Pokopališče školjk – slovenska plaža za radovedne mulce

5

Plaža, z zanimivim imenom je domovanje kar 234 različnih polžkov in 30 vrst ptic, ki bivajo v Tržaškem zalivu. Na majhnem območju bodo radovedni mulci  in njihovi starši lahko preživeli ure.

Nešteto zanimivih školjk na Pokopališču školjk, Ankaran
 • Primeren čas obiska: vsi letni časi
 • Priporočen čas obiska: najmanj pol ure
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah (čeprav smo videli tudi nekaj vozičkov, ki pa so jih starši nesli čez ovire), malčki, predšolski, šolarji
 • Primerno za vreme: vsi vremenski pogoji
 • Pot do tja: avtocesto Ljubljana Koper na izvozu za Škofij in sledite tablam za Ankaran. Peljete se še dobre tri kiometre in zavijete levo, proti nogometnemu igrišču, ki se nahaja tik ob morju.
 • GPS koordinate: 45.569638, 13.742869
 • Parkirišče: pri Nogometnem klubu Ankaran – Hrvatini je brezplačno parkirišče. Ob dnevih, ko imajo v klubu tekme, boste težko dobili parkirišče.
 • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka
Na prvi pogled je plaža izredno neprivlačna (Pokopališče školjk, Ankaran)

Plaža leži praktično ob Luki Koper, zato je na prvi pogled okolica izredno neprivlačna. V vsakem primeru priporočamo obisk izven poletne sezone, saj tudi plaža ni najbolj primerna za kopanje. In zakaj bi potem sploh obiskali to plažo? Predvsem zato, ker ko boste prečili prvi “potoček” in ko boste pod svojimi nogami zagledali nešteto zanimivih školjk, se vam bo zagotovo prebudil stari raziskovalni in nabiralniški duh.

Vaš nabiralniški in raziskovalni duh bo vesel zanimivih najdb (Pokopališče školjk, Ankaran)

Vendar pozor! Občina Ankaran na svoji spletni strani sporoča: Želimo si, da bi školjčišče ostalo na ogled tudi prihodnjim rodovom, zato vljudno prosimo obiskovalce, da si školjke zgolj ogledujete (in fotografirate) in jih ne nabirate.

Pustite školjke tudi prihodnjim rodovom, Pokopališče školjk, Anakaran

Če bodo otroci vseeno želeli vzeti kakšno školjko za spomin, naj bo to ena ali dve, ne pa cela kanglica. Priporočamo, da otrokom razložite pred obiskom plaže. Tudi mi smo s seboj  prinesli kanglice in lopatke, saj se naš najmlajši še vedno najraje igra na pesku. Starejši je kanglico porabil za nabiranje najlepših školjk. Dejstvo, da jih mora pustiti tam, ni najlažje sprejel.

Igra na plaži okopališče školjk, Ankaran
Slovenska obala res skriva marsikaj zanimivega – Pokopališče školjk, Ankaran

Pomembno za starše:

 • Če boste plažo obiskali v času, ko bo morje še mrzlo, priporočamo da otrokom obujete škornje, saj se igra ob vodi hitro spremeni v igro v vodi 😉
 • Izven sezone na naši obali piha, zato ne pozabite kape.
 • Poleg nabiranja školjk je zanimiv tudi sprehod po resju. Zopet priporočamo obisk izven sezone.
Okolica je res zanimiva za družinski sprehod (Pokopališče Školjk, Ankaran)
Ne pozabite na kape! (Pokopališče Školjk, Ankaran)
Posebna plaža, ki ponuja izredno zanimive najdbe (Pokoplačiše školjk, Ankaran)

Obisk Pokopališča školjk lahko združite z obiskom:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih me doživele s svojimi družinami. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.