispevke in jih darujemo, tistim, ki to potrebujejo. Spodaj smo zapisale nekaj dobrodelnih projektov, ki sem jim lahko pridružite in nekoga osrečite.

1. Dobrodelna akcija Trije zimski botri  

Akcijo so zasnovale tri mamice in že šesto leto zbirajo pisemca otrok iz socialno ogroženih družin, ki so jih napisali Miklavžu, Božičku ali Dedku Mrazu. Pisemca so že na voljo na  https://trijezimskibotri.si/, je pa letos treba pohiteti saj darila zbirajo samo še do sobote, 1. decembra.

2. Dobrodelni projekt Božiček za en dan

V okviru tega dobrodelnega projekta si najprej izberete otroka, za katerega okrasite škatlo za čevlje v darilno škatlo in vanjo položite dobrote, ki menite, da bodo osrečile izbranega otroka. Da bi postali Božiček za en dan, je vse kar morate narediti, se prijaviti na to spletno stran: http://www.bozicekzaendan.si/  Pohitite s prijavo, saj darila zbirajo samo še do 4. decembra.

3. Božična Anina zvezdica

Anina zvezdica je vseslovenska iniciativa, ki z zbiranjem hrane s čim daljšim rokom uporabe in pošiljanjem paketov, želi polepšati praznike socialno ogroženim družinam.  Več o sami akciji si preberite tukaj http://www.aninazvezdica.si/

4. Čarobna zima

Čarobna zima je akcija, s katero želijo otrokom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji omogočiti nepozabna praznična doživetja v krogu družine. V decembru bodo z vašo pomočjo socialno šibkim družinam iz vse Slovenije ogreli srca in pomagali do skupnega preživljanja praznikov ter številnim ustvarili prvo doživetje prazničnega razpoloženja.
Vsa sredstva bodo namenili za obisk prazničnih in zimskih dogodkov, kamor družine zaradi finančne stiske običajno ne morejo. Peljali jih bodo v kino, omogočili jim bodo ogled kulturnih dogodkov, božičnih in novoletnih koncertov ter jih peljali na izlete, na drsališča in sankališča. Omogočili jim bodo skupaj preživeti trenutke, ki so za veliko družin samoumevni, za družine v stiski pa pogosto ostanejo le neuresničena želja. Več informacij najdete na https://www.carobnazima.si/

5. Slovenska filantropija

V primeru, da bi letos pomagali družini s finančno podporo, lahko pokličete na Slovensko filantropijo in jih vprašate, če vedo za kakšno družino ali pa mladega posameznika, ki bi potreboval pomoč. Denar družini lahko odnesete sami ali pa jim ga izročijo predstavniki Slovenske filantropije. Kontakt dobite na njihovi spleti strani: http://www.filantropija.org/.

6. Zveza prijateljev mladine Slovenije

Pokličete v lokalno izpostavo Zveze prijateljev mladine in povprašate, če je kakšna družina, ki potrebuje pomoč. Kontakte dobite na spletni strani: http://www.zpms.si/

7. Humanitarček: skriti božiček brezdomcu

Na portalu Dobrodelko si lahko izberete pismo brezdomca in jim vsaj za kratek čas polepšate praznike. V kratkem pa prihaja akcija 30 dni za 30 srčnih dejanj. Projekt, ki je namenjen vsem, ki bi radi vsaj za trenutek

8. Krilca, darila s čarobno močjo

Z darovanjem Krilc boste pomagali ustvarjati dobra dela pri nas in po svetu. Darilo ima trojno moč. Obdari vam pomembno osebo, osreči pomoči potrebno bitje in zmanjša nepotrebo onesnaževanje okolja. Krilca spreminjajo svet na bolje. Supertačka, 100% smeh, Vesele črke, Zavojček sreče, Pojoči travnik… – so le nekaj izmed daril, ki jih lahko podarite. Več na http://www.krilca.si/index.php.

Seveda lahko še zmeraj pokličete tudi v lokalni Center za socialno delo in povprašate, če poznajo kakšno družino, ki potrebuje pomoč.

Predlagamo vam, da se v zgoraj predlagane projekte vključite skupaj z otroci, saj na ta način pri njih razvijate čut za pomoč tistim, ki so jo potrebni, zagotovo pa se bodo ob tem dobro počutili.

Pa lepe praznike!